Pečovatelský dům. Je nutný k umístění podpis seniora?
Dobrý večer,
Bohužel zřejmě budeme muset babičku umístit do pečovatelského domu, kam ale nechce. Nejsme schopni o ní nonstop pečovat, já jsem na mateřské,máme vysokou hypotéku a manžel nemůže přestat chodit do práce. Chci se zeptat, jaké máte zkušenosti s umístěním seniora do pecovatelaku? Někde jsem četla, že k tomu ten senior musí dát souhlas? Je to tak? Pokud ano a ona ho nedá, co byste nám radili dělat? Dekuji
@janinasm ta pečovatelská služba může s tou žádostí pomoc...je potřeba vyplnit formuláře a donést obvodními lékaři, pak přijede na zkoumání někdo ze sociálky myslím (nevím přesně který úřad)...posuzuje s ezdravotní stav a soběstačnost, jestli chodí, jestli s esama nají...podle toho je stupeň příspěvku a částka...
@janinasm je to hrozně těžké, kdo to nezažil neumí si to představit...my jsme měli doma mojí babičku do 78 let si ještě dojela na kole nakoupit🙂 o vše se vždy starala sama, vždy byla hodně samorost a trochu "cvok" posledních 5 let byl hrozně těžkých když už nechodila kor, měla i Alzheimera, samozřejmě plínky, byla v baráku s našima - ona dole , oni nahoře...Volala, ťukala jen proto,aby ostatní naštvala, byla nepříjemné, křičela, že jí někdo bije občas nebo že jí vzal peníze...Tatínek do toho měl progresi rakoviny prostaty s metastázema v kostech...3 měsíce jsme pomáhala starat se o něj + babička (já , mamka, sestra - babičku teda jen já a mamka, sestra odmítla přebalovat...) pak půl roku babička, když už umírala...(do té doby několik let jak bylo potřeba nastřídačku s mamkou). Ona ani nechtěla ty pečovatelky domů, že žádné cizí lidi doma nechce, že jí okradou atd. proto píšu, že tohle nikdy nedopustím až budu stará... Když umíral tatínek bbylo malé 3 větší 8, jezdila jsme 100km sem tam každí 2-4 dny, do toho práce z domova a opravdu to bylo hrozné...Teď je hodně špatně chodící mamka i když jí je teprve 67 let...Ano, když jsou ti staří trochu citliví a ohleduplní jde to, ale jakmile jsou sobectí a mají pocit, že je to tvoje povinnost ničí to vše...ale je těžké je těžké "je odložit" i když to jsou třeba lidé, co ti v životě spíše ubližovali...
Jo a ten příspěvek má ten člověk, který ho dostává, takže i na tu pečovatelskou službbu, charitu...musí souhlasit...Je to zase trest za neslušné lidi, kteří své staré rodiče nebo prarodiče okrádali a nechali so to vyplatit, ale nestarali se...
Moc držím palce, ať to jde co nejlépe. J etěžké najít rovnováhu mezi tím nezbláznit být asertivní a přitom mít ohled a pochopení a pomoc
O ten příspěvek by zazadala, ale problém je teď ten že ji nedostaneme ven, my ji neuneseme a po svejch to nepůjde ano náhodou. Jsme rádi že chvilku stojí. Myslíte že by z úřadu někdo přišel domů? Nebo jak postupovat?
@janinasm Jo, ještě mě napadá, že ta žádost byla opravdu na několik stránek - prostě řeší vše od hygieny, nakupování, vaření ...
@hansed Tyhle starý lidi strašně špatně přesadíš. Já mám 93 letou babi 400 km daleko a ač by ji táta nejraději u nich doma a už to tam i nějak kvůli ní tak před 10 lety upravoval, tak babi se hned jedině až to opravdu nepůjde. Zatím to nějak zvládá.
Tak předně, pokud je senior nemohoucí, sedne jeho rodina, vygooglí si na úřadě práce formulář s žádostí o příspěvek na péči který vyplní a zašle úřadu. Dojde pak k přezkoumání zdravotního stavu a ke stanovení výše příspěvku. Tento příspěvek by dokázal minimálně pokrýt část nákladů na pečovatelskou službu. Další bod. Pokud máme tyto finance, poohlédneme se po nějaké pomoci - pečovatelské služby a agentury domácí péče. V agenturách domácí péče jsou sestřičky co docházejí do domácností seniorů,kontrolují jejich zdravotní stav a případně podávají medikaci, připravují medikaci atp- prostě téměř cokoli co se dělá ve špitále. Tato služby je plně hrazena zdravotním pojištěním a je nutná spolupráce praktického lékaře. Pečovatelskou službu hradí pacient sám - jedná se o služby typu pomoc s hygienou, péče o nemocného- Mohou docházet dle potřeby a sepsané smlouvy. Ceny nebývají zas tak vysoké, ale jsou adekvátní hodinové sazbě vykonaných činností. Takže bych to viděla tak, že si zažádejte o příspěvek na péči, podívejte se jaké agentury jsou ve vaší blízkosti a začněte s nimi jednat. Výrazně Vám to pak uleví.
P.S. pokud senior do domova nechce, není nutné ho tam vždycky dávat. Dá se to takto zvládat i doma. Jinak bezplatně by měly informace podávat sociální pracovníci jak na úřadě práce tak dejme tomu v pečovatelské službě.
@janinasm my mame dementni babicku. Trvalo 2 roky, nez akceptovala pecovatelku. Je hnusna, zla, paranoidni. Pecovatelky se u ni stridaji, jinak by to s ni nevydrzely. Odmita se mýt, odmita uklid (jednou jsem ji vyluxovala a jsem krava co ji upira pravo na to v klidu sedet...), ji jenom susenky a gothaj. Žije sama v byte 4+1, mama tam dojizdi 60km cca 1x tydne, strejda tak 1x za 3 mesice. Zminka o duchodaku = hysterie ve smyslu, ze ji chceme vystrnadit a okrast o byt. Jednou upadla, dost ošklive se pomlatila, zavolali jsme RZP. Ona podepsala reverz a vyhodila je. Cestou je stihla urazit.
Tim chci rict,ze pokud senior nechce, nenutte ho. Vyridte PnP a starejte se distancne.
My vse platíme z babiccina duchodu a PnP. Svagr se ji stara o ucet, platí ji inkaso, mobil,plati faktury za pecovatelku.
@janinasm nemej vycitky. Starate se v ramci moznosti. Vyridte PnP, obvolejte charity v jejim meste, zaridte ji terenni pomoc, dovoz obedu apod., ... Vim, ze se to lehce rekne, ze ty vycitky tam budou. Ale delate maximum. Moje tchyně se nekolik let starala o svou tchyni. Po práci k ni bezela, pecovala o ni, jeji vlastni deti, muj tchan a manzelova teta, ji nechteli vidět v tom stavu, v jakem byla. Když uz to gradovalo, ze padala a musela cekat, az ji někdo zvedne, ze varila a zapomnela na to a hrnec skakal po sporaku, doslo na domov... Jinak to bohuzel neslo, ...
@janinasm terénní pečovatelská služba většinou dobře funguje i na malých městech a v přilehlých vesnicích. Většinou si lze domluvit i schůzku s někým, kdo má u nich na starost vyřizování ohledně žádostí o příspěvky a poradí vám, jak postupovat. Přijedou k seniorovi, i ležícímu, třeba třikrát denně po hodině, to už se dá zkombinovat i s péčí rodiny, která pracuje.
Děkuju moc všem za rady! Jdu volat na UP, peč.službu, obvodáka..... Nějak se to prostě udělá!

@hansed já bohužel vůbec nevím, o co všechno se dá žádat. Koukala jsem ted na pečovatelskou službu,kterou poskytuje město. Je to 100 Kč za hodinu. Kdyby tam denně služba byla třeba 3 hodin, tak by to bylo za mesic okolo 10 tis. Něco by se platilo z důchodu, něco bychom museli platit my, ale pořád je to pro nás poměrně hodně. Babička, která tedy pobírá duchod, by si mohla zažádat tedy o nějaké dávky právě na tuto pecov.sluzbu?Nebo jak to prosím chodí? Dekuju!