icon

Plánujete dítě bez vlastního bydlení v Praze?

21. led 2025

Jsem vdana, je mi 34 let. Manzel pracuje u policie, ja pracuji jako socialni pracovnice. Zijeme v Praze, bydlime v najmu. Hypoteku nam banka da maximalne na garsonku, nebo 1 + 1. Dite chceme, u me je to i vekem, ale bojime se do toho jit bez vlastniho bydleni. Manzel z Prahy nemuze, kvuli praci. Premyslime nad alternativou, ale zadnou nenachazime - treba bydlet za Prahou, proste i tam uz je to vsechno drahy.

Jsem z toho vseho nejak frustrovana, vidina vlastniho zadna, mozna nekde v zapadakove, kde neni prace, ale v Praze bez sance.

S ditetem by to bylo jeste tezsi, co tak ctu, majitele nechteji deti a zvirata. Nechci dite vlacit z podnajmu do podnajmu a byt odkazana na vuli majitele, ze se rozhodne, ze musime odejit, ze chce byt pro sebe a takovy ty veci.

Strana
z3
amazienka
21. led 2025

Opravdu nemůžete z Phy? Vždyť je policie po celé ČR a všude je podstav. Ty máš také práci, která má potenciál dělat kdekoliv. Kde máte rodinu? Pokud spolu vycházíte hezky, bylo by fajn je mít blízko.
Za sebe bych šla jinam. Také jsme s mužem zvažovali zůstat po studiích v Pze a jsem ráda, že jsme to zavrhli.
Jinak se mi líbí třeba Čelákovice. Na Masaryčce jste vlakem za chvilku. Prostředí je tam moc hezké.

hennrietta
21. led 2025

Já teda nevím, ale vlastní bydlení nemá spoustu lidí a mají i více než jedno dítě. A to nejsou žádné slabé sociální rodiny. 🤷‍♀️
Moji rodiče se neměli nikdy špatně, vlastní bydlení neměli a nevypadají, že by strádali.
V zahraničí je normální, že lidé bydlí v podnájmu a nikdo se nad tím nepozastaví...

felis
21. led 2025

Ahoj, je mi 38, mému muži 39, mám 17ti letou dceru a žijeme kousek od Prahy v nájmu. Teď jsem v 16tt.
V jiných zemích je nájem po většinu života naprosto normální záležitost, tady stále panuje přesvědčení, že ten kdo nemá vlastní bydlení, tak je něco min.
Nemám ten pocit. Máme pronajatý domek se zahradou, kde si muzeme pěstovat, co chceme, paní domácí bydlí vedle a je to fajn ženská. Když se něco podělá v dome, tak to nechá opravit, dává nam třešně, kdyz je jejich sezona a obcas pokecáme - je rada, ze ma najemniky slusne lidi. Dcera studuje a dojíždí každý den do Prahy na střední, muj muz pracuje z domova v IT a já jsem teď momentálně v domácnosti (s příjmem z odstupného do nastupu na MD). Taky chceme vlastní bydlení, ale časem. Určitě to není priorita a ani to nebyla překážka, mít spolu dítě 🤷🏼‍♀️ Spousta rodin žije v Praze v nájmu. Moje nejka je zdravotní sestra v Motole, její muž právník, maji 12ti letého syna a taky jsou v nájmu v Praze. Bývalá kolegyně je taky v nájmu a mají 3mesicniho syna... a mohla bych pokračovat 😃 ja žila sama s dcerou v najmu v Praze - 12 let. Musela jsem se otáčet, ale vždycky jsme se měly docela hezky.
Nebudu Ti psát, že si děláš zbytečně těžkou hlavu, ze najem a dítě neni překážka nebo hanba. To si musíš srovnat sama. Rekla bych, ze tam hraje roli i to, jak jste vyrostli a co vám říkají v rodine a známí dodnes...?
Ad ty děti a zvířata... hele a víš, že to klidně podepsat můžete, protože je to neplatný ustanovení? U soudu byste to vyhráli 😀

petulkadodo
21. led 2025

Znám v Praze spoustu lidí, co mají děti a jsou v nájmu. Řada majitelů naopak ocení rodinu s dětmi. Žádné mejdany, obvykle dlouhodobý pronájem. Byty 3kk a víc si nikdo jiný než rodiny s dětmi asi ani nepronajímá.

frigule
21. led 2025

Já žila v podnájmu do 3 let svého syna v 1kk se psem a dalo se to úplně v pohodě 🙂 já bych vůbec nečekala a šla do toho ,přeci jen už je ti 34 a potom už může být pozdě . Znám plno rodin ,co mají několik dětí a žijí v podnájmu x let a nestěžují si, na naopak . Takže držím moc palce ❤️ jinak jsem teď v 11. týdnu a bydlíme na stavbě ,nevím jestli je to lepší než hotový byt bez suti a stavebního materiálu všude kolem 😃

veroniquecz
21. led 2025

@felis jen technická, pokud nepracuješ, tak nemáš nárok na mateřskou, jen ať nejsi překvapena ;)
Jinak jsi to napsala přesně.

veroniquecz
21. led 2025

Asi takhle, ja jsem čekala až….. Až dostaneme hypo, až budu mít dobu neurčitou v práci….. No a pak jsem se na tyhle až prostě vykašlala, prz bych se toho mimča taky nemusela dočkat. Pokud máte slušného pronajímatele, tak bych se vůbec nebála.

cherie24
21. led 2025

Od kdy můžou majitelé nemovitosti zakazovat podnájemníkům děti? Co to je za nemysl. Už mockrát se řešilo, že ani to zvíře nemůžou zakázat. Ač si to dost lidí do smlouvy píše, je to neplatné.

izz76
21. led 2025

V tvém věku bych šla do dítěte i bez vlastního bydlení. Tak holt budete i nadále v nájmu, lepší než čekat a pak sedět ve vlastním bytě,ale bez dětí.

lis6
21. led 2025

@veroniquecz však pracovala, tak je v ochranné lhůtě ne?

babka
21. led 2025

@cherie24 zakazat nemuzou. Ale nemusi prodlouzit smlouvu.

felis
21. led 2025

@veroniquecz nebudu překvapená, protoze vim, jako byvala HR, na co mam narok... jsem v ochranné době 180 dní od konce PP a akorat mi to vychazi do nastupu na MD, takže nárok na mateřskou mít budu a vypočítá se z me mzdy, kterou jsem měla a vubec nebyla malá. Ale díky za radu, ktera nebere v potaz všechny proměnné a zákony 😉

1pomnenka
21. led 2025

Nevidím jediný důvod, proč byste oba nemohli najít práci mimo Prahu. Tak se vám asi z Prahy nechce. To je pak těžké. Mít dítě a bydlet v nájmu je úplně normální nejen v Praze.

felis
21. led 2025

@lis6 přesně tak!

veroniquecz
21. led 2025

@lis6 nemusí být ;)

@felis Jasně, promiň, jestli to vyznělo jako poučování, to určitě ne 🙏 jen jsem reagovala na to, že jsi psala, že jsi v domácnosti a půjdeš na MD. Ono tady se kolikrát píšou ohledně ochranné lhůty a ne-nároku na PPM respektive MD takové kraviny, že se člověk nestačí divit 🫣

suzanna123
21. led 2025

Tak si do tech financnich uvah pridej jeste finance za CAR, az tohle rozlousknete a budete si to dite moct "dovolit"..

felis
21. led 2025

@veroniquecz jasný v pohodě 😉 proto jsem tam připsala, že mám příjem z odstupného 😃 nepodepsala bych něco, co by pro mě bylo nevýhodné. Firma mi i nabízela, at jdu na neschopenku, ale to jsem nechtěla, protože vycházky, omezení a na to nejsem zvedava. Ještě navíc pobírám podporu v nezaměstnanosti, takže si poprve v zivote fakt nemůžu stěžovat 😃

autor
21. led 2025

Holky dekuji, pisu az ted, jsem totiz v praci. Dekuji za komentare. Problem je ten, ze manzel proste ted z Prahy nemuze, je nedostatek policistu a ted to bohuzel jinak nejde. Ja mam taky dobrou praci, jsem spokojena.
Co se tyce toho pronajmu, samozrejme, vim, ze pronajimatel nemuze zakazat deti ani zvirata, ale vite jak to je, neprodlouzi smlouvu. A co ted koukam, tak hodne lidi s detmi maji problemy najit bydleni.
Nelze porovnavat cizinu a Ceskou republiku, v zahranici je to jine. A to nerikam jak se na nas koukaji v rodine, jako na nejake socky, bez vlastniho bydleni. Rodinu mame v Ostrave, ja Karlovarsky kraj.

kristyn86
21. led 2025

Ziji v Praze,ve vlastnim byte a pracuji taky jako soc.pracovnice. Musim rict,ze spousta lidi tu zije v najmu i s detmi. V dlouhodobem pronajmu. Nebo taky od mesta. Manzel nema moznost mestskeho bytu od policie nebo ty jako soc.pracovnik? U nas v praci nabizeji mestske byty v Praze. No a jinak taky mam dve kamaradky,ktery bydli za Prahou,stredocesky kraj,jejich manzele jsou u Policie a oba dva dojizdeji do Prahy. Vzhledem k tomu,ze maji 24 hodinove smeny,tak jedou parkrat. A kamosky pracuji v blizkosti bydliste.

autor
21. led 2025

@kristyn86 Zadali jsme o mestsky byt, jsme na cekacce. Cekat muzeme ale do aleluja :(

autor
21. led 2025

Nemluve o tom, jak jsme pro kazdeho neschopni.

dandaa
21. led 2025

Žít v nájmu není nic špatného, ale taky můžete být ve svém mimo Prahu . Máme takto několik klientů, kteří odešli do menších měst (Kolín, Beroun,Nymburk, Kladno atd) a jsou ve svém bytě na hypotéku, kde je splátka stejná jako byl nájem. Oba máte obor ve kterém se dá práce najít bezproblemů kdykoliv. My odešli z Prahy ne kvůli bydlení, ale za lepší dostupností. Protože jen za soukromé školky bychom naprosto šílenou částku, nemluvě o kroužkách atd.
Městské části v Praze mají aukce na nájmy tak se mrkni, třeba P2,P10 i P4 .

pampeliska1313
21. led 2025

My jsme teda v pronájmu. Mame malinkej byt, jsme tam dva dospěly, dítě skoro čtyři roky a kočka. Mame teda štěstí na pronajímatele, jsou opravdu fajn, vycházíme si vstříc. Stávalo se nám, ze nás s kočkou odmítli (rikala sem rovnou) ale byt jsme nakonec našli. Ale mame proste tricet metrů. Manžel sociální služby (taky z Prahy se nehne) ja detska skupina. A vlastne bysme vetsi byt neuplatili ted v tech cenách. Ted čekáme na rozhodnutí jedny nabídky bytu, kde by se snad poštěstilo. Větší. Jako je to i o tom komfortu no. Vylozene jako bydlet v pronajmu s ditete, to si myslim ma hodne lidi, neznamená to nutne se furt stěhovat, ale je jasny, ze clovek by se cejtil jistěji ve vlastním..

kristyn86
21. led 2025

Neschopni?To asi jen v te vasi bubline. Urcite pro ty,kteri neziji v Praze a byt jim spadl do klina,ne? Uprimne,my bychom si s manzelem taky nemohli dovolit byt v Praze (takovy jaky mame)kdybychom nemeli moznost odkoupit byt po jeho rodicich od mestske casti. V Praze je bydleni drahe,kdo propasl dobrou dobu,tak ted se nechyta. Polovina mych spoluzaku sla z Prahy. A reknu ti,ze znam vice lidi v pronajmu nez ve vlastnim. Treba v praci mam vice kolegyn v najmu nez ve vlastnim. At od mesta nebo v komercnim najmu.
Takze pokud nechcete jit z Prahy,tak na pronajmu neni nic menecenneho. Tahle forma bydleni bude vic a vic. A taky pak muzete dostat ten mestsky byt. Rozhodne bych kvuli tomu neodkladala materstvi ve 34 letech.

ninive211
21. led 2025

Jestliže jste na "čekačce" o městský byt,jakmile budeš těhotná nebo budete mít už dítě, a uvede to do aktualizované žádosti, hned poskočíte o hodně příček výš (větší pravděpodobněost získat městský byt má prostě rodina s dítětem jak sólo pár, jsou za to body navíc, tím neříkám, že sólo pár nemá vůbec šanci, to ne). Jako policista a soc. pracovnice jste zároveň pracovníci státu, předpokládám, takže navíc "potřebné profese". určitě bez šance na městský byt nejste. Jen zájemců je hodně a bytů málo, samozřejmě, když to blbě řeknu, tak se vždy čeká, až někdo umře anebo se odstěhuje (třeba do vlastního). My jsme dva úředníci a taky jsme v nájmu v městském bytě a vzhledek k našemu věku a cenám bytů jsme se s vlastním bydlení dávno rozloučili, prostě to tak je. Když jsme neměli na to, pořídit si byt na hypo před 10 lety před mou mateřskou, tak teď tuplem (jednou děti zdědí alespoň byt po babičce). Tahdy nám trn z paty vytrhl právě ten městský byt, jinak jsme taky řešili, jak to udělat dobudoucna, platit komerční nájem se nám dlouhodobě nechtělo. Tehdy jsme platili 10 000 ze známosti za byt, kde se normálně platilo min. 12000, teď by byl nájem tak 20 000 i víc se službama.

miryp
21. led 2025

A proč pořád řešíš, co si o vás myslí ostatní? To ti přece může být úplně jedno. Pokud vaše rodiny či přátelé hodnotí kvalitu lidí podle majetku, pak ti nestojí za to, aby ses jimi vůbec zaobírala. Já odkládala rodičovství až..., až..., až... První dítě jsem porodila v 31, druhé ve 33. A víš co ti řeknu? Teď si s manželem oba klepeme na hlavu, že jsme byli hloupí a měli jsme se stát rodiči mnohem dříve, protože bychom dětem byli teď lepšími parťáky.
Pokud se vzdáváte dětí jen kvůli vlastnímu bydlení, děláte velkou chybu, neb s takovým přístupem zůstanete bezdětní. Ta situace na trhu nemovitostí se zlepšovat fakt nebude a ve vašich profesích ty peníze také neporostou nějakou zázračnou rychlostí.
A to nemluvím o tom, že znám nespočet lidí ve svém okolí, kteří mají děti a žijí v podnájmech a nejsou to žádné socky. Na hypotéku by v pohodě dosáhli, protože mají potřebnou část vlastních zdrojů a dostatečné příjmy na splátky, ale oni nechtějí. Nechtějí se uvazovat k hypotéce, chtějí žít, chtějí cestovat, chtějí dětem dopřát kroužky, zájezdy se školou, atd. Zkrátka peníze chtějí dávat jinam než do hypotéky. To jen někteří lidé pořád mají pocit, že rodiny žijí jen ve vlastním...

ninive211
21. led 2025

A pro koho jste neschopní? Pro rodiče? pro kamarády? Není to jen váš myslný pocit? Vždyť je to nesmysl. Píšeš se všude, dnes a denně, vlastní bydlení je drahé, nedostupné a mladí na ně prostě nemají. kór v metroopolii, tam si prostě neškrtneš s (pod)průměrným příjmem (to samé se dá říct o Brnu, Prahu dohání mílovými kroky, co se cen bydlení týče, jen ty platy teda zůstávají "provinční" v porovnání s Prahou)

felis
21. led 2025

Heleď, ona ta situace s počtem policistů už nějakou dobu trva a imho trvat pár let bude, protože je to systémový problém. Takže čekat, že se tady něco změní, je z hlediska plánování rodiny blbost.
Jak přemýšlíš, to přitahuješ... takže pokud jsi nastavená na to, ze bydleni neseženete s dítětem, tak ho neseženete 🤷🏼‍♀️ My jsme sháněli najem před třemi lety a můžu Ti říct, že jako bílá česká rodina (což je drsné - vím), oba pracující, nekuřáci a klidny teenager, jsme měli obrovskou výhodu. Dokonce i ty dvě kočky nebyli najednou vubec žádný problém 😃 a dokonce jsme to byli my, kdo si vybiral z možností, ne oni nás. Pokud zminite, že je manzel policista, tak to je opravdu sen každého majitele bytu 🤩 porad ma tohle povolání váhu a prestiž a nějaký punc, že i můj majetek bude v bezpečí.
Zameř se na výhody, které můžete nabídnout. A pak bydlíte hned 😉
Btw včera jsme majitelce oznamovali, že budeme čtyři a byla dojata a ještě říkala, že to musí říct sousedce, které je 95 let, že jsou obě moc rady, že budou mít blizko miminko 🤩

drep
21. led 2025

Na bydlení v praze bychom s mým příjmem sloužící doktorky a manželovým příjmem vrchní sestry dosáhli na knop. Raději než živořit v praze, tak budu hezky bydlet jinde. A zrovna v profesích, které ma prahu fakt nejsou vázané. Nemluvě o tom, že bydlení v nájmu je prostě úplně normální forma bydlení, proboha. Moji rodiče bydlí v nájmu celý život, naše vedoucí lékařka bydlí v nájmu. Nikdo s tím nemá problém. To je jen taková česká malost, že každý musí mít domeček s bílým plotem a labradorem a je fuk, že na to nemá, že pojede desetiletí na krev, nebude si moct nic dovolit.

konidana
21. led 2025

Nekoukej na to, jake maji ostatni problemy (najit bydleni) a soustred se na sebe. Ty takove problemy vubec mit nemusis.

Strana
z3