Plánujete dítě bez vlastního bydlení v Praze?
Jsem vdana, je mi 34 let. Manzel pracuje u policie, ja pracuji jako socialni pracovnice. Zijeme v Praze, bydlime v najmu. Hypoteku nam banka da maximalne na garsonku, nebo 1 + 1. Dite chceme, u me je to i vekem, ale bojime se do toho jit bez vlastniho bydleni. Manzel z Prahy nemuze, kvuli praci. Premyslime nad alternativou, ale zadnou nenachazime - treba bydlet za Prahou, proste i tam uz je to vsechno drahy.
Jsem z toho vseho nejak frustrovana, vidina vlastniho zadna, mozna nekde v zapadakove, kde neni prace, ale v Praze bez sance.
S ditetem by to bylo jeste tezsi, co tak ctu, majitele nechteji deti a zvirata. Nechci dite vlacit z podnajmu do podnajmu a byt odkazana na vuli majitele, ze se rozhodne, ze musime odejit, ze chce byt pro sebe a takovy ty veci.
Já taky čekala až vlastní bydlení, práce na neurčito ( abych se měla kam vrátit), lepší "doba" a všechno bylo k prdu. V momentě kdy jsem konečně otěhotněla šlo všechno do kytek.
A víš co? Mám úžasnou dcerku a manžela, kteří mi každý den přináší tolik radosti, že už mě neštve, že bydlíme v nájmu. Užíváme si život, ona je malá jen jednou na to, abych se hroutila, že momentálně je pro nás vlastní bydlení finanční sebevražda.
Ještě s dvěma dětmi jsme žili v nájmu. Kamarádka má tři a do vlastního se nechystaji vůbec. Spousta lidí, to tak má. Buď úplně v klidu...
Hele, já tě chápu, fakt jo, nechtěla bych bydlet v nájmu, dávat peníze a dneska fakt veliký "jen" za bydlení u někoho, je pro mě smysluplnější platit hypotéku. Taky jsme to řešili, ale bylo mi o 10 méně než tobě, byla jiná finanční situace atd atd. Postavili jsme si nejdříve dům, sami se skoro 3 roky dřeli cihlu k cihle, ale byli jsme mladí a neměli děti. Zkoušeli jste nějakého finančního poradce jak Vám vychází hypotéka ? Teď je ten trh s nemovitostmi u Prahy strašně našponovaný, u nás se prodávají domy za 15 000 000, my před 10 lety postavili fakt veliký dům za 3 000 000 a platy se nám teda nijak rapidně nezvedli, naopak přibyly dvě děti. Asi bych prohlížela nemovitosti v nějakým městečkách okolo Prahy, nebo třeba budete mít kliku na nějaký byt v okrajových částech - Horní Počernice, Letňany atd .... Každopádně není rozumné si brát hypotéku na knop a pak mít dítě, kdy na nějakou dobu vypadne tvůj výdělek. Musíte to promyslet a pořád hledat.
Vy opravdu už nemáte čas na někaké rozhodování. Jestli dítě chcete, tak fakt není na místě se něčím zdržovat a začněte se snažit ideálně dneska. Manžel nemůže z Prahy kvůli práci... opravdu by to nešlo? U policie ho zaměstnají kdekoliv a mohli byste si vzít hypotéku na byt v menším městě... nebo dojíždět. Nebo ten nájem, ale to se mně osobně zamlouvá nejméně. Ale radši v nájmu s dítětem než bezdětná - a vlastně taky v nájmu.
Anonymní...
Problém není v tom, že nemáte vlastní byt (pokud je to pro vás tak důležité, tak byste na vlastním bydlení zamakali už dřív), ale v tom, že si moc bereš, co ostatní říkají a nedokážeš si urovnat, co sama chceš a jak si to zařídit jinak. Navíc pokud si v rodině myslí, že mít vlastní bydlení je velice důležité a předhazují ti to, tak je to strašně povrchní.🤦♀️
Pochybuju, že by lidi, co mají děti, byli na ulici.🤷♀️
Pokud byste šli mimo Prahu, ve spoustě městech nabízí lidem od policie městské byty a náborový příspěvek.
@hennrietta jenže v zahraničí je taky bezny mit smlouvu na 10 let nebo i víc, žiješ tam v tom jednom najmu dlouhodobe. Tady jsou zakony tak dementni, ze kdyz mas smulu, tak se opravdu muzes co rok stehovat 🙄 A to přesto, že platíš vždy včas a chováš se slušně... Behem poslednich peto let jsem se stehovala 4x, z toho pouze jednou z vlastniho rozhodnuti, takze vim o cem pisu 😥
Muuwte koupit byt na hypoteku nekde jinde,kde s3 vam bude libit a hypoteku vam daji, ten byt pronajmout a nechat si hypoteku splacet najemnikem. Sami bydlet v Praze v najmu a az se zlepsi situace a manzela pusti z Prahy pracovne tam kde budete mit ten byt, tak se prestehujete do sveho.
@martinka_33 Mám známého v zahraničí a někde to dokonce funguje na dobré slovo a pomale žádné smlouvy nejsou.😄
Neříkám, že je to vždy jednoduché, ale opravdu neznám nikoho ze známých, kdo nemá vlastní bydlení, aby měl problém...
Rodiče se za svůj život stěhovali 3x.
Ja te chapu, ono kdo si nabral hypoteky "vcas", tak i v Praze drive dosahl snaze na nejaky byt. To, kam se vysplhaly ceny bytu i na mensich mestech, natoz v Praze, posledni roky je obcas uz scifi. Pak neni divu, ze doktor jde bydlet do pronajmu a delnik, co pracoval za par supu, ale koupil v dobre dobe, bydli ve svem. Proto nelze odvozovat status podle toho, jestli dnes mam ci nemam vlastni byt. Ja bych si dnes nas dum uz taky nemohla koupit, dnes je za tu cenu tak 2+kk byt.
Druha vec je, ze tady bohuzel pronajmy nesou punc toho horsiho a podminky pro najemniky jsou spatne, zadna jistota a zaroven se ani clovek nedivi pronajimatelum, rizika nesou velka a dlouhodoba, pokud natrefi na ty nesolidni, taky nejsou kryti. Pokud trvate na Praze, dite bych rozhodne kvuli pronajmu neodkladala, jen bych se snazila smerovat k tomu, abych jednou vlastni byt mela. Mam v Praze vice znamych a cast z nich tam je v pronajmu, cela leta a maji deti. Ale nekteri z nich sli presne tou cestou, co tu zminila @martinka_33, koupili nemovitosti mimo Prahu (casto i v mestech odkud pochazi) a pronajali, hypoteky jim to pokrylo a kdyz pak prodavali, tak uz byli slusne v plusu diky rostoucim cenam. Pak uz meli slusny zaklad na to, koupit neco v Praze. Nekteri maji za tu dobu nemovitosti i vice. Neni to hned, par let to trva nez se to zhodnoti, ale je to mozna cesta.
@hennrietta my jsme strašný smolaři... Prvne jsme pronajali byt kde majitele se stehovali dk domečku a najmem cgteli splacet hypoteku - zaručeně monimálne na 20 let. Ha, po roce se pani majitelka do toho bytu stehovala protoze se rozvadeli... To byl rok 2021 a asi byl strasnej pretlak poptavky nad nabidkou, a pokud si majitel vybira tak uprednostni nekoho s vetsimi detmi nebo bez deti, proste my jsme se se dvemi malymi a tretim na ceste nikomu nelibili, takze jsme se museli nastehovat do mužova pro nas maleho bytu (zaplať pán Bůh za nej, jinak bychom byli na ulici) a hledat dál. Pak jsme sehnali tutovku, byt ktery mela majitelka na investic, sama bydlela ve stejnem dome, takze naprosto nemozne avy se tam chtela stehovat. Ha, jenze ta kravka moc nevedela co chce, takze svuj prodala, sla bydlet jinam a pak si zas vzpomněla ze vlastne v tom prvni bylo lip, takze po ani ne dvou a pul letech se stehovala do toho natuty na kšeft bytu 🙄 To uz jsme teda jiny najem sehnali snadno. Bydlime rok a nemame to pořádně zabydlené, nejak jsme uz otrávení...
@martinka_33 To je mi líto taková zkušenost, ale i to se stává... Když si pročteš diskuzi, tak prostě i převládá víc lidí v nájmu a zkušenosti nejsou tak strašný.
@hennrietta Jak kde asi. 🙂 jako určitě je fakt, že Češi extrémně řeší vlastní bydlení, berou to často jako měřítko úspěchu a neúspěchu. Což je blbost. Tady ve Francii je dost těžké sehnat nájem. Musíš dokládat pracovní smlouvu, musíš mít na dobu neurčitou a pokud jeden nepracuje, je to daleko těžší. Ale je fakt, že pokud nájem získás tak je daleko náročnější dát člověku výpověď. A není to tak časté. Taky bydlíme v nájmu. Přítel má barák, ale malý a tak ho pronajímá a my jsme ve větším
@hennrietta no proste nemuzes klidne spát 😅 Protoze i kdyz muj muz dal najemnikum smlouvu na neurcito, tak v pripade ze se treba budem rozvadet a on tam bude chtit bydlet, tak jim smlouvu muze vypovedet. Výhoda nájmu je flexibilita, kdyz najdes super práci jinde, proste zvednes kotvy a jdes jinam, nebo s detmi si pronajmes velký byt, az vylétnou z hnízda, pronajmes mensi. Tim ty výhody ale končí. Ve vlastnim po zaplaceni hypotéky platis jen fond oprav a energie, coz se na duchod vic nez hodi.
Taky jsem měla díte v nájmu a až když mu bylo 8 jsme koupili byt. A jsme normální rodina, pracujeme oba a nemáme se špatně.
Bydlet v nájmu je naprosto normální a v dnešní době i cenově dostupnější než vlastní bydlení. Aktuálně to řešíme, protože nám náš byt začíná být malý. Koupit si adekvátně velký byt v naší lokalitě by momentálně znamenalo hypotéku kolem 80-100 tisíc měsíčně na 30 let. Takže řešíme nájem, což bude kolem 30 tisíc měsíčně za 4+1. Se třemi dětmi a dvěma kočkami zatím žádný z majitelů neměl problém. Naopak, když má větší byt, je rád za rodinu a ne partu Ukrajinců do spolubydlení. A když je majitel ne firma, ale normální člověk, preferuje dlouhodobý nájem. A upřímně, za deset let už třeba to 4+1 potřebovt nebudeme. Jo, dlouho jsem se tomu bránila, nejsem stěhovavý typ a potřebuju mít své jisté. Ale že bych kvůli tomu neměla děti? Neblázni...
@hennrietta jo jenze v zahranici nestoji mesicni splatka to co cena mesicni hypoteky🙂 v tom je podstatny rozdil.
@martinka_33 Jenže momentálně koupit byt v Praze znamená hypotéka na 30-40 let ve výši 80-100 tisíc měsíčně. Tady už se na žádné “po splacení hypotéky platíš jen fond oprav” moc hrát nedá. Naprostá většina běžných rodin prostě takovou dardu splácet nedokáže. A ještě pomíjím, že abys takovou hypotéku dostala, musíš z peněženky vytáhnout 3-4 miliony. Mít jistotu vlastního je krásný, ale fakt hodně drahý.
@fyii Fajn, pokud tedy někdo tak moc vlastní bydlení chce, tak pro to bude muset něco udělat a ne pozdě bycha honit. 🤷♀️
Mně by bydlet v podnájmu nevadilo. Manžel si třeba našetřil, když bydlel na ubytovně v rámci práce.
Navíc pak například řešit nemovitosti po rodičích, kdy jeden není schopen vyplatit druhého nebo se nesouhlasí s prodejem apod. Taky to nebývá veselý a kolikrát se vyvrbí takové hnusné spory v rodině.
@hennrietta tak to souhlasim malokdo ma takovy syesti, ze mu neco samo spadne do klina. Nebo alespon u nas to takhle neni. My museli maknout, aby jsme meli a mame. Kazdopadne posledni dobou jsou ceny tak nesmyslne nadsazene, ze si jen rikam kam.tohle vsechno az pujde...zacina to byt mimo realitu
@fyii dokud ty lidi budou platit tak to nemá důvod padat dolů.
@fyii Začíná? Ono už to dávno JE mimo realitu. Máme absolutně nejdražší nemovitosti v Evropě v porovnání k výši příjmů. Strašné. Už se dávno nedá podle vlastnictví nemovitosti hodnotit, jestli je někdo "socka" - běžně středněpříjmová rodina nemá absolutně šanci sehnat a uplatit byt vhodný pro rodinu (tj. aspoń menší 3+1). A nemyslím si taky, že by to bylo dané tím, že byty nejsou. Vemte si, kolik bytů se postavilo od revoluce, přitom tu žije přibližně +- stejný počet lidí. Jenže se zvýšil počet jednočlenných, max. dvoučlenných domácností. Samostatně žijící důchodci si drží velké byty a baráky, které dávno už mají problém třeba spravovat (sami žijí v jedné místnosti a další dvě místnosti jsou po většinu roku nevyužívané) a rodiny s dětma se mačkají v 1+1. Vůbec se nedivím mladým, že se nehrnou do toho mít před třicítkou děti. Protože nejen ceny nemovitostí jako takových, ale i nájmy za větší byty jsou prostě šílené. A kdo nemá štěstí na městský/obecní byt, kde je ten nájem přece jen ještě v jakž takž rozumné míře (i když taky se teď nájmy zvedaly, leckde rapidně i o desítky procent), tak prostě s podprůměrným platem nemá v podstatě šanci slušně bydlet (za slušné bydlení nepovažuji, když se čtyřčlenná rodina s dvěma školáky tísní v 2+kk o 40m2...to lze možná ještě tak s miminem a batoletem...ale leckdy ty rodiny nemají ani na takto malý byt). A že podprůměrný plat berou 2/3 obyvatel...
@petrasipkova1 Bohužel se nůžky šíleně rozevřely. Je tu většina normálních rodin, co má problém sehnat si bydlení pro sebe, a pak lidé, co jsou za vodou a mají x nemovitostí na investice a na kšeft. V době levných hypoték, pokud měli přebytečné finance, nakoupili nemovitosti a ted je pronajímají a rejžují. A samozřejmě "pod cenou" nepůjdou, chtějí na tom vydělat. Takže se nerekonstruované 3+1 v paneláku běžně pronajímá za 25 tisíc, v Praze ještě za mnohem víc.

Ja vzdy kdyz vidim podobny nadpis diskuze jako toto "Dite bez bydleni", tak si predstavim dotycnou nekde pod mostem, nebo v lepsim pripade na ubytovne v kamrliku 2x3m nebo v hromadne nocleharne. Bydlet v najemnim byte je uplne normalni, proboha.