Podobně drahé dárky. Řešíte?

19. lis 2022

Holky, dnes jsme s manželem řešili dárky na Vanoce pro děti a docela jsme se neshodli. Tak by me zajimalo jestli to tak vnímám jenom já a nebo je to normální... Byla jsem vychovaná tak, že jsme se sourozenci dostávali dárky v podobné cenové relaci, no a manžel je názoru, ze nevadí, když jeden bude mít dárky v hodnotě,placnu, 3000 Kč a druhý v hodnotě 900 Kč. Ja vím, že děti hodnotu peněz neznají, ale přijde mi to prostě jak když jednomu dáváte víc a druhému míň.Jak to máte vy? Dáváte dětem dárky v podobně cenově stejně?

toluma
19. lis 2022

taky se snažíme, teda aspoň já, aby to bylo tak nastejno. I mezi dospělýma, aby to bylo tak nějak šul nul 🙂

zmrzlinka
19. lis 2022

Závisí jak staré děti....letos bude mít dcera dražší Vánoce jako syn.Ale je mu 10 a kupovat mu za každou cenu " něco" ,aby měli stejne je podle mne nesmysl.

klokanka31
19. lis 2022

Já mám jen jedno dítě takže tohle řešit nemusím, ale taky jsem byla vychovaná tak jako ty, aby to finančně bylo téměř stejně, a i aby byl stejný počet dárků.

bereni
19. lis 2022

A proc ti vlastne vadi, ze druhe dite ma darek v jine cenove relaci? Kdyz si jeden preje lego za litr a druhy vlacek za 500, tak proc by se to melo dorovnat? Male deti nevidi penize, ale kdyz uz tak pocet darku a jak to vysvetlite diteti a legem, ze ma jeden darek protoze byl drahy a druhy ma dva darky💁‍♀️. Starsi deti je asi neco jineho, ale presto pokud je tam tak minimalni rozdil (2000) tak nac to dorovnavat? Jakoze asi by nebylo fer pubertakovi koupit iphone za 20 tis a druhymu pubertakovi rifle za 1000, ale tady tohle je jina situace a naopak mi ted manzelovo jednani prijde nejen ekonomicke, ale rozumne.

hanyzka11
19. lis 2022

Máme první dvojčata a ano, snažíme se,aby dárky byly v podobné cenové hodnotě. Čím jsou starší, je to těžší, ale rozdíl pár stovek neřeším, ale o 1000 už by mi to vadilo. Teď už řešíme starším k Vánocům tablet nebo mobil a nejmladší syn bude mít 2 roky. Takže tam teď rozdíl velkej bude. Takže podle mě i záleží, jaký je věkový rozdíl dětí a jaké mají potřeby. Dokážu pochopit, že starší může dostat notebook za x tisíc, protože už ho potřebuje kvůli škole a o dost mladší sourozenec dárky za tolik peněz mít zkrátka nebude.

guliii
19. lis 2022

U nás to rodiče dělali tak, že jeden rok měla dražší dárek ségra a druhý já. Dostali jsme ještě jiné dárky, ale třeba jeden rok dostala ségra kolo a druhý já notebook. Neměli peníze na to, aby nám oběma koupili drahý dárek najednou. My letos koupíme dražší dárky staršímu, protože mladšímu jsou 3 měsíce a nemá z toho rozum. Ale příští rok dostanou cca v podobné hodnotě dárky.

martt
19. lis 2022

My se s manželem , také snažíme, aby kluci měli dárky ve stejné cenové relaci. Nebo vybíráme třeba dražší dárek tak aby ho mohli mít společný.

ilonne
19. lis 2022

Pokud se jedna o dárky typu hračky,Lego, oblečení apod., je to za podobnou částku. Ale starší syn hraje hokej a kupujeme mu k Vánocům nebo k narozeninám výbavu- vždycky je něco potřeba. A to je holt pěkně drahá sranda a nedovedu si představit to finančně vyvazovat těm dvěma dalším. Ale určitě je nesidíme a nijak nestradaji.

marianarem
19. lis 2022

Ja mam len jedno dieta, ale so sestrou sme boli dve a musim povedat, ze ma za cely zivot ani raz nenapadlo rozmyslat o tom, ci mame darceky v rovnakej cene. A to ani v puberte. Takze anii netusim, ci to tak bolo alebo nie. Pocet darcekov to ano, to by som si vsimla.

autor
19. lis 2022

@bereni no cenu jsem jen tak placla, ale i tak u nás ty dva tisíce jsou velký rozdíl, pro nás to není jen,, pár stovek,, u nás se dárky vzdy kupovali tak do tří tisíc pro děti a max do 1000 pro ostatní členy rodiny. A když už tak jsem se vždy snažila dorovnat nejakou maličkosti, aby prostě byl i stejný počet dárků.

autor
19. lis 2022

U nás pokud byl fakt nějaký hodně drahý dárek, tak jsme ho dostali jako společný

felixfelicis
19. lis 2022

Davam darky tak, aby se libily...Vybiram ze stejne kategorie, napr. kazde dite dostane 1 hracku, 1 knizku, 1 elektroniku. Ale pak uz je jedno, ze pro jedno dite bude elektronika stat 500 a pro druhe 3000 (aktualni priklad za letosek). Kazde dite ma jine potreby a darky se stoprocentne libit budou.

ellyem
19. lis 2022

Zatim mam jen jedno dite, ale az budu mit vic, rada bych se drzela stejne cenove relace. U nas jsme se segrou mely vzdycky budget, do ktereho jsme si mohly vybrat, co chceme. A jestli jedna chtela jednu drazsi vec nebo tri levnejsi, to uz zalezelo na nas. V budoucnu bych to pak taky tak rada praktikovala.

leymea
19. lis 2022

Klukum davame za stejne penize. Nasi to taky tak delali, mozna proto to tak beru. 🙂

pampeliska1313
19. lis 2022

Hmm.. asi bych se odrazila od věku. Když je to prcek, neresila bych aby to bylo cenově podobný, ale podle toho jestli z toho bude mít vůbec rozum a radost. Pokud by ten věkovej rozdíl nebyl velkej, řešila bych to pravděpodobně a třeba bych vzala nějaký “drobnosti” a nejakej větší spolecnej dárek. Aby pak nevzniklo to, ze mladší třeba toho “dostane víc” i když to mohlo být levnější. Osobně si myslím, že u dětí jde spis o to “kolik” než “za kolik”. My vždycky s matkou slavily Vánoce u strejdy a tety a pokazdy tam byl cenovej rozdíl ohromnej.. a mrzelo mě to. Ale to jsem už chodila do školy a trochu si uvedomovala, ze takový věci jako oni nikdy nedostanu, ať píšu jeziskovi jak chci.)

muhehehe
19. lis 2022

Hodnotu neřeším, ani na vánoce, ani na narozeniny. Dávám to, co udělá v danou dobu radost, cenový rozptyl máme většinou dost velký. Protože máme tři poměrně malé děti, spíš hlídám počet, aby toho někdo z nich neměl k rozbalování výrazně víc 🙂

jaja01k
19. lis 2022

Naši si napíšou ježíškovi o jeden dárek, a ten dostanou, bez ohledu na cenu. Loni si třeba jeden přál hotwheels garáž za tři tisíce, druhý plyšáka za tři stovky. Ostatní dárky dostávají stejné.

aneta15
19. lis 2022

U nás to letos cenové nevyjde. Dcera si přeje velkou postel a těm dalším dvěma to dorovnat nebudu. My se v rozbalování dárků stridame, takže já řeším počet dárků. Děti musí mít stejně i kdybych měla zabalit pytlík bonbonů. U nás se neřeší finance ale počet. A běda kdyby tam už jeden neměl žádný a ten druhý dva 🤦‍♀️

jezz1e
19. lis 2022

U menších dětí, co neznají hodnotu peněz, mi přijde důležitější stejný počet/kvalita dárků než jejich cena. Tu bych řešila až pokud už děti s penězi nějak hospodaří a ceny si uvědomují. Pak už je podle mě vhodné zachovat zhruba stejnou hodnotu darů (případně pokud jedno dítě dostalo třeba něco drahého během roku, tak bych na to výslovně upozornila, proč má teď druhé dítě třeba dražší dárky).

jannym
19. lis 2022

Cena nepomeruje to jak jsou deti z darku nadsene, takze neresim, jednou ma drazsi darky jeden podruhe druhy, navic syn ma par dni pred vanocemi svatek a dcera par dni po vanocich narozeniny

pribylovapetra
19. lis 2022

My se taky snažíme davat v podobné cenové relaci, ale důležitější je,aby měli stejný počet dárků. A kdyz má jeden velký balíček, tak aby i druhý opticky měl něco většího.

eviicka
19. lis 2022

U dětí a malých by mě nikdy nenapadlo toto řešit. Vím, že mamka se snažila, když jsme byly se ségrou už dospělé a to dorovnavala (za mě i zbytečně, nikdy bych ségře dražší věc nenáviděla).

Jinak jak už tu bylo psáno, důležitější je počet a množství "hlavních a vedlejších" dárků.

kolunka
20. lis 2022

Snazime se drzet vyrovnanost , rozdil max do 500. Pokud by se jednalo o porizeni hodne draheho darku, tak to se snazime prendat na narozeniny. Narozeniny totiz vnimame jako jedinecny den toho cloveka, takze je opravdu nejvic jedinecny i darky...krom jineho pokud je to opravdu narocnejsi darek,tak na narozeniny se muze slozit vicero lidi z rodiny, coz by se o Vanocich tezko vysvetlovalo, tam je to jeziskovske tajemstvi

michaela666
20. lis 2022

Rodiče se snažili dávat dárky ve stejné hodnotě mě i sestře. Máme 5 let věkový rozdíl. Pokud to byla hodně drahá věc, tak byla společná - třeba nový počítač.
I když se snažili a dělali co mohli, některé Vánoce jsem kvůli tomu vytoužený dárek nedostala.
Zpětně chápu, že neměli rozpočet, aby koupili mě nový mobil za 4-5 tisíc, ve stejné hodnotě dárky sestře + dárky pro ostatní. Jako dítě puberťačku mě to hrozně mrzelo.

U nás to bude stylem hlavní dárek ( ten vytoužený) + nějaké drobnosti a cenu tolik řešit nebudu.

drep
20. lis 2022

My jsme dostávali s bráchou podobný počet dárků, ale cena se dost lišila. Nikdy mě nenapadlo to řešit. Dítě mám jedno, ale i kdyby jich bylo víc, řešila bych, co jim udělá radost, ne kolik to stojí, pokud koupím většímu dítěti třeba počítač za 20000, rozhodně se nebudu mormomocí snažit, aby menší dostalo deset kravin, jen aby cena byla stejná…

evik19
20. lis 2022

Peněžní hodnotu dárků děti vůbec neřeší a já to taky neporovnavam. Popravdě ani nemám přehled, kolik přesně dárky staly. Snažím se, aby děti pod stromkem našly aspoň to nejdůležitější, co si opravdu moc přály. A těžko se budou shodovat ceny přání tříletého a desetiletého dítěte. Jde o to, aby měly stejnou radost, ne stejnou cenu dárků. Moji rodiče se asi snažili o to, abychom měli s bráchou stejně, on to vždycky pod stromečkem spočítal. Pak to ale dopadlo tak, že mi zabalili i věci, které jsem už třeba rok měla, jen proto, aby byl stejný počet balíčků.To je prostě úplně na hlavu a rozhodně doufam, že naše děti dárky přepočítávat nezačnou. Ani na kusy, ani na peníze.

mollyweasley
20. lis 2022

Učím děti, že není důležité, kolik dárek stojí, ale jak velkou udělá radost. A přidávám příklad mého bratra, který dostal ve 4 letech lego, drahou mašinku na baterky, autodrahu...a nejvíc si hrál s obyčejným plastovým vláčkem za dvacku, který jsem mu narychlo koupila v trafice.
Když jednoho potěší nový mobil a druhého Barbinka, proč ne?

properjoey
20. lis 2022

Já mám děti rok od sebe a dělám to podobné jako většina holek tady, tj aby měli oba stejný počet dárků a taky že stejně kategorie, tj každý dostane 1 knížku, 1 hračku, 1 oblečení, atd. A zároveň ještě aby teda plus mínus to bylo celostně stejné, například že jeden dostane mikinu a druhý kalhoty, ale ne že jeden dostane bundu a druhý ponožky. Je jim 7 a 8 a na hodnotu nehrají. Loni třeba dcera dostala sonický kartáček a syn ne, protože on ho nechce, tak tam jako ekvivalent "elektroniky" měl robota, spokojení byli oba.

pmendy
20. lis 2022

Nooo cenu bych řešila v tom případě kdy už dítě zná hodnotu peněz a umí trochu počítat...mám děti 5let a 1.5 roku...dcera si asi spočítá kolik kdo dostane dárků ale cena ji je jedno. Třeba dcera ma darky teď dražší ale hodně z toho důvodu, že už při nákupu je počítáno s využitím obou dětí ( k narozeninám třeba kolo za 12 tis, očekávám že 3 roky bude jezdit a pak ho přebere brácha, stolní hry, pohádková knížka, atd.). Letos dostane první vlastní lyže a až odriste, bude jezdit syn. ( Snažím vše tyto v či kupovat maximálně unisex). Syn 1.5 si neřekne, tomu tak nějak vybírám co ..ale vím že si budou hrát s dárky toho druhého...jsou naučení, že se věci půjčují a to, že třeba před 2lety dostala tablet, neznamená, že je jen její. A také jsem zavedla, že mají pod stromečkem jeden společný dárek. Ale zase budme realisté... nemůžeme dát jednomu dítěti 10darku druhému jeden to opravdu ne.

drzticka81
20. lis 2022

Nepamatuji se, ze bych v detstvi porovnavala cenu a pocet s brachovymi darky. Ted taky nevim, ktery darek stoji kolik. Mam tri deti, 10lety ma jina prani nez 5leta segra 🙂)) Mozna tak nejak drzim jeste pocet, ale spis se drzim jejich pranim a radosti z darku. Syn dostal v 8 letech k Vanocum tablet, byla distancka a prislo mi to vhodne, dcery zadnou elektroniku v te dobe nedostaly. Ted ma prostredni 8 a tablet k Vanocum nedostane - nepotrebuje ho. Zrejme az k narozkam - snazim se o podobny vek. Mobil tedy dostane stejne jako nejstarsi k 10. narozkam. Funguje to a mam argumenty.