Politické debaty. Jaké jsou vaše názory?
Už tu delší dobu nebylo nic z politiky, hledám taková témata a ne že bych tím žila, ale zajímá mě to a není mi to jedno. Protože děti.
K čemu nám je vůbec EU? Platíme, posloucháme a dostáváme zpátky jen papírové sliby.
Roky jsme si nechali namluvit, že členství v EU je “výhra”. Jenže zatímco my dřeme, ceny letí nahoru a energie jsou dražší než zlato, v Bruselu si vymýšlí další a další nesmyslné regulace. Dotace? Byrokracie? Předpisy? Spíš past, která svazuje podnikatele a otravuje život všem.
A když přijde řeč na naši ekonomiku – fakt to vypadá jako výhoda? Potraviny dražší než v Německu, ale platy třetinové. Energie drahé, protože “zelený přechod”. Politika? Jen kopírujeme, co nám nadiktují.
Britové odešli. Ano, měli problémy – ale aspoň si rozhodují sami. My? Radši držíme hubu a krok, i když nám to ničí hospodářství a politici se nám smějou do obličeje.
Já totiž absolutně, ale absolutně netuším, koho volit, přijde mi, že je to z bláta do louže.
@klokanka31 už jsem ti to psala, ty jsi b.bá, b.bá, b.bá jak troky, sedíš doma na ř.ti, sjíždíš, znuděná, dezinfa na sítích, máš nulový přehled, nepracuješ. Lidi jako ty by komanče vítali s otevřenou náručí, fuj, nechtěla bych tě mít ani za sousedku.
@mimco Hele tohle fakt nemá cenu 😃 Pokud dokáže někdo někoho posuzovat jen podle politických názorů, pak je s ním něco špatně. Pro mě je naše vláda šílená, ale kdo je chce volit znova, opravdu s tím nemám problém 🙂 Ani si o těch lidech nemyslím že by byli nevzdělaní blbci 🤷♀️ Kolem mě je spousta vysokoškoláků, majitelé/ředitelé firem, lékaři, učitelé, a chtějí volit ANO nebo SPD. Tak neurážej, každý člověk má právo na svůj názor, a každý inteligent to respektuje.
@martinka_33 Piráti ne - vždyť to byla katastrofa🙈🙏
@enoli ne větší než SPOLU, celá vláda to na domácí půdě neumi, nic nedotahnou, nic nemá hlavu ani patu. Ale maji dobrou zahraniční politiku a to je důležitější než ta domácí. Piráti mi jsou blíž názorově, maji dobré nápady, bohužel realizace je strašná.
@mimco Hele tohle fakt nemá cenu 😃 Pokud dokáže někdo někoho posuzovat jen podle politických názorů, pak je s ním něco špatně. Pro mě je naše vláda šílená, ale kdo je chce volit znova, opravdu s tím nemám problém 🙂 Ani si o těch lidech nemyslím že by byli nevzdělaní blbci 🤷♀️ Kolem mě je spousta vysokoškoláků, majitelé/ředitelé firem, lékaři, učitelé, a chtějí volit ANO nebo SPD. Tak neurážej, každý člověk má právo na svůj názor, a každý inteligent to respektuje.
@klokanka31 to víš, žepolitický názor o člověku hodně vypovídá, ale souhlasím s tebou, že to není o inteligenci ani o vzdělání, taky znam chytré a vzdelane lidi (naštěstí jsou v menšině), kteří volí ANO nebo SPD a dokonce adorují Putina 🙄
@klokanka31 to víš, žepolitický názor o člověku hodně vypovídá, ale souhlasím s tebou, že to není o inteligenci ani o vzdělání, taky znam chytré a vzdelane lidi (naštěstí jsou v menšině), kteří volí ANO nebo SPD a dokonce adorují Putina 🙄
@martinka_33 Ale podívej na sebe, pokud správně chápu, jsi asi pro SPOLU nebo piráty. Takže jsi pro úplně jinou skupinu než já, ale pořád tě beru jako fajn ženskou 🤷♀️ Nemyslím si o tobě nic špatnýho 🤔
Já fakt nevím. Z vlády Spolu nadšená nejsem ( zvlášť školství je k pláči), STAN a Piráti mě zklamali, Ano, Spd, motoristé a stačilo absolutně nepřichází v úvahu. Prostě není s klidným ( rekativne) svědomím koho.
@martinka_33 Ale podívej na sebe, pokud správně chápu, jsi asi pro SPOLU nebo piráty. Takže jsi pro úplně jinou skupinu než já, ale pořád tě beru jako fajn ženskou 🤷♀️ Nemyslím si o tobě nic špatnýho 🤔
@klokanka31 ono je to někdy strašně těžký respektovat názory druhých, když je člověk přesvědčený že pokud ten odlišný nazor bude mit víc lidi, ze to privede do zahuby nás všechny, protože zvolí nekoho kdo nás do zahuby přivede (i ty komunisty si zvolili lidi). Politika neni jako rozdílné názory na vychovu dětí, neni to o tm jestli je lepší POPova nebo Rockova muzika, protože zvolená vlada ovlivni všechny, i ty kteří ji nevolili. Proto se v případě politickych názorů tak těžko respektuje opačný názor.
@klokanka31 jinak oceňuji ze respektuješ volbu ostatnich a nezatracujes je kvuli odlisnemu nazoru 👍
Tohle je hodně zajímavá úvaha 🙂 Vystoupení z EU („Czexit“) by pro Česko znamenalo velké změny – některé by byly vidět hned, jiné postupně. Zkusím ti to shrnout:
---
🔻 Co bychom ztratili nebo co by se zhoršilo:
Volný pohyb osob – už bychom nemohli automaticky žít, pracovat nebo studovat v zemích EU. Cesty by byly složitější (víza, pracovní povolení).
Jednotný trh – české firmy by přišly o snadný přístup na trh EU (kam jde většina našeho exportu). Mohla by se zvednout cla i byrokracie → zboží by zdražilo.
Dotace – přišli bychom o evropské fondy, z nichž se u nás staví silnice, opravují školy, nemocnice nebo čistí řeky.
Měna a ceny – koruna by pravděpodobně oslabila, protože investoři by Česku méně věřili → dražší dovoz, vyšší inflace.
Politický vliv – jako malý stát bychom měli méně možností ovlivňovat evropské rozhodování.
Bezpečnost – ztížila by se spolupráce policie a justice, a i když bychom zůstali v NATO, diplomatická váha by byla menší.
---
🔼 Co by mohlo být lepší:
Větší samostatnost – o některých věcech (např. zemědělství, migrace) bychom rozhodovali sami.
Méně byrokracie z Bruselu – některé regulace a normy bychom si mohli tvořit po svém.
Peníze pro stát – nemuseli bychom posílat příspěvek do rozpočtu EU (ale zároveň bychom ztratili mnohem víc na dotacích).
---
📌 Reálně by to vypadalo tak:
Krátkodobě by přišel ekonomický šok (oslabení koruny, odchod některých investorů, zdražení dovozu).
Střednědobě by klesl export, protože 80 % českého zboží míří právě do EU.
Lidé by měli méně možností cestovat, studovat a pracovat v zahraničí.
Politicky bychom byli izolovanější – spíš závislí na velkých mocnostech (Německo, Rusko, Čína).
---
👉 Obecně se odhaduje, že náklady vystoupení by převážily nad přínosy, proto většina ekonomů a politiků varuje, že Czexit by pro Česko byl hodně bolestivý.
---
Chceš, abych ti to ještě shrnula krátce a jednoduše, jako pro běžného člověka, který nechce číst dlouhý rozbor?
Já fakt nevím. Z vlády Spolu nadšená nejsem ( zvlášť školství je k pláči), STAN a Piráti mě zklamali, Ano, Spd, motoristé a stačilo absolutně nepřichází v úvahu. Prostě není s klidným ( rekativne) svědomím koho.
@andelka ty mi píšeš z duše, když se podivam na domaci politiku, tak je to k pláči 😭 Musime proste brat to co je. Naštěstí ja s nimi souhlasim v zahranicni politice a libi se mi jak se nase zeme prezentuje světu, takže kdyz zavru oci nad tim jak vladnou doma, je to vlastne dobré 😅
To je hodně zajímavá otázka 🙂 Názory na členství v EU se v Česku dost liší podle věku, vzdělání, zkušeností i životní situace. Obecně platí:
---
✖️ Kdo spíše podporuje vystoupení (Czexit):
Starší generace – hlavně lidé 55+ let, kteří méně cestují a nemají tolik přímých výhod z EU.
Lidé s nižším vzděláním a příjmem – více věří, že EU škodí české ekonomice a bere práci.
Obyvatelé menších měst a venkova – častěji vnímají Brusel jako „něco vzdáleného“ a cizího.
Volitelé stran jako SPD nebo KSČM – tyto strany dlouhodobě prosazují vystoupení nebo silnou kritiku EU.
Někteří podnikatelé – kterým vadí unijní regulace a byrokracie (např. normy, dotace pro velké hráče).
---
✔️ Kdo spíše podporuje setrvání v EU:
Mladí lidé a studenti – využívají cestování, Erasmus, práci v zahraničí.
Vzdělanější lidé z větších měst – mají zkušenosti s tím, že EU otevírá pracovní i obchodní možnosti.
Exportně orientované firmy – většina českého exportu jde do EU, takže by odchod byl pro ně velký problém.
Lidé, kteří cestují – ocení volný pohyb bez hranic a výhodné ceny dat či volání.
---
📊 Podle průzkumů většina Čechů nechce vystoupit z EU, i když má k ní často kritický vztah. Hodně lidí říká: „EU má chyby, ale je lepší být uvnitř než venku.“
---
Chceš, abych ti dohledala i aktuální čísla z posledních průzkumů, kolik procent Čechů je pro vystoupení a kolik pro setrvání?
To je hodně zajímavá otázka 🙂 Názory na členství v EU se v Česku dost liší podle věku, vzdělání, zkušeností i životní situace. Obecně platí:
---
✖️ Kdo spíše podporuje vystoupení (Czexit):
Starší generace – hlavně lidé 55+ let, kteří méně cestují a nemají tolik přímých výhod z EU.
Lidé s nižším vzděláním a příjmem – více věří, že EU škodí české ekonomice a bere práci.
Obyvatelé menších měst a venkova – častěji vnímají Brusel jako „něco vzdáleného“ a cizího.
Volitelé stran jako SPD nebo KSČM – tyto strany dlouhodobě prosazují vystoupení nebo silnou kritiku EU.
Někteří podnikatelé – kterým vadí unijní regulace a byrokracie (např. normy, dotace pro velké hráče).
---
✔️ Kdo spíše podporuje setrvání v EU:
Mladí lidé a studenti – využívají cestování, Erasmus, práci v zahraničí.
Vzdělanější lidé z větších měst – mají zkušenosti s tím, že EU otevírá pracovní i obchodní možnosti.
Exportně orientované firmy – většina českého exportu jde do EU, takže by odchod byl pro ně velký problém.
Lidé, kteří cestují – ocení volný pohyb bez hranic a výhodné ceny dat či volání.
---
📊 Podle průzkumů většina Čechů nechce vystoupit z EU, i když má k ní často kritický vztah. Hodně lidí říká: „EU má chyby, ale je lepší být uvnitř než venku.“
---
Chceš, abych ti dohledala i aktuální čísla z posledních průzkumů, kolik procent Čechů je pro vystoupení a kolik pro setrvání?
@barumrallyebum dobre ty 👍 to si musim nekam ulozit, bude se mi hodit i jinde. I když, kdo nechce vidět, oči neotevře.
@andelka Tohle je ale problem stran, jejichz volici (resp. cilovou skupinou) jsou prevazne vzdelani lide, kteri se o politiku zajimaji a maji na ty strany vetsi naroky. Vem si, ze ty treba nepujdes volit, protoze ac ty strany treba nabizeji smerovani, kteremu fandis, nejsi spokojena s jejich vykonem. A volici SPD jim hodi hlas za to, ze jim reknou 'bububu imigranti' a vrazi jim do huby koblihu.
@andelka ty mi píšeš z duše, když se podivam na domaci politiku, tak je to k pláči 😭 Musime proste brat to co je. Naštěstí ja s nimi souhlasim v zahranicni politice a libi se mi jak se nase zeme prezentuje světu, takže kdyz zavru oci nad tim jak vladnou doma, je to vlastne dobré 😅
@martinka_33 No, hlavně kéž by ministr školství byl někdo schopný a ne ten bambula, kterého máme všichni plné zuby, protože za školství ani pedagogy absolutně nekope. Superdavka mi nevadi ( stejně se v tom moc neorientuju, kromě bonusu pro pracující rodiče nic neberem), čachry kolem RP teď šly mimo mě, ale možnost doplacení RP, když se další dítě narodí dřív je super, kdysi by se mi to bývalo hodilo). Některé další změny se mě dotknou, jiné ne, to tak má asi každý, netřeba jit do detailů.
Dneska jsme to řešili s manželem a vypadá to, že to hodíme spolu Spolu. Protože jiná možnost není. Jedine nejit a to nechceme.
@martinka_33 No, hlavně kéž by ministr školství byl někdo schopný a ne ten bambula, kterého máme všichni plné zuby, protože za školství ani pedagogy absolutně nekope. Superdavka mi nevadi ( stejně se v tom moc neorientuju, kromě bonusu pro pracující rodiče nic neberem), čachry kolem RP teď šly mimo mě, ale možnost doplacení RP, když se další dítě narodí dřív je super, kdysi by se mi to bývalo hodilo). Některé další změny se mě dotknou, jiné ne, to tak má asi každý, netřeba jit do detailů.
Dneska jsme to řešili s manželem a vypadá to, že to hodíme spolu Spolu. Protože jiná možnost není. Jedine nejit a to nechceme.
@andelka přesně to školstvi je naprostá tragédie a další věci taky. Ja to tam tedy Spolu nehodím - bitcoinova kauza byla posledni kapka. V posledních volbách jsem volila STAN - tak tem to tam taky nehodím, protože Rakusanovo neustále odcházení/neodcházeni z vlády je akorát cirkusové představení. Piráti nezvládli nic, co tvrdili a digitalizace stavebního řízení byla jedna velká katastrofa…..
Koho volit? Čert ví. Blízké je mi ANO, ale bez Babise. Ze obdivuji Rusko? Blbost, to jsem nikde v jejich programu nečetla a to ani mezi řádky. A dost mě mrzí, že v této zemi se nedokáži tolerovat lidé s odlišným názorem. Přijde mi, že volíš SPOLU jsi blb. Volíš ANO jsi blb….
@andelka přesně to školstvi je naprostá tragédie a další věci taky. Ja to tam tedy Spolu nehodím - bitcoinova kauza byla posledni kapka. V posledních volbách jsem volila STAN - tak tem to tam taky nehodím, protože Rakusanovo neustále odcházení/neodcházeni z vlády je akorát cirkusové představení. Piráti nezvládli nic, co tvrdili a digitalizace stavebního řízení byla jedna velká katastrofa…..
Koho volit? Čert ví. Blízké je mi ANO, ale bez Babise. Ze obdivuji Rusko? Blbost, to jsem nikde v jejich programu nečetla a to ani mezi řádky. A dost mě mrzí, že v této zemi se nedokáži tolerovat lidé s odlišným názorem. Přijde mi, že volíš SPOLU jsi blb. Volíš ANO jsi blb….
Pokud si nejste jisté koho volit, je na internetu kalkulačka s 15 otázkami, a tam vám vyskočí s kým nejvíc máte společné názory.
@ai30 no za mě by bylo nejlepší mít dvě politické strany, pak bych řekla, že by šlo k volbám nejvíc voličů novodobé historie.
- Nesnáším Fialu
- Nesnáším Babise
@enoli Babiš je příliš velké minus. Na celostátní úrovni.
Volím Ano v komunálních volbách ( tedy do městského obvodu, do města a kraje už většinou ne), protože to je blíž a je to o lidech. Jsem spokojena s tím, jak starostka obvod vede, už hodně let. Ale do parlamentních voleb fakt ne no.
Pokud si nejste jisté koho volit, je na internetu kalkulačka s 15 otázkami, a tam vám vyskočí s kým nejvíc máte společné názory.
@klokanka31 Nejde jen o společné názory.
Tak podle kalkulacky mam největší shodu s Piráty ( ale ti jsou podle mě už mimo mísu) a Spolu.
Tak zakladatelka tu má pouze asi pět příspěvků, v cele diskuzi. Na to, že byla ta diskuze založena s tím, že neví koho volit, tak pouze pět příspěvků. Co tedy bylo cílem. Vykřikovat jen klasická hesla ,,pryč z NATO a EU" ? Zřejmě ano...
Tak zakladatelka tu má pouze asi pět příspěvků, v cele diskuzi. Na to, že byla ta diskuze založena s tím, že neví koho volit, tak pouze pět příspěvků. Co tedy bylo cílem. Vykřikovat jen klasická hesla ,,pryč z NATO a EU" ? Zřejmě ano...
@alice180 u těch anonymních diskuzí většinou o nic jiného nejde :-/ na MK je to mrtvý, tak se občas objeví anonymní diskuze na výbušné téma.
@alice180 Nebo nemá sílu se tady obhajovat...Když vidí že to nemá cenu.
@andelka já si dovolím ti odpovědět komentářem, který jsem daný téma použila jinde
Říkám to furt, že voliči vládních stran jsou jak šestnácka, co doma brečí do polštáře s jednorožcem, že nemůže potkat prince na bílým koni, co má atletický tělo, bílý zuby, dokonalý vlasy, ferrari v garáži a miluje recitaci klasiků, zatímco voliči motýle jsou jak Máňa, co ji Venca sice zahejbá a občas vožralej propleskne, ale ona ho furt omlouvá, protože Pepa Božku mlátí častejc tak co.
Žádná proevropská, prodemokratická strana není moje soulmate. Ods furt kámoší s devadesátkovejma kmotrama, kdu-čsl nesnese nic, co neschválila marie terezie, topka je až moc pravicová, piráti až moc levicový a starosti až moc nehomogenní, ale jakákoliv jiná alternativa je tisícinásobně horší!
@klokanka31 naprosto respektuju člověka, který si myslí, že David Gránský je sexy chlap nebo že do bramborového salátu patří jablko nebo že oranžová je slušivá barva nebo Coelho dobrý spisovatel. Můžeme být i nejlepší kámošky a chodit denně na kafe. Ale ne, volba NSDAP nebyla v roce 1935 jenom názor. A volba SPD a jiných obskurních populistů, z velké části financovaných z russka, není názor, je to velmi reálné bezpečnostní riziko pro českou republiku a moji toleranci si to nezaslouží.
@alice180 u těch anonymních diskuzí většinou o nic jiného nejde :-/ na MK je to mrtvý, tak se občas objeví anonymní diskuze na výbušné téma.
@betelgeuzz no aspoň se nenudim 😅 na fejsbůku se totiz vyskytuju jen v tematickych skupinach, z komentářů a diskuzi u toho ostatniho je mi obvykle blivno 🤮
@andelka já si dovolím ti odpovědět komentářem, který jsem daný téma použila jinde
Říkám to furt, že voliči vládních stran jsou jak šestnácka, co doma brečí do polštáře s jednorožcem, že nemůže potkat prince na bílým koni, co má atletický tělo, bílý zuby, dokonalý vlasy, ferrari v garáži a miluje recitaci klasiků, zatímco voliči motýle jsou jak Máňa, co ji Venca sice zahejbá a občas vožralej propleskne, ale ona ho furt omlouvá, protože Pepa Božku mlátí častejc tak co.
Žádná proevropská, prodemokratická strana není moje soulmate. Ods furt kámoší s devadesátkovejma kmotrama, kdu-čsl nesnese nic, co neschválila marie terezie, topka je až moc pravicová, piráti až moc levicový a starosti až moc nehomogenní, ale jakákoliv jiná alternativa je tisícinásobně horší!
@drep Jo, asi tak. Ideální to není, ale zkousnutelne asi jo.
@alice180 Nebo nemá sílu se tady obhajovat...Když vidí že to nemá cenu.
@klokanka31 a co konkrétně obhajuje ?
@andelka vnímám to úplně stejně. Tento rok prostě budu volit SPOLU, ale beru to prostě jako menší zlo, což je smutné. Bojím se ale, že se voliči SPOLU taktéž zklamali a orostě k volbám snad ani nepůjdou. Asi bych se jim ani nedivila, ale nahraje se tak právě a jedině opozici.

@brunetka11 ja mam obavu ze podobnou uvahu ma vic lidi a Pirati budou moc slabí ☹ Jina bohužel tech negramotu je strašně moc, ja vim ze tady na kobyle jsou chytré baby, ale třeba v práci se o politice odmítám bavit, to je az na výjimky katastrofa 😭
@martinka_33 Piráti ne - vždyť to byla katastrofa🙈🙏