Proč někteří antivaxeři podporují ruskou propagandu?
Je tu prosím někdo, kdo v době covidoveho "všichni tady umřeme" byl proti očkování a segregaci neočkovaných, ale v současné době není proruský zaměřený? Zajímá mě to proto, že stejná jména plácají putlera po ramenou, a před časem jsem s nimi částečně souznila jakožto neočkovaná.
@michaela666 Nápodobně. A že za válku mohou roztahovační Američané, kterým jde jen o obchod a další území. Že se mají Ukrajinci vzdát, však kdysi byli součástí SSSR.
Komunisti to s lidmi mysleli dobře, lidem neubližovali. SPD jen chce chránit svou zem. Babiš se dobře stará o důchodce. A všichni kradnou - velmi oblíbená věta: “Co všechno si nakradl Kalousek!”
😵💫
Byla jsem z větší části proti očkování (jsem očkovaná hlavně ze společenského tlaku kvůli zaměstnání). A jsem rozhodně proti Putinovi.
Podle mě se to nemůže dávat do rovnice
Nejsem očkovaná, očkování beru jako volbu každého člověka a já jsem si vybrala, že očkování je pro mě zbytečné. Jsem určitě proti vpádu Putina na Ukrajinu.
@michaela666 no neco podobneho rikala moje mamka i tchyne, ze si ukrajinci zacali, ze zacali vrazdit rusove, ktery zili na Krymu, ale uz otocila, ze uz to Putin prehani. Takze si nemyslim, ze je vylozene proruska. Ale je neockovana ale taky nehltala vsechny ty hoaxy. Takze to taky neni takovy jednoznacny 🤷 jako ja se pro jistotu o covidu, ukrajine, valce snazim nebavit ani s rodici ani se znamyma.
Já bych neřekla, že jsem nějaký antivax šílenec 😁, děti normálně ockuji i nad rámec povinného očkováni. Očkováni proti covidu pro mě osobně nemělo význam, nechtěla jsem ho a nepotřebovala, takže jsem neockovana jestli kvůli tomu patřím do škatulky antivaxerů tak asi jo no 😂.
To, že nemám na fb žlutomodrou vlaječku a nevítám uprchlíky ze mě taky myslím nedělá fanouška Putina i když podle některých bych se určitě kvůli tomu do proruské gardy zařadila, ale rozhodne jeho fanda nejsem, ale nevěřím a nefandim ani Zelenskymu tak nevím do jaké škatulky patřím. Jsem asi ve svém životě ztracena 😂😖, ale naštěstí jsou v diskuzich vždy ti druzí kteří vědí kam patřím. Nějak nechápu proč porad někam někoho řadit nebo se neustále před někým obhajovat 🤷♀️🤨. Věcné odsuzování.
Nemá rada Fialu - aha tak to volí SPD bezmozek a určitě byla na Václaváku na demonstraci, nefandi UA prezidentovi - aha tak to je na straně Putina, není očkovana - tak to je bláznivý antivaxer a ohrožuje společnost nebo naopak je ockovana - blázen si to do sebe nechala píchnout atd…
Zastávám asi dost neutrální postoj jak v covidove kauze tak v kauze UA x Rusko a v mnoha dalších… nevím proč bych se měla někam škatulkovat.
Já asi neznám nikoho, kdo souzní s Ruskem ať už z očkovaných či neočkovaných. Jsem proti nesmyslným očkováním.
@luckawm protoze damy na MK vedi vse,prece jsi covid antivaxer,nejsi vitac uprchliku,nefandis zelenskemu,tak jsi automaticky prorusky troll a nedej boze,ze si nechces nechat zlikvilovat hospodarstvi a firmy diky energo krizi, tedy obzivu lidi a kritizujes postup vlady...za me ten,kdo se uchyli k tomu nekoho nazvat proruskym trollem he clovek mdleho ducha....mmch proc vlastne vzniklo tohle tema,za jakym ucelem?
@aarriel já mám třeba spoustu kamarádů, mezi nimi bývalí kolegové a spolužáci, kteří fandí Putinovi, samozřejmě to jsou ti, co byli před tim odborníci na Covid, očkování. Covid pro ně neexistoval, byla to jen chřipka.
Souhlasí s tím co dělá, sdílejí povětšinou fake news o tom, co špatného delali Ukrajinci.
Od mojeho v práci jsou taky drsní. Fandí Putinovi, nosí trička z jeho fotkou.. nu což, jsou svobodní a je to jejich názor.
Když jsem s nimi, máme toto téma tabu, protože se vždy "rafnem".
Mně přijde jedna věc zarážející, toho kdo je neočkovaný, automaticky většina lidí zařadila do skupiny pro Ruských. Bohužel jako neočkovaná jsem se s tím mnohokrát setkala ač taková rozhodně nejsem, jen teda tvrdím že v dnešní době dezinformací nemůžeme věřit ničemu a nikomu a kdo ví, kde je vlastně pravda.
@mari90 Vetsina neockovanych se do skupiny pro-ruskych zaradila bohuzel sama. Treba tim zpusobem, ze setrvavaji ve stejnem nazorom prostredi socialnich siti. Pro priklad, spousta lidi se v prubehu covidu zaradila do ruznych antivax skupin na soc. sitich, zejmena tvrdeho jadra. Tyto skupiny sirili ruzne zahranicni videa a clanky, kde nekdo v pozadi k temto proslovum a textum priradoval titulky a ceske preklady. Problem byl a porad je, ze preklady byli zmanipulovane, zjednodusene a casto lzive. A sirili se rychlosti blesku. Za prvni, jazykova odbornost je v CR na tristni urovni, takze cilova skupina obcanu nema sanci zjistit, jestli titulky odpovidaji realite, ta sama skupina nedokaze zjistit, jestli konkretni clovek doopravdy existuje, stejne jako organizace, pod zastitou ktere vystupuje, a jestli vubec ma odbornost, na kterou se odvolava. A presne tyto skupiny se zacatkem valky na UA pozmenili svuj nazev skupiny nebo zamereni, casto skryte a do obsahu zacali pridavat obsah (jen pro-rusky a protiukrajinsky), casto pochybnych zdroju sazejici na to, ze pozadi informaci si uz nedokaze overit nikdo, zejmena z duvodu neznalosti azbuky, pristupu na puvodni zdroje a hlavne se clovek na puvodni zdroje musi registrovat a klikat na pochybne odkazy, coz nikdo kloudny z vlastniho pc nebo mobilu radeji neudela.
Takze spousta uzivatelu zustava ve skupinach, ktere dnes siri vyhradne pro rusky obsah i kdyz puvodne to byla anticovidova skupina.
@mari90 Promiň, nic podobného se mi nestalo, a to jsem v práci a mezi přáteli neočkovaní jako jedna z mála. Ale pár nás v mé sociální skupině je. A dál fungujeme normálně, nikdo nás neškatulkuje.
Je dost možné, že to je také tím, že na rozdíl od jistých místních dramatiček kolem sebe nešíříme paniku a různá fake news. Většina z nás také chápeme pohnutky a kroky současné vlády. Převzala pokladnu vyrabovanou populisty v hrozném stavu. Do toho Putin a energetická krize. Zákony (i v rámci EU), které byly tiše přijaty v minulosti a ti, co to způsobili, mají tu drzost, že teď ještě kritizují a přilévají vodu zášti do hrnce.
Také nám jsou cizí dramatické scénáře o budoucnosti, jak se půjdeme pást - všichni jsme věděli, že hody jednou budou muset skončit - spousta lidí měla příležitost se připravit. Navíc je v našem státě slušně propracovaný sociální systém.
Jako upřímně - ten bordel, co převzala nová vláda (jakože netvrdím, že to jsou plošně všichni svatoušci), alespoň trochu v této době narovnat - to chce koule. Čelit tlaku hysteriků, kteří kvičí kvůli korytům, o která přichází a navíc lidí, kteří se prostě a jednoduše bojí, co všechno ještě může přijít, to je masakr.
Všimni si, že daná skupina je i tady na MK poměrně agresivní. Asi mají podobní lidé pocit, že čím víc hrubosti a dehonestování, tím více získají - pozornosti, lepší pocit z důležitosti vlastních slov. A zatím je to naopak…
@michaela666 Uplne presne tohle slycham taky....takovy ty klasicky narativy...jestli si za to nemuzou nahodou sami atd...to se mi otvira kudla v kapse🤦
@marcicek84 To si zase takhle uplne striktne nemyslim 😉, jen treba konkretne ja se v okoli setkavam s lidma, u kterych se antivax a prorusky nazor setkava...plosne to tak oznacit nejde 🙂
O covidu a očkování si myslím své, ale to konečné rozhodnutí je každého věc. A Putin je debil, kterýho už daaaavno měli pověsit za koule do průvanu.
Já si fakt nemyslím, že ti tu někdo napíše "jojo, ja, jsem antivaxer a 100% podporuju Putina" 🤪 ale jak vidíš, ani moc nejde o to jestli je tam korelace na osobní úrovni ( což často není) ale právě o to korelaci v ramci dezinformacnich kanálů na socialnich sitich. A ta je celkem zřejmá. Takze asi tak - pokud byl někdo antivax kvůli sledování techto dezinformatoru, pak bude pravděpodobně pro putin. Pokud byl někdo "antivax" kvůli vlastnimu přesvědčení tak pro putin pravděpodobně nebude. Skoda ze se k tomu občas dává takovy to stereotypni rovnitko ( "antivax" z přesvědčení = antivax konspirator) ale co uz no
@odula Videlas na netflixu dokument o soc.sitich? Ja to nikdy nijak extra neresila, mam to jen na smirovani😁, tak me prekvapilo, ze to cely stoji na podsouvani nazoru a smeru, ke kterym treba clovek puvodne inklinuje jen drobitek, ale ty zpravy a info, ktery mu tam sypou, ho v tom utvrdi...
Ono je jeste potreba si uvedomit, co vsechno je ta proruska propaganda. Oni totiz ne vsichni budou chodit s Putinem na trickach.
Ta propaganda stavi na narativech:
- 'chci mír', coz v jejich překladu znamena, ze Ukrajina ma tu valku ukoncit tim, ze odevzda narokovane uzemi, ne ze se Rusko ma stahnout
- podnecovani nenavisti vuci ukrajinskym uprchlikum a Ukrajine jako takove (aka 'neni to nase valka, proc se mame omezovat')
- hysterie okolo energeticke krize a nemoznosti byt bez Ruska, ktera ma vyvijet tlak na vlady ke znovunavazani ekonomickych vztahu
atd.. tech temat je spousta, jde v podstate o boj proti vsemu, k cemu speje zapadni spolecnost, od boje proti klimaticke krizi, pres lidska prava atd.
Tak po čase opět koukám, jak jste se tu rozjely :D Díky všem. Vzhledem k tomu, že už jsem tu zaznamenala pár podivných existencí, zvažuju, že se poohlédnu, jak se maže diskuze. Protože co když jsem nějaký divný tip a kdo ví proč diskuze vznikla, že. A sďýlejte, než to smažou.
@ai30 Díky hlavně za druhý příspěvek, v podstatě jsi mi potvrdila, co jsem si tak nějak tajně myslela taky a totiž, že lidičky se skrčkem na tričku jsou jen ti výrazní a pak je tu část těch, co je osobně řadím k proruským, protože jejich nenápadné "chci mír" znamená konec jednoho státu. S tvým prvním příspěvkem jsem tolik souhlasit nemohla, mám to u sebe a v okolí jinak, ale to jsme asi jako z toho povídání o výjimkách a pravidlech a kdo ví, jak je to u nějaké dejme tomu větší části...
@odula @jelenice_zavodnice Já jsem do tohoto týdne byla taky v několika skupinách proti tečkování. Dlouho jsem tam jen nechápavě kroutila hlavou, jakože to fakt si tohle někdo myslí??? A tento týden jsem si udělala fb čistku, protože to už ani není o náhledu do nitra jiných lidí, ale spíš pohled do žumpy. Ale čistě z pohledu do skupinek na fb bych asi taky vypadala jako minimálně sprostý podezřelý. A umím si představit, že tam taky řada lidí je spíš z nějaké zvrácené zvědavosti.
@mari90 Zvláště když se nějaké původně smyšlenky ukázaly jako ne tak nepravděpodobné... To pak je hučák, co si má normální člověk z toho vlastně vzít.
@tasimia No pane jo, mít vyloženě ve svém okolí takové fanoušky, to musí být dobré kroužení kolem díry v ledu, když se chce člověk normálně bavit...
@camelinka Nevíš, jestli je zmíněný dokument ke stažení někde mimo netflixu a v češtině? To by bylo něco pro moji paranoiu 🙂
@mourovatakocka Tyjo to nevim, ale je to uz starsi, tak zkus pohledat🤷
@camelinka Mrknu, zatím jsem nebyla úspěšná, ale až bude chvilka, třeba budu úspěšná, děkuju 🙂
@mourovatakocka tak my se umíme bavit i o jiných věcech. Nebo když zavolam, ze potřebují na rychlo někam hodit, tak je to úplně v pohodě, mohu zavolat i ve.3 ráno a vim, že na některé je spoleh. Nebo chlap jim chodí pomahat na baráky. Holt toto neřešíme, protože mě stvou!😂
Ale chápu i je.. nemusí mit stejný názor, co na tom, ze je blbý! 😛
@tasimia To je úžasný zenový přístup, to se musím nutně naučit 🤭
@ai30 nebo opet zkreslujes postoj lidi,par faktu:
- chtit mir znamena vratit se k mirovym jednanim,ktere neprobihaji.Je logicke,ze Putin bez uzmuti uzemi jen tak neodtahne a pokoj tam nebude,jenze bohuzel energo krize EU a dalsim spojencum Zelenskeho odcerpa financni zdroje a podpora zeslabne a nakonec budou sami tlacit Zelenskeho k dohode,coz vzdy historicky se tak v ruznych podobnych sporech delo...takze mit idealy je strande krasne,ale ta realita byva mnohdy jina...
- nase valka to ale opravdu neni,my jako stat ve valce nejsme,to zas jsou nejaka politicka vyjadreni,nase zeme je v miru a ano ne kazdy se chce omezovat (je videt i na zarijove spotrebe plynu,lid na ty proklamace o svetrech a topeni jen na 18 z vysoka vis co),jelikoz z historickych udalosti vime,ze kvuli nam se taky nikdy nikdo neomezoval a urcite se omezovat nebude,je blahove si myslet,ze by tomu bylo jinak...kdyby bylo nejhur ani ti Nemci by ten plyn nedali,takze trochu realneho kritickeho uvazovani neuskodi
- ty ceny energie si myslis,ze kdyz prijde babicce s duchodem 12 tis. mesicni rozpis zaloh vic nez kolik bere duchodu,ze to na tu hysterii neni?Jw nhtne si peipomenou,ze krize tady byla jiz pred valkou na Ukrajine a je dusledkem zelene politiky Nemecka.Putin ted vyuziva pouze jediny nastroj jak EU potrestat za ekonomicke sance vuci nemu,takze kdo si myslel,ze to ten grazl neudela,je bud blazen nebo nesvepravny.Dale co se tyce odklonu od Ruska,no chceme plyn brat z blizkeoho vychodu,kde jsou valecne koflikty dlouhodobe a tedy Ukrajinsky zivot ma vyssi cenu nez jakykoli jiny zivot,treba ten Syrsky?Coz prestat byt pokrytcem a priznat si,ze i kdyz nahradime Rusky plyn,ze pouze vybijime klin klinem,bohuzel pro nas ten Rusky plyn ma lepsi slozeni a pro nase podminky a pece a plynove kotle je na spalovani pro nas nejvhodnejsi a ten bridlicovy s mensi vyhrevnosti bohuzel a tato zkutecnost z logoky veci v budoucnu k tomu navazani ekonomickych ekonomickych vztahu znovu povede z nutnosti...do te doby budeme mit energo krizi jeste par let cca 3-4 roky...
Takze pokud u tebe uvedomeni si situace znamena byt Putinovec tak to potes koste...protoze tohle nema co delat s tim,ze kdyz nekdo napise pravdu a nejake ocekavani,ze je obdivovatel Putina,pouze dokaze odhlednout emocne od daneho konfliktu a snazi se jej videt pragmaticky a s realistickym ocekavanim...
Opravdu je velmi zajimava motivace tohoto tematu a bohuzel ani nebyla zodpovezena,takze kdo vi...
@marcicek84 aaa, tak tady už někdo rozumí i chemii 😂😂😂
Ale nějak opomíjí historická fakta.
Prosím, vrať se na základku, osvěž si učivo. Uleví se tobě i lidem v okolí 😇

@aarriel Třeba můj táta říká, že Ukrajinci si za to můžou sami a Putin s tím jejich vražděním měl dost trpělivosti. Takže si tam mají udělat pořádek, všechny jejich politiky v čele se Zelenskym zavřít a necpat se nám do země. Kdyby si nezvolili takového prezidenta, měli by klid.
Jinak je celkem normálně smýšlející člověk, ale tímhle mě dostal Nemá problém pomáhat lidem, pomoct finančně nebo materiálně a pak prohlásí tohle. 🤦Obyčejní občané si určitě bombardování, střílení, mučení, hlad a zimu nezasloužili.