Proč se diskuze často odklánějí od tématu?
Občas se stane, že se diskuze odchýlí od tématu a začne se rozebírat něco jiného. Někomu vadí to, že se plevelí diskuze, někdo je rád, že se dozví i něco jiného.
@odula vzit prarodice k nam je problem z nekolika duvodu - ted to byl teda hlavne cocid a zavrene hranice, ale behem roku se maji otvirat, tak se sem snad konecne dostanou. Ale stejne muzou mit viza jen na 3 mesice, leda by tu sehnali praci a pracovni vizum (ale aby sedesatnici sehnali praci v zahranici?). Krom moji mamky nikdo poradne neumi anglicky. A navic maji radu zdravotnich neduhu, na ktere potrebuji poradne zdravotnictvi (tzn.ceske, i kdyz zajimalo by me jaky je zdravotnictvi u vas ve Svedsku? NZ teda bida.). Takze pokud to v Praze nebude fakt vypadat jak v Kyjeve (rodice by dostali status uprchlika a mistni pece by byla furt lepsi nez zadna pece v Evrope) tak prestehovat rodice sem neprichazi v uvahu :/. No, stejne jsme nemeli v planu jet driv jak kolem vanoc, tak holt budeme jeste vyckavat :/. A jaka je nalada u vas? Nejste v NATO, neboji se tam treba vetsinova spolecnost ze budete dalsi na rade?
@estelle777 Mám podobný názor jako ty, také mě vždy udivuje, když nějaký Čech začne říkat o Češích, jak jsou hrozní a blbí. Tak jsem párkrát opáčila, že jsem si nevšimla, že když překročím hranice, že by najednou z těch lidí začala stříkat extra inteligence, že akorát Čech přijde do zahraničí a představí se, ahoj, já jsem Čech a jsem debil. Když jsem tohle nadhodila, ta mi většinou přikyvovali, že to s námi není tak hrozné.
Podle mě za to trochu může komunistický režim, výchova hlavně na sebe neupozorňovat, nevynikat, tak to jako stín ještě u nás zůstalo.
Sociální sítě mají hroznou sílu, působí tam placení trollové a umí sebou strhnout lidi. Hodně se na to chytají ti, co jsou něčím ublížení. Myslí si, že za jejich problémy můžou ti druzí.
Celá řada vtipů na Putina. https://www.blesk.cz/galerie/zpravy-valka-na-uk...
@amenophus hm, to opravdu neni jednoduchy. (se stehovanim) :( co se tyce zdravotnictvi... mno. Nejsou moc prachy, takze se to docela zhorsilo. Primarni pece pro dospely neni asi nic moc... (vezmi si paralen a tři dny pozoruj) ,ale zalezi hodne taky na koho narazis. Pro deti zatim samy vyborny zkusenosti takze zas houby zle. Furt lepsi nez v Britanii rekla bych. 😉 Co se tyce nalady okolo ukrajiny - ty covece uplne jsem prestala sledovat zdejsi media, sleduju jenom Kone :D ale znami okolo me vetsinou nejsou znepokojeny, pokud vim. Resp. do takovy miry, ze by se bali nejaky agrese. Asi predpokladaj, ze putin je vazanej na ukrajine a nemohl by si dovolit otevrit druhou frontu. Navic by prvni spis asi potreboval pobalti... proste. Zatim jsem v my bubline nezaznamenala nervozitu, nejvic asi freakuju ja. ale jak rikal jeden muj kamarad, kdyby neco, budou Svedi za Svedsko bojovat. Do posledniho Fina... :D ehm. Resi to nejak vic verejnost na NZ? preci jen - je to dost z ruky...
Zachytil jste někdo nějaké zprávy, jak to vypadá v Bělorusku? V diskuzi o Ukrajině bylo, že velitelé běloruských vojáků se moc do bojů nehrnou. Putin hodně sponzoruje Lukašenkův režim, teď by se mu trochu mohl zastavit sponzorink, když ruská ekonomika na tom není nejlíp.
Nikdy jsem si nemyslela, že můj syn bude v 6 letech znát ukrajinskou vlajku a bude říkat, že byl měl jít ten prezident, který začal válku, do pekla. O válce jsme s dětmi doma nemluvili, televize nám neběží, ale děti samozřejmě slyší dost věcí v MŠ, takže spíš reagujeme na to, s čím přijdou.
Dnes cestou z MŠ visela na jedné ZŠ ukrajinská vlajka. Slyším: "Mami, to je ukrajinská vlajka". "Ano, ty ji znáš?" "Jo, je tam válka." "Proč ji mají na té škole?" Tak jsme si chvíli povídali.... Syn se ptal, jestli ty Rusové nebudou pronásledovat ty, co utíkají až k nám, a tak jsme se bavili i o uprchlících. Doma se mě pak zeptal: A kdo tu válku začal?" Tak jsem mu odpověděla, že ruský prezident. A on naprosto vážným hlasem: "Ten prezident by měl jít jít do pekla." A je to. Syn má jasno.
@odula u nas je porad jeste tema cislo 1 covid (jak jsme v nem asi rok pozadu tak ted nam teprve vrcholi vlna omicronu a do minulyho tejdne byl parlament v oblezeni demonstrantu proti opatrenim a povinnymu ockovani takze teprve kdyz je rozehnali, zacali si vsimat co se deje venku). Ale jako uz aspon jako ze povesili na parlament ukrajinskou vlajku a verbalne ruskou invazi odsoudili. V Christchurchi ukrajinska komunita usporadala protest, ale nebylo to moc velky, mistni to moc neresi :/. Jak rikas, no, je to daleko, vic se tu resila ta sopecna erupce na Tonze (protoze z Tongy, na rozdil od Ukrajiny, tu mame celkem velkou mensinu a taky jsme nejblizsi pevnina ktera tam realne muze pomoct). Takze poprdena je z toho jen moje bublina (prevazne Evropani) a pak par kamaradu sermiru (pro ne je to spis intelektualni cviceni nez co jinyho) z nichz jeden je analytik na ministerstvu obrany.
Ale asi by meli zpozornet, tim ze i Australie uz je na Putinove blacklistu 🤣.
@sharka88 Jedna moje známá je učitelka (učí na prvním stupni), jedno z dětí má příbuzné na Ukrajině. Po invazi měla lepší přehled, co se tam děje než zpravodajství. Některé děti i brečely. Jinak ta známá psala, ať o tom s dětmi rodiče doma mluví, ať to ví první od rodičů a ne od učitelů, akorát jeden tatínek napsal něco ve smyslu, že rozhodně jí nic říkat nebude a že nechce, aby měla nějaké informace o válce. Což je asi prd platné, když si to děcka řeknou mezi sebou.
@estelle777 k těm šíleným diskuzím tady i na FB jsem našla výstižný obrázek. Podle mě není omezeno striktně na voliče daného hnutí. Je na tom ale jinak podle mě krásně vidět vše.
@amenophus Reaguji na tvůj příspěvek o "Petrohradské chřipce" ze začátku
20. století. Moje Pozn. byl to konec 19. století, hygiena tenkrát nic moc, takže se ani nedivím, že se to šířilo rychle.
Jinak jak Rusové obviňují Ukrajinu, že vyrábí tajné biologické zbraně, tak já se jenom modlím, aby se něco neobjevilo z rozmrzajícího permafrostu, protože tam můžou být bakterie a viry staré pár tisíců let a můžou nám pěkně zatopit.
Chtela bych se zeptat co si myslíte o tomto: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/meta-...
@odula Nelíbí se mi to, mám obavy, že se to zvrtne a vyvolá to jenom vlnu nenávisti mezi lidmi. Násilí plodí jenom další násilí. (Aby nedošlo k omylu, plně souhlasím s tím, že se Ukrajinci mají bránit. V tomhle jim fandím a podporuju je, protože někdy to jinak nejde, než bojovat.) Ale nemám ráda záměrné výzvy k násilí.
Tak nějak cítím, že když člověk vysílá nenávist, tak se mu časem v nějaké podobě vrátí.
Dneska povolíme, že je možné volat po smrti Putina a Lukašenka, zítra to bude jiná skupina lidí, kteří se stanou nepohodlní a bude možné volat po jejich smrti a následující den vezmeme spravedlnost do svých rukou na základě výzev na facebooku a budeme na ty lidi pořádat hon...To vše samozřejmě v rámci vyššího dobra. Sociální sítě mají velkou sílu ovlivnit názor a chování.
@levandule_k vystihla si to přesně.
@levandule_k Ad Petohradská chřipka: děkuji za opravu, letopočy už jsem si neověřila! Moje pointa jen byla, jestli jim ten virus někde nezůstal schovaný... Jinak s tím permafrostem bych se tolik nebála, na to aby brebery zmutovaly tak aby byly infekční pro nás (od poslední doby ledové se člověk dost vyvinul a změnil - dneska taky ne všchno co infikuje šimpanze infikuje i nás a naopak, i když jasně ten šimpanz je o něco dál) musí být s námi nějakou dobu v kontaktu, nebo se mýlím? @bigbig je to tak?
ad facebook: Mě to teda upřímně pobavilo (alespoň tu část mého já která je cynická svině), ale nějak se nedovedu dostat do módu že by to bylo myšleno vážně. Na druhou stranu, Facebook je pořád soukromá firma, může si diktovat vlastní pravidla jak se jí líbí a pokud se to uživatelům nelíbí, můžou si zrušit účet :/. Zrovnatak můžou zavést pravidlo ž všichni budou psát růžovým fontem a je to na nich. Ale principiálně se mi to nelíbí, měřit každému jiným metrem.
@amenophus Já jsem původně neměla v plánu ověřovat letopočet, ale chtěla jsem vědět, jestli Petrohradská chřipka proběhla v období první světové války, tak jsem si hledala přesnější datum.
@amenophus "tu část mého já, která je cynická svině" :D :D jo, tuhle část mého já to pobavilo taky :D pak ovšem nastoupilo superego.. a to se celkem ztotožňuje s tím, co psala @levandule_k ... ono kdyby to bylo aspon efektivni, ze jo. Ale uz vidim nejaky najemny vrahouny jak brousej facebook jestli jim nekdo neda slusnou odmenu za hlavu Putina 🙈 trochu me desi ta relativizace proklamovanych hodnot alla kdyz se oni chovaj jako hovada, proc bychom nemohli taky. Plus samozrejme tady tohle hovadoidni chovani musi byt v jedny linii s obecne prijimanym narativem, takze dostava jeste ideologickou nadstavbu jako bonus... mno. taky se mi to nelibi. Ne kvuli nejakymu jemnocitu, spis kvuli principu nastaveni tech hodnot a kdo je urcuje a proc.
Mně už to začíná připomínat novou variantu cancel culture. Řekneš neco "ne vysloveně podporujícího" jiný pohlaví, jsi fuj xenofob, a končíš. Čekneš něco "ne vysloveně odsuzující Rusko", jsi prokremelský šváb...
Je to blbost?
https://www.fonetech.cz/pridejte-se-k-anonymous...
@odula pod to se ti podepisu 🙂
@treasurka bojim se, ze tohle budou povazovat za obycejny spam a smazou to driv nez to prectou :/. Zvlast ve chvili kdy jim muze policajt nahodne zabavit telefon a cist jejich zpravy, tal se budou bat tam mit neco takoveho. Naopak se bojim, aby je to jeste neutvrdilo v jejich vire ve statni propagandu :/. To jak Anonymous nabourali primo to statni vysilani a pustili tam realny zabery co se tam opravdu deje, to mi prislo efektivnejsi.
Tohle video jste viděly? Já ho žeru - sedí na schodku vedle reportérky, odpovídá na otázky a ještě zvládne vyloudit úsměv 🙂

@treasurka padl Vitalij Gerasimov, ten na fotce u Oduly je Valerij