Proč se diskuze často odklánějí od tématu?
Občas se stane, že se diskuze odchýlí od tématu a začne se rozebírat něco jiného. Někomu vadí to, že se plevelí diskuze, někdo je rád, že se dozví i něco jiného.
@levandule_k já je litovala zpočátku, teď ne. Když vidím, jak jsou zfanatizovaný... Putin řekne, že musíme vydržet, tak my vydržíme. Putin řekne skočte, oni se zeptají jak vysoko. Nejdou do ulic, ačkoliv mají možnosti vidět a vědět. Tak ať trpí.
@78marcela hele ne, to porad neni to samy. Vyplachly bejt muzou, to jo, jenze stejne jsou to "obeti" - ve smyslu putinovy psychologicky valky. To do jaky miry si za to muzou sami to uz je spekulace. Ja osobne si myslim, ze, vzhledem k tomu jak Putin zachazel cely ty roky s opozici, nebylo uplne jednoduchy volit nekoho jinyho nebo se verejne postavit proti rezimu. A jak tu nekdo psal - souhlasit ted s Putinovym narativem o Rusku, ktery zachranuje, je i normalni psychologicka obrana - clovek musi mit docela koule aby si priznal, ze je soucasti takovyhle masinerie. Ale aby bylo jasno - mluvim o vicemene normalnich lidech, kteri proste chteji jenom zit. Militantnich zfanatizovanych hovad, tech mi neni lito ani trochu.
@78marcela @odula já ji dovolím takovou paralelu: moje mamka (*r. 60), ZŠ samé jedničky, dostala zakázáno si podat přihlášku na SŠ, protože věřící rodina, chodili na náboženství v neděli do kostela. Pak se ji jedna učitelka zastala a za zády kolegyně (která ji to zakázala, měla na starost ty politické záležitostí... Jak se ta funkce jmenovala?) Zařídila mamce přihlášku do 2.kola alespoň na učňák. Mamka si pak maturitu dodělala při zaměstnání.
Když jsem toto vyprávěla sousedovi (* cca r. 40) zatvrzelý komunista, tak se s semnou hádal, že rozhodně ne, že tak to být nemohlo. Když jsem přisadila, že jsem osobně znala 2 kněze, kteří byli vězněni, tak se semnou téměř přestal bavit.
Po čase za mnou přišel se omluvit, že tomu opravdu nevěřil, ale že ze strany vystoupil (už nevím rok), ale že se bavil s kamarádem, který tam zůstal a ten moje slova potvrdil.
Zkrátka záleží na tom, v jaké sociální bublině žijete a jak velký konflikt vzniká mezi tím, jak jste vychováváni a co říká režim. To už pak jde o krk nejen vám, ale rodině... Já se jim nedivím. Je mi jich líto.
@kafr no ale přesně. My jsme měli taky velikej problem kvuli kadrovymu profilu. Dedecek byl statkář, a to stačilo. Celá mamky rodina neměla šanci na lepší vzdělání, teta si mohla udělat zdravku v západním pohraničí, protože ho komanči potřebovali doosídlit. Máma pak vstoupila do strany, protože byla samoživitelka, aby se moji bratři dostali aspoň na učňák (hlásili se oba na střední - normálně jim i lékař,pravděpodobně velkej komunista, nafalšoval posudek, aby se tam nemohli dostat. a to bylo prosím v osmdesátkách!!!). takže naší rodině to zvelice poznamenalo život tří generací, já jsem měla to štěstí, že jsem byla teprve na základce v 89. ale i tak si pamatuju, že už se po mě jedna zapálená souška začínala vozit (zesměšňovala mě před ostatníma, vytahla me za vlasy z jidelny a ječela na me že jsem zkazila pionýrský vystoupení - schválně, atd.) jako já se taky nedivim tem lidem, ze mlci. Nemlcet nebo jit proti je hrdinstvi, a kdyz ma clovek rodinu, tak se velice rozmysli kam az se svym hrdinstvim zajde.
@kafr tomuhle věřím, ostatně jsem to sama v rodině zažila. Ale tehdy byla úplně jiná doba. Lidi byli opravdu závislí max na televizi nebo na rádiu. Byla velká cenzura. Neměli šanci něco vědět..ale dneska? Přístup na internet měli. Líto mi může být starších lidí, co jsou na vše zvyklí. Ale ne generace do 40-45 let
Chápu, že je to strašně těžký a taky nejsem úplně hrdina. Ale...všechny je zavřít nemůžou. Kdyby se všichni přidali..Bělorusko má režim podobný a tam se lidi bouří. Armáda odmítá bojovat..jsou protistátní protesty. Proč tam to jde?
Ad Stanfordský vězeňský experiment:
Ve výzkumech z té doby (Milgram - poslušnost, Zimbardo- vězeňský experiment) se podvádělo ve velkým, oni prostě měli pocit, že mají pravdu a že tím, když jí prokážou, tak ohromně prospějí své zemi, v kontextu studené války, Vietnamu a McCarthismu.
A konsensus je teď takový, že to nefunguje. Společenská role nedefinuje naše chování, nepřiměje nás jednak jinak, než za jiných okolností. Ono třeba i v té armádě je prokázané, že během druhé světové většina vojáků střílela do vzduchu.
Doporučuju k pročtení ten BBC Prison Experiment. To je replikace SPE. A tam strážci a vězni na chvíli vytvořili komunu (!!!) a když to nefungovalo, tak rozhodovat začali ti, kteří byli původně vězni.
@ruzova_pastelka To je velmi zajímavé, to jsem nikdy neslyšela. Znám je tu původní verzi s poslušností Milgram, Zimbardo - vězeňský experiment.
@78marcela no já se právě bojím, že o i ten přístup ke světovému internetu až tolik nemají.
Mě třeba velice překvapilo, že s Ukrajinci se nedomluvím anglicky! Oni se ve škole učí ukrajinsky a rusky. Angličtinu nemají všichni. To se pak k těm informacím taky hůř dostává, když jim nerozumí natož aby jim rozuměli natolik, aby mohli argumentovat, oponovat 🤔
@levandule_k no, a to jsme na tom byli "dobre", nikdo nesel do lagru. Kdyz jsem poslouchala vzpominky jednoho kneze, ktery byl v uranovych dolech v Jachymove...
A ještě přidám zkušenost z letošního školního roku, gymnázium. Druháci malovali portrét osobnosti. Ruská studentka malovala Lenina, jako osobnost ke které vzhlíží (no, kolegyně se zapotila 🙈) a tatáž studentka měla v teamsech jako profilovku koláž sebe a Putina (tak ji kolega třídní naznačil, že by to chtělo změnu).
To je prostě jiný svět, možná jsme si to neuvědomovali, ale jako Čína, Korea...
Ano, bydlí rodina v ČR, přístup k informacím mají, ale vymyte mozky totálně 😳
Tato studentka je pro nás absolutně nečitelná. Až kolegů napadlo, kdo ví, kdo jsou její rodiče a za jakým účelem jsou v ČR. Do toho taky nikdo nevidí
@kafr Tak je otázka, jestli ona studentka k Leninovi a Putinovi vzhlížela, protože jí to doma naučili, protože její rodiče můžou tady působit jako pátá kolona, nebo jen chtěla rebelovat a být zajímavá, nebo se cítí vykořeněná, tak hledá identitu. Omlouvat jí nechci, jen by mě zajímal její skutečný motiv, proč namalovala Lenina, proč má koláž profilovky sebe a Putina.
@kafr pred par lety jsme kupovali byt po ruskych majitelich a ti meli obrazek Putina magnetkami pridelany na lednicce 🙂
@levandule_k upřímně, nám se do toho nikomu nechce šťourat. Učí se dobře, problémová není, nijak na sebe neupozorňuje. ZŠ měla tuším v Rusku, takže vnímání dějin dle jejich výkladu...
Jak jsem psala, jiný svět, jiná mentalita...
@78marcela já se bojím, že i kdyby se to povedlo, tak ho zničí. To neni výsledek vlády Putina, to je celé století. Putin navázal na velikou matičku Rus. Nevěřím, že oni mají v sobě demokratické zásady, pochybuji, že tam je na 1. místě člověk a jeho práva a svobody. Pokud by se Rusko někdy mělo dostat na úroveň demokracie v Evropě, tak by to znamenalo, že by museli (i kdyby neoficiálně a tajně) přijmout Evropu jako vzor 🤣
@kafr Me uplne ale co straší, je to propojení církve a státu. To se povedlo Putinovi taky mistrně. Protože politika jako taková není úplně tak... řekněme přesvědčivá. Ruska spiritualita je velice specifická (i před nástupem komunismu byla Rus hodně silně spjatá s pravoslavím, myslím, že je to v tý identitě národa hodně hluboko zakořeněný). No a Putin samozřjemě hraje na mesiánskou notu. Sebe i Ruska. Jsem myslela upřímně že se pobleju, když jsem ho slyšela citovat evangelium podle Jana při tom proslovu na stadionu. Jak se vůbec opováží. Každopádně - Rusové na tohle slyší velice silně a ve chvíli kdy se postaví do role obhájce křesťanských pravd a hodnot, tak získá další nemalou část obyvatelstva na svojí stranu. ... hnus velebnosti.
@odula A vidělas Zacharovovou? To bylo totéž, za mě teda ještě o chlup děsivější.
https://twitter.com/i/status/1504854664101208064
@amenophus mno... jako že s tebou v 99.9 procentech souhlasim... křižáky bych do toho ehm... radši netahala... Páč.. ehm. To je jedno z mých oblíbených historických témat. a to si opravdu historii obvykle neromantizuju (ackoliv "rytíř arn" je moje guilty pleasure :D ) mno. ono to bylo celý trochu složitejší a ... přirovnávat ruskou akci ke křízovým výpravám je a) příliš zjednodušující b) velice urážející, pro křižáky samozřejmě ... :D nic osobního. 😉
@odula kliid, ja mam zase oblibene vikingy a taky to nemeni nic na tom, ze to byli hulvati a teroristi 🙂 (a kdyby ruskou invazi nezkouseli obhajovat nabozenskymi vymluvami, ale rekli jen ze chteji vyrabovat ukrajinske ocelarny a sypky, neostychala bych se tvrdit, ze varjagove po tisici letech opet vyrazili vikingr)
@odula Reaguji na tvůj příspěvek ve vlákně o Ukrajině a co jde podle plánu? Zatím to vypadá, že Rusko se rozhodlo spáchat sebevraždu, odliv mozků, utíkají mu lidi, některé firmy přestaly dodávat zboží, ale (stejně si ten trh chtějí udržet, tak se to bude obcházet). Zničí půlku Ukrajiny, spálená země, zničená města, odliv lidí na západ. Ukrajinci je budou nenávidět.
Jediné, co drží Rusko nad vodou je vysoká cena ropy a zemního plynu.
Čína jim rabuje Sibiř, a to jim jako vůbec nevadí, ale když západ uvalí symbolické sankce za Krym, Luhansko a Doněcko, tak se můžou zbláznit.
Jestli je plánem Kremlu oslabit Rusko, Západ a posílit Čínu, tak to se jim v dlouhodobém horizontu asi fakt podaří. Jestli si myslí, že můžou být Číně rovnocenným partnerem, tak jsou hodně naivní. Čína má obrovský lidský potenciál, umí vyrábět a investuje do vývoje. Rusko nijak nevyniká ve výrobě. Mají suroviny, ale dělají všechno proto, aby je neměli.
Problém je, že Rusové by byli rádi světová velmoc, jenže na světovou velmoc nestačí být pouze vojenská velmoc, ale musí být i ekonomická velmoc, a to fakt v současnosti nejsou.
Ještě poznámka, chtějí oslabit západ, jedou rétoriku, že západ je nepřítel, ale kde studují děti politiků a prominentních podnikatelů? Kde mají schované svoje peníze? Ano na západě. Takže proč, chceš zničit někoho, kam pošleš to nejcennější, co máš (děti, majetek). To je jasná sebevražda.
Nedává mi invaze na Ukrajinu smysl.
Jen, že se možná přepočítali, že si mysleli, že je budou vítat ve většině případů, že Zelenský uteče a oni dosadí svoji loutku a západ tomu bude přihlížet, maximálně to slovně odsoudí, nebo uvalí sankce na nějakou hovadinu bez, které se objedeš. Jenže Zelenský neutekl, Ukrajinci je vítají kulometem, ruská armáda není v nejlepší kondici. Putin neuznává řešení, které je win - win pro všechny, takže dál pokračuje v invazi, protože chce dosáhnout vítězství pro Rusko a nemůže couvnout, protože mu v tom brání jeho ego. Výsledkem je ztráta pro pro Rusko, Evropu, Ukrajinu. Gratuluji celému Kremlu k brilantní strategii a úvahám.
Možná výhra pro Čínu v budoucnosti, ale když chceš být velmoc, musíš umět prodat, potřebuješ trhy a když se zničí trhy, tak máš stejně problém. Čína se zatím není schopna přeorientovat na vnitřní poptávku.
@levandule_k Přesně západ je plný nacistů a ty tam pošleš dítě????
@hojda Takže to je rétorika pro domácí publikum, aby jim tolerovali ty prasárny, co provádějí.
"Ukrajinský velvyslanec: Putin by musel zabít všechny Ukrajince, aby vyhrál" (Můj komentář: pro mu doprčic dávají tak podrobný návod? Zatím se ho ten hajzl docela drží!)
@levandule_k super, ze jsi to presunula sem 👍 no, plan. Jakej plan. Sebevrazednej... muhehehe... 😈 ne ale bez prce. Prave ze me to nedava vubec zadnej smysl. Nulovej. Ale i kdyz bych odmyslela to fiasko vojensky, to mohlo bejt opravdu tim, ze jsou prolezly korupci, ze rozkradaly pohonny hmoty, ze Putin je magor ve svym svete a nerikali mu pravdu o stavu veci... ale co mi nedava jeste vetsi smysl, je to nahly otoceni retoriky. Opravdu jsme tak strasne nedavali pozor (coz se samozrejme mohlo stat, pac to co se stalo Skripalovi, Nemcovovi, konec koncu i Juscenkovi - to jsme pred ocima meli)? Jak je mozny, ze se z 23. na 24.2 najednou zmenil pristup rusky vlady, verejnyho vystupovani, narativu... Oni se evidentne chovaji tak, jako by meli obrovskou strategickou i ekonomickou vyhodu! Coz ted jak to vypada evidentne nemaj, ale ja se znovu musim ptat, jestli tady neni nahodou neco, co jeste nevidime. Saudove napriklad jednaji s Pekingem o zavedeni platby za ropu v juanech misto vylucnyho dolaru. Nekde jsem videla mapku jizni ameriky a afriky, a prekvapive velky mnozstvi statu je pro-rusky. Coz vojensky treba nema vyznam, ale politicky (a do urcity miry ekonomicky) smysl davat muze. Ja fakt nevim, strilim od boku, ale ptam se - je tohle, co vidime, opravdu ruska "end game"?? ja doufam, ze je, samozrejme. ale muj paranoidni mozek me furt prudi s tim "co kdyz ne" :D ale souhlasim s tim co jsi napsala. pekne jsi to shrnula.

@odula Taky si říkám, jak pár idiotů dokáže po*rat život obyčejným lidem. Já ty běžné Rusy nelituji, protože lítost bere energii. Nějak si nemůžu udělat názor, jestli ho tak bezmezně milují a věří mu, nenávidí západ, protože se na nich podepsalo x desítek let propagandy, nebo je to obranný postoj, aby si nemuseli přiznat, že si za svůj podělaný život můžou sami, nebo se jen bojí říkat pravdu, protože jim hrozí represe.