icon

Proč si myslíte, že je tolik Covid případů v ČR?

kevi1
2. únor 2021

Ahoj, zaujima ma vas nazor na to, preco ma Cesko furt tolko pripadov Covidu. Mne osobne to nejde do hlavy. Nepride mi, ze je to tym, ze sa ludia "stretavaju". Ved vsetko je zakazane.... proste to nechapem. Inde im cisla klesli po lockdowne za 2-3 tyzdne a teraz sa lyzuje, chodi do skoly, otvorene obchody a nestupa to. U nas povolia nieco mimi a pac, kopa nakazenych. Tak ja neviem. Mame zlu imunitu? Mame proste smolu? Fakt moc neverim, ze je to tym, ze si osoba x urobi doma rodinnu oslavu, inak sa totiz ani opatrenia porusovat nedaju. A nie je to ani tak, ze inde sa vsetko dodrzuje na 120%. Boli sme pred Vianocami este, ked sa dalo ist na den, v Drazdanoch a keby ste videli tie hufy ludi v obchodoch... horsie jak tu, nakupak narvany po strop. Poviem vam, obcas ma uz dost chyta beznadej. Zijeme tu zatvoreni horsie jak v totalite a cisla vobec neklesaju. To takto mozeme zit navzdy. Este s rychlostou, ako sa u nas ockuje..

Strana
z3
kevi1
autor
2. únor 2021

@prejeta_zaba ano suhlasim, ja mam vystudovanu statistiku, tak do toho vidim, ako velmi zle sa s tym naraba v dnesnej dobe. Ale zase problem je v tom, ze metodika je od statu najasna, co dava dovod k roznym vykladom. Mas aj pravdu v tom, ze logicky s kazdym kto odmietne ist na test musia narabat jak s potencionalne nakazenym..

kevi1
autor
2. únor 2021

Inak ale ak je pravda, ze sa ma cakat kym bude v nemocnici pod 3tisic ludi s rozvolnovanim, tak to si pockame este. V nedelu som pozerala ze bolo asi 5400 a teraz je 5850

vikinkav
2. únor 2021

Ahoj, ja osobne presne z duvodu ze v ruznych zemich jsou ruzne testy, ruzna pravidla pro testovani, beru takove ty statistiky jako “nejhorsi zeme v covidu” s velkou rezervou. Jo a moje dalsi teorie proc jsme na tom tak spatne i s umrtimi je, ze jsme jedna z nejobeznejsich zemi Evropy, mame spoustu lidi s chronickymi chorobami, prvenstvi v rakovine tlusteho streva... tak se to u covidu projevuje, spatna strava, alkohol, malo pohybu a bude hur...

michaelarousova
2. únor 2021

@vikinkav na tom urcite neco bude☺️Sle pokud nak zakazou lyzovat,chodit na prochazky a detem zrusi vsechen sport,pohybove krouzky a lidi budou doma drepet na home office a obejdnavat si jidlo z restauraci bude hur😂

kevi1
autor
2. únor 2021

@michaelarousova no ja som cez covid pribrala 8 kil.... bohuzial doma ma cvicit kardio nebavi a behat v tom lade vonku chodit nebudem... akoze karantenou k zdraviu 😅

kevi1
autor
2. únor 2021

@vikinkav ano ja si tiez myslim, ze nie sme v najlepsej kondicii a moze to hrat rolu. A teraz ludia doma rok zatvoreni, imunita oslabuje... neviem neviem, je to prazvlastne

werumka
2. únor 2021

@kevi1 Mám pár pointů 🙂

Já bych řekla, že zásadní problém je v nenahlašování kontaktů. Včera o tom hezky mluvil Pavel Řehák v DVTV. Vždyť je to i tady na Koni - někdo je pozitivní a všichni okolo mu řeknou "hlavně mě nenahlašuj". Důvodem je, že pro ty lidi by karanténa a nemožnost chodit do práce často znamenala takovou finanční zátěž, že by to nemuseli utáhnout. Chybí tady pozitivní motivace, která by těm lidem zajistila, že když se octnou v karanténě, nebo pozitivní, nebude to na ně mít finanční dopad.

Zajímavostí třeba je, že jeden z parametrů systému PES se jmenuje "podíl nezachycených hospitalizovaných v komunitě." To je číslo, které popisuje lidi, kteří přijedou do nemocnice ve vážném stavu a covid jim je diagnostikovaný až ve chvíli, kdy tam dorazí. Tohle číslo je šílených 42%. To je něco, co nám tady bude dělat vždycky problém. Když se lidi nepůjdou testovat, nebude dost testovacích míst a nebude se obecně testovat víc.

Další point je nepřesné testování. Zažila jsem víc odběrů na více místech a už během těch pár vteřin jsem věděla, jestli ten test byl provedený správně nebo ne. Když nebude personál testy provádět správně, tak se nedá spolehnout na to, že pozitivní bezpříznakář mezitím neroznese nákazu dál.

Poslední bod jsou úmrtí. Na rozdíl od pana Blatného si myslím, že jsou podhodnocená. Protože mnoho lidí umírá až za delší dobu, ale je to přímý následek covidu, byť už v tu dobu pozitivní není (pozitivita se počítá 20 dní). Jedná se o mrtvice, embolie, plicní trombozy. Obávám se, že těhle případů je mnohem víc, než "pozitivních obětí autonehod."

werumka
2. únor 2021

Tak oprava, ne 42, ale skoro 48% případů za posledních 14 dní. https://www.mzcr.cz/tiskove-centrum-mz/denni-so...

ninive211
2. únor 2021

@werumka Takže jako skoro každý druhý, který je kvůli čemukoliv hospitalizovaný (příčinou není covid, nebyl dosud diagnostikovaný), tak jsou pak zjištěni jako pozitivní při vstupu do nemocnice? To je přece naprosto otřesné číslo!

nnnadja
2. únor 2021

Proč? Protože se testuje každý, kdo zakasle. Např. v Anglii a jiných zemích se na testy nedostane jen tak někdo..

werumka
2. únor 2021

@ninive211 Ano. Přivezou s pneumonií, dušností... a covid mají diagnostikovaný až po příjezdu do nemocnice. Celý leden se tohle číslo pohybuje mezi 40 a 50%. To je prostě děsný. Jak pak chceme dělat nějaký opatření a predikci obsazenosti nemocnic...

ninive211
2. únor 2021

A přesně, velkým problémem je nenahlašování kontaktů, protože když se dostaneš do karantény, tak spadneš finančně dolů...i když pak třeba nejsi pozitivní, tak 10 dní "zbytečně" musíš dřepět doma, protože ses někde setkal s pozitivním
@nnnadja No na druhou stranu vidíš, že při hospitalizaci se najednou přichází na pozitivní lidi, kteří o tom, že jsou pozitivní, vůbec nevěděli (buď byli bezpříznakoví anebo prostě ty příznaky bagatelizovali a na testy nešli a až nějaké komplikace je dohnala do nemocnice, tak se na to přišlo)

kevi1
autor
2. únor 2021

@nnnadja to nie je pravda, v statistikach co sa tyka poctu testov na tom nie sme nijak extremne dobre, praveze sa testuje dokonca podkapacitne. Na to ze mame 8 tisic nakazenych denne, je 25 tisic testov fakt malo

kevi1
autor
2. únor 2021

@werumka na tom nenahlasovani kontaktov nieco bude... ludia su potom prenasaci.

veru181
2. únor 2021

@kevi1 Já mám bohužel v okolí dost lidí, co se prostě vídají s ostatními, jako by se nic nedělo. A když si vezmu, jak je moje sociální bublina malá oproti celé republice... Samozřejmě se dlouhodobě nedá žít bez rodiny a přátel, ale snad se to dá aspoň trochu omezit 🙂... A v obchodech v okolí taky spousta lidí rozestupy absolutně nedodržuje.... Chtěla jsi znát názor, tak ho říkám 😀 A ta opatření s tím souvisí, bez toho by má odpověď byla vytržená z kontextu 🙂

kevi1
autor
2. únor 2021

@veru181 uprimne... fakt neviem. Predtym sa ludia kazdy den stretavali, cela republika pomaly. To ako sa furt kolegovia po praci stretavaju, organizuju sa velke 50ky? Kluby hraju "natajnacku"? To stretavanie sa je obmedzene tym, ze sa nic nesmie robit, byvam v bytovke a nemam pocit, ze by si tu niekto kazdy den fukne pozyval ludi... zato predtym sme chodili do restik skoro kazdy den a vo vela dobrych podnikoch bolo kazdy den plno, stoly pre 6-10 ludi boli obsadene...to mi nehovor, ze cely narod toto presunul domov. Ano, par jedincov sa styka, ale pochybujem, ze je to az take "strasne" ze mame kvoli tomu 9 tisic nakazenych denne...

werumka
2. únor 2021

@kevi1 Přenašeči ani být nakonec nemusí. Bezpříznakoví přenašeči jsou hlavně děti.
To, co u nás působí problémy, je nechuť k testování. Však rok se tady objevují články o tom, jak je to nepříjemné, bolestivé, nebezpečné... psychologicky to pak působí i na zdravotní personál, který odběry provádí - dělají ho tak, aby se lidé nebáli, ale pak mohou být výsledky falešně negativní. Dostupnost testovacích míst je taky bídná. Praha je svět sám pro sebe. Ale třeba Vysočina - tam už si člověk rozmyslí, jestli jet na test, když to má 40 km a je mu blbě.

Ale zpět k tématu hospitalizovaných - uvedu jeden modelový příklad:
Živitel rodiny - muž - onemocní. Plus mínus ví kde, ale nahlášený nebyl. Není mu úplně bídně a ví, že nejlepší bude to vyležet. Manželka a děti se drží v karanténě, i když papírově "nemusí", protože tuší, co je se jim doma prohání. Na test nejde nikdo. Muži se během týdne přitíží. Ví, že na test už nedoleze a tak jede do nemocnice (sám, zavolá si sanitku). U příjmu/telefonátu zamlčí, že má tyhle potíže, protože se bojí, že bude mít problémy z toho, že nešel na test. V nemocnici je otestovaný a podle rtg se zjistí, že mí covidový zápal plic, se kterým je hospitalizovaný. Mezi tím už tedy zbytek rodiny dostane pokyn jít na test. Jde jen žena, protože pro děti je test zbytečný. Žena je pozitivní. Zůstane tedy s dětmi 14 dní doma. Protože děti otestované nejsou, už nikdo nezjistí, že se od ní postupně bezpříznakově nakazily. Jedno po pěti dnech od maminky. Další po týdnu od sourozence. Po 14 dnech jim končí karanténa a jdou do školky. Sourozenec, který onemocněl bezpříznakově jako poslední, je stále infekční, aniž by o tom kdokoli věděl. Jde do školky.... a začíná nové kolo.
Tenhle příklad je smyšlený, ale velmi podobný realitě současné doby. Celý problém je testování. Testujeme málo, testujeme blbě, lidé se bojí, že je pozitivní test bude stát zaměstnání.

surikata131
2. únor 2021

@kevi1 lidi se prostě vídají, někdo jen v rámci užší rodiny (ale i tak už to může být několik domácností najednou), někdo i normálné s kamarády, známými, třeba místo hospody chodí štamgasti k někomu z nich domů, koupí si bečku...někdo se nakazí v práci. Někteří se nenechají testovat, když vyjde pozitivní někdo s kým byli v kontaktu, tak se domluví, aby je nenahlašoval.a tohle opatření, které máme nevyřeší, jedině zavřít fabriky a tvrdý zákaz vycházení, ale to už je teda velký extrém. Měli by fofrem naočkovat aspoň rizikovou populaci, jinak se v tom budem motat do aleluja

ninive211
2. únor 2021

@surikata131 Tj, jedině očkování (i když to neřeší to, že to pak nemůžeš chytit, prý můžeš i tak, ale nebudeš mít závažný průběh), ale kde vzít tolik vakcín...každopádně průběh očkování, jak dosud probíhá, je dost velký průser podle mě

prejeta_zaba
2. únor 2021

@werumka a hlavně s tou karanténou. Běžný člověk opravdu nemá čas a chuť denně pročítat desítky článků o tom, jak to teda teď je, kam se má hlásit, jak dlouho je karanténa, hygieny a doktoři to taky říkají každý podle sebe, kolikrát se člověk ani nedovolá. Kdoví, jestli je těch 10-14 dnů doma dostačujících a nešíří to "vyléčený" člověk ještě další měsíc. A zase aby byl každý doma měsíc, to je nereálné. 🤷‍♀️

kevi1
autor
2. únor 2021

@prejeta_zaba to sa dalo len na jar ked moju najlepsiu kamosku nakazila mamka doktorka a chytili to vsetci - ona segra, otec chirurg. Doma boli 7 tyzdnov lebo hygiena im nedovolila aby vystrcili patu z domu kym vsetci neboli 2x testovani negativne. Viem ze v Prahe pustali, ale na Sumave nie. Teraz ked su nemocnice plne uz by ich isto 7 tyzdnov doma nikto nedrzal. Inak boli vsetci 4 bez priznakov 🤷🏻‍♀️

werumka
2. únor 2021

@prejeta_zaba Myslím, že to, jak dlouho je člověk infekční, už je teď celkem jisté. Jen u některých povolání se vyžaduje negativní test ještě na konci karantény.
Potíž je, že trasovači a hygiena radši řeknou, ať zůstanou lidé doma a na test nejdou (konkrétně se to týká dětí), protože se s rodiči nechtějí dohadovat. Přitom správně mají jít na test všichni. Podle mě fakt není dořešený přenos a infekčnost v rámci domácnosti. Pořád se počítá s nějakým "dnem kontaktu". Ale domácnost nemá jeden den kontaktu. I když se nakažený snaží izolovat. Takže tam se mohou lidé nakazit opravdu po celou dobu, co je infekční. A nepočítá se s tím, že si to v domácnosti mohou lidé předávat postupně. Ne všichni naráz a v jeden den. Takže 14 denní karanténa bez testu opravdu vůbec stačit nemusí ☹

potaplice
2. únor 2021

@klokanka31 Ono to není tak jednoduché, zavřít všechno. Víš, co je to krizová infrastruktura? To musí chodit do práce nejen IZS, prodavačky a učitelky pro děti z IZS. Musí chodit i řidiči hromadné dopravy, lidi, co pracují v pekárnách a dalších výrobnách potravin, hygienických potřeb, tiskovin, krmiv, léčiv, v bankách, atd atd. Úřady taky nemůžeš zavřít, protože patří do krizové infrastruktury. Když zavreš Úřad práce nebo OSSZ apod, lidi nedostanou důchody, rodičáky ani jiné dávky a nebude je ani z čeho vyplácet, protože nebudou vybírat peníze, ze kterých se ty dávky vyplácí.

aneta_v
2. únor 2021

@leniczka23 tak to je pak jasný, že tu máme tolik případů 🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️

kevi1
autor
2. únor 2021

@potaplice vies co to sa tazko vysvetluje ludom, lebo vacsina si to nevie predstavit, ale proste aj keby ochromis tento stat uz uplne tak vyroba musi pokracovat.. ovce, slepice tiez nemozes nechat ladom skladom, ludia musia niekto nakupit a tak.. presne proste aj keby to tu uz uplne zatvoria, stale bude velke mnozstvo ludi chodit do prace.

potaplice
2. únor 2021

@kevi1 Jasně a tak by mohl člověk pokračovat do nekonečna.

zuzineckah
2. únor 2021

@kevi1 tak se mrkni na osazenstvo nemocnic a nepochopíš už vůbec nic🤦‍♀️K včerejšku 5800 hospitalizovaný s covid, ovšem z toho 2090 bez příznaků nebo s lehkým průběhem. Vysvětlení? Nedočkáš se. Podobné to jistě bude i počty testů😉Držet lidi ve strachu znamená ohýbat je dle potřeby. Asi tak😉

neeva
2. únor 2021

@zuzineckah to jsem taky dodnes nepochopila, pocitaji jen hospitalizovane primo s covidem, nebo i ty, kteri jsou přijati s něčím uplne jinym a maji následně pozitivni test, pripadne se nakazi az behem hospotalizace??

ajja87
2. únor 2021

@aklin tak to se mi teda nestalo, u nás se testuje, jen pokud tě přijímají do nemocnice k ležení, ale třeba před týdnem jsem byla s nohou na urgentu a rozhodně po mě nikdo žádné testování nechtěl...

zuzineckah
2. únor 2021

@neeva netuším, ale mě zaráží ten počet lidí, kteří tam "zabírají" místo a přitom vláda právě na základě těchto čísel zpřísňuje opatření.

Strana
z3