icon

Proč většina nesezdaných párů dává příjmení po otci?

17. únor 2023

Zrovna jsem zase v novinách prohlížela nově narozená miminka, a už delší dobu mi vrtá hlavou, proč drtivá většina nesezdaných párů dává dítěti příjmení po otci. A mě zajímá PROČ?

Strana
z6
jerrabina
18. únor 2023

Svatba je závazek zatimco děti se dělají raz dva... No tak hlavně ne každé dítě je plánované. A třeba kamarádka se narodila i když měla její mamka nitrodelozni tělísko, které se mělo pravděpodobností ochrany dost limitně blížit 100%, takže ani to neplánovaně nerovná se nezodpovědně. (konkrétně ta kamarádky mamka teda byla vdaná a jen jim stačily 2 děti, tak holt mají 3)
A taky když je ženské přes 30 a ví, že děti někdy chce a princ na bílém koni v nedohlednu, tak si ta ženská taky dává trochu menší pozor (nebo třeba vezme v pohodě antikoncepci s menším procentem) to byl můj případ. A jsem neskutečně šťastná, že to dítě mám, i kdyz s jejím tátou fakt už nejsem. Nechtěla bych první dítě na stáří už proto, že tam jsou větší rizika pro ženu i pro dítě. Ted budu mít s fajn chlapem druhé dítě a je to tak akorat5

jerrabina
18. únor 2023

@jerrabina ještě doplním, že i když jsem si dávala menší pozor jsem věděla, že ten chlap by byl kdyztak super táta i když je faaaaakt špatný partner. No a měla jsem pravdu 🙂

michaela666
18. únor 2023

@veronikav31 To samozřejmě ano, ale já bych nemusela být Vomáčková, dítě Svoboda a nový partner Pelíšek. 😃 Respektuju, že to tak hodně ženských má, ale mě by to prostě vadilo.

nellinka123
18. únor 2023

Dítě jsme měli po 10 letech vztahu a přesto bez svatby. Od začátku těhotenství jsem chtěla, aby příjmení neměl po mně a hlavní důvod byl ten, že mé původní příjmení sice není složité, ale je velmi málo časté a vždy na každém úřadě jsem jej musela hláskovat, i tak mi ho v 90% psali špatně. Tohle bych dítěti neudělala. Zatímco muž má krátké jméno, bez jakýchkoliv problémů. Vzali jsme se až skoro za další 2 roky, před tím svatba v plánu ani nebyla.
Jo a mimochodem, čekáme teď druhé dítě a pokud bychom nebyli ani teď manželé, tak stejně dám příjmení po otci. A je mi tedy jedno, co si kdo myslí 😎

vladkabi
18. únor 2023

@zelenaesmolda coze? Nestojim chlapovi za to, aby si me vzal?? Co kdyz treba ani zensk svatbu nechce?

michaela666
18. únor 2023

@michaela666 Nedej bože když Pelíšek odejte taky a budeme spolu mít dítě, s příjmením po něm a další chlap mi bude argumentovat, že když ostatní mohli, tak on chce taky.

autor
18. únor 2023

@michaela666 Znám lidi co mají na schránce 4 různá příjmení, a jsou jedna rodina 🤦‍♀️

vladkabi
18. únor 2023

Me by treba vubec nenapadlo dat moje prijmeni… proc jako?? Me je teda uplne u zadele jestli mi nekdo ve skolce nebo u dr rekne prijmenim deti… asi nemam tak nizke sebevedomi aby me takovahle ptakovina rozhodila…

jjasmina
18. únor 2023

Tak mají různá příjmení no, to vám přijde jako nenormální?

michaela666
18. únor 2023

Když jim to vyhovuje tak proč ne. Já mám tyhle věci nastavené prostě jinak.
Sestra je těhotná a taky se miminko bude jmenovat po otci. Ona to bere tak, že když nedá jméno po něm tak ho to poníží jako otce. Nedělala bych z toho nějaký problém, hlavně aby oba rodiče plnohodnotně fungovali.

sorboni30
18. únor 2023

Jsem rozvedená. Mám dva syny. S přítelem jsem otěhotněla po 2 a půl letem vztahu. Stále mi říkal, že budeme mít holčičku a bude po něm.. ok. Brala jsem to. Jenže když jsem mu řekla, že chci příjmení stejne jako mám já, nelibilo se mu to. Synové se jmenují jako já.. chtěla jsem aby se dcera jmenovala stejně jako její bratři.. Přítel mi říkal, že nechce aby miminko neslo příjmení mého ex. Zdůvodňovala jsem mu, že to jméno je moje 14 let a kdyby se stalo mezi námi cokoli, nechci chodit s malou k lékaři s kartičkou kde bychom měly každá jiné jméno. Prostě jsem neustopila a on se s tím smířil,on má jiné příjmení, ale dcera po mě. A i kdybych syny předtím neměla..prostě by mimi mělo stejně příjmení jako já. V budoucnu jde kdykoli změnit když se partneři rozhodnou vzit..

vladkabi
18. únor 2023

Prosim Vas a jak se to vubec resi, kdyz da zenska prijmeni po sobe a pak se s pritelem vezme a prijme jeho jmeno… ona je treba Stastna… rozena Novotna.. a ro dite??je taky Stastne, rozene Novotne a nebo se mu meni vsechny doklady vcetne RL nebo tak??

jjasmina
18. únor 2023

@sorboni30 no tak to se vasemu partnerovi opravdu nedivím, že se mu nelíbí, že jeho dítě nese jméno po vašem ex no

sorboni30
18. únor 2023

@vladkabi to dítě má příjmení matky dokud mu ho nezmenis na matrice s důvodem .. ano mění se všechny doklady dítěte.. je to jako adopce. Pred adopci má dítě jméno. Rodiče si jméno můžou změnit, takže staré jméno neexistuje a existuje a novým. 😉

sorboni30
18. únor 2023

@jjasmina partner má 3 děti z předchozích vztahu každé s jinou zenou 😉 Tak se mu může líbit co chce 🤣 samozřejmě plní všechny vyživovací povinnosti..Jsme spolu 4 roky. Clovek prostě nikdy neví. Já byla vdaná 14 let. On ženatý nikdy nebyl

autor
18. únor 2023

A jak to vůbec funguje v rodokmenu? Tam se vždycky měnily jména ženám (např.Novotná rozená Nováková), děti se psali jen s křestním jménem. A teď se teda píšou i s příjmením?

michaela666
18. únor 2023

Dnes si berou i muži jména svých manželek, takže se asi píšou příjemní u obou.

vladkabi
18. únor 2023

@sorboni30 no tak tim spis bych dala prijmeni po otci… co kdyby ke svatbe nekdy doslo😂😂😂😂 abych pak menila diteti uplne vsechno🙈🙈🙈to by byl voser teda🙈😂

bervidka
18. únor 2023

@vladkabi mění se rodný list - třeba já jsem si změnila příjmení jako dospělá a byl mi vydán nový rodný list, podle kterého jsem původní příjmení nikdy neměla a od narození se jmenuji podle nového.

sorboni30
18. únor 2023

@vladkabi jenže můj muž kdyby na to přišlo, chce příjmení po mě 😉🤣 Když byl malý, měl úplně jiné příjmení, po otci který zmizel..tak mu mamka dala své.. No tak teď už je mu to víceméně jedno. Není to Čech. Je z SK.

zelenaesmolda
18. únor 2023

@vladkabi
jo,vetsina zenskych touzi po tom,byt svobodne matky :D

sorboni30
18. únor 2023

@zelenaesmolda svobodná matka sice jsem, ale od státu na děti neberu vůbec nic 👍🤭

zelenaesmolda
18. únor 2023

@sorboni30
vsak o tom prece vubec rec nebyla.vladka tady hystericky reagovala na muj komentar o tom,ze chlapovi zenska nestoji za svatbu ale prijmeni ditete by chtel.

veronikav31
18. únor 2023

@zelenaesmolda svobodná matka je matka,která neuvede otce dítěte do rodného listu, byť spolu žijou 😉, proto taky berou různé příspěvky.ja bez vdaní matka jsem,otec dětí v rodinném liště je,takže mel vyživovací povinnost i ke mě

vladkabi
18. únor 2023

@zelenaesmolda nevim… ja teda po svatbe nojak netouzim… nikdy jsem o ni nesnila, ani jako mala, ani ted… je mi to uplne burt… nepotrebuju papir k tomu abych s nekym byla stastna…

zelenaesmolda
18. únor 2023

@veronikav31
ne,svobodna matka je matka,ktera ma dite za svobodna coz vyplyva z terminu svobodna matka.
@vladkabi
ono to ale neni o stesti a o "papiru".laska je krasna vec ale v pripade rozvodu nebo umrti partnera nemas na nic narok,po pravni strance jsi vlastne cizi clovek.

vladkabi
18. únor 2023

@sorboni30 tak ja taky znam chlapa co si vzal prijmeni po zene… jen proste vetsinou to tak neni a ja bych na tom ani netrvala… vlastne kdyz nad tim premyslim… ja mam jmeno po otci ( mama si vzala jeho prijmeni) a vlastne by treba ani nemusel chtit aby “jeho” prijmeni nosil nekdo, koho jsem si ja vybrala… ja vim, ze mu do toho jako nic neni teoreticky a stejne tak pritele rodice nemusi chtit abych ja mela jejich prijmeni, ale… treba muj tata ma same holky… a aby jakoby pokracovatel rodu byl nekdo “cizi” nebo jak to rict… proste nevim… proste zase ja mam obrovsky respekt / uctu k tatovi a nedala bych proste jeho prijmeni nekomu jinemu ….

vladkabi
18. únor 2023

@zelenaesmolda no… tak to podedi deti no… ja to nepotrebuju… a taky muze byt zavet a nebo treba zivotni pojisteni, penzijni atd urcene konkretni osobe… navic osoby co spolu prokazatelne zili x let jsou druh a druzka a v nemoci nebo tak maji “stejna prava” ….po smrti to tak asi neni… ale tak budeme majitele oba no.. treba bytu / domu nebo nevim o co ostatni by slo…

elviraf
18. únor 2023

Protože...🫡 Na blbou otázku, blbá odpověď.

elviraf
18. únor 2023

To vůbec není pravda. Záleží na lidech. Každý z nás ti má jinak. I ženy rodí jak na běžícím pase. Rodí na kšefty... Je to velmi individuální.

Strana
z6