Prognóza covid opatření: Budou dlouhodobá nebo zmírněná?
ahoj,
já vím, že tu nikdo nemá věštěckou kouli, ale přeci jen jak pozoruju, hodně z Vás se dobře orientuje v naší i zahraniční politice a třeba máte nějakou představu, jak to bude dál s protikoronavirovými opatřeními. Jde mi o to, že jsem se nechtěla nechat očkovat. Nechci říkat proč, nechci si to nechat vyvracet, prostě jsem jsem to neměla v plánu. Ale vlivem nových opatření začínám dost rezignovat. I když jsem to přesně nechtěla, nechat se dotlačit ke zdi, tak se ale odmítám vzdát aktivit, které mám ráda a společenského života. Chodíme často do restaurací, cvičit, do bazénu, do kina, divadla, na koncerty a je pro mě neúnosný jak z finančních tak i časových důvodů chodit na testy. Takže už s manželem začínáme se slzou v oku řešit, kdy kde kam a co si nechat píchnout...... Co mě ale hlodá v hlavě, co když to zase bude platit dva měsíce a pak to nová vláda zruší? Sice si říkám, že tohle už asi nepovolí, protože co tak vidím v zahraničí jsou ta opatření mnohem tvrdší, takže předpokládám, že ČR půjde dost podobnou cestou.
Bez ohledu na Váš názor na očkování, jaký máte názor na tato opatření, na placené testy a povinné kontroly bezinfekčnosti? Bude to podle Vás už dlouhodobá záležitost, nebo se nová vláda bude chtít ukázat a opatření zmírní?
Předem moc děkuji.
Zakladatelka: A to je pravda, s tím nelze než souhlasit, být na pozoru a ve střehu, ale myslím, že nelze každé opatření vnímat jako zásah do svobody. Ale i já si myslím, že některá opatření jsou fakt hloupost, a to jako pořádná. Taky mi přijde trapné, jak se to pořád mění, nedivím se naladění lidí. A taky mě hodně děsí to rozdělení společnosti a neochota spolupracovat. Taky by se mi líbilo to už nechat být a doufat, že se to nějak podaří, ale... Teď známé poslali 2 měsíčního chlapečka domů z nemocnice nrdoléčeného, protože potřebovali místo pro kluka s těžkým covidem, takže asi tak. Taky mi přijde uhozené se nechat očkovat, protože se mi nechce chodit na testy, nebo to bude jednodušší. Já jsem se nechala očkovat, protože si myslím, že je to správná volba, i když riskují, že jsem si vybrala blbě, je to pro mě lepší než neudělat nic..
@hojda bohužel ano, jenže to bude i s očkováním a i s maximální proockovanosti, je to drsné říct, ale bohužel... Každopádně protilátky mají delší "trvanlivost" než očkování. Záleží na nalozi, ale já je měla ještě doteď 10mesicu , zítra jdu před porodem na kontrolní odběr tak jsem zvědavá. To mi půlroční působení očkování proti tomu přijde hodně neefektivní.
@janina228 no mě ani tak nejde o peníze. Na ty protilátky jsem, se od ledna proběhla hned několikrát, každé za 5 kilo. Mě uprimne není jedno co si dám do těla píchnout, vzhledem k tomu, že ta vakcína má podminecne povolení, stát i výrobce odmítají nést následky za NU a špatný dopad na organismus....a taky nejsou dlouhodobě studie třeba horizont 5 let. To jsou věci, které jdou hrubě proti memu nadseni se do toho pustit a jen to pro mě zcela nedůvěryhodné. Takže ano, platit si za testy, když platíme mega velký pojištění do státního sektoru je sice ujeté, ale pořád lepší varianta, než si píchnout něco, čemu opravdu nevěřím.
@veritanas Proboha zjisti si něco o historii!! Židy taky hned nacisti nenahnali do plynových komor, ale začalo to pozvolna. Nejdříve nemohly do kavárny, restaurace, později vydělávat atd...až to vygradovalo. Takže ano, dá se to srovnávat. Proti očkování nejsem, ale na covid se prostě nenechám...spousta lidí to udělala jen proto, aby mohla tzv. "normálně žít" a né pro zdraví. A očkování má být kvůli zdraví!!! Ten virus tu už bude. Nezbavíme se ho. Jak jsme se naučili žít s chřipkou? Normálně. Jo i na chřipku může člověk umřít nebo mít zápal plic. A pandemie? Tady ani nebyla hygienou vyhlášená epidemie. Ta se vyhlašuje, když je 1 600 nemocných na 100 000 obyvatel.
Já osobně doufám, že se to časem změní. Být na mě oželim kina, divadla, bazén, restaurace atd., stejně už se ničeho dva roky nezúčastním, kvůli těhotenství a teď momentálně kvůli malé. Testovat jsem se nikam nechodila, protože jsem se bála těch, co tam chodí s příznaky. Asi budu jedna z mála, co respirator mění opravdu po 2h a chodí mezi lidi jen občas na nákup, který si většinou stejně nechávám poslat a nebo na dětské cvičení. Respiratory lezou taky neskutečně do peněz, ale ja je mám naštěstí hrazené zaměstnavatelem a dává mi i domů, jinak bych si je šetřili víc jako většina lidí. Hodně mě štve, že jsem se částečně vrátila do práce v jejím 4m, abych s ní mohla jezdit na cvičení, měla pár kaček navíc a nemusela finance při RD řešit. Bohužel teď to vypadá tak, že co si vydělám navíc, zaplatím za testy a cestu na ně. Pokud zruší i samotest na místě, který stojí pár kaček a pro mě byl praktičtější, tak raději zůstanu doma a počkám si na léto, kdy budeme moci lítat venku. Ve finále přemýšlím o tom jestli nepřestat pracovat, dat si RD na 4 roky, když teď ji mám zadanou na 2 a prostě pak se rozhodnout. Stejně během kojení mě do toho nikdo nedotlačí, i kdyby mi zakázali vrátit se do práce. A dovolená v zahraničí mě netrápí, protože v osobní karanténě jsem na střídačku uz skoro druhým rokem, takže se po dovolené seberu a udělám si další dovolenou na chatě, kde jsem strávila většinu léta.
Očkovaná nejsem, manžel měl po obou dávkách očkování 3 dny horečky, zimnice, nemohl pohnout rukou a to není žádný cíťa. Covid jsme oba měli, nebylo nám absolutně nic, přišli jsme na to náhodou, když mě testovali před operací. Já už rok celý noci s dítětem nespím, jsem na pokraji svých fyzických i psychických sil a nemůžu si prostě dovolit mít takovýhle vedlejší účinky. Nejsem primárně proti očkování a chtěla jsem se pozdeji něchat naočkovat, ale to, co se teď děje, placení testů atd. mě teda naprosto znechutilo a od očkování mě to totálně odrazuje. Ještě horší je to, jak se do mě celý okolí obouvá, jak jsem neskutečně hloupá, že nejsem očkovaná a že jsou kroky vlády správný, protože proč oni by nám neočkovaným hradili testy ze svýho zdravotního pojištění. Tenhle nátlak, rozdělování společnosti mi hrozně vadí. Já jsem si taky zdravotní pojištění vždycky platila a nevím např. proč bych z toho měla platit zdravotní péči nepřizpůsobivým, co nikdy nepracovali, léčbu obézním nebo feťákům atd, ale to je dle očkovaných prý úplně něco jinýho. Vláda tím akorát dosáhne toho, že lidi se testovat nebudou a ztratí kontrolu nad šířením viru úplně. Podle mě je to krok naprosto mimo po všech stránkách. Netuším, jak dlouho to bude trvat, než změní názor, ale zatím jsem teda připravená sedět doma na prdeli a čekat.
@katule1990 nemyslím, že by se do tebe někdo měl obouvat že nejsi očkovaná, pokud jsi covid prodělala.. já netuším jakou roli v následném očkování po prodělání covidu hraje očkování, ale nemyslím (můj čistě laický pocit) že je to ok pokud jsou ještě stále přítomný protilátky z předchozí nákazy.. věřím, že pak můžou (nemusí,ale můžou) být reakce takové,jako měl například tvůj manžel.
@janina228 ano a pro mě je důležitá, protože vím, že v tu chvíli jsem možná víc chranena jak ockovany. Pokud má člověk protilátky, nevidím důvod běhat na očkování. Takže asi tak, jde přece o zdraví. Restrikce a omezování se zdraví netýká, to se týká sekce buzerace a na to já přistupovat nebudu.
@janina228 Taky si myslím, že manžel měl takovou reakci na očkování, protože jsme měli protilátky. Ale covid jsem měla už na přelomu roku, tak už je možná nemám, nevím. Ale obouvat se do mě budou stejně, protože nedokážou prostě pochopit, proč se někdo nechce nechat naočkovat, nedá se jim vysvětlit důvod, prostě mají svoji pravdu a tím to končí. Hlavně s našima se kvůli tomu v poslední době pořád hádáme, ale slyšela jsem to i na antigenu, kdy sestry na příchozí protáčely očima, proč se jako ještě nenechali očkovat. To, jak to rozděluje společnost a jakou někdy až nenávist mezi lidma to vyvolává, je hrozný.
Podle mě je to teď nějaká zkouška jak lidi donutit "dobrovolně" k očkování. Ale my se s manželem nenecháme donutit,ono zas za pár týdnů/měsíců bude všechno jinak...
Jo , holky , taky tohle zrovna řeším. Zaměstnavatel zřejmě brzo prikroci k povinné vakcinaci , resp. Neockovane přesune na jinou práci . Jenže jinou práci v rámci pracovní smlouvy . A jelikož je ta celkem specifická , buď se naockuji , nebo mě vyhodí pro překážky na moji straně . Covid jsem neměla , ani nikdo z rodiny , ač jsme byli tolikrát v kontaktu s pozitivním. Z covidu mám velký respekt , ale stejně tak i z vakcín . A teď si mám vybrat - práce nebo riziko NU. P.s. O bazény , kina , atd fakt nejde . Jde o zaměstnání . A zda se mi dost divné , když rizikových je 400 tis seniorů , ze omezují ekonomicky činné lidi . Proč neomezí neockovane seniory ? Protože by je příště nikdo nevolil , ach jo…
Mě taky vadí nátlak a to, že člověk něco musí, ale prokazatelně nové nakažení v současné době jsou z velké části neockovaní. Moje dcera je teď v karanténe kvůli nakazeny neockovaní učitelce a to mi vadí. Je zdravá a 14 nemůže do školy. Myslím, že člověk by měl být zodpovědný i ke svému okolí. Kdyby učitelka byla očkovaná na 90%se nenakazí a nezkomplikuje život rodičům. Jak k tomu přijdou ti co musí na OCR a mají nižší příjem.
@ninive211 divadla , kluby důchodců , kaficka . Co se Kauflandu týká - tak jen v poradně nasazenem respiratoru . Hodně vídám , paradoxně hodně důchodců - respiratory nebo roušky pod nosem . Jinak je to problém no . Ale takto , skoro až fasisticky, omezovat méně rizikové , vlastně jim něco přikazovat , to není normální . Jsem zvědavá , kam až to zajde. Ale to už se blizim konspiračním teoriím .
@ninive211 Zrušit jim akce, akce jen pro očkované důchodce🙂. Jinak bych už opravdu uvítala nějaké opatření, které se zaměří právě na tuhle skupinu - neočkovaní senioři, stávající omezení se jich fakt moc nedotýkají. Udělat statistiku lidí v nemocnicích, kdo vlastně ty nemocnice zaplňuje (neočkovaní, očkovaní, po prodělaném covidu, věková struktura) a tam ty opatření zacílit, ať je to v těch nemocnicích poznat.
@hojda je pravda při vší úctě k očkoványm, nechci nijak paušalizovat, ale je fakt co mě vyloženě sere je to, že jak se někdo nechá naočkovat tak se chová jako Bůh. On nemusí mít respirator, on je nesmrtelný, on na vše kálí a vy ostatní stě pro mě póvl, když to budu mít, klidně si chcipnete, máte se přece nechat opichat. Něj hroší je taková ta vzrůstající nenávist mezi dvěma skupinama a vlastně mezi lidmi navzájem. A vidím to hodně i u důchodců. Přijdu do obchodu a Bába tam kašle jak dobytek na pečivo, posmrka si pracky, ohmata rohliky, ale respirator si nenasadí, protože přece ji se nic stát nemůže, to je důvod, proč volné pečivo už nekupuji, jen balene. Jenže ono i tohle přesvědčení že jsou chráněni je může pěkně vypéct.
@odula no jen to bohužel tak. Prostě chybí vzajemny respekt. Přestat jeden na druhýho útočit ze je /není oclovany. Vždyť to mám v rodině 😔 vlastní rodina celá nadšená utíkala na vcelu. Jsem jediná, kdo to odmitl a paradoxně kromě jeste táty (ten ho měl 2x a lehký, ale složilo ho očkování) jediná, kdo ten covid a ošklivý mel. A to bys měla vidět jak se vlastní rodina ke mě chová, občas je mi z toho na blití, jsou z nich totální sobci a jsou bezohlední. Přitom já jsem jim to ne rozmlouval a, když chtějí, ať si píchnou co chtějí.
@orisek56 Nemám kolem sebe takové očkované, stále mají z té nemoci respekt, protože to očkování není 100%. Očkovaní senioři v naší rodině respirátor stále nosí. Pokud se zaplní nemocnice, tak je to zase problém všech, ne jen neočkovaných, protože nebude dostupná péče pro jiné oblasti.

@janina228 to neudělají, protože by se také mohlo ukázat ve skutečnosti jak to je s tim vlivem očkovani na covid. Mám zrovna známou ve špitále s těžkým průběhem covidu..... Je ockovana pěkně oběma dávkama. A co se týče protilátek. .... Zrovna vl včera jsem viděla jeden pěkný kreslený "vtip" na netu, namaloval ho jeden z obyčejných občanů. .... A k tomu věta..... Imunita po covisu je úžasná, chrání dobře.... Má ale jednu obrovskou nevýhodu...... Nedá se na ni vydělat!