icon

Prognóza covid opatření: Budou dlouhodobá nebo zmírněná?

25. říj 2021

ahoj,

já vím, že tu nikdo nemá věštěckou kouli, ale přeci jen jak pozoruju, hodně z Vás se dobře orientuje v naší i zahraniční politice a třeba máte nějakou představu, jak to bude dál s protikoronavirovými opatřeními. Jde mi o to, že jsem se nechtěla nechat očkovat. Nechci říkat proč, nechci si to nechat vyvracet, prostě jsem jsem to neměla v plánu. Ale vlivem nových opatření začínám dost rezignovat. I když jsem to přesně nechtěla, nechat se dotlačit ke zdi, tak se ale odmítám vzdát aktivit, které mám ráda a společenského života. Chodíme často do restaurací, cvičit, do bazénu, do kina, divadla, na koncerty a je pro mě neúnosný jak z finančních tak i časových důvodů chodit na testy. Takže už s manželem začínáme se slzou v oku řešit, kdy kde kam a co si nechat píchnout...... Co mě ale hlodá v hlavě, co když to zase bude platit dva měsíce a pak to nová vláda zruší? Sice si říkám, že tohle už asi nepovolí, protože co tak vidím v zahraničí jsou ta opatření mnohem tvrdší, takže předpokládám, že ČR půjde dost podobnou cestou.
Bez ohledu na Váš názor na očkování, jaký máte názor na tato opatření, na placené testy a povinné kontroly bezinfekčnosti? Bude to podle Vás už dlouhodobá záležitost, nebo se nová vláda bude chtít ukázat a opatření zmírní?

Předem moc děkuji.

Strana
z7
kocvarovas
25. říj 2021

Viděla jsem rozhovor s asi budoucím ministrem zdravotnictví Válkem a ten naznal, že je to nesmysl nechat lidi testy platit. Že nebudou chodit a bude se to šířit. Ještě bych počkala.. Mě to taky štve. Očkovaná nejsem. Prodělala jsem covid v únoru, rozhodně ne bezpříznakově, byla jsem si nechat zjistit protilátky, kterých mám dost a paradoxně je mi to k ničemu. Protože jsou moje vlastní a ne ty uměle vyvolané očkováním.. Přitom jak se ukazuje jsou daleko trvanlivější a účinnější a osobně jim věřím a spoléhám na ně a svoji imunitu.. Já naštěstí k životu restaurace, kina, fitka atd. nepotřebuju, ale pokud by mělo projít to, co navrhuje Hamáček, že do zaměstnání pouze s očkováním nebo testem, tak nevím, co budu dělat.. 😒

izz76
25. říj 2021

@apoquel Bez se podívat do nemocnice, kdo tam leží s covidem v nejtěžším stavu, jestli očkování nebo neockovaní. A v podstatě kvůli těm těžkým případům kteří skončí v nemocnici jsou všechna tahle otravná opatření která nám kazí normální život.

janina228
25. říj 2021

Prostě jim v tom schématu očkovaný/neočkovaný chybí ještě ti, kteří to prodělali. Jasně, 180 dní bezinfekčnost (nevím jak k tomu počtu dní přišli,ale co už).. a pak? Pak nic.. žádný test protilátek jak si teda imunita stojí.. nic. Jen už rovnou převod 181. den z bezinfekčnosti na neočkovanýho.. super 👏

drep
25. říj 2021

@hojda u nás na klinice od začátku roku dalo 10 doktorů výpověď (z cca 55, a to z nich má víc než 1/3 zkrácený, obvykle 0.2-0.4 úvazek). Covid byl jako důvod uváděný nejčastěji. Jestli podzim bude zase ve znamení covidu a budeme mít áro plné neočkovaných (tudíž ta práce malinko přestane dávat smysl, to podzimně zimní martýrium jsme byli ochotní přežít, že pak bude očkovaní a svět se vrátí k normálu), tak se obávám , že se nám kolektiv rozpadne úplně. Taky už se neplánuju vracet na víc než na svůj pidiůvazek.

apoquel
25. říj 2021

@izz76 myslím, že my nemáme ani tušení, proč jsou takovéto opatření 🤷‍♀️ A třetina lidi v nemocnicích jsou očkování. Ale já nemám nic proti očkování, jen mě vytáčí, když někdo řekne" kvůli téhle neockovane osobě, se teď musím omezovat apod. Víš třeba proč očkovaná není? A že má každý právo se rozhodnout? To není její vína ale naši vlády, že jste v karanténe. Očkovaná osoba může vir roznaset úplně stejně jako ta neockovana.

atomix
25. říj 2021

@apoquel Ale ta očkovaná má menší pravděpodobnost, že zatíží zdravotnický systém. To je furt dokola. Abychom překlenuli období, než to několikrát prodělají všichni a imunita bude přirozená, tak je tu kvůli tomu očkování. Aby se z toho v nemocnicích neposrali. Aby až tam přivezou někoho s infarktem, neřekli, že nejsou kapacity. Aby nemuseli odkládat péči. To není o svobodné volbě rozhodnutí. Dokud se to nestane chřipečkou, tak budou opatření. Očkování to může celé urychlit. Ale to byste si tady nesměly honit ego, že Vás někdo tlačí do kouta a šlape Vám u toho po právech. Tečka.

apoquel
25. říj 2021

@atomix ano přesně toto do nás hustí, abychom byli poslusni a zodpovědní. Ale furt je to ještě na bázi dobrovolnosti a každý má právo se rozhodnout. A že min zatizi zdravotnický systém? To je ještě poněkud odvážné tvrdit, na to je moc brzo.

hojda
25. říj 2021

@apoquel Proč brzo? Vyhodnocuje se to průběžně a jsou i data ze světa, kdy tato vlna začala dřív. https://cnn.iprima.cz/epidemie-neockovanych-dat...

hanve
25. říj 2021

Nejsem očkovaná. A je mi strašně zle z toho,co se tu teď děje. Oni jaksi všichni ti plamenni zastánci i odpírači očkování zapomněli na fakt,že očkování je stále a pouze dobrovolné. Dobrovolné=mám právo se zcela dobrovolně,bez zjevného nátlaku rozhodnout,zda se nechám či nenechám naočkovat. Pokud se naočkovat nechám,pak nejsem ovce,ale rozhodla jsem se z mnoha rozličných důvodu,že do toho jdu. Pokud se očkovat nechci,mám k tomu jistě padne důvody. To co tady provádějí ti magoři na vládě je zcela mimo mísu. Buď to máj nechat na úrovni dobrovolnosti nebo se k tomu máj postavit čelem a dát do povinně. Se všemi důsledky,co to sebou nese.
Jsem jediná v mém okolí,kdo není očko. Manžel mě rozhodnutí respektuje,dokonce souhlasí s mými argumenty i přesto se nechal naočkovat. Rodiče jsou očkování a jsem tomu velice ráda,tam smysl vidím. Ovšem oni už nejsou schopni respektovat moje rozhodnutí,že já v tom zatím smysl/význam/prinos pro sebe nespatruji.
Covid jsem prodělala s mírným průběhem,asi jako běžná viróza. Proč bych se měla nechat naočkovat? Abych změnila svůj postoj,tak k tomu potřebuji tvrdá data stran počtu reinfekci neočkovaných končících v nemocnici,počet reinfekci s vážnějším průběhem při druhém onemocnění a tak podobně. Jako neockovana po covidu ,ale pravidelně testovana jsem se cítila býti dostatečně zodpovednou a nesobeckou. Nosím nanorousku,kde si myslím,že je třeba,ruce si pravidelně dezinfikuji/myji,na nikoho se nikde nelepim a necuchám mu k zátylku.
Mimochodem,kdyby někdo měl nějaký zdroj,kde se dopidit k informacím ohledně reinfekci,sem s ním,ráda změním názor,když uznám,že jsem se mýlila...

loylii
25. říj 2021
ilonne
26. říj 2021

Já si myslím, že bez očkování to nepůjde. A nemyslím, že by měli zrušit to, co se zavádí teď. Raději ať "donutí" proockovat dospělou populaci, než očkovat děti. S čím nesouhlasím je, že očkování nemusí do karantény. Nejsem lékař, ale tam bych postupovala jinak - např. karanténa 5 dnů, pak v případě negativního testu bez karantény.

janina228
26. říj 2021

@hanve buď úplně v klidu, na otázku reinfekce ti nikdo neodpoví tady ani nikde jinde 🙈.. už jsem to zkoušela včera a nikdo na můj podobný dotaz nereagoval. Ono to je totiž těžký,když nejsou data.. jsme rozděleni na očkovaný a neočkovaný,jenže trochu se zapomnělo na ty, který by teoreticky měli mít přirozenou imunitu po prodělání nemoci.

bucifalek
26. říj 2021

Jsou prosím někde zveřejněny informace ohledně věku hospitalizovaných, věku zemřelých, údaje o počtu reinfekcí a průběhu reinfekcí? Případně o tom, jaký poměr očkovaných/neočkovaných leží v nemocnici? Toto jsou informace, které mně osobně dost chybí..

gbp
26. říj 2021

musim se tedy jako clovek predem omluvit zdravotnickemu systemu, ze jsem pouze clovek a pravdepodobne budu jeste za svuj zivot nemocna a ze budu potrebovat jejich peci. omlouvam se take vsem socialnim sluzbam, ktere budu pravdepodobne jednou potrebovat. protoze ti vsichni kvuli mne muzou take vyhoret a prijit o chut k praci. jsem sobec. ano, zalezi mi vice na mem zdravi a zdravi me rodiny. covid jsem mela a bylo to strasne. bylo mi zle z kazdeho telefonatu z hygieny, z toho, ze nemuzu vystrcit paty z domu a ze se bojim vynest odpadky 🙄 mela sem 2 dny rymu a skrabalo me v krku. byla sem zavrena 3 tydny...ze bylo zdravotnictvi v troskach jsme vedeli uz pred covidem, ze sestry i doktori utikaj do zahranici. za toto fakt nenesu zodpovednost. taky jsem delala v socialnich sluzbach a taky skoro vyhorela. kdyby se o me zamestnavatel dobre staral, efektivne mi planoval cas v praci a volno a adekvatne me ohodnotil, mozna by se to nestalo, nebo o dost pozdeji. verim tomu, ze kvalitni lekar muze tuto situaci brat i jako profesni vyzvu, za predpokladu, ze se o nej zamestnavatel dobre postara. a to se bohuzel nedeje. lekaru i sester je mi lito. vim, ze to musi byt strasne narocne, ale nebudu prebirat odpovednost za neco, za co zodpovedna nejsem. jsem sobec.

marcicek84
26. říj 2021

@atomix a teda,kdyz nekdo bude mit po vakcine vazny NU,tak pak reknes co,to je riziko a dal me to nezajima?Vsak lidi zname,kazdy se stara jen o sebe a pak at se o ty postizene vyacinaci stara nekdo jiny,nejlip jejich rodina,nikdo nikomu nic neda a to,ze na nemocenske maji zhorsenou zivotni uroven jejich deti i cela rodina,to se pak rekne,to se ztrstsmi se musi pocitat...jenze ty mladsi rocniky mohly byt jeste ekonicky aktivni,coz u tech starsich uz nehrozi,tedy dle meho nazoru to ockovani lezi prave na seniorech nebo obecne lidech 50+,kdyz se divala na graf kdo neockovany konci v nemocnici...Jo a jak funguje teda nefunguje odskodneni,tak par clanku ohledne reality,ze se niceho nejde dovolat tady uz bylo,takze vime,ze de facto nic nebude,to by cloveka museli rovnou odnest v rakvi...

marcicek84
26. říj 2021

@gbp souhlas,me take fascinuje,jak si tady dovoli nekdo napsat,ze on jako lekar a ze si to povolani zvolil dobrovolne uz nic pro neockovane delat nebude a ze za to muzou ti neockovani sobci a uz nenapise,ze tam jsou i neockovani a ze ten rozklad zdtavotnictvi zacal mohlo lez pred covidem,ze to covid jen obnazil.A ono je videt co se deje, u nas v nemocnicich clovek narazi stale vice na ukrajinske lekare,protoze proste od nas se utika za lepsim na zapad,tak oni zase utikaji za lepsim k nam tez na zapad...

marcicek84
26. říj 2021

@ilonne pokud donuti ockovat vsechny dospele,prave je velka pravdepodobnost,ze se nejaka hnusna mutace pusti do nasich deti,to bude pro covid totiz hlavni cilova skupina,tak lidi neblaznete proboha,trochu nad tim zapremyslejte,ockovani ma byt pro rizikove skupiny osob dle.grafu se jedna prevazne pro osoby 50+,ostatni maji fungovat bez toho...jo a mikichodem nikoho nejsou schopni donutit,je to protiustavni a my nejsme v komunisticke cine...

No a k dotazu bych urcite pockala na to co nova vlada,testy se zase budou proplacet...

kometkak
26. říj 2021

@hojda Jiný lékař může cítit hněv.. že mu do ordinace opět dolezl nemocný XY člověk, kterému řekl, že nesmí cukr, že nemá kouřit, má se hýbat a on to nedělá.. Nebo proč provozoval rizikový sport a teď si volá záchranku.. Může si za to přeci sám..

kocvarovas
26. říj 2021

@janina228 data jsou měl je dr. Polert na FB.. Zkusím dohledat..

kocvarovas
Autor odpověď smazal
janina228
26. říj 2021

@kocvarovas někde oficiálně?

hanve
26. říj 2021

@kocvarovas fb nemám,ale tohle by mě vážně moc zajímalo,tak kdybys měla čas a našla to,byla bych ráda.

hanve
26. říj 2021

@janina228 jo, zapomnělo. Nebo spíš "zapomnělo". Touha za co nejvyššími čísly očkovaných jaksi vytěsnila fakt,že existuje i jakási slizniční imunita těch,co to prodělali. Nikdo to zkoumat nechce,je to nepopulární,vždyť přece očko je "jediná" cesta k vytouženému konci. Ach jo,fakt nevím,co mám dělat.

orisek56
26. říj 2021

@madbetka AMEN.....nelze než souhlasit. Vojtěch teď tomu nasadil korunu. A při vší úctě, ten kdo má léčit bez rozdílu nebo má respektovat toho, kdo se nechce očkovat, a respektovat stejně tak toho, kdo se jde naočkovat a nadává lidem do pitomců je zase pro mě morální dobytek. Nikdo nejsme bez rozdílu horší, nebo lepší jen kvůli tomu jestli jsme oznackovany nebo ne. Všichni kdo jsme pracovně činní přispíváme do zdravotního systému a zasloužíme si léčbu rovným dílem a tyhle útoky i od lidí, kteří by se k tomu snižovat neměli jen svědčí o těžkém úpadku společnosti, dostávající se kamsi za těžké hranice. Všichni kdo tu najizdite že jsme magoři my, kteří v tom vidí totalitu a obdobi pronásledování tamhle o 80 let zpět..... Si nastupuje dějiny, já je mám přímo od pamětníka a to moji babičky! Moje babička říká, že takový bordel nebyl ani za války! Přesně takto to vždycky začíná, vytvořit nenávist mezi lidma navzájem. A je úplně jedno, jestli to bude hvězda a nebo certifikát. Diskriminace a totalita vždy začíná zesměšňováním tech, kteří na to upozorňují a mají holé ruce a ideálně poštvat všechny mezi sebou navzájem.

janina228
26. říj 2021

@hanve tak mě Google našel aspoň relativně nový článek na tohle téma.. https://www.novinky.cz/domaci/clanek/roste-poce...

hojda
26. říj 2021
ai30
26. říj 2021

A je úplně jedno, jestli to bude hvězda a nebo certifikát.

@orisek56 Ted by bylo na miste se tak malicko zastydet.

janina228
26. říj 2021

@hojda díky za odkaz, taky jsem zrovna jeden přidala 🙂.

felixfelicis
26. říj 2021

Hm, a já bych začala uznávat protilátky a kontraindikace a pak to vyhlásila povinne. Pak bychom si tyhle tanečky ušetřili. Matky, které dnes neockuji své děti, které pak nemůžou do skolky a na tábory, jsou si vedome toho, že jejich volba pro ně bude mít následky, společenské a/nebo ekonomické, a nikdo se nad tím nepozastavuje, jen v případě covidu hned všichni berou do úst totalitni režimy.

atomix
26. říj 2021

@orisek56 To je fakt na zamyšlení se nad sebou, co tady srovnáváš...

Strana
z7