Sledujete dokument Paterčata?
Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.
@lrg myslela jsem to jako nadsázku, jak už jsem psala. Víš ale zrovna o tyto děti nemám starost že by byly zanedbané, vůbec ten dohled má fungovat trochu jinak než přes pečovatelku (jsou rodiny které moc nefungují a pečovatelka tam nefiguruje, protože je na ni nárok jen v extra málo případech) A stejně jsou paterčata na očích veřejnosti víc než jiné děti.. A bohužel tady ve vsi máme taky rodinu, která na svoje děti kašle a státu je to nějak jedno. Prostě mám pocit že zrovna rodinu paterčat by každý jen kontroloval a posuzoval, a co se děje jinde, už není tak žhavé téma.
Sleduju. První díly jsem jim docela dost fandila. Souhlasila jsem s tím, že prostě dostali to, co dostaly. Je jasný, že bez sponzorů by neměli šanci to zvládnout. Co mě ale včera trochu zamrzelo a udivilo tak to, že maminka si věčně stěžuje na cokoliv, co kdo udělá, všechno je špatně, nemáme auto to řekla jakoby řekla jak je to možný vlastně, stěžuje si na pečovatelku, že nevytřela zem atd. Najednou se mi prostě její vystupování hodně nelíbilo a není to jen tím, že je cigánka, jak by tady mohl někdo začít utočit. Fakt jsem jim fandila, ale přijde mi najednou hrozně nevděčná. Netvrdte mi, že ty pečovatelky byly fakt tak moc na ho*no, že je musely stírat pokaždé když se zapnuly kamery. A že by byly na prd všechny z nich? To se mi taky nezdá. Možná si prostě jen maminka dětí představovala, že bude mít doma naklizeno a navaříno..a ted je zklamaná no. Uznávám, že to mají těžký a já sama bych se z tolika dětí asi zbláznila, ale jak říkám..trochu skromnosti a vděčnosti by asi neuškodila.
@denyzuza06 Ale pokud teda jsi uváděla ty daňové poplatníky, tak by je mělo zajímat, jak se využívají všechny sociální dávky. Proč jen některé, navíc takové, které státní rozpočet zdaleka tolik nestojí? Jaké jsou asi náklady na pečovatelky, kolik je trojčat a čtyřčat? Jaké jsou náklady na hmotnou nouzi, příspěvek na bydlení, přídavky na děti... Tam případné zneužití má trápit daňového poplatníka mnohem víc.
Nesleduji. Jsem ráda, že jim bylo pomoženo v začátcích pomoženo. Doufám, že to patřičně ocení a ze všech jejich dětí vyrostou slušní a úspěšní lidé...To je vše, víc mě nezajímá...
@lenicka07 plošné dávky není možné nijak kontrolovat, to je prostě nerealne, mimochodem příspěvky na bydlení např se kontrolují a musí se dokládat každé tři měsíce, ale u toho zbytku je to prostě nemožné touž je pak na společnosti, učitelkách, doktorkách, sousedech aby upozornili státní aparát na případné problémy v rodinách.
nicméně u vícerčat je taky větší riziko že to rodina nebude zvládat, není to jenom o kontrole a dozoru jak to pořád chápeš je to taky o tom aby mohla sociálka případně zavčasu zasáhnout a pomoci než by to zašlo příliš daleko.
@andelka Samozřejmě, tak jsem to nemyslela. Nechtěla jsem tím říct, že by snad měla být ušmudlaná a mít kruhy pod očima a rozčepýřené vlasy.... Nevyspání a nervy známe každá ne, že ne. Myslím, že jsem se pochopily 🙂
popravde dokument me zklamal, o detech neni vubec, mel by se spis jmenovat "Saša vs. pečovatelky"
Ten dokument fakt moc o detech neni, me teda udivilo, proc pecovatelka nemuze zapnout pracku a dat prasek do ni????O cem pak je ta pomoc, to jako chapu to rozcileni....taky by me tohle vytacelo. 😉
@jaajaa já tomu rozumím, jakmile by se porouchala, těžko by se pak dokazovalo, že to bylo vadou přístroje a nebo špatným užíváním a byly by pak zbytečné dohady o náhradu škody. Ano, může nám to připadat absurdní, ale opravdu jsou lidi, kteří se pak budou dohadovat i o ten spotřebovaný prášek, že ho pečovatelka dává příliš mnoho. A jen pro úplnost, píšu to obecně, netvrdím, že zrovna oni by to tak udělali.
@andelka tak je to prkotina, ale jestli to je i s dalsima akcema v domacnosti, tak treba me by to dost vytacelo......a vadilo. Nehlede na to, ze pak proste musis byt aktivni fakt u vsech ostatnich cinnosti a nikdy nemas chvilku klidu, kdy nemusis na neco dalsiho myslet. Ale tim nechci omlouvat nikoho chovani....jen bych rekla ze i profese pecovatelky je vic poslani nez jen prace.......
uzasny serial a rodinka jem mi nesedi babicka co chce do vseho hrozne kecat no jinaj je obdivuju a ja bych se asi slozila ale kdyz tak na to koukam vcerejsi dil ,,,taky bych mela pripominky k pecovatelkam prece jsou to cizi zensky ktery se v me domacnosti maji starat o deti a to bych nejak neprekousla a za toho ze mi maji pomoct no,ja jsem zrovna takova ze bych jim vse v palila do tvare co by se mi nelibilo takze by semnou asi dlouho nwvydrzeli 😎 jojojo nezavidim
@jaajaa myslím že je. Vždyť ani maminka pořádně nevěděla, co má vlastně pečovatelka dělat. Na jednu stranu by nejradši aby jí piglovaly byt, na druhou netušila že ji může nechat s dětma osamotě v jednom pkojia nemusí u všeho být pečovatelce za zadkem a kontrolovat ji. Hodně tam bylo poznat že se v tom plácají a zbytečně tam jsou stresy a nepochopení co kdo má a může dělat.
čtyřčata
pamatuji si, že byli v Jihomoravském večerníku a ještě kdesi a taky se jim naslibovalo, vím, že z těch dětí byli úplně vyřízení, jako ti s paterčatama. Ale ono jedno děcko navíc žádné děcko, že? .... proboha, je to fakt těžké, nedovedu si to představit, už jen dvočata musí být záhul. Čtyřčata musí být hrůza a jedno děcko navíc? to nic není že...(ironie) já nevím, ženy, jestli jste už zapomněly jak bylo vám, když jste měly doma kojence, a to třeba jenom jednoho. Já jsem tedy uklízet taky moc nestíhala. Pět děcek je ultrahrozné. Ale jsou krásní a já jim přeju, až se z toho nejhoršího vylížou, aby se jim dařilo a aby ta jejich početnost nakonec byla výhodou - pomoci si v rodině navzájem, postarat se o rodiče jak finančně tak po jiné stránce, vracet jim lásku.
@andelka joo, to tam bylo fakt nevyresene, ale i to, ze tam pokazde chodi nekdo jiny- to je preci taky hrozne neprakticke a stresujici pro vsechny. Nebo ty sanitky.....kdo s detma pojede a honem schanet kamaradku. Ze jim nekdo nepomuze s organizaci, i kdyz ta pani z te ligy vicercat vypadala, ze se fakt snazi to trosku srovnat a vyjit na obe strany. Podle me oni i potrebuji nekoho na tuhle komunikaci mezi obema stranama. 😉
@denyzuza06 Ale oni chtěli jedno. Pět si jich dobrovolně nevybrali.
@dokument JJ já si zas pamatuji na nějaký pořad či rozhovor v telce s tatínkem čtyřčat (nevím kterých), utkvělo mi v paměti, jak byli oba s manželkou vyřízení, stěžoval si taky na všechno. A pět dětí najednou není stejné jako pětkrát jedno, např. třeba já s jedním dítětem jsem byla úplně v pohodě, se dvěma už občas v háji 🙂 myslím tím takové ty věci, že oba brečí najednou, jeden do druhého strká, občas se o něco perou, vyrazit s nimi ven je obtížnější, organizace čehokoli je obtížnější, a u paterčat to musí být ještě mnohonásobně (né jen pětkrát horší).... Nikdo z nás to nezažil, tak o tom můžeme jen spekulovat. Fakt by mě zajímalo jak byste si s tím v reálu holky poradily. Mě už stačilo vidět ty trojčata, nazvala bych je "smečkou" (nevím jak to jinak vyjádřit) opravdu se tam projeví, že maminka se každému z nich nemůže věnovat tak jako jednomu dítěti. Po asi dvou hodinách jsem byla neskonale šťastná že se vracím do klidu domova. A to jsem byla jen divák.
@jaajaa Mně to taky přijde hodně organizačně nedořešené. Sice jednou tam měli na stole nějaký rozvrh, kde si psali, kdy a kdo má službu, ale jinak jsem nic neviděla. Proč chodí stále jiné pečovatelky je otázka. Možná některé nechtějí do rodiny docházet. Popravdě já nevím, jak bych se chovala být pečovatelkou. Děti mám moc ráda a starám se o ně ráda. Ale být pod stálým dozorem maminky, ještě její maminky a ještě médií.... 😕 Těžko říci. Trošku mě tam mrzelo i to, jak jeli na kontrolu k lékaři. Ty kontroly jsou přesně stanovené, kyčle se prohlížejí v pravidelných intervalech, takže přece není problém si to naplánovat dopředu.
@dokument myslím že tady nikdo netvrdí že to není šílená práce, každá víme jak je náročný byť jeden kojenec, a teď to mít 5x. Ale o co tady jde, tak o přístup. O nic jiného. Že to rodina se čtyřčaty s pečovatelkama vzdala a postarali se sami, klobouk dolů. Ale tady mi přijde že jim není dobrá vůbec žádná, zbytečně je komandují, urážejí a ideálně aby každé dítě mělo svoji a maminka ještě navíc paní na domácnost. Maminky dvojčat nebo dvojčat a staršího dítěte taky kolikrát nikoho nemají a zvládají jak můžou. Nemají totiž nárok na nic. Tady mají, ale přijde mi že si toho ani neváží a hlavně to chování mi přijde děsné. A jinak souhlas s ostatníma, oragnizace nedořešená a hodil by se jim tam asi i mediátor, aby si všichni řekli co kdo očekává a snažili se pochopit vzájemně.
@leniiis Souhlas. Navíc mi malinko přijde, jakoby maminka té Saši za každou cenu chtěla ukázat, že ona se o děti umí starat lépe než pečovatelky a chce za to tím pádem peníze také. Hodně často to na můj vkus připomínají, že to dělají zadarmo.. Je to babička, ne ? Dělá to z lásky pro svou dceru a vnoučata.. do práce nechodí, tedy může tam ten čas trávit a kolik ho bude záleží na ní.. Nevím.. Taky mi přijde divný, jak čím víc toho mají tím více jakoby chcou... "Sedačku nám bohužel nikdo nekoupil..." Do prčič a co by ještě všechno chtěla ?? 😅
Na druhou stranu respekt - já bych se z toho už DÁVNO zhroutila, jistojistě. A je prima, jak se je snaží kojit. Ale zase mi to přijde, že kdyby přišel sponzor na mlíko, jak říkala, že bohužel nemají, tak by to tak nehrotila, tak nevím. Nicméně - jedna pečovatelka je podle mě málo. Měli by jí dát dvě. To zas jo. Takže pocity jsou smíšené.
@ivasad. Taky je mi moc líto toho chlapečka. Dokonce jsem to včera obrečela, když chtěl po mamince, aby si s ním šla "povídat do obýváku".. Prostě ji chtěl na chvilinku pro sebe.. Ach jo, už je mi z toho zase smutno. Tohle mě asi bolí nejvíc, ale bohužel jinak to asi nejde, to by se paní Saša už musela asi fakt rozkrájet. Tatínek se snaží asi, ale i tak je mi z toho smutno. Tohle je pro mě slabé místo, které nezvládám bez slz...
Po dlouhé době jsem 1 díl skoukla a nemám slov na to. Sponzor na mlíko (já myslela že kojí a do lahví dává odstříkané mléko), nedostala jsem ani porodný a rodičák mám 7.500, opět mě to utvrdilo že si pořád na něco stěžuje jak jsem psala na začátku diskuze. Řekla bych že tam není vůbec žádný systém co kdo bude dělat (pokud to tedy v rodině s 6 dětmi jde), nejstaršího syna je mi líto, bohužel to všechno odnese hlavně on, po pečovatelkách chce aby z nich byly rázem uklízečky a ještě by po nich chtěla aby tam s ní byly i přes víkend, šmarjá, vždyt mají taky svůj život a svoje děti. Říká že nemá čas se ani najíst, ale je namalovaná, má vyžehlené vlasy a jezdí ke kartářce.
JIank holky napadlo mě když tam několikrát zaznělo "vařit" kde se ta pečovatelka stravuje když je tam celý den? A rodina jejího přítele, furt je tam vidět její máma.
No, že si stěžuje na pečovatelky, to poměrně chápu. Neumím si představit svěřit dvoukilová mimina jen tak někomu, koho bych si nemohla vybrat. A ty paní asi moc zkušenostmi s dětmi nemají, takže to klidně mohla dělat její maminka. V tomto ji naprosto chápu. Obdivuju ji, ač možná ne se vším souhlasím, ale názory o potratu apod. jsou vážně mimo mísu. Ty děti se rozhodly přijít na tento svět přesně v tomto počtu a těmto rodičům. Je to zázrak a přeji jim jen to nejlepší. Sama mám co dělat nezbláznit se ze svých dvou dětí, takže jen smekám a přeju jim, ať se z toho nezblázní a mají se rádi!
A udivuje mě, jak mají matky jednoho dítěte ve všem jasno 😀! Péči o 6 malých dětí prostě nemůže zvádnout jedna ženská. A spousta matek přijde o mlíko u jednoho dítěte! Je asi pochopitelné, že si nevystačí pouze s kojením. To by se musela zbláznit - časově i fyzicky..
@sardelka15 Vyjádřila jsi se naprosto přesně, taky jsem chtěla víc poznat ta miminka, jak píšeš, kdy se usmála, jaká jsou a zatím tam furt řeší jenom jedno - peníze a pečovatelky. A to mě už fakt nebaví.

@ivasad. přesně tak. Nedivím se, že říkali že začal zlobit. K tomu stačí jeden sourozenec a ne rovnou pět.
Dvojčata dneska nikdo neřeší, ty jsou na každém rohu (v rodině máme troje), trojčata už jsou problém, protože člověk má jen dvě ruce. Ale pět naráz je fakt masakr.