icon

Sledujete dokument Paterčata?

rajecka
27. zář 2014

Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.

tarra27
16. říj 2014

@lenicka07 a hlavne lidi si rozmýšlí, kolik detí si dovlit může...a i tak si uvedomuje, že to stojí peníze a jsou rádi, že vyjdou....

a když jich má 5, co má dělat??? Já nevím, ale kolik rodin si může dovolit 6 detí, aby si je naplánovala??? ted hned...a to by ještě nebylo tak strašné neb by mohli mít věci po sobě....

souhlas leni

marketa11112
16. říj 2014

@lenicka07 ale ja nerekla , ze mi nevadi. 🙂))
musí se vzdy rozlisit, zda se clovek do situace dostane vlastni chybou ci ne. clovek třeba po nehode ci nemoci zavisli na lekach proti bolesti --ano, pomoc si zaslouzi. fetak debil, který si proste svihnout chce, no to uz je opravdu diskutabilni. k cemu takovy spolecnosti je? takhle bychom se ale mohli bavit i o uchylakach v base ( nejsme v roli zneuzitych ci zabitych)) - molhli bychom se bavit o trestu smrti -- kdo je pro nej a kdo ne? a pept by zde byl spor, to je jasne. tato diskuse o tom ale není.
muj názor zde mohu ovšem vyjadrit jako vsichni ostatní ne? nebo sem smi psat jen ti, kdo s chovanim rodiny souhlasi a podporuji ji? sory ,ale ja vidim tuto rodinu z jiného uhlu.

tarra27
16. říj 2014

@marketa11112 a saša se dostala vlastní vinnou k tomu že má paterčata?? To jako je měla zabít???

marketa11112
16. říj 2014

@lenicka07 počkat, ja take nevim kolik jim stat dava a je mi to jedno. ale nikdo nemůže rict, ze nedava. ..... taky se na ne mohl vykaslat. takze proste clovek musí byt vdecny za kazdou pomoc, ne? a to zde nejak nevidim. v dokumentu slysim stále jen stezovani si....

tarra27
16. říj 2014

@marketa11112 nebudu tadfy řešit fetáky atd...ale jsou to stále lidé....a nic ti nepřeji, ale nikdy nevíš, s kým se může potkat tvoje díte a jak to změní jeho život.....

podle me strašně odsuzuješ druhé....

marketa11112
16. říj 2014

@tarra27 rodina nebyla pripravena ani na jedno dite a presto jej mela naplanovane. nikdo nerekl, ze si naplánovala paterčata. 🙂)

tarra27
16. říj 2014

@marketa11112 a podle čeho soudíš, že nebyli připraveni ani na jedno?

marketa11112
16. říj 2014

@tarra27 ja pomaham lidem, kteří svou situaci nemohou ovlivnit -- například detem v decaku, ti nemohou za sve rodice a za svou situaci -- a upozornuji, ze mi je jedno zda jsou bile ci cerne! jen aby me někdo nenarkl. 🙂) ted jsem tam třeba hlidala dve cikanske deti- jejich matka ma ve 40 letech deti patnact. takze me nic uz asi neprekvapi 🙂)

lenicka07
16. říj 2014

@tarra27 Já se teda přiznávám že jsem od kamarádky dostala nějaké věci po dětech a sem tam mi někdo něco na děti půjčí... Tak já nevím jestli bych se radši neměla jít někam zahrabat, abych tuto společnost neobtěžovala....
Fakt nechápu že taky některé lidi tolik trápí, že dostali dary od SOUKROMýCH osob, v podstatě co je komu do toho? A názory typu ať se Saša vzdá všech světských požitků (nevím jak to líp shrnout 🙂 ) tak to mě dostává snad nejvíc.... Proboha ona jde ke kadeřníkovi, jak si toto může vůbec dovolit, když ví, že má doma 6 hladových krků, mě přijde už nemůže nic, všechno vadí .... svatba by něco stála, nehty nesmí mít, co ty křtiny, nebylo to drahé? kartářka? může se vůbec líčit? ...

marketa11112
16. říj 2014

@tarra27 dluhy otce? to mi staci.

marketa11112
16. říj 2014

@lenicka07 ale at si uziva, ale musí na to preci mit a ne pak brečet od televize, ze nemá na sunar. to mi pak pripada fakt smesne.

marketa11112
16. říj 2014

@lenicka07 ale at si lide davaji co chteji, to je jejich věc, to jim nikdo neodpira a nezazliva. spis naopak.

lenicka07
16. říj 2014

@marketa11112 Já přece nikomu neberu právo na jeho názor. Názory jiných respektuju, jen to beru tak, že by se měl člověk někdy na věc podívat z jiného úhlu, snažit se do té situace vžít atd. Zamyslet se nad tím do hloubky. Jestli to co píšu, má hlavu a patu. Vše není jen černé a bílé. Já nepopírám, že u nich nějaké problémy jsou, že finančně asi nebudou úplně gramotní atd. Ale na druhou stranu vidím, že tohle by "neutáhla" ani průměrně vydělávající a snaživá rodina, to se prostě nedá.
Feťáci a alkoholici stejně tu pomoc dostanou, znám takové lidi, co celý život holdovali alkoholu, nikdy pořádně nepracovali, byli v ID, měli veškerou zdravotní péči, a že jí nebylo v jejich stavu málo... dám to do poměru s pomocí takové rodině jako jsou paterčata a vychází mi, že si tu pomoc zaslouží, když jí může mít spousta lidí, kteří se svojí vinou dostali do situace že se nemohou uživit

lenicka07
16. říj 2014

@lenicka07 ty si prostě pleteš co dostali od státu a od soukromých osob. Od státu nedostali nic navíc, snad kromě druhé pečovatelky, pokud pobírají nějaké dávky, tak jen na co mají nárok. Věci na děti a peníze dostali od soukromých osob.... A nepřijde mi, že oni se vlastní vinou dostali do takové situace. Myslím si, že druhé dítě, pokud by bylo jedno, by zvládli bez nějakých extra problémů. Tohle je fakt záhul, a třeba spoustu různých věcí, jak ušetřit, se tady moc aplikovat nedá - třeba látkovat pět dětí (už jen co by stála samotná výbava, kde by to sušili, kdo by to pořád strkal do pračky), kojení (ano snaží se kojit, ale nemůže proboha utáhnout pět dětí, takže nějaké UM asi kupovat musí), děti po sobě nic nepodědí a vůbec shánět tolik oblečení a bot pro tolik dětí to musí být na mašli, kdyby jí nikdo nic nedal), doprava tolika dětí kamkoliv (čím? ) atd. atd.

lenicka07
16. říj 2014

@tarra27 Já jsem to brala hlavně jako srovnání s těmi feťáky, ano jsou to stále lidé, prostě nějaká pomoc být musí. A když jí mají oni, proč né rodina s hodně dětmi, tam je to přece "investice" do budoucnosti, pořád je naděje, že to jednou tomu státu vrátí.

lenicka07
16. říj 2014

@marketa11112 Už blbnu, posílám příspěvky sama sobě 😀 Dobrou noc

marketa11112
16. říj 2014

@lenicka07 ja na to koukam zrejme z jiného uhlu nez vy. vidim jen jak stále někdo natahuje ruku smerem ke státu, ale první snaha musí byt na nem. jasne, ze nejakou podporu mit musí, ale zase musime rict, ze ji i mají. nikdo se na ne nevykaslal a stat jim dava vse, co muze. zbytek je ale jednoduse na rodine. jenze me dle dokumentu pripada a ano, rekla to i sama psycholožka, ze sasa cekala , ze vsíchni budou vse delat za ni a ona vse jen v klidu pozorovat. ale tak to není, jsou to jeji deti a většina práce proste musí byt na ni. ze to není lehke, jsem zde rekla jiz několikrát, to je vsem jasne. sasa ma obrovskou podporu v rodine a to opravdu jini nemeji. a proste to také zvladnout musí.
to, ze každý ma jinak postavene priority a nekteri jednoduse nevi co je dulezitejsiho koupit a co pocka, to je proste smutne. zalezi, co deti odkoukají v rodine a svem okoli. ale bezne by mělo byt , ze musim zaplatit najem, slozenky, jidlo, potřeby pro deti a pak teprve jsme na rade manzel a ja. snad se to dnes budou deti ucit i ve skole, ale asi by byl zapotřebí samostany předmět 🙂) ne, delam si legraci, to se asi tezko stane.

marketa11112
16. říj 2014

@lenicka07 no, utáhnout druhé dite, to sice není asi tak tezke. ale ... stále jsou zde dluhy otce a ty si mel vyresit včas nez vůbec nejake deti mel , ale z dokumentu vyplyva (kraky rozhovor), ze dluhy jen nadelal a pak je neresil a ony jen narustaly. to je o moc horsi.
většina lidi si zameta před vlastním prahem a sve zavazky resi, ti co ne, jsou potrestani. a to je preci spravne. otec dluhy neresil, ted se bude jen snazit vymyslet, jak to udelat, aby je nemusel zaplatit. a o tom mluvim. to je ten důvod, proc nerozšiřovat rodinu, proste proto, ze ji neuzivim. je to o naší zodpovednosti.

marketa11112
16. říj 2014

@lenicka07 ano, nadeje umira poslední. ale mysli, ze v nekterych pripadech ji moc není.

tarra27
16. říj 2014

@marketa11112 jenže tady se jedná o pomoc dočasnou....ty pečvatelky, ktere má jediné dejme tomu navíc tu jednu....tak to je od státu jediná výhoda/vyjímka...otec detí pracuje....(pracoval...)nevykašlal se na práci když byla těhotná a vedel že budou mít 5 detí....

a že hledají pomoc je normální, každý by ji hledal...

tarra27
16. říj 2014

@marketa11112 z dokumentu vyplývá.....ty s tím odsuzováním jsi uplně....nebudu radeji komentovat..

Ty jsi jim nic nedala, tak tě to nemusí trápit....

Dobrou noc @lenicka07

marketa11112
16. říj 2014

@tarra27 a ty ano?
nedala, samozrejme, jsou zde stále ještě potrebnejsi a zaslouzilejsi. a ti ode me dostanou pomoc spis. a sory nechodim do práce jen proto, abych sama zivorila a rozdávala vsem, kteří ruku natahnou..........moje rodina je na prvním miste! ale jestli to tak delas ty, klobouk dolu 🙂) ale pochybuji.
a ano, z dokumentu vyplyva...... obrazek si udela každý svuj..... nekomu se rodina libi, nekomu ne. chtelo by to trochu pokory, ta mi od cele rodiny chybi....
to ze otec deti pracuje není zadna zásluha. je to NORMALNI a uplne bezna věc. pracovat by mel snad každý, ne? kdo nepracuje at nezere -- neznate toto stare porekadlo? mrknete na spoustu ruzne postizenych a téměř nemohoucích lidi a také pracuji-- ti si zaslouzi me a vubec nase uznani ! ne zdravi mlady silny chlap. na rovinu? pokud by se na praci vykaslal, mel by se stat vykaslat na ne--- bylo by jasne o co tady pak jde. chlapi normalne , když cekaji rodiny , také chodi do práce a berou navíc každý prescas, chodi na brigady a podobne. ja také chodim do práce , druhou mam doma a jsem tehotna. no a? proste je to normalni!

tarra27
16. říj 2014

@marketa11112 ale vždyt od tebe nikdo žádnou pomoc nechce....tak nechápu, proč ti vadí, že druzí pomáhají....
ty se tady vychvaluješ kdo ví co vše neděláš a jak jsi dokonalá a připravena na vše....holka, abys na to nedojela....

sulemina
17. říj 2014

na dokument se nedívám, protože mne to nezajímá, ale v jednom zásadním má
@marketa11112 pravdu, když měli takové dluhy, neměli chodit do druhého dítěte i když z toho nakonec bylo dětí 5, to je ekonomická negramotnost, ovšem, jak děti porostou, sponzoři zapomenou, a pak to bude teprve masakr ty děti uživit, jak to budou zvládat, to teda nevím

valik
17. říj 2014

Na dokument jsem se těšila, ale jsem z něj stále více rozčarovaná. Nechápu ty zdlouhavé záběry na upravující se Sašu, čekajícího kněze, taťku na fotbale, venku čekající rodinu... chtělo by to víc paterčat..🙂 Podle mě tvůrci seriálu zbytečně ubližují Saši v očích diváků tím, jak ji zabírají, když se fintí a méně, když se točí kolem dětí. To, že dochází k vyhroceným situacím chápu, já bych se zbláznila už z dvojčat. Taky si neumím představit, že mám doma pořád cizí lidi, ale slušnost Saši teda trochu chybí. Já bych ale chtěla vidět v dokumentu více ty děti, chtěla bych vidět, jak je chystali na křest, jak teda u nich probíhá noc, jestli dobře spí nebo ponocují. A chtěla bych i vidět, jak se o ně ty pečovatelky starají. Tvůrci pořadu se ale zaměřili na konfliktní situace a ne na běžný každodenní život rodiny. To je škoda....

michaela_2
17. říj 2014

@valik Ahoj, mne po shlédnutí napadlo přesně to samé. Z každodenní rutinní péče o miminka, jsou v dokumentu zachyceny pouhé drobky.
Je ale možné, že pečovatelky si nepřejí být natáčené. A jelikož asistují u všeho co se týká fyzické péče - přebalování, koupání, krmení.......Tak tam tyto okamžiky nejsou zachyceny.

miana
17. říj 2014

@marketa11112 No právěže to je o tom, jestli se dokážete alespoň částečně vcítit. A to prostě ještě nemůžete. Říkám částečně,protože i já můžu jen částečně,protože dvě děti jsou prd oproti 6!!!

Vy na to nahlížíte z hlediska rozumu, to samozřejmě taky vidím, že je Saša kolikrát příliš horká hlava a občas to přepískne. Jenže...to je právě to, to vidíme my , kterýsch se to netýká, poměrně odpočaté normální ženské. Ona je ale dost v háji, protože dlouhodobě je toho prostě příliš. Takže by to chtělo prostě trochu velkorysosti od nás pouhých pozorovatelek. Že to pečovatelky nemají jednoduché, o tom nikdo snad nepochybuje!

valik
17. říj 2014

@michaela_2 Možné to je, to mě popravdě nenapadlo. Já jsem po tom posledním díle byla zklamaná, protože jsem pořád čekala a čekala, co tam bude... A najednou byl konec a přišlo mi to naprosto prázdné... Běžně mám u toho noťas na klíně a tentokrát bylo opravdu spoustu prázdných okamžiků, kdy jsem odvrátila zrak od obrazovky televize a měla tzv. pauzu, jako u reklamy... Můj malý v noci teď nespí a jsem už z toho celkem unavená, tak by mě právě zajímalo, jak to dělají s pěti mimči v noci. Jestli třeba jeden hlídá a druhý spí nebo jestli se podaří, že všech pět mimin spí najednou část noci atd.. A taky by mohli víc o nich povídat. Říkala, že žádali o příspěvek na příkrmy, ale ani neřekli, jestli už něco jí, nebo to mají v plánu, co jim bude dávat jako první, jestli bude vařit nebo začne skleničkami... Mě třeba by tyto informace přišli v pořadu o paterčatech zajímavější, než záběry na tátu, jak se honí za míčem... Ten seriál začíná být fakt takový prázdný a tvůrci pořadu spíše vyvolávají v divácích negativní pocity vůči a rozpory....

kocicinka
17. říj 2014

NO, mě jenom fascinuje to, že mi přijde, že ona má na sebe se šesti dětmi mnohem více času, nežli já! Já jsem třeba nebyla od doby, co máme děti( 5 let) u kadeřníka, na kosmetice, na masáži... prostě nemám, kdo by mi děti pohlídal. Můj muž chodí domů kolem osmé a babičky nefungují. Staršího mám sice ve školce, ale dvouleťáka mám pořád u sebe, neexistuje, abych si vyrazila sama do obchodu, ke kadeřnici.... tak si říkám, co dělám sakryš špatně? To u Saši je to asi tak, že je s dětmi její máma a pečovatelky a ona si může někam sama zajít, nebo nevím?
Celkem mi přišel jako úlet ty kombinézy za 6 tisíc 😀 To snad musely být ze zlata 😲 nechápu, když dala celý rodičák za oblečení pro děti, s čeho potom ten měsíc žili, když plat partnera jde asi celý na nájem...? Fakt dělám něco blbě 😀

lenicka07
17. říj 2014

@marketa11112 Já jen trochu nechápu, že sama píšeš že jsi hlídala dvě děti, jejichž matka jich postupně měla 15 a asi je odkládá do domova, jestli jsem tě dobře pochopila. Taková matka je rozhodně totálně nezodpovědná a nepíšeš že by ti vadila a dokonce pomáháš jejím dětem, což tě samozřejmě ctí. Ono to totiž všechno opravdu je o pomoci hlavně dětem, né rodičům. A už jsem to tady psala víckrát, nejsem pro to, aby se děti povyšovaly nad peníze. Je velká tragédie, když se matka rozhodne pro potrat z finančních důvodů. Prostě by společnost měla fungovat tak, aby k tomu docházet nemuselo, i za cenu, že to bude něco stát. A život si nenaplánuješ, i kdyby ses sebevíc pojistila proti všemu možnému, nikdy nevíš co se může stát .... proto tady musí existovat nějaký sociální systém. Před MD jsem byla ve státní správě, vím jak stát "hospodaří" a proto pomoc takové rodině mi přijde mnohem užitečnější. Je spousta věcí, které lidi tak nějak přechází, ale pak se objeví paterčata, a najednou všechno vadí. Na jednu stranu je Saša pod drobnohledem a pitvá se kde co, ale že by se nějak moc řešilo že je s tím jedním rodičákem hodně znevýhodněná, že lidé jim posílají sprosté dopisy atd. To jsou daleko závažnější věci. Tady se rozčilujete, že nemá dost pokory, řekla že dá ošetřovatelkám do držky, pořád jen "natahuje" ruku... a z druhé strany je všechno ok? Ty výhrůžné dopisy ... něco tak nechutného, a dost jich je jen kvůli tomu že něco dostali darem...Takže spíš dovedu pochopit že emotivní a unavená Saša plácne nějakou blbost, která sestříhaná v dokumentu nějak vyzní a na druhou stranu nechápu jak někdo chladnokrevně napíše takový výhrůžný dopis.

Strana