Sledujete dokument Paterčata?
Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.
@zuzana_ka Vidíš, já si totiž tohle o tom odboru péče a pečovatelkách nemyslím. Přijde mi, že ji chtějí dát vyžrat, že nepatří k majoritě a využívají každou skulinku v zákoně, aby tam učinili. Už ta logika: trojčata - jedna pečovatelka; paterčata - jedna pečovatelka. Zákon tohle prostě nestanoví, nepřikazuje dvě pečovatelky, ale taky jim to nezakazuje. A dost pochybuju, že by to takhle vypadalo, kdyby byla bílá. Stejně tak ta kontrola prostředí, kam děti půjdou z porodnice. U vás někdo byl, aby zhodnotil, že jste na to připravená?
@nov777
proto je to precedenc "paterčata" . Myslím si že po tomto by se mohlo něco změnit...
Pomáhají už jen tím, že sašinu matku zaměstnají jako jednu z pečovatelek místo toho aby zametala ulice...
Navíc pobírá sociální příspěvky na dítě, proto je pod drobnohledem a kontrolují ji jestli je vše ok...
Moje mamka taky jako samoživitelka brala příspěvky a chodila k nám baba na šťáry...
@andelka přijde mi, že dvojčata se dají, i to starší dítě k tomu, pokud oba pracují a snaží se, tak se to zvládnout dá. Je fakt, že toho moc nepodědí. Dvojčata už dorostly nejstaršího, takže kupujeme vše ve třech kusech 🙂 Nemám, ale pocit, že by se na tom měl nějak podílet stát, já jsem se rozhodla je mít a moje povinnost je postarat se. Ale pokud má někdo čtyři nebo pět dětí najednou, tak se sám postarat nedokáže, protože to prostě nejde. Určitě minimálně porodné a zvýšený rodičák by měl být.
@arrowka To jsem taky valila bulvy, jak jsem viděla, jak se tam zaměřli na placení těch oblečků a že tam nechává celý rodičák.. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale tohle podle mě nebyl nutný výdaj. Chápu, že je chtěla obléct slavnostně na takový den, ale tady jde právě vidět ta finanční negramotnost, kterou tu hodně lidí popisuje. Nemám na to, ale koupím si to, protože aktuálně ty peníze mám v kapse. A za pár dní brečím, že nemám na mlíko. Taky mám někdy nutkání koupit ne úplně nezbytnou věc, třeba za 200. 200 není moc, že? Jenže pak si přepočítám, že těch 200 mám na tři dny na jídlo a danou věc si prostě nekoupím, i když ty dvě stovky u sebe mám. Někdo takhle ale prostě neuvažuje a pak se diví. Rodinu by měl někdo naučit počítat, pokud sama nedokáže racionálně uvažovat. Tím nechci nikoho špinit, můj přítel má taky dluhy a nedokáže počítat a přemýšlet. Musím mu to pořád dokola připomínat a dávat příklady, protože on sám si to neuvědomí, např. koupě cigaret za 70. Já za těch stejných 70 udělám jeden nákup, těch 70 je kilo granulí pro psa a jedna konzerva. A podobně. Až mu to řeknu takhle, tak to chápe, do té doby je to v jeho očích "jen 70Kč". Já se trošku bojím, že až opadne nadšení z toho, že paterčata jsou na světě, tak těch sponzorů už třeba tolik nebude, nikdo jim nepomůže s nákupem bot a podobně a dojedou na to ☹
@hanulkapal Mám stejnýho chlapa 😀
@nov777 presne. proto mi taky prisla ta psycholozka v minulem dile trosku mimo, jak ji rekla, ze kdyz ji pecovatelky rikaji, ze tam nemusi mit na pomoc nikoho, tak ji na to odpovedela "ale to je taky pravda". No, tak to zrovna pravda neni. Ale zase, a to se mi libilo, kdyz to vztahnu na sebe, ze prej si clovek ma uvedomit, ze to jednou skonci. Tak to se mi ulevilo, pri tom vedomi 😀
@valik taky mi přijde že je to nějak blbě natočené nebo sestříhané. Taky bych spíš chtěla vidět jaké to je připravit 5 dětí na procházku, nebo třeba jestli si Saša vezme jen dvojkový jde s nima ven a o ostatní se stará babička a pečovatelka (nevím jestli Saša musí být pořád doma, když tam jsou pečovatelky, asi ano), ani nevím pořádně jak které dítě vypadá, jaké jsou, jestli jsou pvahově rozdílné, kdo je komu podobný, kolik váží apod. Prostě o miminkách, o běžném dni..zatím je to akorát o tom jak se nedají skloubit pečovatelky s rodinou a že je všechno drahé a oni neumí hospodařit. Saša ani neví kolik mají příjmy a kolik výdaje.
@dokument to s tím koncem bylo dobrý. Přesně tohle vědomí mi taky pomáhalo to zvládnout. Na druhou stranu ta otřepaná a trapná hláška "spokojená matka, spokojené dítě", to mi teda přislo hodně mimo. Jak si ženská v téhle situaci najde čas pro sebe? A co to reálně znamená? Jako že ona si sedne ke kafíčku a časopisu a řekne si teď od půl třetí do tří mám čas pro sebe. Vedle řve hlady pět dětí, jsou nepřebalení, pokadění, nemám odsátý mlíko, vyvařený flašky, kupu špinavýho prádla, nic čistýho, abych je mohla převlíct. A já sedím v kuchyni a v klidu si užívám chvilku pro sebe 😀
Holky a jak byste to udělaly, kdybyste to mohly změnit? Já bych asi vícerčatům pod určitou hranici přijmů dala znova porodné a na rodičák na každé dítě 3 tisíce. Určitě bych jim přála víc, ale díky komunismu žijeme v zadlužené zemi. Ty tři tisíce bych jim klidně vyplatila v poukázkách na jídlo(jen normální jídlo+kojenecká výživa) a drogerie. Přece je jedno, jestli poukázky, nebo hotové, hlavně když děti jedí a mají pleny. Ostatní se dá kupovat v bazárku za hotové. Já teď koupila malé 4 bundy v různých velikostech a na různá období za necelé 2 stovky. A nakupují tak i moje kamarádky, většinou VŠ vzdělané vdané osoby. Dneska na bazárkách nakupuje střední třída, nejen sociálně slabí.
A teď ještě musím říct, kde bych peníze zvýšila. Takž za doktora bych klidně nechala platit lidi 50kč místo 30, možná bych nechala platit i za děti, klidně jen 5 nebo 10kč, ono by se to taky načetlo. A pak bych zavedla daň za dětskou bezpečnost. nevím, kolik by to stálo, ale chtěla bych, aby všechny děti byly opakovaně proškolované na krizové situace, aby nebyly tak snadné kořisti pro pedofily a aby si uměly opravdu dát první pomoc. Jedna přednáška za rok nestačí, já bych to dělala každých 14 dní, nebo aspoň jednou měsíčně. Představovala byh si, že by to mohlo stát na rodinu, tak 200 až 300kč měsíčně. Vím, že jsou to jen bludy, nemám nic propočítané a nejsem politik. Jsou to jen takový představy. Škoda, že j e v parlamentu tak málo žen, chlapy za ženy a děti ruku nezvednou.
@pincola porodné jo, navýšení rodičáku tak o 30% aspoň taky (to říkala jedna maminka v tom klubu že aspoň to by bylo dobré). Třeba pak když by šlo dítě do školy, tak nějaké "pastelkovné", klidně jako poukázku. Ale to o bezpečnosti..no nevim..to by mohly dělat obce, ale zadarmo. Jako i pro mě 300 měs. jsou dost. A u doktora placení je blbost, jsem ráda že se to zruší úplně. I ta stovka za pobyt v nemocnici je dobře že už není. Mám nemocné děti, pojedem do ozdravovny. Kdybych musela platit navíc tohle, tak jet nemůžeme.
Ještě si neodpusítm jedno pohanění pečovatelek a to, že jí hned na začátku nakecaly, co všechno nemůžou dělat (nesmí dát prádlo do pračky, nesmí zapnout pračku, nesmí šahat na děti, když ona u toho není atd.). Ona se podle toho řídila, protože jí to tak řekly a na tom jednom jednání vyšlo najevo, že to není pravda a pěkně jí kecaly. Ona to ani nekomentovala, já bych to určitě pořádně rozhrábla. Poskytly ji chybné informace, aby se vyhly svým povinnostem, za které jsou placené a odbor péče jí také žádné informace neposkytl. On se jim ten chaos moc hodí.
@pincola To máte hezké představy. Já bych taky přidala rodičák matkám vícerčat. A bez ohledu na tento dokument a nezaměstnanou matku Saši, která je hrozně nepříjemná, bych dala rodinám s vícerčaty možnost si zvolit jako ošetřovatele rodinného příslušníka. Pochopila jsem, že dříve to bylo možné a myslím, že je to dobrá myšlenka. A to proškolování, to zní dobře, ale otázkou zůstává, zda je to realizovatelné...
@andelka jednou to tam říkala, že jí to řekly ony. Ale jinak logicky: kde by tu informaci jinak vzala? Odbor péče jí řekl, že to tak není, takže oni to asi nebyli a taková hloupá pravidla by si asi sama nevymyslela, protože to pomoc pečovatelek minimalizuje na krmení, když ona sedí vedle té ženské.
nevidela jsem to, je nekde mozne na to kouknout na netu?
@mjanca http://www.ceskatelevize.cz/tv-program/hledani/...[SIDP]=10655291123
@krystynaraszkova http://www.ceskatelevize.cz/tv-program/hledani/...[SIDP]=10655291123

@nov777 to právě netuším, staršně se to tam plantá a střídá. Ale logicky bych řekla, že trojčata a čtyřčata by měly mít nárok na jednu aspoň, a když víc tak na dvě. blbý je, že legislativa asi s více než 4 dětmi nepočítá, takže vaří z vody. To je zas dobře že se o tom točí, i o tom že dvojčata jsou dvě děti naráz, ale jeden rodičák. Děti když jsou po sobě, můžou aspoň oblečení dědit. UM obvykle pije už jen jeden, plínky má taky jen ten mladší, aspoň po nějakém čase (taky jsem 3 měsíce plenkovala kompletně dvě děti zároveň). Něco by se mohlo v přístupu k vícerčatům změnit.