Sledujete dokument Paterčata?
Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.
@lenicka07 v prvni chvili jsem se lekla, ze si ode me pani neco koupila na bazaru a lepne sem celou adresu a vse, co se da najit na netu. Na firemnich strankach mi visi celej zivotopis. Nikdy nevite, kdo to tady cte a k cemu to info pak pouzije, takze mi to proste vadi a chci byt anonymni na anonymnim servru.
@eimmy souhlasim, pozor budes kamenovana. 🙂)
a ano, to ze jsou lide nerozumni, neznamena, ze jejich nerozum zaplati ostatní. nekteri zde uvadi, ze naklady nejdou z naší kapsy --- ale to je omyl, jdou, ja platim dane!
Verejne nekde na netu mam i ICO, ale neni duvod, aby ho nekdo hledal, spojoval s anonymnim nickem a pak vyvesil na anomymni diskuzi.
Omlouvam se za pleveleni diskuze. Timto s tum koncim a zpet k tematu.
@marketa11112 A on tě taky někdo kamenuje? Nevím kde a jak, nevšimla jsem si. Napsala jsi to už vícekrát. Prostě někdo má názor takový a někdo zase jiný. Nic víc.
Spousta lidí platí daně, a ty daně jdou často na podivné věci. Zapátrej po tom, garantuju ti, že budeš minimálně znechucená. Ty sama brzy také budeš dostávat rodičovský příspěvek, z daní jiných lidí, a jistě nebudeš skládat účty, na co jsi ho použila. Bude to tvoje věc.
jezis, zenske, vy toho nadelate. dnes se všechny informace o vas stejne toulaji po všech certech -- preprodavaji si je lekari, obchody, pojistovny. myslite, ze vase soukromi je ještě vase?
jinak pokud zde někdo osocuje ostatní, protoze mají jen jiny názor nez on, nadava jim, je sprosty apod,. nemá tady co delat. a schovávat se pak za anonymitu a neumet se jaksi postavit svou vlastní osobou za svůj vlastní názor také o necem vypovida. nikdo nerika, ze sem mate davat adresu. 🙂) ale třeba foto beru jako takovou slusnost k ostatním maminkam. predstavim se-- ano ,jsem to ja, existuji, nedelam si z vas blazny a nejsem zde jen jako prudic-- mam takovy názor. a je proste muj. 🙂) uz na nekolika diskusich jsem zahledla jedince, kteří si proste nekoho vyberou a bombarduji jej sprostými urážkami a je to teda sila. měli by s e nad sebou zamyslet -- ale co, jsme v cechach.
a ze muj ci nekoho názor je jiny? no a ? to preci není trestne . ja se za svůj postoj nestydim. a menit jej nebudu, nebudu podporovat ani nemakacenka, ani sociály, ani vycuranky v tomto state, ani mensiny -- protože jako znevyhodnena oproti nim je zde uz spise většina, ani fetaky, darebáky, zlodeje apod. sortu lidi. stat temto skupinam prispiva proto, ze by jinak vice kradli, zabijeli a odnaseli by to nevini. jinak každý je sam zodpovedny za svůj život , za plozeni deti, jejich obivu a pod.
bylo mi zde receno, ze se k diskusi vlastne nemam nárok vyjadrit proto, protoze ještě nemam deti. ale proc je nemam? protože jsem byla ta zodpovedna -- cekala jsem az budeme mit praci, bydleni, az budu mit manžela a budeme jako rodina schopni deti zabezpecit a postarat se o ne . to je cele. a to je ta spravna cesta. ne natahovat ruku smerem ke státu. jsou situace, kdy sice lide jinou moznost nemaji, ale prave natahovani ruky jde pak přes jejich hrdost a velmi rychle se postavi opet na sve vlastní nohy --- a tak by to mělo byt. ale vime , jak to dnes chodi, ne?
@eimmy Zjisti si, jak to u nich bylo, tam už opravdu nic odsát nešlo. Na začátku to měla být dvojčata 😉 , později trojčata, čtyřčata a nakonec zjistili, že jich bude pět. Zjišťovalo se to postupně a v termínu, kdy už o žádné redukci nebylo možné uvažovat 😉 . Takže jak to měla vyřešit? Dát je k adopci?
@marketa11112 Víš ale každý do toho vnáší co sám zažil, z jakých pochází poměrů, každý má trochu jiné myšlení. Já nemůžu říct že s tebou nesouhlasím, já jen nerada moc soudím, když vlastně vůbec neznám. Fotku nedávám, mám proto své důvody, občas přispěju do citlivějších témat a kdyby mě náhodou někdo třeba z okolí poznal, bylo by to dost nepříjemné. Není za tím nic jiného. Že si nějaké společnosti předávají mojí adresu, mail, tel. číslo, je mi vcelku buřt, ale to co někdy píšu tady je opravdu soukromí, to co bych třeba svěřila jen nejlepší kamarádce které věřím že to nevykecá.
A k tomu všemu cos napsala nezbývá, než ti přát, abys vždy byla zdravá, i tvoje dítě nebo děti, aby se vám nikdy nic nepřihodilo, a abys jednou k stáru nebyla třeba sama a bezmocná, protože to by ses možná pak musela snížit k tomu, co je ti proti srsti. A třeba já děti tak zodpovědně plánovala, až jsem nakonec myslela že je nikdy mít nebudu (protože jsem nemohla otěhotnět).
@lenicka07 je, to je jasne, ze stat neumi také hospodarit. to je znama věc.
jinak ja zrejme budu nadále pracovat i při rodicaku 🙂), v praci jsem od dokonceni skoly a statu jaksi prispivam a dal prispivat budu. 🙂) a to jako většina pracujících.🙂).
na rovinu? kdyby nebyl zadny rodicak, zadna materska, zadne socialni davky -- tak jak to byvalo dřív -- lide by se také postarali, také by měli deti, rodiny by drzeli vice pohromadě, vice by si vseho vazili a by by pokoj!
jo jinak proc pouzivam slovo - kamenovani 🙂) - no ono to trosku pokracuje. svůj názor jsem napsala asi před tremi dny poprvé a hned jsem to pekne schytala 🙂). sory, mam proste jinou predstavu o slusnych lidech nez je tato rodina s patercatama. mrzi me na jednu stranu, jak jsou prezentovani (tv za to zrejme muze a strih také), ale nezodpovedni proste jsou. chovani také vytribene nemaji, takze se pak vlastne i negaci divit nemohou. navíc verejne se prezentovat chteli, musí se tedy pocitat s názory ruznymi.
@marketa11112 já sem ještě donedávna nevěděla, že bez ohledu na počet dětí furt má žena jeden rodičák, přijde mi to strašně nefér, stejně jako když se žena rozhodne mít děti rychle po sobě, třeba aby se mohla vrátit brzo do práce, tak ji za to stát trestá.... z prvního rodičáku si vybere třeba sotva třetinu a je na tom hůře než někdo, kdo si to hezky rozloží.... zbytek peněz prostě propadne, takže je bita na tom, že chce být brzo opět výdělečně činná
@lenicka07 dekuji za prani ve zdravi i ja v to doufam. 🙂)
psala jsem, ze chápu, pokud lide jinou moznost nemaji -- nemocni, apod. -- to je jasne. 🙂) ale ani oni se dnes neobraceji jen na pomoc státu. a když vidim, jak lide se silenym postizenim se snazi pracovat a pomáhat dal -- ti mají muj obdiv.
jinak pokud mluvime o detech -- i ja sama doufala, ze bude vse ok, a ze snad není pozde. sama jsem po zenske operaci. takze tohle chápu. rikala jsem si, zda jsem neudelala chybu, ze jsem cekala tak dlouho. ale na rovinu? neudelala. deti si zaslouzi o moc vic. deti si zaslouzi prijit do rodiny ve spravny cas a byt chtene, planovane, vytouzene -- rodina si pak daleko vic vazi, ze je ma. tedy, doufam, ze to tak v rodinách byva.
ze se vam nedarilo, je mi moc lito. ja si stále rikala, ze pokud to nepujde, je mnoho deti, které tu uz jsou a lasku si zaslouzi, tak ji dam pripadne jim. mozna proto jsem byla ok a v pohode, navíc tolik vytizena jinyma vecma( 2 práce, škola, praxe, stavba bydleni, vypomoc rodicum), ze jsem vsemu dala volny prubeh a tehotenstvi me nakonec spis zaskočilo. ale beru to jako stesti. to ano.
jinak zda me někdo v okoli pozna nebo ne, je mi uprimne jedno. 🙂) za svým názorem si stojim, nemam problém jej zopakovat kdykoli, kdekoli a komukoli. ovšem slusne !
@frapik ano , to je pravda. ale na rovinu, muzeme byt radi, ze nejaky rodicak vůbec mame. mam kamarádku v anglii a po pul roce mazala do práce jinak by byla zcela bez penez a o praci by navíc prisla. a takových zemi, a jsou to země vyspele, je opravdu většina. v cechach si ještě muzeme piskat, ze vlastne mame moznost si nase deti jako male uzit.
to , ze někdo vyuzije rodicak cely, někdo ne ---- no, to je tezke. nektere maminky , pokud mohou si berou rodicak jen na dva roky, aby vybrali co nejvíce. ale kazda podmínky nesplni-- na rovinu? ja také ne, rodicak zrejme budu mit na tri roky. ale do prace -- pokud mi to bude umozneno- zacnu chodit opravdu daleko dřív. od pul roka prcka zrejme na castecny uvazek.
jinak myslim, ze by rodicak na vice deti mel byt vyssi -- ovšem ne nasobeny. dvojčátka nestoji tolik jako jedno a jendo dite. nektere věci se kupuji jen jednou. ale nejake navyseni by tam byt mělo. pokud mluvime o porodnem -- bud jej nemá mit nikdo nebo všichni. kazda maminka rodi, kazda ma jakousi ujmu na zdravi ( at mluvime o tehotenstvi jako takovem ci o porodu), kazda ma naklady na dite-- ovšem korunky na výbavičku si mela vyresit vcas a planovat.
jinak pokud ma rodina vice deti a je schopna je uživit, tak at je ma 🙂) ja deti miluji a pokud by to slo, mela bych jich třeba deset. ale zodpovednost a moźek to jednoduse nedovoli. budu mit deti tolik, kolik si s manželem budeme moci dovolit. nerikam, ze deti mají mit všechno, to ani nahodou, ale zakladni a v dnesni době bezne věci mit proste mají. ale o tom uz musí popřemýšlet každý sam.
@marketa11112 Za mě peníze vynaložené účelně pro děti nejsou nikdy zbytečné a nejsou plýtváním. Ať jsou rodiče jací jsou, jde o to zajistit, aby žádné dítě nemuselo žít v bídě. Ať bylo plánované nebo ne, chtěné nebo nechtěné.
A špatně je nastavený systém, který vícerčata prostě pomíjí.
Jinak říkám že s tebou souhlasím...
@marketa11112 podle me u toho odhalovani soukromi hodne zalezi na tom, cim se zivis. Ja proste chci soukromy a profesni zivot oddelit. Nevidim na tom nic divneho. Spis mi prijde divne, ze to nekoho drazdi. Za nazor se nestydim, protoze totez co tady rikam i jinde. Jde spis o to, ze nevidim duvod, proc to sdelovat klientum. A narovinu me strasi to, ze by nejaka mila pani vecne informovala moje deti na hristi, ze jsou z ivf. Takze v podstate ani tak nechranim svoje soukromi jako jejich.
@eimmy jenže oni nemají 6 dětí po roce, tohle bylo 2. těhotenství. Počet dětí nebyl předem takhle velký, na to, že je jich nakonec 5, se přišlo poměrně pozdě. A ruku na srdce, podívej se na ty děti, jsou zdravé, pěkně rostou a jsou úplně v pořádku, a teď si vem, že by se jich narodilo o 2 až 3 míň, který bys vybrala? Kdo by se nenarodil? Koho bys zabila? Ono to není jednoduchý, já bych asi taky chtěla dát šanci všem. Jasně taky se to nemuselo podařit, mohla přijít o všechny, děti mohly mít zdravotní problémy, ale povedlo se to.
A taky si myslím, že kdyby se jednalo o nerómskou rodinu, že by všechno bylo jiné. Myslím si, že i ten dokument by byl natočený jinak. Protože když Saša něco řekne, když není spokojená např. s péčí o děti apod., tak už to vyvolává reakci, co jako chce, vžýdyť by měla být minimálně vděčná. Ale ona má právo být nespokojená, na pomocnice má právo i ze zákona a že se jí tam mění jak ponožky, je blbý, že neumí s dětma je hustý a já si to nemím představit, že někdo cizí ke mě chodí jen do práce a neberou moje připomínky vážně, nosí mi děti špatně, nemůžu se spolehnout, že jsou děti v pohodě, tváří s na mě hnusně a ještě všechno hned berou osobně. Prostě to chce si s lidma sednout, ale musí se snažit obě strany. Navíc ji tam dost často někdo chybí a Saša pak neví, co má dělat. Má jen dvě ruce a když s někým počítáš a on pak nepříjde, musí být psychicky náročné. Prostě by chtěla mít všechny děti vymazlené, čísté a v pořádku, jenže ono to nejde a z toho si myslím, že jsou ty problémy.
Jen si vzpomeňte, jak nás vytáčí třeba tchýně, když nám říká, co bysme měli s dětma dělat. Když je blbě nosí, malinké děti posazují na klíně, když ještě nesedí, chtějí jim kolem roku cpát sladkosti apod. A pak suďte Sašu, která musí každý den zaučovat a ukazovat a kontrolovat pečovatelky, které se k jejím dětem dostanou, aby to dělaly, jak ona chce...

@luckaamilan na diskuse si budu psat, když ja budu chtit, mam nárok vyjadrit svůj názor stejne tak jako vy. a ze je jiny no ano.... to je mozne.