icon

Sledujete dokument Paterčata?

rajecka
27. zář 2014

Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.

marketa11112
19. říj 2014

@holubice.petra jenom odpovidam na vase dotazy. 🙂) to, ze zde jsou lide, kteří názor jiny nechteji a neumi akceptovat a chovat se slusne, to je priserne. jinak k paterčatům jsem se samozrejme vyjádřila, to ze se mi nektere věci kolem nelibi, neznamena, ze to rodina nemá tezke. ale každý at si to pochopi po svém, na to ma každý nárok.

lenicka07
19. říj 2014

@nov777 Taky mi to u některých věcí tak přijde, jak ta postýlka, tak třeba u mě golfky. Asi mám fakt smůlu. Jestli to není tím, že někdo napíše že viděl levný kočár a víc nezjišťuje, jenže když si přečteš podrobnosti, tak zjistíš že je tak někam na zahradu. Jestli to není o tom...

marketa11112
19. říj 2014

@nov777 asi to je o stesti a o cekani, to přiznávám. jsou věci, které se kolikrat opravdu daji sehnat levneji nove a nekdy zasnu, co se nekteri snazi a za kolik prodat. v tom mate pravdu. ale zase jste koupila urcite také dobře-- tedy postýlka za 600 nova je urcite o moc lepsi nez stara za 500 🙂). na takovou jsem zase nenarazila ja. 🙂)

marketa11112
19. říj 2014

@nov777 ano, je dobre, pokud mate moznost, chut a stale se to vyplati, chodit do práce. ja se také chystam - snad do pul roku se mi to podari alespoň na castecny uvazek. i to moc pomuze. bohuzel nektery zamestanavatel to neumozni a nekde se také práce spatne hleda, někdo nemá hlidani. ja to budu resit tak, ze manzel, když bude delat na smeny, budu chodit do práce v jeho volne dny.

lenicka07
19. říj 2014

@marketa11112 JJ je to o štěstí, mě se třeba podařilo koupit balík téměř 40 ks jarních a letních věcí většinou jako nových a fakt pěkných, užili jsme je, na holku i s poštovným asi za 450 kč. Ale je to výjimečně...To hledání je někdy zdlouhavé...

nov777
19. říj 2014

@lenicka07 jo, presne tenhle dojem z toho mam. Chtela jsem nahradni cestovni postylku k nasim. Nasla jsem za 1400 na bazaru tu samou, co mam doma. Ja ji koupila za 1300 novou. Tak jsem si koupila novou zase. Protobazar nechnechapu. Ja radsi koupim novou vec v akci nebo baleni vic kusu.minulej tyden jsem v tescu koupila nivy kalhoty za 140,-, to bych musela mit i s postou sakra stesti a mam dvoje stejny.

nov777
19. říj 2014

@marketa11112 oni ji ted v te ikei prodavaji za 900, ale je to ta sama. Nebyla to tehdy akce. V roce 2012 to byla plna cena. Uz jsem tu nasi jednu prodala za 400. Prodana okamzite a byla v super stavu, pouzivana asi devet mesicu. Ale na takovej kauf ja stesti nemam.

lenicka07
19. říj 2014

@nov777 jenže já mám nevýhodu, že všechny tyhle obchody mám z ruky... takže je to prostě o tom jaké má kdo možnosti. Třeba tu ikeu mám ráda, občas jsme něco koupili ale pokud bych tam jela jen pro postýlku, tak moc projedeme...

marketa11112
19. říj 2014

@lenicka07 pro nas je to také daleko. jen když se jednou za rok jede na vylet do prahy, stavime se tam , spis pro par drobnosti. zrovna ikea je si opravdu v nekterych vecickach levna a bezkonkurencni.

jarkalada
19. říj 2014

já taky nakupuju hlavně přes bazary, oblečení, měla jsem kočár i golfky z 2. ruky,i autosedačky, hračky, když už teď jsou starší, kola apod.. - ale holt i to bazarový musím koupit dvakrát.
Co se mi na rodině Kiňových nelíbí - určitě je těžký mít pořád barák plnejch cizích lidí, pečovatelek. Ale ty tam jsou od toho, aby jen vypomohly, ale né staraly o celou domácnost. A Saša s maminkou, mám dojem, si myslí, že to mají být jejich služky a oni maj na něj pouze dohlížet

nov777
19. říj 2014

Pravda, kazdej tu moznost nema. Pres net se ale taky da, i kdyz to neni super levny. Ale je to i o tom mnozstvi. Chtela jsem dve kombinezy novy a stejny a skoro vsude meli jenom jeden kus. Je super, ze maji kombinezu za 300, ale kdyz chci dve a maji jen jednu, je to na houby. U peti deti je to uz skoro sci-fi.

marketa11112
19. říj 2014

@frapik no vidíš a to nikoho nezajima. jenze maminka s trojcatkama ma smulu -- také bude mit jen jeden rodicak a sponzorske dary a ani od lidi nedostane. vse kolem deti si musí sehnata a zaridit sama. a to je pak spravedlive? myslim, ze ta na tom bude daleko hur nez rodina s patercatama -- tedy alespoň ted, když jsou deti male, protože uplne vse si musela rodina obstarat sama.
jinak mamince gratuluji a doufam, ze jsou mimina zdrava.

frapik
19. říj 2014

@marketa11112 jsou a jsou tuze krásná, je hezké, že se maminka rozhodla s náma podělit o svou radost a dala na zeď fotky mrňousků. Je to krásný mít hodně dětí, ale ta finanční stránka to je mazec.

lenicka07
19. říj 2014

@marketa11112 právě že na paterčatech je nejvíc vidět ten extrém a v důsledku by to pak mohlo pomoct i těm trojčatům, na které sponzoři kašlou úplně. Když už by se řešila ta paterčata, tak snad i jiná vícerčata, protože paterčata se tady příštích x stovek let už nemusí narodit. Čtyřčat bylo od r. 1949 u nás asi 84 (ale u těch dřívějších bych měla docela obavy, kolik jich ve skutečnosti přežilo).

violass1
19. říj 2014

@frapik Já jsem o tom taky četla, ale vyjádření bylo že oblečení na batolata mají mnoho at to dají jiným potřebným

violass1
19. říj 2014

@lenicka07 čtyřčata která se narodila v roce 2003, bydlí pár vesnic od nás, kamarádka je zná, a taky říká, že jim každý jen záviděl kolik všeho dostávají, přitom to nebylo pravda. Dostali pečovtelky, ale taky nebyli s nima spokojené, neuměli s dětma a jedna prý dokonce pila. A byt jim chtěli přidělit taky ale odmítli chtěli do svého a blíž k rodičům.

lenicka07
19. říj 2014

@marketa11112 Paterčata jsou určitě finančně daleko náročnější než trojčata, ano sponzory mají, ale z dlouhodobého hlediska... to fakt s tebou nesouhlasím. Proto je potřeba aby se v tom angažoval stát, protože sponzoři teď třeba jsou, ale později? Rodina by prostě měla mít zajištěny alespoň základní podmínky pro život. A to jak trojčata, tak paterčata. Když budou mít aspoň na základní životní potřeby, tak pak můžeme posuzovat jak s tím vychází, zda ještě mohou "natahovat ruku". Kiňovi nemají dost na to, aby mohli bez pomoci přežít, za tím si stojím. Ano často ani s tím málem nenakládají účelně, ale jejich příjmy prostě pro 8 lidí stačit nemohou.

lenicka07
19. říj 2014

@violass1 Závist a drby co na to říct, typicky české 🙂 Mi to připomíná, že stačí když někde dávají kafe zdarma a to je pak nával. Včera jsme se s manželem bavili na toto téma a říkal jak např. když se ve městě rozdávali zadarmo koblihy na den dětí, tak na děti vůbec nezbylo, snědli to dospělí...

lenicka07
19. říj 2014

@violass1 maminka trojčat mi říkala, že "jejich" pečovatelka zas kradla, např. si tajně domů odnášela toaletní papír 😝 to by mě zajímalo kdo by takovou osobu chtěl mít doma...

violass1
19. říj 2014

No právě, jinak fakt zázrak, že jsou ty paterčata zdraví, ale fakt by se měl víc o postižené atd. angažovtat stát.Platit tolik za nájem je fakt záhul asi bych uvažovala za starší baráček na hypo, jestli by dostali když mají exekuci nebo časem určitě by spláceli mín než nájemné a když budou mít zahrádku jen lépe.Jinak furt mít doma plno lidí to musí být pěkně na nervy, a poslouchat jak co má dělat.Poloviny mamin co tu píše se ani nesnese se svojí tchýní natož každý den plný barák cizích lidí.Jinak Saša mi taky nejde pod nos.

littleturtle
19. říj 2014

@luckaamilan Buďte šokovaná dál. 🙂 😝 Já jsem si třeba vybrala první šaty, které jsem zkoušela z prvního a jediného salonu kam jsem vešla. Stály mě 5000,- a byly pro mě ty nejhezčí, padly mi jako ulité, tak jsem neváhala.....Byly na prodej z loňské kolekce. 🙂
A jinak dokument sleduju, ale čekala jsem tedy že to bude pojaté nějak jinak.......Nevím, no. Sledovat ale dál budu, zajímá mě to. 🙂

nov777
19. říj 2014

@lenicka07 jo, nejstarsi mel v zari tri, dvojcata budou mit v lednu dva. Prace je nutnost, dat si na tri roky pauzicku, tak koncim. Neco jsem hledala v ucetnictvi a zjistila, ze jednu zakazku jsem delala den po propusteni z porodnice. Jo, jsem workoholik 😉 Hlidani platim. Vsichni okolo pracujou, takze nemuzou hlidat. To je strasne individualni, vim, ze v predchozich dvou pracich bych tohle delat nemohla. V prvni to neslo vubec a v druhe bych predala vydelek pani na hlidani a hotovo. Zamerne nerikam, co delam, protoze kdyz to nekde reknu, hned se ozve nekdo, ze lzu - asi tak jako u toho, kdyz jsem rekla, ze kupuju nove veci. 😉

lucisa
19. říj 2014

@jarkalada já to chápu, jak je někdo rozhořčený, vidím to z obou pohledů, jak pozitivních, tak negativních.
Ale ani se nedivím její nespokojenosti s pečovatelkami. Pokud je zákon tak blbě postavený, že v podstatě ta pečovatelka nesmí s dítětem sama vůbec manipulovat, tak je to pomoc na dvě věci. 😖
Vem si, že po ní nechceš, aby ti pomáhala v domácnosti, mileráda si to uděláš, ale předpokládáš, že tu hodinku, kterou bys na to třeba potřebovala, ti někdo pohlídá a obstará děti. Ale mimčo začne plakat a pečovatelka na tebe volá, všeho necháš, letíš, čučíš na ni, jak přebalí nebo utiší (nebo to rovnou uděláš sama, protože proč bys stála, když už jsi všeho nechala), přitom domácí práce stojí, ty vlastně taky, tak to je potom o ničem.
Nebo že pečovatelka odchází v sedm. Nevím, jak kde, ale u nás se v té době koupalo, to se u nich asi děje už od pěti odpoledne, aby to do sedmi, kdy má ještě pomoc k ruce, vůbec stihla...

Saša je nespokojená, brblá, ale zase, je to dokument, natáčí ji týden a sestříhají to do 40 minut, kdyby tam dávali jen spokojenou rodinku, tak to nikoho nezajímá, nehledě na fakt, že by to byl úplně zkreslený pohled.
Ten pocit, že si v podstatě doma nemůžeš ulevit (jak fyzicky doslova, tak psychicky, že ti ujede nějaké slovo), že tě sleduje a vidí někdo cizí, který to pak popíše buď na sociálce nebo jinde po známých, kdy se nemůžeš v rodině bavit o soukromých věcech, to musí být nepředstavitelné....

Navíc, když byli na sociálce tak milí, že jí předem upozornili, že když nebude vše tip ťop, děti ji vezmou, to musí být šílený tlak, nedivím se, že jí ujedou nervy nebo jí pak vadí kdeco, třeba má pocit, že musí být vše dokonalé a třeba jí sociálka skrz pečovatelky zkouší, jestli to projde, nebo zakročí, jestli si všeho všímá, aby děti nic neohrozilo atd. atd. ...

Myslím, že nikdo z nás to nemůže objektivně posoudit, pokud v té situaci není. Ta únava a nekonečný kolotoč tomu taky nepřidají....

nedy
19. říj 2014

holky prosím vás zahlídla jsem tuto skupinu, jdu jen kolem, určitě víte, ty paterčata, jsou přirozeně nebo?? díky moc za info

123beruska
19. říj 2014

@nedy přirozeně

kamino
19. říj 2014
nov777
19. říj 2014

@lucisa to je moc moc pravda!

nedy
19. říj 2014

@123beruska děkuji!

nov777
19. říj 2014

@lucisa k tomu odchodu v sedm, tam tusim padlo, ze maji problem s tim vykryt ty hodiny od sedmi do deviti, ze tam prece jenom na dve hodiny nikdo nepujde. Tak jsem to pochopila tak, ze je to problem organizace smen, asi je tam jedna pani od rana do sedmi, aby ji vysly hodiny uvazku a vic zustat nemuze, asi predpisy. A pak zacina smena jine v devet a do rana, taky urcity pocet hodin, nejspis osm. A zadna pecovatelka nechce jit na dve hodiny do prace na tu mezeru, nejspis za to maj mizerny penize. V minulym dile to tak popisivala jedna pecovatelka. Takze zase jen nedostatky v organizaci odboru pece, nic vic. A presne u nas se vzdycky kolem sedme spustit blazinec s koupanim a ze zacatku jsem tu mela mamku i svagrovou. Takze jak to dela ona sama s peti ( sesti), asi koupe odpo nebo v noci, kdyz tam nekdo je. Nebo prubezne po jednom celej den 😉

lenicka07
19. říj 2014

@lucisa Jo přesně... a když jsi vzpomenu jak některé děti jsou k večeru "protivné" a mají svou hodinku řevu, tak pokud jsou na ně sami a většina jich spustí, to musí být zážitek. Za mě taky nejblbější hodina na to, aby šla pečovatelka domů. A další věc, když by se třeba podařilo, že všechny děti spí nebo pláče jen jedno a to si vezme pečovatelka, může Saša dát "nohy nahoru" a trochu si odpočinout? Aniž by se na ní pečovatelka zle koukala? Mám pocit že jí poučovaly o tom, že má jíst při odsávání mléka, když hledala čas na jídlo. Komu by se líbilo, že mu někdo takto bude organizovat čas jídla. Nehledě že ona se musí pořádně najíst, aby to kojení zvládla... Každá mince má dvě strany. Přišlo mi že tady spousta holek viděla jen ten fakt že ona má pečovatelku, a vůbec se nechtějí zamyslet nad tím, že to zrovna terno není, je to nutnost ale ne nějaká výhoda.

Strana