icon

Sledujete dokument Paterčata?

rajecka
27. zář 2014

Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.

zyoma
19. říj 2014

@78marcela to musi byt silene... Nedokazu si to predstavit. Takove rodine bych pomohla spise! Jak jsou postizene deti jestli se muzu zeptat?

nov777
19. říj 2014

Ja se teda dost obavam, ze ty osklive utoky by u sase byli, i kdyby deti nebyly zdrave. Predpokladam, ze davky od statu jsou nastavene stejne pro ctyrcata i patercata. Ze v tom stat dela malo, na tom se vsichni shodneme.

nov777
19. říj 2014

@78marcela pokud meli pecovatelku jen pul roku, tak ji sami odmitli. Narok ze zakona maji. Nejspis to nejsou oni, ale cetla jsem o ctyrcatech, kde se rodice rozhodli pecovatelku odmitnout a staraji se sami. Dokonce to bylo zmineno i na diskuzi.

78marcela
19. říj 2014

@zyoma
@nov777
Jsou na vozíčku, myslím následkem mozkové obrny, špatné vidí. Osobně je neznam, jen vím že se tady na ně sbírala nedávno víčka aby mohly do lázní, tak to tady bylo zmíněno, že jsou na vozíčku a zrakově postižené.
Je jim dnes tak dvanáct nebo třináct. Netuším jaké nároky od státu měla matka tehdy, jakou pomoc stát nabízel. Mohli ji i odmítnout, opravdu netuším a nechci tu psát nějaké dohady.

lenicka07
19. říj 2014

Holky víte např. že poslední čtyřčata se narodila v roce 2003? Trojčata se ročně narodí tak v 15 až 20 případech. Není to tedy dostatečná síla na to, aby se mohli nějak ozvat nebo se třeba ozvou a výsledek nula. Paterčata jasně ukázala co je v tomhle systému blbě. Jako argumentovat tím že tamta čtyřčata nic nedostala, to je trochu zcestné. Nemůžu pořád argumentovat tím co je prostě blbě, oni to taky měli těžké a nespravedlivé. Vemte si že před pár lety dostávali porodné ještě všichni teď málokdo a podobně, zase rodičáky byly nižší atd. prostě pořád jsou nějaké změny... proč by se toto nemohlo změnit? Protože čtyřčata která byla naposled před 11 lety taky nic nedostala?

marketa11112
19. říj 2014

@esterka610 většinu věci mam dvakrát. byly za par korun - na bazarku ci od známých, ne novych, samozrejme. , takze na jednoho prcka nebylo problém koupit věci na střídačku.

78marcela
19. říj 2014

@lenicka07 souhlasím s tebou v tom, že by se to mělo změnit a vzhledem k tomu, že tyto případy nejsou zase tak časté, by to určitě díru do státního rozpočtu tak velikou neudělalo. Matky dvojčat rovněž tak. I kdyby to nemusel byt zrovna dvojnásobek ale aspoň 50% rodicaku navíc by určitě pomohlo.
Porodne mi taky přijde nespravedlivý. Proc na něj nemají nárok všechny maminky? Klidně bych souhlasila s tím, že jenom na první dítě. Ale všechny. Na druhé dítě už toho není tolik potřeba, rozumná maminka si koupi věci neutrální aby další dítě mohlo podědit. Ale jak k tomu přijdou ty, co mají třeba jenom pár stovek nad to stanovené minimum? Proc tím musí trpět zrovna ty, které se snaží, mají vyšší platy, odvádí tím pádem do státní pokladny mnohem vyšší částky na pojištění a na daních.
Ach jo, vůbec je tento stát nespravedlivý.

frapik
19. říj 2014

A víte, že jedné mamince tady na Koníku se narodila 9.10. trojčátka? 🙂

marketa11112
19. říj 2014

@zunem musim se priznat, ze většinu věci na prcka jsem opravdu koupila v bazarku -- nemam s tim problém, něco vyperu v dezinfekci, něco vydrbu - myslim tim plastove vecicky apod. deti ze vseho rychle vyrostou, pripada mi nesmyslne pořizovat vse nove. ale samozrejme chápu, když to někdo vidi jinak, musí na to ale mit .🙂) jsem v situaci, kdy jsem nemusela tolik setrit-- prcek bude jen jeden, chodim do práce, nejake kacky jsou, a presto jsem to udelala. to je ovšem jen věc natury ci nazoru 🙂)
jinak napada me věciček vic -- třeba vetsi sada lahvicek staci jen jedna, kartac na vlasky, nuzky, , sterilizator, ohrivacka, vaha, kocarek, plenek amusi byt něco navíc ( kazdopadne ja je budu prat i s jednim dítětem, se dvěma bych a vice to budu mit jasne), kelímky na prikrmy -- také je nekoupim po jednom, ale cele baleni---vse sice vypada jako , ze to stoji malo, ale jde o spoustuveci a nacita se toa opravdu se koupi jen jednou. ja tedy budu vse schovávat pro další dite, mezi tim zrejme bude mit prcka ještě pribuzna, tak ji nektere věci zapujcim, budou tedy vyuzity vícekrát.
jinak někdo se zde psal -- kamarádka ma ,,jen dvojčata´´. je jasne, ze s vice dětmi naklady vzrustaji, clovek proste musí vic setrit -- tedy pokud nemá vyssi prijmy ci nevyhraje ve sportce, to je jasne.

marketa11112
19. říj 2014

@kaliali také nesouhlasim s tim, ze cikani sve deti neopousti. ted jsem byla na praxi v detskem domove a prave o většinou cikanske deti jsem se starala -- a nebyly to deti jedináčci, ale klidne i 5 sourozencu. dokonce z jedne rodiny jich bylo 15 ( pani ve 42 letech mela 15 deti).

marketa11112
19. říj 2014

@78marcela ano, mate pravdu. o vicercata s e do ted nikdo nezajimal a téměř zadnou pomoc nemeli. a to je smutne. ted s e najednou vydvihne jedna rodina , proc? proto s e nedivim, ze mnoho lidi je nastvanych.
ja jim teda tolik deti nezavidim ani nahodou, je to hrozna starost, ale pomoc dostali , také s e na ne mohli všichni vykaslat. a proto to trosku nechapu.
když jsem napsala, ze s emi nelibi rozhazovani penez za kraviny. když si je sami nevidelali, byla jsem nadsena, ze zavidim. fakt nevim co. 🙂)

marketa11112
19. říj 2014

@78marcela souhlasim, nespravedlive to je.

nov777
19. říj 2014

@marketa11112 poslyš ty mi chceš říct, že máš doma dva monitory dechu, dvě postýlky v ložnici (cestovní nebo druhou v obýváku příp. v kuchyni nepočítám), dvě autosedačky, dva zimní fusaky atd.?

78marcela
19. říj 2014

@marketa11112 tak třeba to aspoň k něčemu bude, ten dokument, třeba se páni politici rozhodnou k nějakému kroku. I když osobně tomu moc nevěřím.

lenicka07
19. říj 2014

@78marcela No taky mě to porodné trošku štve, ale zase ten rodičák je lepší a pro mě třeba ta možnost si ho navýšit byla super, takže něco je k horšímu něco k lepšímu, ale zase nějak to jde, se dvěma dětmi jo... pět nebo šest bychom jich teda neuživili.
Já bych dala třeba dvojčatům 1,5 násobku rodičáku, trojčatům 2násobek, čtyřčatům 2,5 násobek a paterčatům 3 násobek. Taky myslím že by to státní rozpočet nezruinovalo. Nejvíc ho ruinují plošné dávky, ono to porodné docela slušnou cifru hodí, kdyby to bylo pro všechny...

marketa11112
19. říj 2014

@lenicka07 s timto také souhlasim, navyseni by tam byt nejake mělo. ale nasim politikum-- zrejme zadny vicercata nemá-- to bude trvat ještě dlouho.

marketa11112
19. říj 2014

@nov777 ano - bydlime ve dvou patrech, tak většina věci je dvakrát. při dvojcatech bych se nastehovala zrejme do obyvaku, litat sem tam by bylo slozitejsi. vlastne o tom uvazuji i ted, litat s ditetem po prudkych schodech mi nepripada stále nijak bezpecne.

nov777
19. říj 2014

@marketa11112 Nezlob se, ale i když bydlíš v patře, což my teda taky, nechápu, proč máš dvě autosedačky nebo fusaky. Ale tvoje věc, v tom případě, ano, tebe by to víc asi nestálo, ale vetšina lidí na jedno dítě výbavu pro dvě nekupuje.

78marcela
19. říj 2014

@lenicka07 no vzhledem k tomu, že schválili opět pouze pro některé porodne na druhé dítě, tak si myslím, že rezervy asi na to stát bude mít. Takže místo toho, že někdo dostane porodne dvakrát, bych ho dala na první dítě všem. I kdyby to měla byt nižší částka. Proc někdo dvě a někdo nic?

zunem
19. říj 2014

@marketa11112 Mám většinu koupenou přes bazary, protože opravdu na to člověk musí mít, takže raději koupím nový a kvalitní kočár, než super sadu bodýček od nextu a mám na účtě železnou rezervu pro všechny případy, třeba že. Nicméně i tak je to vše 2x tolik, takže výbava stála dost, vedu od začátku tabulku kolik co stálo a kde jsem to koupila, takže mám přehled. Stejně tak jako sterilizátor, ohřívačku vše bazar. Lahvičky hoblujeme dokola jedny, protože mi není líno to umýt hned po použití. I látkovat jsem chtěla, ale vzhledem k pořizovací ceně látkovací výbavy pro dvojky.. (opravdu nechci dva čč s igelit jak mi někdo radil), ceny energii, naší postarší pračce se mi to nevyplatí. Výpočty uváděné látkovačkami jsou trošku nespravedlivé k papírovkám, navíc přiznám, že než žehlit, vešet a sbírat, tak raději půjdu ven s dětmi. Nekupuju značkový plíny, ale obyč nenavoněny a max. spokojenost.
A dvě patra, ty máme taky.. takže 3 postýlky a 4 monitory, protože máme kluky dřív. V obýváku jsem bydlela cca 3 měsíce a velmi ráda se vrátila do své postele a manželem.
Ale to věc pohledu, jinak se mluví někomu kdo děti ještě nemá 🙂 Takže za mě to je prostě nespravedlivé, nelíbí se mi tvůj názor o nějakých pár procentech, když vychovám dva daňové poplatníky - ano, myslím, že vychovám, u nás pracují všichni, včetně babičky v důchodě, takže nějaký vzorec je dán dopředu.

marketa11112
19. říj 2014

@nov777 autosedačku jsem jednu koupila nejdříve samostatne, druha pak byla u kocarku. asi ji nechame do auta k rodicum. ale samozrejme v pripade dvojcatek bych to prodala a koupila kocarek komplet , aby autosedačky pasovali opet k nemu. fusaky mam kvůli prani asi ctyri-- opet to vzniklo tim, ze jsem nejaky koupila, další byl ke kocarku, další mi v baliku s vecma preprodala kamarádka-- to jsem ani nebyla schopna uplne ovlivnit. 🙂) nepocitala jsem, ze nakonec věci bude tolik, je to nahoda. a opravdu to nestalo tolik. když jsem tady nekde na mk videla, kolik daji maminky za výbavičku a to pro jedno dite, prislo mi to silene. nas to opravdu zdaleka tolik nestaloa to je spousta tech věciček téměř novych ci opravdu koupenych na bazarku a přitom nepouzitych. asi jsem mela stesti a dobre hledala. preci jen po vecerech nejaky cas mam. tedy dle mého tuto moznost ma opravdu každý, tehotenstvi preci jen trva dost mesicu a třeba maminy , které ani nechodi do práce se mohou na prcka takto pripravit. a není potřeba mit nadprumerne prijmy. ale je pravda, ze me to stalo dost casu. ale co bych pro vlastní dite neudelala? jinak opravdu me trosku mrzi, ze se dvojčátka nepostestila nam-- manzel z dvojcat je, tak nejaka sance byla. je to starost, to vim, ale zase si deti spolu hraji, mají jeden druhého, nikdy nejsou sami -- zde jich je 5 najednou, zdravych. toj e t o ohromne stesti, vse ostatní mi pripada stále jako druhorade.

marketa11112
19. říj 2014

@zunem ja ale rekla, ze na vic deti, ma byt vyssi rodicak( nemluvila jsem o par procentech, jen ze nema byt uplne dvojnasobny). asi jste spatne cetla 🙂) jen, ze vse není potřeba mit dvakrát.

marketa11112
19. říj 2014

@zunem 🙂) jo jinak plenky, ze je kupujete, to preci není problém. jen urcite není potřeba ty nejdrazsi. jinak u latkovych není potřeba zehleni, o tom uz jsme procetla rad hodne, staci t o jen ze zacatku u malickych miminek, později uz ne. ale kalhotky igelitove urcite vhodne nejsou-- chce to pul ci vlnacky, maminky tady na mk si je moc chvali 🙂). starsi pracka vic zere, to je jasne. nam se ale zrovna na jare rozbila, takze chte nechte jsme museli koupit novou ( tu starou jsem mela -- ty jo 11 let). 🙂)
4 monitory dechu tedy nemam, ale s nedonosenatkama to chápu jsou zde maminky , které jej nemaji vůbec, ale ja také budu spat s monitorem pod mimcem lehceji. jeden mi tedy zapujci svagrova, druhy koupim-- na bazarkach a v zaruce jsou třeba i kolem 1000. a opet to jde umyt.
u nas je dobre, ze mame v obyvaku velkou sedacku, na které není problém spat i ve dvou -- spime tam docela často i ted, když se nam nechce jit do patra. 🙂). rozkládat nemusime, tak je to jednoduche. postýlky tedy přiznávám mame tri--jednu pujcenou, jedna byla k pokojicku, a kolibku vydrazenou na aukru za 300. tu jsme ted jen natreli a je moc krasna, vybaveni sama budu ještě sit. tu k dětskému pokojiku jsme ani nevybalili, nebude potřeba, nechavam ji na pujceni pro nekoho z rodiny, kdyby bylo potřeba koruny, prodam ji.
jinak stále rikam, ze mit vice deti je narocnejsia prave proto musí clovek vice o nakupech premyslet, to je cele.

lenicka07
19. říj 2014

Holky já taky většinu toho kupuju přes bazar, ale pokud se rozhlédnu po okolí nebo zavedu s někým řeč, tak si připadám jak exot. Poděděné věci to ano (třeba na ven) ale jinak většinou každý nové... A když vidím ty oháknuté maminky, já si za dobu MD nekoupila skoro nic 🙂 Mě by se třeba líbilo kdyby v okolí se konal nějaký bazar věcí od maminek ale fakt pochybuju že by byl zájem. Aspoň jedna kamarádka co bydlí asi 30 km daleko říkala, že u nich se něco pořádalo, a bylo to naprosté fiasko. Neříkám že bych neměla na nové věci (jako nemyslím všechno nové, jen něco) ale to by na účtu asi nezbylo nic a má prostě mám nutnost nějaké rezervy a snažím se myslet na budoucnost. Je mi to líto utratit za hadříky které za chvíli odložíme. Na druhou stranu chápu, když někdo chce mít většinu nového... ale občas by mě zajímalo vidět ty domácí rozpočty, jestli to opravdu většina lidí dělá tak, že utratí co mají, nebo zvládnou koupit téměř vše nové a ještě jim zbyde.

holubice.petra
19. říj 2014

@marketa11112 promin ale tech tvych chytrolinskych reci tady bylo uz docelela dost...uz vime ze jsi super zenaktera je na vse pripravena a umis nejlepe radit a nakupovat...ale tohle je diskuze jestli se divame na porad o patercatech....

nonacek
19. říj 2014

tak holky Já většinu dostala od kámošek ... potom něco od rodiny . No ve věci kupuju jen když někde se my podaří ušetřit na něčem.

nov777
19. říj 2014

@marketa11112 ja asi na bazar nemam stesti. Hledala jsem postylky. Nejlevnejsi jsem nasla za 500 s rozstipnutou nohou slepenou izolepou. Pak 800 a vic. Koupila jsem nove za 600 v ikei. Dneska stoji o 300 vic a nechapu proc. Stejne tak jsem hledala kocar. V diskuzuch mi xkrat tvrdili, ze se da sehnat ew za 11tis na bazaru, ja jsem hledala nekolik mesicu a pod dvacet jsem ani sportak nenasla (korbicky se kupujou zvlast). Jsi klikarka nebo ja smolar 😉

nonacek
19. říj 2014

a samozřejmne co mim dětem není předávám dalším dětem v rodině.... a tak to nějak koluje

nov777
19. říj 2014

@lenicka07 tak ja si kupuju nove a zbyde nam, protoze jsem nikdy neprestala chodit do prace. Ono se zije ze dvou platu snaz. Pracuju kvuli udrzeni klienteli, ale taky, protoze ty penize pak investuju do deti - obleceni, boty, hracky, vylety, dovolena atd. Zase ale chapu, ze tu moznost ma malokdo. Problemy s hlidanim resim ponernw dost casto a hlavne musis vydelat tolik, aby to po zaplaceni hlidani jeste melo smysl.

lenicka07
19. říj 2014

@nov777 Počkej tys psala že máš dvojčata tak brzo po prvním dítěti, nebo se pletu? A ještě přitom pracuješ? No to jsi teda dobrá ! Já nevím kdy bych ještě při dvou dětech pracovala, hlídání fakt nemám... leda večer a v noci, ale jsem ráda že udělám něco kolem domácnosti..

Strana