icon

Sledujete dokument Paterčata?

rajecka
27. zář 2014

Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.

lenicka07
27. zář 2014

Proč je ale ten systém nastavený tak, že maminky vícerčat, jsou odkázány na dobrovolnou pomoc ostatních? Proč to není automatické, aby ten rodičovský příspěvek měly vyšší? Tak třeba ta maminka trojčat, kterou znám, jak jsem výše psala, nedostala od nikoho nic (ani darem), ani od obce, jedině tu pečovatelku, která stejně byla k ničemu. Přijde mi to prostě nespravedlivé a nevěřím že by stát zkrachoval, kdyby ten rodičovský příspěvěk v těchto případech upravil. Přitom to mají všechno náročnější a na rozdíl od maminek co mají děti po sobě, musí všechno pořizovat x-krát...

kristyn.g
27. zář 2014

@lenicka07 souhlasím, na stránkách s paterčaty je tabulka jakou podporu od státu dostavají rodiny a rodiny se 3 dětmi po sobě dostanou dohromady 3xtolik na mateřských a rodičovských než rodina s trojčaty, přitom trojčata a vícerčata obecně budou náročnější v tom jak píšeš, nemůžou děti po sobě dědit, ani látkové pleny, ani hračky, ani oblečky a jiné potřeby... Ta pomoc ve společnosti by měla být automatická a ne jako milodar...

barinkas
27. zář 2014

jsem to zde jen prolítla.. asi tak.. každého věc, kolik si pořídí dětí, to je můj názor.. pokud vím, že nemám na to, abych 5 dětí uživila, tak do toho nepůjdu... abych pak čekala, kdo mi pomůže a ještě to brala pomalu tak, že musí...dotyčnou nikdo nenutil, aby si svých 5 dětí nechávala, je mi vcelku fuk, zda to jsou romové či jiní, nic se v názoru nemění... Pořídím si tolik dětí, kolik zvládnu zabezpečit a vychovat.

kaijko
27. zář 2014

@lenicka07 proč se musí lidi skládat, aby se mohly léčit nemocné děti, proč nemocní musí pracovat, proč je nemocenská tak nízká, proč se nedožijeme důchodu,...... jsou horší věci 🙂 A zdravé děti jsou přeci dar 🙂
Třeba můj táta měl uznanej důchod, měl vážný úraz a stejně šel do práce, v té době nešlo pobírat oboje.. Aby nás mohl uživit. A nikde jsme nebrečeli o peníze a to mamka porodila dvoje dvojčata..
Kamarádce našli nádor v hlavě ve 20ti letech a dostává prd.. to jsou případy za které by se mělo "prát" Nemocní, na který stát kašle... Rodina paterčat dostala vše, aby mohli normálně žít. Ale chtějí pořád víc a víc... O to tady jde většině...

katynka78
27. zář 2014

Já za sebe chci taky přidat svůj názor. Na tento dokument jsem se moc těšila. Příjde mi to velmi zajímavé a hlavně neuvěřitelné a nepředstavitelné. Pro mě je to údiv, že se narodila krásná, zdravá miminka přirozeně počatá a že se jim daří. Já v první řadě jsem prostě z toho v pozitivním smyslu paf. Maminka Saša mi příjde velmi sympatická, tatínek taky. To, že jsou Romové sice vnímám, ale neřeším. Snažím se totiž vidět i tu druhou stránku věci a to, že vím, že mají jinou mentalitu a názory a snažím se to prostě brát tak jak to je.
Ano, taky jsem zaregistrovala, že si docela stěžují, ale nedivím se - poměry k jednomu dítěti a k vícerčatům v tomto státě vymyslel blbec - prostě ve vládě si řekli, že když dáte jedním porodem jedno či více dětí, je to za stejné peníze a když je víc dětí více porody, tak je to za násobek. Totálně nelogické, prostě by to mělo být jeden rodičák x počet dětí a pak by to bylo spravedlivé.
Registruju tady dost pohoršených či udivených poznámek, že maminka často si stěžuje a tak, ale já registruju, že i často děkuje. Ta Saša si všechno uvědomuje, vše uvádí na správnou míru a to se mi líbí - sama řekla, že dostali spoustu věcí od spousty lidí, že jim děkuje a že je vděčná, ale že nechápe ty nenávistné řeči, protože jí opravdu není co závidět - 5x víc práce než s jedním dítětem a to já osobně si nedovedu představit ani náhodou.
Dokument mapuje všechno, to znamená jejich blízké a okolí. To se mi líbí, je tam vidět kontrast. Je fakt, že člověk může být pohoršen, že oni něco dostali a druzí ne, ale třeba vnímat, že jsou oba šikovní, že se starají, že své děti milují a chtějí pro ně dobré, to se snad ani nevidí. A na druhé straně existují jiní lidi, kteří mají jedno dítě a je to neuvěřitelný chudák nemilovaný. Tato paterčata věděla, ke komu mají jít. Já věřím, že to zvládnou. Na toto mají Romové taky jinou mentalitu - pro ně je rodina velmi posvátná a já věřím jejich síle, že to prostě všechno dobře dopadne.
Jasně, lidi jim pomáhají, ale vím, že to jde na dobrou věc a že si toho oba rodiče váží. Já to tak prostě cítím.
A jak se ještě někde psalo, že být to jiná bílá rodina, že nic nedostane, tak děkuju, že tady se vložili ty články o těch čtyřčatech, takže je vidět, že je to to samé. Pomáhali lidi těm i těm a ve všech případech je to tak dobře.

lenicka07
27. zář 2014

@kaijko Jenže já ze svého okolí znám hlavně většinu těch, co nemocenskou a invalidní důchody jen zneužívají.... finanční náročnost pomoci rodině s vícerčaty je oproti tomu téměř nic. Prostě ty systémy jsou nastaveny špatně, kdo by si skutečně zasloužil pomoc, většinou nedostane nic a nebo o nic nežádá... bohužel

katynka78
27. zář 2014

Jo a ještě jsem chtěla dodat jednu věc - to, že jsou Romové jim taky dost uškodilo, protože jak jsem v tom dokumentu zaznamenala, tak na ně byl kladen naprosto jiný nárok než na bílé v tom směru, že kdyby se narodila paterčata bílým rodičům, tak by se nikdo neptal, zda je doma vše nachystané a v klidu by je pustili, až by ze zdravotního hlediska mohli. Ale ta paní, která tam zastupuje tu ligu za vícerčata a se vším jim pomáhala a pomáhá uváděla, že této rodině bylo sděleno, že dokud doma nebude všechno nachystáno, tak je domů nepustí a vyhrožovali dokonce děcákem či kojeňákem. To je prostě na facku! Já být Sašou, tak ztratím mlíko a jsem nahraná. Prostě hnus.

katcha21
27. zář 2014

Nevím tedy, ale nevšimla jsem si, že by tady někdo, někomu, něco záviděl. Že je tady v systému spousta věcí nespravedlivých, to je, ale to se netýká jen rodiny s paterčety, se čtyřčaty nebo třeba s osmerčaty, ale to se týká nás všech 😒
A jiná mentalita? To je co, tento termín? Jednou žiji v zemi, kde jsou nastavená určitá pravidla a ta by měla dodržovat všichni stejně, ať jsou třeba zelení. Takže nějaká mentalita mě nezajímá.
Prostě asi každý chápe princip věci trošku jinak.
Dobrou noc 😉

kaijko
27. zář 2014

@katynka78 tohle me taky zarazilo... Aleee oni nemeli dlouho vubec ten byt pripraveny a sama Sasa tam zminila, ze mit to doma ok, tak uz jsou doma.. Chteji vyuzivat socialni pece, tak ta socialni pece se starala.. Ono vsechno neni jen cerny a nebo bily 😉 Tohle by rekli i zelenym 😉

katynka78
27. zář 2014

@katcha21 Jinou mentalitou se myslí to, že na jednu věc se diváme trochu každý jinak s jiným chováním, cítěním a postavením. Já tím nemyslím to, že když se žije v určité zemi, že jedni se řídí jejímy pravidly a druzí ne, tak by to být nemělo. Žiješ tady? Tak budeš dodržovat to, co tento stát považuje za důležité, aby jsi tu mohl žít tak jako všichni ostatní a aby nebyl nikdo diskriminován.
Já nevím, zda to popisuju správně, ale myslím tím to, že třeba - oni mají daleko silnější rodinná pouta a dovedou se za sebe postavit i tehdy, když ví, že nemají pravdu a nejsou v právu. Proto si taky dovedou spoustu věcí vydupat a vyřvat. Holt to tak je.
Jiná mentalita - třeba v tom, že dovedou žít ze dne na den, dneska mám, co bude zítra neřeším. Dnes se mám dobře a co bude zítra, to budu řešit zítra. Dovedou se o své rvát jak lev.
Já víc nějak neřeším, máme sousedy Romy a nemůžu na ně říct ani křivé slovo. Ale konflikt jsme měli a tam bylo velmi silně znát, že prostě si půjdou za svým a hotovo. Až se prokázalo, že neměli pravdu, tak se omluvili.
Jiná mentalita je prostě každý jiný národ - jiná mentalita jsou i Poláci, Maďaři, Němci atd.
O Němcích se říká, že jsou tvrdí, nejsou citliví atd. O Polácích se říká, že jsou velmi nábožensky založení atd. tak tím myslím tu mentalitu.

lenicka07
27. zář 2014

@katynka78 velmi přesně jsi to vystihla..

katynka78
27. zář 2014

@lenicka07 děkuju, snažila jsem se. 😉

zunem
27. zář 2014

@barinkas Naprosto souhlasím.

katynka78
27. zář 2014

@kaijko Tak tomu moc nevěřím. A jsme zase u toho. Dobře, tak když sociální zázemí řešili u paterčat, tak proč teda neřeší sociální zázemí u všech novorozeňat? Proč je jedno miminko míň než pět? Jako pět nemůže být v polozařízeném bytě a jedno miminko tam může být? Mě se nikdo neptal, zda mám pro Aničku doma vše v pořádku, doktorům to bylo jedno, do jakého prostředí jede. Prostě - rodila jsem, starali se tam o mě a až nastal čas jít domů, tak mi to oznámili a já si zařídila odvoz. To, jestli bude malá spát v postýlce, jestli má doma vaničku, zda máme kočárek se nikdo neptal. Až zdravotní sestřička od naší pediatričky přisla na první návštěvu k nám domů a kontrolovala, kde malá spinká, zda má všechno a radila mi s tím, co potřebovala.
Takže si nemyslím, že je to standartní starost o to, kam je miminko odvezené.

aaaaandi
27. zář 2014

@kaijko Pravda, to jsem špatně napsala, ale děsně se to řeší a nemyslím jen tady, i v tom dokumentu to dost lidí zmiňuje, že co všechno nedostanou.
Pro mě je to dost zajímavý dokument 🙂 😉

cikado
27. zář 2014

Mi přišlo ,že si jen stěžují ,nebo čekají co kde od koho dostanou ,hlavně aby to bylo zadarmo ,jako chápu ,že provoz pěti dětí není levná záležitost a na potřeby dětí jim přeji hodně sponzorů ,ale hledat sponzora na sedačku mi přišlo trochu mimo mísu. Na začátku jsem jim hodně fandila ,ale dost mě tehdy mrzela reakce ,když se dozvěděli ,že dostali od města JEN 😨 3+1. Podle mě ,každý normálně smýšlející člověk si nejdřív zajistí adekvátní bydlení ,aspoň přiměřeně si ho zařídí a pak si pořizuje děti a ne naopak .

little_frog
27. zář 2014

Mě, když na to koukám, napadá otázka - proč lidi závidí? I v této diskuzi to několikrát padlo - oni dostali tohle a tamto. Dary a pozornost, kterou dostali, je vnímána negativně. Copak ti, co si na to stěžují, mají sami málo? My jsme tak přežraní konzumem, až to není hezký...

tkanicka
27. zář 2014

Ten dokumenst je jen sestřih, stejně jako třeba ve Vyvolených a podobných blbostech se vybírají jen nejzajímavější "scény" tak asi i tady. Řekla bych, že je nešťastně zvoleno natáčení i se Sašinou rodinnou, která se snaží prostě zviditelnit. To co všechno dostali je fajn, myslím, že si i uvědomují, že mohou být rádi, jen vědí, že by potřebovali třeba něco víc a řeknou to. Ono to není jen romská mentalita, i já mám mezi svými známými spoustu lidí, kteří pořád dokola melou jen, jak mají hrooozně moc práce a nic nestíhají, tohle je něco podobného. Co mě ale rozčiluje je ta akce, že chctějí maminku jako pečovatelku. Tak snad je normální a mělo by být běžné se o svoji rodinu postarat. A řeči, že kdyby ji zaplatili jako ošetřovatelku, ušetřili by na soc dávkách je hloupost, protože by místo ní musela být nezaměstnaná jiná pečovatelka. Navíc si myslím, že to, že pečovatelka nemůže na děti bez dozoru matky sáhnout je správné, obzvlášť u takhle rýpavých jedinců, kdyby se nedejbože dítěti něco stalo, tak to pečovatelka pěkně odskáče. dokud jsou takhle malý, tak to ještě jde, ale třeba náš rarach je od nějakých 9 měsíců samá boule a už vidím, jak by za každou modřinku mohla pečovatelka

lenicka07
27. zář 2014

@little_frog taky si myslím že to je často o té závisti, byť se kdekdo dušuje že né... Prostě je to výjimečná situace, do které se dostali, názory, že si neměli tolik dětí pořizovat, jsou dost mimo, kdo ví jak to ve skutečnosti bylo, tak nemůže přece něco takového říct. Tak dostali spoustu věcí, no a co má být? ? A že jim nestačí 3plus jedna, to se ani nedivím, já bych tam taky v osmi lidech plus většinu času babička a někdy pečovatelka, být nechtěla...

lenicka07
27. zář 2014

@tkanicka Bohužel je na věci smutné, že maminka vícerčat nemůže mluvit do výběru pečovatelky (aspoň podle mé zkušenosti), nechtěla bych aby se mi po bytě pohybovala osoba které vůbec nevěřím nebo která mi z nějakého důvodu nesedí...Proč staří lidé dostávají příspěvek na péči a je čistě na nich komu za péči zaplatí, a mnoho z nich odevzdává peníze někomu z rodiny, kdo se o ně stará... a nikomu to nepřijde nenormální? Je to vlastně to samé, taky můžeme argumentovat tím, že děti by se o své rodiče měli postarat zdarma, proč stát dává příspěvek na péči všem nemohoucím, i těm kteří mají příbuzné??

kammka
27. zář 2014

@lenicka07 ten příspěvek je ale na odbornou péči.. každý člověk, který se živí péčí o nemohoucí, nemocné atd., musí být pro tuto práci kvalifikován, musí mít minimálně nějaké školení.. Pokud např. rodiče postiženého dítěte dostávají příspěvek na péči o dítě, např. na rehabilitaci, ošetření chronických ran, dopomoc v soběstačnosti, tak jestliže mají v rodině zdravotní sestru, která je ochotna toto pro ně dělat, tak proč ne.. Pokud Sašina maminka absolvuje nějaké školení pro pečovatelky, taky by podle mého názoru, mohla tuto práci pro svou dceru dělat za peníze od státu..
V dnešní době si málokdo může dovolit seknout s prací a jít se starat o rodiče, nemocné děti či jiné příbuzné včetně manžela či manželky, aniž by za to dostal od státu jedinou korunu.. Navíc, obvykle potřebný nemocný nebo postižený člověk nemá péči přiznanou na celý den, ale jen na max pár hodin, takže se rozhodně z příspěvku nedá živit jeden člen rodiny, který by se o příbuzného celodenně staral.. Nevím, jestli to píšu dost srozumitelně.. Mám kamarádku a když byla její babička už nesoběstačná, rozhodla se její sestra zůstat s ní doma a pečovat o ni.. Od státu dostávala za péči o ni pár tisícovek, oproti částce, kterou by stála péče někde v zařízení sociální péče to bylo naprosto směšné...

Jinak celkově všeobecně k celé "kauze" (fuj, to je blbý slovo) paterčat.. neměnila bych s nima ani za všechnu pomoc světa.. Tatínek , který pracuje, vydělá horkotěžko na bydlení.. Oni nemají jinou šanci, než prostě si říct o pomoc, ať už přijde jakákoli odkudkoli.. Nemůže jim z vlastních peněz zbýt ani na zařízení bytu, ani ... ani na nic..To že jsou závislí na sociálních dávkách a sponzorských darech je logické, postarat se o šest dětí je nad síly většiny normálních rodin. Ze všech nadávek ,ať už jsou rasistické nebo ze závisti, je mi zle.. Prostě maminka počala pět dětí najednou a měla plné právo se rozhodnout je porodit všechny, podobně jako má i matka postiženého dítěte právo jej porodit, i když ví předem z různých vyšetření, že bude závislé na péči zdravotníků a sociálních pracovníků po dlouhou dobu, pokud ne doživotně... a jen naprostý ignorant by jí to vyčítal..

karlajasmine
27. zář 2014

@rajecka Ahoj, ten muj prispevek hned na zacatku diskuze nebyl mineny proti tobe, ale spis proste tak, ze jsem mela pocit, ze se tady rozjede nekolikastrankova debata o rodine, kterou nikdo z nas osobne nezna a ktera se ocividne zas tak dobre nema a nemame jim co zavidet.. tak mi to tema proste v tu chvili prislo jako ''zacneme drbat cizi rodinu, protoze nemame co delat''. Ale vidim, ze jsem se v tomhle trochu sekla, protoze vetsina lidi tady ma rozumne narozy a vecne pripominky.
Ale stejne si myslim, ze jim nikdo nemame co zavidet..jednak jim nemuzeme zavidet to, ze zjistili, ze cekaji patercata, ve chvili, kdy uz by redukce moc neprichazela v uvahu, protoze by byla dost rizkova. Jednak to, ze nemaji penize na to, aby uzivili 6 deti (pocitali s jednim ditetem a misto toho jich prislo pet), takze nemeli na vyber nez prijmout pomoc od jinych lidi a prijmout to, ze se o nich bude natacet jakysi dokument, aby jim prisli nejaky penize. Dale potom to, ze diky jejich barve pleti na ne padaji neustale rasisticky narazky a chodi jim vyhruzny dopisy..
Nevim.. proste za me to beru tak, ze je to cizi rodina, nikoho z nich neznam osobne, tak je rozhodne nebudu soudit za to, jak se tvari v televizi, a proste jim do zivota preju vsechno nejlepsi.

katcha21
28. zář 2014

Holky, prosim vás, nezlobte se, ale opravdu si myslím, že tady není jediný člověk, který by jim měl závidět nějaký gauč či co. Já např. jim nezávidím vůbec nic, ani gauč natož pět dětí a péči o ně.
Ale je tady někdo, kdo je "obhajuje" a dokáže mi rozumně vysvětlit, kde by vzali prostředky na provoz všeho, kdyby dostali pouze to, co jim náleží???
Já neříkám, že to mají jednoduché, ale zase na druhou stranu, podobně je na tom spousta lidí, maminek, a prostě taky jim nikdo nic nedá. Hold zadarmo ani kuře nehrabe a když mi někdo něco dá, tak se chovám jinak, to je podstata věci. Je mi uplně jedno jestli jsou kulatý nebo hranatý.
A ještě by mě zajímalo, jak chtějí žít dál? Prostě nezlobte se, na mě to celý působí jako: Mám pět dětí, tak dávej a dávej hodně. Myslíte, že budou mít celý život sponzory a že se o nich bude celý život točit dokument? Vžtyť ty děti mají na celý život, ať už se mohli / nemohli rozhodnout, chtěli / nechtěli, něco s tim dělat. To už je jedno. Mají prostě tolik dětí a jsou to jejich děti, tak by se o ně měli starat a né spoléhat na, že se ukáží v televizi a sponzoři se přetrhnou.

katcha21
28. zář 2014

@katynka78 Děkuji napsala jste to pěkně.
Ovšem myslím si , že tady je pojem "mentalita" je jakási omluvenka, co dovolí vše. Ale to už by se tato diskuze rozeběhla jiným směrem.
Nechci slovíčkařit a rozumím co jste tím myslela Vy. 😉

kaijko
28. zář 2014

Znova, kdo tu mluvi o zavisti? Jak jim nekdo muze zavidet 😀 Vzdyt neni co 😀 Ten kdo ma doma spunta tyhle vsechny veci doma ma 🙂 Porad se tady opakuji slova zavist a rasismus (kdyby nebyli cigani...) .. Ale myslim si, ze tohle tady nikdo tak nemysli.. Cely se to tu prekrucuje a pak vznikaji zbytecny debaty.. Slusny chovani, skromnost a vdecnost je holt neco extra 🙂 Tedy aspon u nekterych koukam 🙂

lvicek2000
28. zář 2014

Tahle diskuse je celkem vtipna, ale dalo se to cekat. Jen jsem si nevsimla, ze nektera z vas by mela doma taky patercata, pak totiz teprve muzeme soudit a hodnotit chovani, jednani, mluvu zucastnenych v danem dokumentu...Lehce se rika-mela to, nemela tamhle to, ma delat, vic tohle, kdyz clovek tohle nikdy resit nemusel.

kaijko
28. zář 2014

@lvicek2000 vsechno clovek nemusi prozit-ani to nejde, aby si udelal svuj nazor..

lvicek2000
28. zář 2014

@kaijko to urcite, ale udelat nazor a nekoho soudit a hodnotit je rozdil..

petronelka20
28. zář 2014

Ja na ten dokument koukam, a vubec nevim, co si o rodine myslet. Ja sama si neumim predstavit mit najednou 5 deti, bych se asi zblaznila, ale na druhou stranu jsem snad na idnes crtla, ze maji neustale k dispozici dve osetrovatelky plus na par hodin pani na uklid, pritel je posledni pulrok doma (snad na neschopence), jeji maminka je tam kazdy den, tatinek take, takze i kdyz to musi byt psychicky narocne (hlavne kdyz zacnou plakat), tak o uklid se statat nemusi a na jednu dospelou osobu vyjde jedno dite, nevim, zda je to takto opravdu, nevim pisu, co jsem cetla. O vybavu pro deti se nastesti starat nemuseli, obleceni dostali od lidi (a ne malo), kocarky, autosedacky, postylky, pleny snad na rok, UM take na rok, penize ze sbirky (podle prvniho dilu, kde na zacatku sbirky bylo snad 150tisic ci kolik toho take nebylo malo), takze vse, co potrebovali meli, nemuseli se o to starat a dat ani korunu. Za dokument take dostavali urcite prubezne zaplaceno, za nektere rozhovory take. Ano, sice asi z vyplaty pritele a rodicaku se neda poradne vyzit, ale kdyz se nemusi nic minimalne rok kupovat, tak si myslim, ze to jde (jako dva dospeli a sest deti musi pobirat nejakou davku, at uz na bydleni ci na dorovnani minima), takze si myslim, ze tolik stezovani, co v dokumentu pada neni na miste.

lenicka07
28. zář 2014

@kammka k prvnímu odstavci - nemusí jít vždy o nějakou odbornou péči, a člověk který pečuje, nemusí mít žádné extra vzdělání ani školení... jinak s tebou ve všem souhlasím 🙂
a k druhému odstavci taky naprostý souhlas jen bych chtěla dodat, že je smutné že stát nemá "záchrannou síť" pro různé takové případy, že kdyby byli odkázáni jen na pomoc státu tak by to nejspíš nezvládli. Takových případů je víc, třeba rodiny s vážně nemocnými dětmi, které potřebují drahou péči. Proč se na ně pořádají sbírky? Sice ráda přispěju, ale ptám se proč to primárně nezajistí stát? Znám spoustu lidí, kteří stát "vysávají", za své problémy si mohou čistě sami a žijou si spokojeně. Berou např. inv. důchod za celoživotní chlast, berou důchod na bolavá záda ale na černo pracují jak vzteklí... na to peníze jsou, na takovéhle etra případy ne... 🙂

Strana