Sledujete dokument Paterčata?
Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.
Trošku mi přijde, že polovina národa čekala, že celý ten dokument bude jen o tom, že ve všech dílech budou pořád jen děkovat a děkovat za vše, co dostali. Myslím, že poděkovali a ten seriál je o životě s paterčaty a ne o těch darech, které to nejvíc lidí řeší. 😔 Ad pečovatelka musím dodat, že chápu, že pokud má k ruce někoho, kdo v podstatě nemůže nic udělat bez ní a navíc mu ne zcela důvěřuje, že je ta situace těžká. Vím, jak to bylo, když mi přijela pomoct tchýně a to bylo s jedním dítětem a pak se dvěma. Bohužel je technicky absolutně nezručná, takže jsem jí musela stále vše zapínat, vypínat, otvírat a stále dokola ukazovat a věřte, že to mi velmi brzo začalo lézt na nervy. Měla jsem dost problémů sama se sebou a s dítětem, které nechtělo jíst a k tomu tato pomoc/nepomoc. Byla jsem vděčná, že mi přijela pomoct, ale v reálu to taková pomoc zase nebyla. 😔
maji muj obdiv,at si kazdy mysli co chce,ale tohle chtelo velkou odvahu...... 😉 😉
@hojda Já si zase myslím, že nikdo nečekal, že si bude celý dokument stěžovat 😀 A zrovna na neadekvátní věci. Že není spokojená s ošetřovatelkami to celkem chápu, ale zase si vezmi, v dnešní době, kdy nedostaneš nic zadarmo, má Saša pomoc 24 hodin denně po dobu 4 let, čekala jsem, že jí tam bude chodit na pár hodin denně jen někdo vypomáhat. Myslím, že jim nikdo v diskuzi nic nezávidí ale taky si myslím, že ta pomoc, která se jim dostala je dostatečná - až na výši rodičovského příspěvku, to je opravdu k smíchu. Ten dokument je teprve na začátku, ale obecně si myslím, že jim v očích veřejnosti spíš uškodí, už jen tím, že nedostáli svému slovu, že děti veřejnosti neukážou. Saša je fajn, měli by dát méně prostoru exhibicionistickému tatínkovi a raději žádný prostor mamince a bude to fajn podívaná 🙂
@katcha21 V pohodě, jasně nebudeme to dál pitvat, hlavně že si rozumíme. Já beru každého názor, je to v klidu, mám ráda konfrontace, člověk musí se na to umět podívat z různých úhlů pohledu a ne si stát jen ta tom svém a když si vše porovná, tak si prostě řekne, jo beru i ten druhý pohled a nebo ne, toleruju to a stejně si stojím na svém. O tom diskuze jsou a je to perfektní. Takže taky díky.
Já jí teda obdivuju 🙂 je super že se snaží kojit ... mě stačí jeden prcek :D
Včera jsem zavedla řeč s manželem, protože jsem znovu těhotná, co kdyby to byly paterčata, co by dělal. Tak mi řekl, že by se oběsil 🙂 Ale bez legrace, děti jsou štěstí a požehnání, ale tohle je hrozná situace. KDyž už o tom nemůžete rozhodnout a víte, že to prostě nemůžete samy finančně zvládnout, hlavně do budoucna..... Jedině sázet sportku a doufat ve štěstí 🙂
ten dokument není úplně super udělaný a tím vzbuzuje tyto smíšené pocity
na jednu stranu kolik je té práce kolem dětí,starosti, finance, nevyspání, vyčerpání, strach o děti po výhrůžkách
pak vliv rodiny - nepracující maminka, její echt cikánské výlevy
požadavky rodiny - na větší byt, na zaměstnání maminky jako pečovatelky, na více pečovatelek, větší rodičák i když v konečném důsledku živ. min. budou muset mít tak jako tak živ. minimum tak je jedno ze které kapsy státu ty peníze půjdou
protiřečení si a popularita - ano přítel se v té popularitě neúměrně vyžívá, ona taky ty děti už ukázala
pak věcné dary - někomu se zdá, že toho dostali moc, mi to nepřijde, luxusně vybavený byt nemají, co mají nové to dostali od sponzorů a nájem za 14 000 Kč je taky dost, pokud by to nedostali od sponzorů platili bychom jim hmotnou nouzi z našich daní, takže asi tak...
já nevím, ale v té situaci bych být nechtěla, ty paterčata mají vlastně štěstí, že se narodily do romské rodiny, romové totiž kladou důraz na rodinu a děti, je to lepší, než kdyby se narodily do soc. slabé české rodiny, protože češi mají děti 2 max.3 a nevím jak by tento extrem zvládli...
@lenicka07 jenže jak to posoudíš?? jak jim budeš dokazovat, že simulují a makají na černo?? jo, kdyby se dalo na takové zmetky přijít, tak by státu možná na ty potřebné zbylo.. já proti solidaritě nic nemám, když se najdou lidi, kteří mají z čeho přispět a chtějí, tak proč ne?? kdyby měl stát přispívat i na sedačku do obýváku, to by tam stály fronty podvodníků..
já jsem pracovala v domácí péči v době studia a nesměla jsem ani píchnout inzulin, který běžně píchají naprostí laici, a to jen proto, že jsem za to brala peníze.. kdyby moje šéfová trvala na tom, že budu dělat opravdu jen to, na co mám kvalifikaci, ani bych nemohla převázat nohy, nic.. mohla bych možná přinést nákup.. na každou blbinu jsem vypisovala papír, na jakýkoli úkon.. pak ve špitále se píše pomalu každé přebalení, vše se podepisuje, každý převaz, každé umytí zadku, vše se musí zapsat a podepsat.. i uklízečka podepisuje všechno možné, než jí dají do ruky mop, má zodpovědnost, každé vytření chodby musí zapsat a podepsat...takže mně nepřekvapuje, že pečovatelky nesmí zapnout pračku, nebo být s dětmi v jedné místnosti samy...
Chtěla jsem si udělat vlastní názor, tak jsem se podívala na všechny tři díly dokumentu a pročetla diskuzi jak k dokumentu tak tady a myslím, že ty negativní nálady opravdu vzbuzuje to špatné zpracování dokumentu. Už to tady psalo více maminek. Jaké to je pečovat o tolik dětí najednou si vůbec nedokážu představit a obdivuji je, že se ještě nezhroutili. A to je to, co mi hlavně v dokumentu chybí. Nezajímá mě, jak spolu začali chodit, či co na to její rodiče. Navíc hlavně jejich výlevy podle mě mladé rodině nejvíce škodí. Mělo by tam být opravdu více ukázáno, kolikrát za noc vstávají a chystají jídlo pro děti, přebalují. Třeba i trošku vyčíslené měsíční náklady, ukázáno, jak se děti oblékají a chystají na vycházku, jak si hrají se starším chlapečkem, pokud vůbec. Prostě více o rodinném životě a péči. Myslím, že pak by lidé neměli ty nenávistné komentáře. Je fakt, že pokud jsou tam střihy jen na to, že se matka chválí, že má princeznu, která měla na lepšího kluka, že zastane dvě rodiny a pak střihy na to, jak mladí řeknou, že nemají na sedačku nebo chtějí domek, tak to lidi popudí. Snad jsem napsala srozumitelně oč mi jde. A jinak miminka jsou krásná a zdravá a to je hlavní. A ty starosti teprve přijdou a to už jim teprve nezávidím.
Holky na rovinu, ktera z nas by ty patercata chtela. A kdyby je uz mela, ktera by si nestezovala.
Mě to přijde jako mazec, když jsem viděla jak v noci krmí dvě ženský mimča a ostatní pláčou, tak toho na ně je asi opravdu moc. To, že jim někdo něco dává, sponzoruje je atd. beru, jinak by to neměli šanci zvládnout. Co se mi nelíbilo, tak to, jak pořád maminka dětí říkala, že ty peníze za pečování by si zasloužila její máma atd. To tam zaznělo několikrát a protivilo se mi to a taky to, že chtěla po pečovatelce umýt nádobí a rozhořčovala se, že to neudělala. No nevím, každej to má jinak..🙂
Tady se stále mele jen o rodičích, přitom pomoc potřebují a dostávají ty děti!
Rodiče se snaží aby byly děti spokojené. Jde o děti, nejsou to žádná domácí zvířátka aby se tu pomlouvali rodiče co dostaly, nedostali, co chtěji nebo nechtějí. Fandím jim že se nebojí veřejně chtít pro děti to nejlepší, aby žila normálně, s minimem omezení. Proč by měly ty děti platit za to že se narodila jako paterčata a ne jako jedináček... Jestli stojíme jako společnost za něco, tak je snad slušnost a samozřejmost těm miminkům pomoci k normálnímu šťastnému dětství. Ale jsou takový lidé, co nadávají že je nedali pryč atd, takový nevidí hodnotu života, takový staví peníze a majetek nad život, hanba.
@kristyn.g Ale v diskuzi nikdo neříká (nebo alespoň většin), že to nebo ono neměli dostat. Ale jelikož se to rodičům nezdá dostatečné, tak rozebíráme, jestli ta pomoc je dostatečná nebo není 🙂
@sardelka15 Přesně jsi to vystihla, přijde mi to jako spíš dokument o romech, než o rodině s paterčaty.
@leniiis no hele já bych po pečovatelce také chtěla aby umyla nádobí ... nesmí pracovat s elektrickými spotřebiči, takže zapnout pračku, mikrovlnku, sporák, vysavač, žehličku, to nehrozí ... v péči o děti je pečovatelka limitovaná, takže tam také zas až tolik nepomůže ... no tak bych po ní chtěla, aby alespoň utřela prach, zametla (když už nesmí vysát), vytřela a umyla nádobí ... aby převlíkla postýlky, zašila oblečení, připravila zeleninu apod. na vaření ... prostě bych se ji snažila zaúkolovat a využít na maximum to málo, co dělat může ... vždyť ta pečovatelka je za to placená a matka si snad ve své domácnosti může říct, s čím potřebuje pomoct ... pokud pečovatelka není ochotná pomoci a nějaká z těch prací se jí nelíbí, tak ať jim tam aspoň nezavazí 🙄
@rajecka založilas diskuzi, ale hned v úvodním příspěvku prezentuješ svůj negativní pohled, takže vlastně od začátku navedlas diskuzi na "lehkou averzi" vůči té rodině paterčat ... stačilo přece napsat: sledujete paterčata? jak se vám dokument líbí? co na ně říkáte? ... a počkat si na reakce ... ve tvém úvodním příspěvku si říkáš o to, aby ti ostatní potvrdili, jak jsou rodiče paterčat hamižní a nevděční ... můj názor 😠
@rajecka ale stále se tu rozebírají rodiče. To bude určitě tím jak je to blbě udělané ten dokument. Že je o rodičích a ne o dětech... Když pak čtu na fb nebo na diskuzi k seriálu nebo i tady někdo zmínil tu redukci atd tak je mi to akorát líto...
@lenicka07 I kdyby byly rodiče příšerní tak ty děti si pomoc zaslouží. Myslím že pomoc by měla být ve společnosti automatická, jako to bylo dřív kdy si sousedé pomáhali, dneska je pomoc vnímána jako dar a ne jako slušnost a samozřejmost.
@kvakuska Založila jsem diskuzi a samozřejmě řekla svůj názor a čekala, co na to ostatní. Navedla jsem diskutující na lehkou averzi? Každý tady snad má svoji hlavu a napíše sám, co si o tom myslí. Nedělám tady průzkum veřejného mínění, já sama osobně jsem z toho dokumentu lehce zklamaná a rozčarovaná a zajímalo mě, jestli to tak vidím jenom já, that's all 🙂
Všem co tady píšou chytrosti o redukci plodů napíšu jeden příběh z praxe ... paní se léčila na naplodnost víc jak 7 let ... nikdy neotěhotněla ... po sedmi letech léčby, po zavedení dvou embryí, se konečně zadařilo ... obě embrya se rozdělila na dvě, takže náhle paní čekala dvoje jednovaječná dvojčata ... místo dvojnásobné radosti se dostavil čtyřnásobný strach ... po konzultaci s mnoha lékaři a po velkém rozmýšlení šla na redukci (nechtěla riskovat porod čtyř silně nedonošených miminek, dala přednost donošení dvou, navíc jí bylo jasné, že finančně utáhnout čtyři děti by byl záhul a že od státu může počátat jen s mizernou pomocí) ... volba to nebyla lehká, dohodla se s lékaři, že zastaví vývoj těch dvojčátek, která budou pro lékařský zákrok "přístupnější" ... redukce se zdařila, nicméně někdy v patnáctém týdnu paní potratila i zbývající dvě dvojčátka ... takže po čtyřnásobném těhotenství jí zůstala jen prázdná náruč ... je to už pět let a paní od té doby už neotěhotněla ... rozhodovala se zodpovědně (jak tady některé z pisatelek volají) a zbyly jí jen oči pro pláč .... co povzbudivého byste vzkázali téhle paní? (bohužel nemůžu napsat "téhle mamince") 😖
@kvakuska Taková pomoc státu ve formě pečovatelky mi přijde fakt nanic, zbytečné vyhazování peněz, mamince to příliš nepomůže. Lepší varianta by byl příspěvek na pečovatelku nebo nějak zvýšený rodičák, kde by se zohlednilo že prostě maminka to sama zvládnout nemůže. A bylo by na ní koho si vybere, kolik péče dané osobě svěří a odpovědnost by byla na ní. Ať si vybere klidně někoho z příbuzných, stát by to vyšlo levněji než pečovatelka a maminka by byla spokojenější.
Tak ono se řeší celkově, že maminky vícerčat mají mnoho nedořešených problémů, ať už je to výše rodičáku, porodné nebo pečovatelka. Doufám, že ten dokument dopomůže k tomu, aby se s tím něco udělalo. Aby maminky, které porodí vícerčata si nemusely jít hodit mašli, protože nebudou mít prostředky. Stejně stát ty peníze tak jako tak vydá, protože když rodiče vícerčat dostávají jen jeden rodičovský příspěvek, tak pokud nemají velmi vysoké výdělky, tak automaticky spadnou pod životní minimum a musejí jít na sociálku žádat o přídavky, příspěvky na bydlení a podobně. Akorát kdyby měli ty prostředky formou rodičovského příspěvku, tak nemusejí neustále chodit někam vyplňovat formuláře a doslova žebrat o peníze.
Mně je z této diskuse docela smutno ☹ Hodně tady píšete o tom, že jim nikdo nic nezávidí, ale z těch názorů mám já osobně pocit, že je to právě jen o té závisti. Ale jak píšu, je to můj osobní pocit, možná to tak ve skutečnosti nikdo nemyslí... Na mě to působí tak, že "my taky vychováváme děti a nic jsme nedostali, proč oni ano". Paterčata jsou ale určitě unikát, takže je to trochu jiná situace a jsem ráda, že v této zemi ještě existují lidé, kteří jim chtějí do začátků pomoci. A pro tu firmu, která věnovala kočárek a další věci je to i určitě i forma reklamy 😉
Nejvíc mi ale je smutno z těch názorů, že se mohla rozhodnout, jestli si děti nechá nebo ne, že pokud na ně nemá peníze, nikdo jí je nenutil. Toto v životě nepochopím, jak může někdo napsat ☹ Ať už se rozebírá redukce, nebo adopce - to ji opravdu někdo dokáže odsuzovat za to, že nechala všechny svoje děti žít a chce je vychovávat? Jen kvůli penězům? Kvůli tomu, že nemá odpovídající zařízený byt a úspory pro všechny na kroužky, vzdělání, ...? Tak pokud by takto uvažovali všichni, porodnost by asi šla radikálně dolů a to nejen v dnešní době, ale myslím, že ani spousta z nás by se nenarodila 😉
@kvakuska to je hrozne. je mi pani moc lito. cekame ted jednoho prcka -- a vlastne vymodleného a moc doufam, ze bude vse ok. zadarit s ctyri, necham si je, ikdyz to msi byt silene tezke.
kde prosim mohu videt dokument? rada bych si také udelala vlastní názor.
dekuji
@marketa11112 Zadejte si www.ceskatelevize.cz a tam do kolonky Paterčata měly by vám vyjet všechny tři díly ve videoarchivu.
@marketa11112 tak držím palce, ať je vše v pořádku 😎
Pokud jde o tu paní o které jsem tady psala, těžko říct co by bylo, kdyby nešla na redukci ... možná by tady teď o ní někteří psali, že si měla rozmyslet mít 4 děti, když na to nemá ... a odsuzovali by ji, že na redukci nešla ... je lehké odsoudit druhé, když člověk není v jejich situaci 😠

mě nejvíc dostal ten hoax,kde se psalo,že dostanou od státu 220000.Ale nikoho nenapadlo,že to je klasická rodičovská,kterou bude ta máma rozděleně dostávat po dobu,co bude doma s dětma,a že tuto částku dostala každá z nás,co máme dítě. 😀