icon

Sledujete dokument Paterčata?

rajecka
27. zář 2014

Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.

dora13
28. zář 2014

@barinkas Pani neplanovala, ze bude mit sest deti, chtela druhe. Pises, ze ji nikdo nenutil, aby si deti nechavala -- ze ceka patercata se zjistilo az ve 20 tt, to uz je na redukci plodu, i kdyby na ni jit chtela, pozde. Videla jsi nekdy, jak vypada dite ve 20 tt a dala bys ho jakymkoliv zpusobem pryc?
Tento komentar bych do jiste chapala, kdyby mela sest deti po sobe, ale v dane situaci je, bez urazky, naprosto scestny.

rajecka
autor
28. zář 2014

@romca05 Tak já nevím, ale já prostě žádné příspěvky, že by jim někdo záviděl a neměli dostat nic teda nevidím. Naopak se tady všichni shodují, že to mají fakt těžké, nikdo by nechtěl být v její kůži a rozhodně mi měla dostat jiný rodičák než my ostatní. Ale už je tady toho hodně a nově diskutující asi jen prolítnou očima příspěvky a reagují. Já osobně jsem byla mile překvapena a potěšena, jaká podpora a zájem ze strany veřejnosti a úřadů se jim v dnešní době dostala. A proto mě naopak nemile překvapilo, jak se rodině poskytovaná podpora úplně nelíbí a nezdá se jim dostatečná. Chtěla jsem jen znát názor dalších maminek, které pořad sledují.

helenamatyi
28. zář 2014

Podle meho ani neni co zavidet je to statecna mamina

romca05
28. zář 2014

@rajecka Diskusi jsem četla celou, než jsem něco napsala. Ale jak jsem psala, většina komentářů ve mě vzbuzuje ten pocit, že je to o závisti a znovu píšu, že je to jen můj pocit, třeba to diskutující tak nemyslí 🙂 Já se ani moc nechtěla vyjadřovat k tomu, že něco dostali, jestli poděkovali, nebo si stěžují, mě spíš opravdu zarazily ty názory, že si mohla vybrat, jestli ty děti mít, nebo ne, že kdyby byla rozumná, tak je nemá, protože na ně neměli připravené dostatečné zázemí. Toto je věc, kterou nikdy nepochopím, že někdo může odsoudit maminku, která přirozeně počala děti (i když více než je obvyklé 🙂 ) a rozhodla se je donosit, porodit a vychovat. To by totiž mělo být, aspoň podle mého názoru, normální a ne k odsouzení ☹

dolda
28. zář 2014

@lvicek2000 máš pravdu a ještě udělat si názor z nějakého sestrihaneho dokumentu hovoří za vše o IQ některých 🙂

dolda
Odpověď byla odstraněná
kvakuska
Odpověď byla odstraněná
fram
28. zář 2014

@romca05 napsala jsi to krásně 🙂 Někdo tady dokonce napsal - nechápu, proč je nedala k adopci 😕 Copak to jsou housky, aby se po jejich narození rozhodla to a to dám pryč a to a to si nechám 😔 A na redukci jít nemohla, na paterčata se přišlo pozdě ( to je tu zmíněno již několikrát) a i kdyby tu možnost měla, určitě to musí být nepředstavitelně těžké rozhodování jestli zákrok podstoupit nebo ne. A na prvním místě jsou tu ty děti a ne rodiče.

isoldaeva
29. zář 2014

Holky, je názor a názor. Vím, že názorů může být tolik, kolik nás tu je a je potřeba se vzájemně tolerovat a proto jsem příspěvky, které se týkají úrážení raději smazala. Děkuji za pochopení.

michaela_2
29. zář 2014

@kvakuska .....a možná, že by stejně přišla o všechny čtyři miminka. Já znám osobně maminku, která na redukci byla. V jejím případě šlo ale o dvojčátka. Měla určité zdravotní komplikace, při kterých by prý bylo velké riziko potratu, u dvojčátek.
Narodil se jim nádherný kluk. Je pravda, že po jeho narození brečela, že měli mít původně dvě děti, ale nakonec byla ráda, že se takto rozhodli a alespoň jedno dítě se narodilo zdravé.

Není to ovšem případ těchto paterčátek, maminka je donosila přímo ukázkově. Osobně mám ale z tohoto případu hodně rozporuplné pocity 🙂 Já bych nikdy nikomu nedokázala do očí říct - jdi na potrat! ( byť by šlo ,,jen'' o částečný, tedy redukci).
Na druhou stranu nevěřím tomu, že paterčátka, lékaři zjistili až tak pozdě a zrovna tak mám z celé té kauzy hořký pocit, jak vše dělají jenom pro zviditelnění se.
Dotyčná maminka mi byla sympatická z tisku, z dokumentu ale vůbec. A vsadila bych všechny svoje boty, že za cca 12 let budou v Milovicích tito kluci dělat čest svému původu 😉

Mimochodem, jsem dost zvědavá, jak zrovna tito dva, uživí šest dětí, až zájem veřejnosti a tím pádem i tisku opadne. Až děti začnou chodit do školy apod.

katchula
29. zář 2014

@romca05 naprostý souhlas, moc pěkně napsáno 🙂
Osobně mi dokument přijde zajímavý, ale souhlasím s názory, že kdyby to bylo více o miminkách, tak je to ještě zajímavější. Průpovídky babičky (matky Saši) mě přijdou jako zbytečná vata, co nikoho moc nezajímá.
Jinak jim přeju jen to nejlepší, už těhotenství s paterčaty muselo být hodně, hodně náročný a náročných bude i dalších X let.

lnk
29. zář 2014

tak na redukci si myslím, že už asi jít nemohla. pokud vím, tak o pěti dětech se dozvěděla někdy v pátém měsíci. která z vás by v pátém měsíci šla dobrovolně ukončit pět životů? na to je potřeba mít asi hodně velké "koule" 🙂 ale jinak je fakt, že jsem taky celkově rozčarovaná z těch jejích rodičů a bráchy, jak se předvádí, občas nechápu, co to tam vyvádí. mamince to upřímně nezávidím. měla jsem co dělat s jedním dítětem, na jejím místě už bych si to dávno hodila 😀

saminomimino
29. zář 2014

@spagatice to se krásně říká ale nejspíš hůř dělá " Jé maminko,čekáte nejspíš pět dětí,tak které z nich odsajeme??"Nesoudit,z rodinky máme divný pocit a nemám je ráda,ale soudit matku za to ,že si nenechala už v břiše zavraždit 2-3 děti,je hnus,navíc tohle je vždy rizikové,regulují se z trojčat na dvojčata ale z paterčat,pochybuju že by šly 3 "odstranit" jen tak

saminomimino
29. zář 2014

@spagatice navíc ona o 5 děteh věděla až někdy kolem 5 tého měsíce,to je redukce nemožná

luciana82
29. zář 2014

Já mamince tedy péči 5 dětí nezávidím, ale že do televize řekne, že se to nedá zvládnout, když odejde pomocnice (kterou má zadarmo) před 19.Co by dělala, kdyby to všechno zadarmo neměla. Obdivuji i maminky s dvojčaty, jak to musí zvládnout, když jsou samé a manžel (partner je v práci).Já jsem měla druhé dítě 10,5 měsíce po prvním a 1 rok byl šílený.když jsem zjistila že jsem těhotná, tak jediné co mě zajímalo bylo jestli je tam jenom jedno 🙂 3 děti bych vážně nezvládla.Paní museli říct už při prvním UZ, že je tam tolik dětí.Já bych šla na redukci.Znám maminku, která otěhotněla po hormonech a z 4 zárodku udělali redukci na 2 a už má 2 velké děti.

kristyn.g
29. zář 2014

@luciana82 řekli jí nejdříve dvojčata, pak trojčata a paterčata oznámili až v pokročilém těhotenství... Jinak co by dělala? Já myslím že by se po... Že by to nešlo. že má pečovatelky zdrama, to by mělo být u takového počtu dětí samozřejmostí a i další pomoc.... Nikdo si nevybere takovou situaci.

luciana82
29. zář 2014

Nemyslím si, že by na genetickém UZ ve 12 týdnu nepoznali minimálně 4 děti.

berenika39
29. zář 2014

@luciana82 napadlo tě, že ta mamina o něčem jako potrat, redukce atd vůbec neuvažovala, protože pro ní může být dítě dar a ne něco, co se prostě "dá pryč", když se to nehodí? nemusí každý být pragmatik. v té chvíli...

řekla bych, že jakákoliv polemika o tom, co měla neměla mohla nemohla je úplně bezpředmětná, když je na světě pět miminek, mají milující rodiče, ona sama tam řekla - mám zdravé děti, co víc si můžu přát?

a to , jak to ted všechno zorganizovat, to musí stát asi šílený úsilí, ona je hodně pod tlakem, tahle situace se nedá nijak předvídat, naučit se - je to tak nestandardní, že já jí úplně chápu, když si třeba postěžuje - prostě a jendoduše mlucí, jak jí pusa narostla, at se to někomu líbí nebo ne - je to její rodina, její situace, její právo říct, co si myslí. já jí fandím a moc držím palce, aby to důstojně zvládli.

luciana82
29. zář 2014

@berenika39 ano musí to zvládnout a může být ráda za pomoc a dary a moooc hodně děkovat.co až půjdou děti do školy-když výbava pro školáka je tak za 5000, dále kroužky, tábor, oblečení.to pak bude další dokument že paterčata jdou do školky a školy a co potřebují atd.a určitě 6 školákům nebude stačit 3+1 .ono v dnešní době člověk musí být pragmatik, protože nám (většině maminek tady stát nic nedá) i když od střední makám v nemocnici, zvýšila jsem si na mateřské kvalifikaci a až půjde mladší do školky, tak budu dál makat v nemocnici až do důchodů (nebo smrti-protože pro nás na důchody nebude).

berenika39
29. zář 2014

@luciana82 to je sice všechno dost pravda, ale rozhodně ne důvod pro mámu, aby se zbavila svých dětí. pro tebe třeba ano, pro další taky třeba ano, ale pro ní, pro ní ne.
výbava pro školáka nestojí pět tisíc, kroužky? při družině. byt mají, palanda je taky postel a na tábor a lyžák jim třeba nějaký sponzor pomůže. pět dětí, zdravejch dětí.....

luciana82
29. zář 2014

@berenika39- kamarátka má 10 leté dvojčata a za klavír musela naráz na rok vysolit 8000. A je samoživitelka.Škola se bude také za pár let platit.Jestli chci dát dětem dobrou budoucnost a start do života, tak si musím spočítat, jestli na to budu mít nebo ne.Jestli děti až vyrostou budou pracovat a vrátí něco do státu uvidíme časem.Bohužel u této minority to není zvykem

berenika39
29. zář 2014

@luciana82 takže rasismus.
Omluva, nemusíme mít stejný názor. Hezký večer.

luciana82
29. zář 2014

@berenika39 -rasismus ze strany minority-diskriminace ze strany majority. Hezký večer

werumka
29. zář 2014

@luciana82 Já jsem tedy nejdřív koukla na diskuzi a až pak na dokument, ale připadalo mi tu trochu úsměvné zmiňovat genetický ultrazvuk - ten se normálně u fyziologických těhotenství automaticky nedělá a když ho žena chce, musí zaplatit. Myslíte, že maminka paterčat na něj šla, pokud dítě chtěla a za každou cenu si ho chtěla i nechat? Za těhotenství jsou hrazené tři ultrazvuky pojišťovnou. To znamená v začátku, ve dvacátem a ve třicátém týdnu (tak jsem to měla taky - ale měla jsem navíc kvůli rizikovosti hrazeno ještě ve 12.). Takže bych se fakt nedivila, kdyby jí ve 20. týdnu řekli, že je tam pět dětí 🙂

luciana82
29. zář 2014

@werumka U nás jsou 3 geneticke UZ- 12,20 a 30 tt.a pak zaleží kam chodi maminka na gynekologii,jestli ji gynekolog dělá také.jsem zdravotní sestra takže vim o čem mluvim.

werumka
29. zář 2014

@luciana82 Já vím, že víš 🙂 Ale předložila jsem svou zkušenost. Kdybych nešla na genetický, tak mezi 8. a 20. týdnem žádný ultrazvuk nebyl (a to jsem chodila do rizikové poradny). Taky vím, že kvalita ultrazvuků se hodně liší. Kvalitní ultrazvuky mívají na velkých pracovištích, ale u gynekologů zas takový děla nejsou. Kolikrát se stane, že gynekolog vidí jen dutinku a v nemocnici na kvalitním už vidí i plod s bijícím srdíčkem.

luciana82
29. zář 2014

@werumka to máš pravdu.já jsem zvyklá z Motola že tam je špičkové vybavení.Před mateřskou jsem dělala na operačním sále dětského kardia a polovina rodičů nevěděli že budou mít nemocné dítě,protože v malinkých nemocnicích po celé republice to né všude umí poznat a po porodu letěli do Motola k operaci :(

katynka78
29. zář 2014

Tato diskuze mě velmi baví, protože jsem se na dokument o paterčatech velmi těšila. Neodsuzuju nikoho za jeho názor, ale je pravda, že s některými maminkami tady bych se s chutí i pohádala v tom směru, že mi příjde, že tu někdy nepíšou maminky.
Psát - myslet pragmaticky, nechat utratit, zredukovat, nenechat si pět dětí, rozhodnout se, které nechat. To jsou pro mě dost silná slova. Moc dobře si pamatuju, jak jsem byla velmi přecitlivělá v době těhotenství a po porodu se to o moc nezlepšilo. Za sebe můžu říct, že kdybych byla zdravá a vše se vyvíjelo dobře a přesto by po mě chtěli redukci, cítila bych se velmi zle a nesla bych si do smrti v srdci tíhu, vinu a bolest z toho, že jsem nechala umřít zdravá děťátka.
Často se tady píše - v dnešní době je to těžké, musíte počítat každou korunu, myslet na to, co bude za pár let a zda budete moci dítěti dopřát kroužky a výlety a tak. Já to beru jinak - podívám-li se na jakoukoliv dobu, vždy byla v něčem těžká a když to přeženu, tak není to tak dávno, co proběhly světové války - naši rodiče jsou první generací, která je po druhé světové válce vychována vcelku v klidu. A myslíte si, že v době války si lidi říkali - nebudeme mít děti, do jaké doby je přivedeme, vždyť nic nemáme atd. Ano říkali si to, ale pro ně děti byly často jediným důvodem k životu, k chuti k životu, děti byly často jediný smysl života a dělali pro ně všechno na světě, aby je vychovali, aby měli co jíst a co na sebe. A neměli kroužky, neměli žádné vymoženosti a přesto na rodiče děti vzpomínali a mysleli s láskou, protože měli od rodičů lásku.
Ač to tak nevypadá , tak často se zapomíná, že pro děti je nejdůležitější zázemí, láska, jistota a to jsou rodiče. Ano, může mít dítě mindrák z toho, že nemá tolik dárků na Vánoce, jako mají spolužáci, ale s tím se časem vyrovná, když mu rodiče vysvětlí proč tomu tak je. Ale pokud dítě nemá nikdo rád a nemá fajn rodiče, s tím se nevyrovná nikdy. A tato paterčátka mají dobrý základ - rodinu a milující rodiče.

mitote
29. zář 2014

cetla jsem jen posledni stranku, na vice nemam zaludek... A vite co? Jako velk RESPEKT pred ni. At je jaka chce, at pusobi jak chce, ma naraz 5 deti, o ktere se snazi postarat jak nejlepe dokaze. Vsichni jsou tady hrozne chytri, ale moc bych chtela videt vas v jeji situaci. Na redukci jit nemohla, na tu bylo pozde. A ja osobne bych na ni taky nesla. A vubec, vite jak vypada dite ve 20tt, kdy zjistli, ze jich je pet? Ja vim, jak vypada dite ve 25tt a je to normalne clovicek se vsim vsudy. Vite, co to je mit nedonosene dite? Jenom jedno? A ona jich ma PET! Myslite si, ze je to takova sranda, jako s donosenym ditetem? Ani omylem. A to ze ma plinky zdarma nebo jine veci,... no vsak at ma. Vzdyt pokud clovek neni milionar, tak to nemuze nikdy zvladnout financovat. Misto toho, abychom si cenili, jaka mimoradna udalost se udala, tak ji akorat vsichni vyhrozuji a nadavaji. Bomba. Jeji pritel chodi do prace, ona je i dle vyjadrovani inteligentni, co vim z jejiho okoli (tchyne tam bydli) tak je to vice nez slusna rodina a vy tu budete porad psat rasisticky kecy. 🙄

werumka
29. zář 2014

@luciana82 Já jsem právě do poradny v Motole chodila. Ty ultrazvuky tam mají fakt skvělý, ostrý, jasný...

Strana