icon

Sledujete dokument Paterčata?

rajecka
27. zář 2014

Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.

tarra27
30. říj 2014

nehledě na to, že si se všema pracovníkama tyká...a to já bych si v práci, kdybych tam dělala, teda tykat nechtěla...pak si jedna k druhe straně dovolují atd...a je jedno která...jsme v práci, vykáme si....žádný kamarádíčkování.....pak to takhle dopadá...

big_el
30. říj 2014

@tarra27 Víš ono by se to dalo i pochopit, kdyby ta Saša byla doma a taky něco dělala, ale oni to tak sestříhají, že věčně není doma, že toto mě teda nakrklo taky..že si lítá po venku a chce pak po někom, at ji žehlí..a když není po jejím, hned je zle ..

tarra27
30. říj 2014

@big_el jedna věc je sestříhání a druhá vc, jako já jsem třeba všechno neměla a dodnes nemám vyžehleno.....máme sušičku a spoustu věcí poskládám...a i když jsme neměli, tak jsem prádlo skládala...ne všechn, ale stejne se nektere veci hned pobryndají, ušpiní....a když už nestíhám, nemůžu nutit někoho jiného aby to dělal za mě a ještě bý naštvaná, že to nedělá....

já nevím...i jak mluví, protahuje slova, mě přestává sedět...a to jsme ji dříve chválila a fandila....

tarra27
30. říj 2014

@big_el navíc ale nemůže hend volat a řešit, že když to teda neudelá na popud muj, maminky, tatínka, že s ní rozvážu smlouvu....to je drzost podle mě

andelka
30. říj 2014

@tarra27 tak určitě to není dobré, zanedbávat kvůli práci rodinu. ale taky mi přijde že ten syn to říkal i proto, aby bylo vidět, že prostě ona toho pro paterčata a Sašu dělá víc než musí, a že oni to považují za samozřejmost. Bohužel ne každý umí určit pevné mantinely a co není v jeho kompetenci nebo úkolech prostě nedělat, když ví, jak to na druhé straně je, a že sám je pod drobnohledem jestli pomáhá kvalitně. Chápu že si toho asi nabrala moc, a že dělá i věci které by nemusela, jenže prostě když ji o to požádají, tak se snaží pomoct. Je obětavá. Možná až moc. Ale chápu to, sama jsem podobný blbec.

tarra27
30. říj 2014

@andelka není to snadné nekoho odmítnout....ale u ní je problém rozdelit práci a kamarádění...plus teda podle mě, já bych byla radeji, kdyby mě vykala...a nebo tak má Saše říci narovinu, že musí sama, že tam nepujde zařizovat s ní atd....na jedne straně dělá obličeje na kameru a na druhé sraně saše nic neřekne....to se taky nedělá...to taky není uplně fer...nehlede na to, že takhle si to nastvaila sama....

andelka
30. říj 2014

@tarra27 to jo, máš pravdu, že ten vztah byl od začátku hodně blízký, nebo mi to aspoň tak přišlo. Pak je těžké odmítnout, co už je moc.
Celkově mi přijde že se tam plácají v kompetencích, nikdo neví pořádně co a jak, co může, co ne, kde čekat pomoc, kde už ne..

tarra27
30. říj 2014

@andelka jedna vec je že nevědí, ale druhá věc je, že Saša je hotová, čemu není divu, ale nemůže "vyhrávat" ostatním...sice za situaci nemůže, ale nemůže za ní ani stát potažmo pečovatelky....a děti na rukou mají...takže tohle by měla být i pro ni jako pro mámu priorita....že je o deti postaráno, že s detmi někdo je....a ne že mají žehlit.....nehlede na to, taky když byli na očkování, neutěšovala malé ona jako máma...ale všichni okolo....ona se dívala z boku....

jak píšu, dřív jsem ji fandila a i dost ji bránila....ale ted mi přijde jako děcko....ktere si hraje na dospělou a bude přikazovat a tím ukazovat, jak vše zvládá....

a pokud klára měla k ní blízko, tak si s ní má sednout a bavit se s ní narvinu...heled podívej, já s tebu nepujdu...musíš trošku sama, mám práci rodinu atd....a ne se na ní usmívat a chodit po špičkách a bokem delat obličeje do kamer

andelka
30. říj 2014

@tarra27 to máš taky pravdu. Přijde mi že ji málo vidím s dětma v náručí, nebo tak celkově v nějaké interakci.
Taky jsem jim napřed fandila, ale teď teda nic moc. Už tak celkově s tím hospodařením a vnímáním reality mi to přišlo až moc. Já jsem na to trochu háklivá, však víš..
A přijd emi, že se jich Klára snad i bojí, té rodiny. Nebo že by zas se řeklo že jim málo pomáhá..No kdo ví. Jako nezávidím jí ani trochu. Já bych s tou rodinou komunikovat nechtěla ani náhodou.

tarra27
30. říj 2014

@andelka jenže klara to má jako práci...a pokud neumí jednat...to co na to chceš napsat...
Vždyt ona by měla jako první přijí a říci, heled Saši, takhle to njede...nebude ti to asi příjemný, víš že já tě bráním, kde jde, ale tohle už musíme dělat jinak....a jednat s ní narovinu...

já nesnáším, když se někdo chová jako klára....usměv sem usměv tam a jen tam člověk není, tak už obličeje a říká a i mluví jinak...tohle se nedělá.....a přijde mi i nefer, že ty matce neřekla hned, že nebude mít dávky...to ji měla hned říci....a ne na uřade, no to jsem jim ještě neřekla....a pak am sedí a vyhrává no to mi ani neříkej...

ona t má jako povolání, je hezké, spoustu věcí sehnala, vybojovala, ale neumí jednat narovinu a to by mě vadilo....jak jako člvěku, kterému pomáhá, tak jako zamestnavateli...kde to jsme...ona není v pozici, že se má bát ozvat....já tohle videt v tv, tak ji pošlu někam....

nehlede na to, ona si stěžuje na to, co si sama zavedla...a jim nic neřekne...jen do kamer stěžuje....vždyt nekolikrát klára řekla, kdykoliv volej, ve dne v noci, já jsme na přijmu....když nebudeš vědět, zavolej...a pak se diví, že ji volá....to je zase vůči Saše nefer....ale jak jsme psala, Saša už mi tím teda vadí....takové kolmazení okolo, když cokoliv řeší....a pak se zlobí....a hlavně my za nic nemužeme resp já za nic nemůžu....oni oni oni...to mi nepřijde vpořádku

andelka
30. říj 2014

@tarra27 jo, tak to máš pravdu taky. Ono na jednu stranu babička a celá rodina pořád hustí jak by chtěla mít to placené a když se to konečně nějak vylítá a pořeší tak je to zklamání, protože je to málo peněz, a není to výhodné. Což asi dneska každý na to hledí, z čeho vyžije a z čeho ne. Na druhou stranu aspoň vidí jak jsou pečovatelky placené. Už jen za to bych s nima jednala jinak. Nemají za to desetitisíce.
Kdyby každý znal své povinnosti, možnosti, mantinely, kompetence, myslím že yb to lépe klapalo a nevypadalo by to že někdo někoho moc využívá,nebo že někdo málo pomáhá a angažuje se.

tarra27
30. říj 2014

@andelka hlavne si měli sednout všichni už na začátku....a taky si myslím, že si neměli hned tykat všichni...je sice hezký, že tam spolu pracují....ale je to pořád zaměstnání....pak se diví, že si na ně každý otevře pusu...

njn...je tam víc věcí...Saše nezávidím, ale je taky videt, že si myslí, že si z ní každý sedne na zadek...ji něco řeknou a to není nikdy bez A proč jako? A já za to nemůžu....kdyby řekla, to mě štve, já už toho mám plnou hlavu...a taky nejsem příjemná, jsem tady pořád...musíme to vymyslet, at si jdu jednou týdne ven mezi lidi, třeba do bazenu....at vypnu...situaci ji nezávidím, navíc je mladá...ale od toho je tam i klára, aby ji vysvetlila c a jak a že si z ní prostě na zadek každý nesedne...a aby s ní jednala narovinu....to si myslím že je základ....

tarra27
30. říj 2014

@andelka navíc ona klára z toho má taky dost dobrou reklamu plus se chce ukázat jak je schopná a dobrá....

ale tohle jednání je od ní docela podraz

andelka
30. říj 2014

@tarra27 na to si myslím že Klára není správný člověk. Na tohle musí mít člověk koule, srovnat tu rodinu a nastavit rovinu jednání.
Ale jinka zpočátku mi přišlo že bez Kláry by to tam všechno padlo, že byla ten dobrý element, který chápal obě strany a fakt se snažil věci řešit.Ale ty kompetence, očekávání..v tom plavou od začátku.

kajalka
30. říj 2014

@tarra27
@andelka Já si teda myslím, že Klára všechno v pohodě zvládá u bílých rodin a teď prostě dost narazila a neví, co s tím.

andelka
30. říj 2014

@kajalka taky možný. Ta rodina je ořech pro každýho. Já bych tam být nechtěla.

kajalka
30. říj 2014

@andelka Ani já ne. Věřím tomu, jak tam padlo, že je tam strašná atmosféra. I z tý televize to sálá, je to tam takový strohý a rodina se mi zdá být dost útočná a v podstatě asi i líná.

morgan
30. říj 2014

Zajímalo by mě, jestli ten dokument Saša s rodinou viděli sestříhanej už dřív nebo až teď v tv, ale podle mě až teď a musí teda koukat. Řikala, že tam bude pravda, ale tahle "pravda" jim vůbec nepomohla.
Tenhle díl byl hodně o "propagaci" Kláry, je pravda, že není hezký, že to Saše neřekne do očí, ale jinak jí obdivuju kolik toho udělala nejenom pro ně, ale i pro ostatní.
Jak byla Saša na návštěvě u maminky trojčat, tak bylo vidět jak si zase chtěla stěžovat, že nedostala porodný na všechny děti jako tahle maminka, ale naštešti měla nějakou sebereflexi a nakonec mlčela...
Ta paní co by podle Saši měla žehlit (nepamatuju si jméno), tam je za peníze tý asociace dvojčat, je to dobrá vůle Kláry (a jistě by jí využila i jinde) a ona s ní chce rozvazovat smlouvu???? Mazec! A zřejme by si Saša chtěla vybrat jinou a lepší, co by žehlila....a že do ní vandruje i babička s dědou ať vyžehlí! No odešla bych tam odsud okamžitě... Celá rodina je neskutečné drzá a chce jenom poroučet... až by to bylo k smíchu, kdyby to nebyla pravda....

tarra27
30. říj 2014

@morgan
@kajalka holky já argument, že tady narazila, že tady je to oříšek moc neberu... to co já ji vytýkám, je jednání narovinu....a to musí mít ve svém oboru se všema, to není žádný nadstandart....měla by jednat jasně, stručně, vystižně a tak jak to je....jedině tak může pracovat s lidma...udelala toho pro ně hodně, na druhou stranu, nikdo ji k tomu nenutil...začala si s nima tykat, je to její věc, sama Saše řekla, at volá kdykoliv...vůbec ji nevede k tomu, aby byla samostatná....a pak to kritizuje do tv...ale sama se do te situace dostala a jediná cesta jak z toho ven je začít jednat jinak...Klara říkala že je to normální rodina...chápu, že ji bylo líto, jaké měl někdo kometáře atd kvůli tomu, že je Saša Romka...ale to přece neznamená, že jim polezu do za.ku a nechám si vše líbit a budu dělat, že je vše vpořádku...navíc ji nepomůže, že práci budou dělat za ní a že s ní bude běhat s každým pr.em ....

tarra27
30. říj 2014

@morgan jj, souhlasím....někdy co řeknou je dost velká drzost

kajalka
30. říj 2014

@tarra27 No jo, jenže to jí řekla, když to byli úplný drobíci, teď jim je tam půl roku a Saša volá furt, to určitě Klára nečekala. Ano, měla by je utnout, ale to už asi dost dobře nejde. A tyká si i s ostatníma rodinama vícerčat (zřejmě). Tady se dle mě projevuje typicky romská povaha, vysavači s nastavenýma rukama.

tarra27
30. říj 2014

@kajalka no, podle mě to kára narovinu může říci prakticky kdykoliv.....je jedno jestli na půl roce, roce neb kdykoliv...může říci, podívej Saši, deti jsou větší, já mám opravdu hodně práce, nemám na starost jenom vás a už musíte trochu sami...zkoušejte řešení sami, zkus sama zajít tam a tam....atd...protožem pak je nefer to vyčítat Saše - když si myslí, že Kláře to nevadí....

morgan
30. říj 2014

@kajalka přesně to si taky myslím, že vždycky byla zvyklá nabízet se (ve dne v noci), ale nikdo jí takhle nezneužíval a ona se z toho neuměla dostat...

morgan
30. říj 2014

@tarra27 to je taky pravda, třeba už ji to řekla, uvidíme jak to bude pokračovat a ano, měla Saša naučit větší samostatnosti...

tarra27
30. říj 2014

@morgan uvidíme...ale čím víc je poznávám, tím víc vidím, že mi přesávají sedet....každý jsme nějaký...nic špatneho jim nepřeji, naopak....vůbec jim to nezávidím....
snadné to nemají....už proto by ale měli změnit přísup....

renca_hanych
30. říj 2014

@kajalka @tarra27 holky ahoj, čekala jsem celý den na reakce na včerejší díl, mě se to pořád líbí, spíš z toho titulu, že to je ze života 😉 aleje fakt že paní Klára se včera trochu ztrapnila, tím jak už bylo psáno výše - na Saše jí kde co vadí ale neřekne jí to. Z jejího postu, zkušeností a díky praxi přeci musí umět s lidmi jednat na rovinu a prostě musí umět říct ne. Sama jsem ze sociální oblasti - sociální pedagog/pracovník - a je fakt že to není jednoduchý říct a ted dost, ted si nastavíme jiná pravidla a pod ale taky jsem to musela udělat. pracovala jsem v občanské poradně, kam chodili různorodí klienti s rlznorodýmy prolémy, bohužel nejčastěji to byly pracovní problémy, rozvody, domácí násilí a dluhy, ze začátku mě těch všech lidí bylo moc líto, dělala jsem pro ně nadstandartní věci - jako že jsem jim vyřizovala př. dložení splátek, snížení splátek, finanční bilance rodinného rozpočtu, sepisovala návrhy k soudu, to nebylo mojí náplní ale moje dobrá vůle, jenže, pak jsem se dostala do bodu kdy jsem si to tahala domů, v hlavě a byla jsem na hraně syndromu vyhoření, z práce jsem nakonec po dvou letech odešla. Ted už vím že bych to dělala jinak. Klára pokud k tomu nebude přistupovat profesionálně tak se z toho taky "zblázní". Ono jedna věcje kamarádství, ale v případě že jim zprostředkovává nějakou službu - terenní soc. pracovnici, pečovatelky apod, tak by se měla chovat jako šéf 😉 jednoduchý to není ale....jinak dětátka jsou nádherný, Saša si teda užívá s tím břichem, už minule se mě zdálo že jí zase roste, tak jí přejme hlavně zdraví a stejně jednoho dne se o ně budem muset starat jen ona a nejbližší rodina, protože pečovatelská služba jednoho dne půjde k potřebnějším, dalším dětem. Jinak jak byla u té paní, co měla trojčata tak si myslím že ne že by ji ovlivnila sebereflexe, ale spíš to že ta paní prostě jasně řekla že jim nepomohl nikdo, ani stát a že to taky nějak zvládli ikdyž to byl mazec, prostě mě přijde že jí tím vyrazila dehc, čekala spřízěnou duši a ono se nic takového nekonalo, spíš pochopila že stěžování by nepadlo na úrodnou půdu. Mají to moc těžký, nezávidím ale pořád budu koukat dál, protože mě zajímá jak to bude pokračovat dál 😉

tarra27
30. říj 2014

@renca_hanych krásně napsáno a souhlas....

😉

nov777
31. říj 2014

Zatim jsem ten dil nevidela, ale klara uz tu byla probrana vickrat a je pravda, ze nejak celou dobu ani nechapu jeji pozici. Nepusobi na me jako nestranny propojovaci element. Spis mi prijde, ze je tam chvilku za kamaradku, chvilku za vyjednavatele s urady, v jednom dile to vypadalo, ze si dela rodinny medailonek atd. Ten vystup kvuli smlouve mi prisel hodne neprofesionalni. Nejvic me tam asi zarazilo, jak si jeji deti stezovali, ze na ne nema dost casu a vari jenom kvuli kameram. To by mi bylo hrozne lito, kdyby mi tohle rekly moje deti.

hanulkapal
31. říj 2014

@nov777 Já si myslím, že děti to řešily před kamerou proto, že už mají stoprocentně po krk toho, že je Saša a její rodina upřednostňována před nimi a já se jim popravdě nedivím. Nemyslím si, že Klára "vařila jen kvůli kamerám", podle mě chtěly upozornit na to, že tady je něco špatně a dost se jim nevěnuje. Jinak máš pravdu, v dokumentu je jí věnována dost velká část v každém díle, chápu, že chce ukázat svoji práci, že se věnuje paterčatům, potažmo všem vícerčatům, ale stačilo to přece ukázat jednou, nehledě na to, že tam, kde si nastavila mantinely, tam je má. Saša je nesamostatná a hlavně si neuvědomuje, že hlavní roli v jejím životním příběhu hraje ona (tím ji ale nesoudím, věřím, že není jednoduché starat se o tolik dětí ze všech hledisek, co se týče financí, pozornosti, výchovy), ne ten, kdo se ujme velení a "nějak to zařídí". Je mladá, potřebuje berličky, aby věděla, jak si věci zorganizovat, ale v první řadě musí sama chtít a usilovat o to, aby byla samostatnější.

katynka78
31. říj 2014

No tak já se taky přidám. Pořád koukám, pořád fandím a pořád si myslím to svoje. U Saši bych řekla, že nejen naturel, ale hlavně její mladý věk jí pomáhá takto to vymamlasit se všemi okolo. Mladí lidi obecně mají prostě tendenci, když je někdo na blízku, nechat to na něm. A Saša to tak taky dělá, když to jde, tak ať to udělá někdo jiný. Já to chápu, ale jen částečně. Fandím jí pořád a nebudu tady rozebírat to, co je několikrát řečeno výše. U toho očkování - jak se tady psalo, že Saša s miminky moc není - tak tam to bylo rozděleno tak, že každý měl jedno a o to se staral. A Saša u toho jednoho miminka byla celou dobu a hladila ho. A u ostatních se dívala, takže tam bych problém nehledala. A že si s ostaními tak nehraje? Já tam viděla záběry, kdy všechna miminka byla v autosedačkách na koberci a nebo ležely na dece a Saša nad nimi dělala srandy. Kolem těch mimin je tolik práce, že než se všechny převlečou, nakrmí atd. tak je mají v rukou ostatní - babička, děda, pečovatelky. A do toho Saša nezasahuje aktivitou., prostě jeden má miminko a stará se.
Ale moc se mi líbí Tonda, ten má pořád nějakého prcka na klíně a druhou nohou houpe autosedačky. 🙂

Jinak já mám tady vždy pocit, že se řeší úplně jiné věci, než chci napsat já, ale pak musím trochu reagovat na to, co se tu píše. Ke Kláře bych řekla jen jedno - klobouk dolů a smekám skutečně. Navíc si myslím, že toto je zrovna typ práce, která nebude nikdy řádně ohodnocená a doceněná. Mě by toto teda vůbec nebavilo.
Akorát si myslím, že jí to trochu přerostlo přes hlavu, že si mohla dát mantinely, aby Saša věděla, kdy může a kdy ne.
A ještě jedna věc - že Klára něco řekne před Sašou a něco jiného bokem? A kdo to proboha nedělá. Jednak je otázka slušného chování a jednak je otázka ventilace stresu bokem, no a co. A nemyslím si, že by si zas tak nechala dělat na hlavu. Když minule nadala babičce, že kvůli ní vylítala tu práci, tak jste tady většinou nadávaly, že to Klára přehnala a tak. Já si zase vůbec nemyslím, že by to přehnala, řekla jí na rovinu, co a jak. A Saši už taky kolikrát řekla, že už je toho moc a že riskuje, že tak na to bude opravdu sama. Jen to ventiluje až ve chvíli, kdy už skutečně není zbytí. A to je rozdíl mezi Romy a bílými. Rom vyletí hned kvůli drobnosti, co se mu nezdá a my jim říkáme, že jsou vznětliví no a bíli se zase více ovládají. Chtělo by to kompromis. 🙂 No za tohle žádné líbí nedostanu, protože tady toho mám moc. 🙂

Strana