Sledujete dokument Paterčata?
Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.
@lenicka07 já to začala sledovat od toho dílu jak jim dali byt a ty děti si přivezli z nemocnice. Spíše na popud diskuze tady. Je to možné, samozřejmě nevím kdy ty dary dostali.
@somalicats díky snad ano.
@lenicka07 Právě, tyhle nákupy stylem "vše 5x" musí být mazec. V naší rodině teď ségra čeká své druhé dítě, bude to celkem čtvrté (moje dvě plus zatím jedna neteř a teď tohle očekávané), takže vše včetně autosedaček a postýlek tak nějak koluje - já na svou mladší nemusela dokupovat prakticky nic, jen polohovací židličku ke krmení a nosítko, a pak UM pochopitelně. Občas koupím nějaký ten kousek nového oblečení (a nemusela bych - ale člověku to nedá, že...) nebo nějakou hračku. Ale kdybych měla do všeho investovat 5x, tak se obávám, že mi ani moje rezerva na živobytí na půl roku, kterou mám nasyslenou, nebude stačit na přežití víc než jednoho měsíce.
Jo, ale pravda - koupila jsem jí nové šatečky na křest 🙂.
@78marcela ano, duchod se pak pocita z průměrného vydelku v cr -- na to ovšem bezni pracujici nedosahnou.
no jinak mi nepripada, ze by na ne byl někdo zli, ze by je někdo vice kritizovala byl na ne prisnejsi metr. tedy většinou jsou davky dost vysoke. stále mi nejde do hlavy, když nekde bylo receno, ze mají jen 6000 rodicak a pan ma pres 10000 plat. z ceho ziji? pry mají 14000 platbu za byt -- ikdyz se mi to nezda, nez se deti narodily, bylo v tv receno, ze byt je na nejaky cas zaplaceny -- tedy zdarma. ale tady se tvrdi , ze ne. tak nevim co tedy v tv a to zastupci jejich města rikali. ale z ceho by rodina platila ostatni věci?
no vim tady u nas o cikanske mamine se trema detma a na poste si vybira sociálku přes 26000 , takze oni jednoduse se sesti detma musí mit celkove mesicne vic. stat jim urcite něco prispiva, tohle proste není mozne.
co me teda ale nadzvedlo je mama sasi -- vychcana az na pudu.... vzdyt porad s praci otravovala. to si jako myslela, ze ty zenske na vypomoc berou kolik? co by chtěla? nedivim se pak, ze jsou všichni nastvani-- místo aby za praci byla rada, tak ty reci ----no jo stat nam da, co bych se namáhala --- pry jestli se mi to vyplati-- to je fakt neskutecna sila. tak za tohle by ji stat uz nemel dat ani korunu.
at si třeba lidi povidaji o polsku jak chteji--tohle tam funguje neskutecne dobře -- podpora je pul roku, pak uz nic. kdo chce pracovat, pracuje. davky maji jen nemocni, nikdo vic. spravny systém.
@somalicats já jsem právě taky obdržela různé "kolující věci" 🙂 takže jsem nemálo ušetřila, ale teď to pomalinku začíná lézt do peněz, např. na jídle už je to poměrně znát. Fakt si to nedokážu představit. Navíc oni jsou znevýhodněni tím že mají málo času, takže nějaké přívýdělky, hledání výhodných věcí atd. pro ně nepřipadají v úvahu. Já kojila, dávám látkové plíny, dělám příkrmy, přesnídávky, mám zahrádku, při pěti dětech je to nemožné, to jsou další věci, které jim prostě zvýší náklady. Takže někoho mimino nemusí stát skoro nic, oni to tak nemají.
@marketa11112 S tím důchodem je to blbost, zase jeden z hoaxů... Podívej se na web české správy sociálního zabezpečení, tam je do detailu popsáno, jak a z čeho se počítá důchod... Tihle nárok na důchod mít nebudou, zato budou mít nárok na různé soc. dávky, takže ve finále si přijdou možná i na lepší peníze, než standardní důchodce... To ale není důchod.
@lenicka07 Já bohužel kojit nemohla, ale jinak taky látkuju, příkrmy i přesnídávky si dělám svoje. Ovšem ty malé děti jsou finančně ještě v pohodě, ta moje starší je už podstatně náročnější - kroužky ve škole, jazykové pobyty... Zlatá mimina 😀
@marketa11112 určitě bych dala dávky také jen opravdu potřebným..
Každopádně bych v jejich kůži byt nechtěla. Že to nebudou mít lehké, to je fakt. Ale taky jsem tu viděla maminku s pěti dětmi, sice ne naráz, ale i to musí byt mazec.
Tak dobrou ženy, jdu spát abych mohla zítra s čistou hlavou vzdělávat národ a odvádět dávky. 🙂
@somalicats mrknu na to, jak se to pak pocita 🙂)
naprosto souhlasím s článkem marketa11112 o vypočítavosti matky. Jestli pak jste si všimly, že i otec paterčat " začíná mít problémy v práci, dávají mu odpolední a když to Saša doma nezvládá, tak on jí v tom přece nenechá..." Jinými slovy, hodí za A a nejde do práce. Nedivila bych se, kdyby pracovat přestal....☹
Irg - jo aha, já Maminku nekupuju, musel by být časopis Babička 🙂. Tak to nás s tím asi taky seznámí. Teď čtu celou diskuzi od začátku, ale právě vzhledem k mému věku si dovolím úsudek, že ty ml.paní, které se " zastávají Romů obecně, se staví jen do pózy, protože je to moderní - být tolerantní k menšinám.
Slova reziserky dokumentu (z archivu ČT):
No vida, konecne jsem se dozvedela par veci, ktere jsou kolem deti. Kolik plinek denne (napr.), jestli je kojila vsechny nebo prikrmovala - to mi prijde zajimavy, protoze ukojit 5 deti do 5. mesice to je vykon, jak jsou nastavene zakony pro rodiny s vicercaty, co se zmenilo. Puste si v tom archivu navstevu Patercata v Sama doma 1. a 2. dil
pěkný článek o trojčatech a čtyřčatech. Stačí si přečíst jak byla vyřízená maminka trojčat...
http://ona.idnes.cz/pribehy-rodicu-trojcat-a-ct...
Už jsem se dlouho tady nepřihlásila🙂 Pročetla jsem si trochu, co jsem tu nebyla. Ač se pořád ohlašují negativní ohlasy, tak pořád mám ten pocit, co jsem psala dříve. Dokument sleduju, těším se na každý nový díl a teď ten sedmý se mi líbil nejvíc. Konečně jsem měla pocit, že je tam o těch miminkách nejvíc - je to krásný, jak rostou, jak prospívají. Pořád je mi jedno, že jsou to Romové, pro mě je to pořád zázrak paterčat, který patří k nám do ČR a pořád si myslím, že si vybrali super rodiče - Saša to zvládá jak nejlíp může a Tonda je skvělý chlap, usměvavý a jak říkal, moc si váží své rodiny, protože sám to štěstí tak neměl. Jsou mi sympatičtí a držím jim pěsti.
Vím, že ten dokument vyvolává spoustu témat a tak, ale myslím si chvilkama, že řešit na téma paterčata - jaký důchod dostanou Romové, když nepracují, je už přitažené za vlasy. Sorry. To je můj názor. Klidně řešte romská témata, ale kdyby se narodila paterčata bílé mamince, tak by se tu všichni rozplývali, všichni by jí chtěli pomoct, každý by ji litoval a nikomu by nevadilo, že šla ke kadeřnici, nikomu by nevadilo, že se šla s přítelem někam na chvilku projít atd atd.
Já před nimi smekám a hotovo.
O Sašiních rodičích si myslím svoje, ale pro mě, i když v tom dokumentu jsou pořád vidět a hlavně slyšet, nehrají skoro žádnou roli, nebudu se nad nimi rozčilovat. Každý je nějaký.
Takže takto to vidím já po 7. dílu Paterčat.
@bunny123 tak by me zajimalo jak to udelali...kdyz sasa tvrdila ze celkem maji cca 20 tisic on ma exekuce najem sakum prdum 16000 tvl co jediiii a ted jestli ma podporu husryyyy coo
já teda navím, ale kdo z vás by si dobrovolně pohoršil? Já teda ne. Navíc, příjít se smlouvou k podpisu, jako že je to překvapení a že mi tudíž budou líbat ruce. No nevím. Babička dětí je dospělý člověk a musí se s ní mluvit narovinu. Navíc se mi zdálo, že jediná která z toho dělala scénu a horor byla ta sociální pracovnice, která se smlouvou přišla. To, že si to Sašina mamka musí propočítat je normální. Příjem to není vůbec omračující a pokud je rodina na sociálníchdávkách, počítá se každá koruna. Možná by měli všichni před kamerou trochu filtrovat svoje pocity a chování, ale to prostě neumí nebo nechtějí, prostě jsou takový...
Po shlédnutí posledního dílu se mi chce opravdu zvracet. Nejde mi o jejich dary nebo dávky, ať mají klidně sto tisíc od státu a sponzorů měsíčně. Babička a práce, to je kapitola sama o sobě. Paní Rulíková to řekla jasně, celou dobu si stěžovala, že dělá kolem paterčat zadarmo a když po půl roce vyřizování a shánění má konečně možnost pracovat na smlouvu, tak ona si to musí rozmyslet. Jde jasně vidět, že si práce druhých neváží. Nehledě na to, že kdo z vás má tak výhodnou smlouvu? Paní Rulíková říkala, že pracovní doba je dvě hodiny ráno, pak přes poledne a pak večer. Nehledě na to, že babička bydlí kousek a bylo zdůrazněno, že pracovní doba je o dohodě a potřebách. Prostě hnus. Nejvíce mě však dostalo, povídání o Tonym mladším. Chudák chlapeček. Vůbec mě nenapadlo, že už je předškolák, ta mluva je hrozná.Nejvíce mě však dostalo, když mu velký Tony na té procházce řekl, že teď se o něho nemůžou starat a nemají na něho čas, že mají miminka. Dále, že při Tonym to necítil a až teď s paterčaty cítí ten otcovský cit. A ve školce ho popoháněl, že honem honem za miminky. To je maras. Z toho chlapečka vyroste citově pochroumaná bytost. A mimo jiné, jak u štědrovečerního stolu futroval to půlroční miminko bramborovým salátem taky paráda.
@evulina77 Taky se mi nelibil ten styl predlozeni smlouvy. Pomalu ji u toho podavala propisku. Kazdej dospelej myslici clovek si nejdriv v klidu precte, co bude podepisovat. Stejne tu smlouvu podepsala. Ja nevim, jak ostatni, ale ja uz jsem tak paranoidni, ze si nesu smlouvu, kteroz mi poslali po mailu, prectu si ji a podepisuji svoji kopii. Uz se mi jednou stalo, ze mi poslali smlouvu k precteni a na miste k podpisu podstrcili neco jineho. Dneska si clovek.musi davat pozor.
@evulina77 no já si nejsem jistá, jestli by si pohoršili, kdyby pracovali. Plat nebyl moc, to uznávám, nicméně pokud by měli dohromady méně než by mělo byt minimum pro třičlennou rodinu, tak by ji socialka doplatila. Takže škodu by určitě neutrpěla tím že bude pracovat. Nehledě na to, že pokud by o práci stála, měla by to jako praxi, mohla by se pak ucházet o práci i později v nějaké agentuře, kde určitě dají přednost cloveku s praxí než nezkušenému. Ale to vše, POKUD se chce pracovat. A to se ji tedy nechce. Já bych se na místě té pracovnice zachovala stejně, kdyby mi někdo půl roku mluvil o tom že chce byt zaměstnán jako pečovatelka, já kolem toho půl roku běhala po všech čertech a když bych to vyřídila a někdo mi řekl že se mu n evyplatí pracovat a že tomu stejně nevěřil, tak by mě na místě trefil šlak.
holky, tak mi teda Saša s tím jejím manželem přestavá být tak sympatická jako na začátku...krom jineho, to že valí do paní, která ji pomáhá, aby žehlila....že by měla pomoci, pak do ni valí matka Sašy, otec....a pak volají paní Kláře, co teda má v náplni práce, zda může žehlit....no teda, trošku začínám být zklamaná...
@tarra27 taky jsem dneska koukala z netu, a též jsem zklamaná..nebo spíše, obrázek se nezlepšil. Jasně, je to naprosto zvláštní situace, není precedenc, dost se tam plantají i v možnostech, že se neví co a jak (třeba jak maminka dostala smlouvu na rok, ale prostředky na výplatu jen na půl roku apod), je to nedořešené, spousta věcí. Ale to chování celkově mi vadí no.
Tu Kláru obdivuju nesmírně.
@andelka Klára se tím taky trochu medializuje, mě extra super nepřijde....ale at je to jak je to, zanedbávala svoje děti, ktere ji to opakovaně řekly až vyčetly.... a normální to není.....tohle správná máma neudělá....a mě moc nesedí...dost věcí mi k ní taky nejde...nicméně to je jiná kapitola...ale ted když jsme v posledním díle viděla, jak mluví saša a jak tam protahuje a jakým stylem mluví....upřímně se přiznám, že mi začíná lézt na nervy...a to že otec paterčat v jednu chíli pořve po Tonym, nejstarším synovi a hned na to se mazlí s Terezkou, jedinou holčičkou z paterčat....to jako....raději nekomentovat....

@somalicats Naprostý souhlas, tak jsem to taky myslela. Že prostě oni si pomoc zaslouží. Měřit podle míry sympatií jaksi nelze. Já si dnes představovala, jaké je to např. kupovat boty pro takové děti, každou chvíli větší noha a vše hned pětkrát. Tak je to se vším...