Sledujete dokument Paterčata?
Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.
@kvakuska brala jsem to na procenta z populace. Svým odhadem tipuji, že romské populace je to asi 95%, zatímco z bílé populace je to asi 5%. Je to jen můj odhad, přesná čísla nemám ale myslím že se moc lišit nebudou. Nezaměstnanost je kolem 12% v tom jsou všichni lidé (včetně Romů) a taky jsou v tom krátkodobě nezaměstnaní nebo starší lidé po padesátce kteří pracovali, ale teď je prostě nikdo moc nechce.
No a já mám teď zrovna ve třídě případ, dvě děti, bílé, jejich máma bez práce, otec neposílá alimenty, matka je jednodušší, byla si vyřídit nějaké dávky, a prý nemá na nic nárok. Děcka nemají ve škole zaplacené obědy ani svaciny, není týden aby jim nějaký učitel nedával na autobus domů. Prostě nemá na nic. Kdyby byla Romka, tak už dávky má.
Není to jen o určitém etniku, je spousta jiných rodin, které dávky celoživotně zneužívají. Tak jak v tom umí chodit rodiče, tak zaučí i svoje děti. Saša s Tondou v postatě mohli být před paterčaty rodinou, která by se o sebe sama postarala, v přestože v rodinách z nichž pocházejí, viděli oba všelijaké "vzory" . Dokážu si představit jakou horor story by z natáčení dokázali udělat jiní příslušníci etnika, rozmlácený byt a uřvané děti, nemáme co jíst, je nám zima atd. Dobrá herečka by z natáčení dokázala něco vytěžit 🙂 Babička zřejma počítala, zjistila že se jí to nevyplatí, a skutek utek. To je bolest celého sociálního systému, pracovat se nevyplatí, za míň kvalifikovanou práci nedostaneš víc než jsou dávky komplet. Takoví lidé nebudou přemýšlet, jestli je to "morální" mají zákonný nárok tak ho využijou. Druhá strana mince jsou pak ty plošné dávky, teď třeba rodičáky, kdysi to byl i přídavek na dítě, porodné.. Berou a braly je rodiny (byť je jich málo) které mají příjmy které jsou vysoce nadstandardní. Proč by ne, mají na to nárok všichni, tak proč by oni ne. Morální hledisko je taky nezajímá. Je to na každém z nás. Ale očekávat, že se většina bude při žádosti o sociální dávky zaobírat morálním hlediskem je fakt naivní.
@78marcela tohle mě fakt sejří. Prostě člověk má přijít na úřad a tam mu mají říct na co všechno má nárok, co má pro to udělat a jaká pomoc se mu nabízí. Né aby se pídil sám. Navíc úřady mezi sebou moc nekomunukují a úředníci docela často poradí úplnou kravinu. To je pak na houby. Ale za to nemůžou rómové, systém je špatný...
@lenicka07 v něčem máš pravdu a v něčem se můj názor docela liší. Asi svým výdělkem patřím mezi nadprůměr, určitě ne vysoce nadprůměrné, ale i tak mám mzdu velmi slušnou. Ale je to z toho důvodu, že mám tři hlavní pracovní poměry, ve dvou coby státní zaměstnanec a pak svoji firmu. Pracují ovšem od rána do večera a víkendy. A ani by mě nenapadlo odmítnout rodičovský příspěvek, pokud to u mě bude někdy aktuální. Už jen proto, že doma s dítětem tyhle výdělky prostě nebudou. A myslím, že morální hodnoty mám zcela v pořádku. A osobně se mě docela dotýká, že bych neměla nárok na porodné. Ani tak nejde o ty peníze jako o to, že já ze svých tři pracovních poměru odvádím státu vysoké daně a zdravotní a sociální. A nemám na to mít nárok jen proto že se snažím a nestojím s rukou nataženou kdo mi co dá? V podstatě bych to taky mohla brát jako trest-pracovat a odvádět můžeš, zpětně nedostanes nic. To považuji za nefér a ještě více teď, když sociálně slabí dostanou porodné i na druhé dítě. Tak když na to peníze stát má, proc nedá na první dítě všem? Ach jo...
Ale chápu co jsi myslela. Morální hledisko u jiných dávek. Jen nechápu, že když se opičíme v lecčems po západních evropských zemích, proc ne také v tom, jak přimět tuhle menšinu pracovat. Žila jsem nějaký rok v Rakousku a tam s nimi takové problémy nemají.
ja na poslední dil teprve mrknu ,ale fakt se tesim. teda, jde proste o beznou cikanskou rodinu, pokud to někdo nechce slyset, bohužel na to nemam uz dal co rict. to, ze se stejne chovaji i bili, to je sice pravda-- ale kolik je to v procentech ? 2% 5% ? u cikanu je to 99 %. a to je o dost horsi statistika. 95 % trestnich cinu mají na svedomi v cr také cikani, proste to odpovida o vsem. jejich zarazeni do bezneho života bude trvat desitky let. bohužel . nelibi se mi, když nas někdo obvinuje z rasismu a pod -- tedy myslim tim cizi země -- a jak je to u nich ? co cernosi? co jejich priserna geta? myslim, ze u nas jsme tolerantni az az. systém je nespravedlivy a bohužel je podporuje.
jinak pracovat je bezne, není to zásluha. mit deti je bezne, není to zásluha. to ze mají paterčata je snad pry nahoda ( ne umele oplodneni), tak za to nemohou. ano jsem pro vyssi rodicak -- ovšem pro všechny vicercata a jejich maminky, ne jen pro cikany - jak by s e v cechach klidne mohlo stat.
stat ted chysta jednani o tom, ze která mamina ma vice deti, mela by za to dostat v procentech vyssi duchod. coooo ? takze kdo ma deset deti bude mit vyssi duchod presto, ze nikdy nepracoval, nez ten , který ma deti třeba dve a maka cely život? to je sila. u nas jsou stále jen podporovani lide, kteří proste pracovat nebudou. zda je tohle podle nekoho spravne, jsme opravdu země pitomcu.
@evulina77 kolikrát je zvláštní že Romové znají ten systém lépe než mnohý úředník. V ideálním státě by to určitě mělo byt jak říkáš. Ale čím jsem starší tím víc si myslím že systém prostě nahrává jen někomu. Neměří prostě všem stejně. Docela mě naštvalo, když jsem byla jen osvc, která má příjem 17000, platím si dobrovolně nemocenské pojištění a ve finále případná mateřská asi 4000. To je fakt směšný. Zaměstnanec by měl mnohem víc. Přitom by měl stát ocenit že když jsem práci nemohla najít, že jsem si sama vytvořila pracovní místo, že státu dávky odvádím místo abych čerpala a ve finále tohle. Málem mě porazilo když jsem to zjistila.
@evulina77 Nejvíc to záleží podle mě na vedení úřadu, třeba u nás v práci byly podmínky hodně přísné a i se hodně dbalo na vstřícnost. Já pak sama koukala, co se na jiných úřadech děje, špatné informace, posílání pro různá úplně zbytečná potvrzení, neznalost zákonů. Fakt lituju lidí, kteří nemají informace, neumí si je vyhledat. Pokud ale někdo nemá celý den nic jiného na práci než hledat co by se kde dalo "vytřískat" tak pak jistě je v tom "odborník" Někdy až koukám co je někdo schopen vymyslet 😝
@marketa11112 to mě nepřekvapuje. Tohle mohou poslanci klidně slíbit, protože většina z nás se duchodu ani nedočká. A někde jsem četla nebo slyšela, že u lidi, kteří celý život nepracovali a jdou do duchodu, tak se jim důchod počítá z průměrného výdělku v ČR. A to mě dostalo do kolen. Dvě třetiny lidi na prumerny plat ani nedosáhnou a tihle nepracujíci mají pak královské důchody. To je mazec.
Já nevím jestli to opravdu u nás nejde přenastavit, když to jinde jde. V Rakousku se prostě vyplatí pracovat. Tisíc euro je cosi jako minimální mzda. Prumerny plat je tam něco nad 2000euro. K tomu dostávají povinně třináctý a čtrnáctý plat ve stejné vyssi běžného platu. Pracující člověk si může tedy žít docela slušně, náklady na živobytí jsou tam přibližně stejné nebo jen o něco málo vyšší než u nás. Tudíž lidi mají motivaci pracovat. Proc to u nás nejde. Copak to nejde, aby dávky bral mladý člověk bez práce třeba jen kratší dobu aby byl opravdu nucen hledat si práci. Rovněž bych dala dávky lidem nad padesát, kteří pracovali a kteří profesní uplatnění shánějí velmi těžce. Ale jinak bych to zkrouhla na naproste minimum aby člověk neumrel hlady a snažil se. Nevím, možná je to kruté, ale rozhodně motivační. Myslím si že kdo chce pracovat, tak práci najít může. I kdyby třeba na chvíli mizerně placenou. Tak to chvíli vydrží a bude hledat dal. A najde.
@78marcela To je právě ta chyba, že spousta lidí chápe sociální systém nějak zkresleně - něco tam odvedu a jinde mi to vypadne formou dávky. Tak to ale není. Měla by to být solidarita s těmi nejchudšími (pominu ty co to zneužívají). Z těchto důvodů sociální systémy vznikly. Stačí kouknout do historie.
@lenicka07 platím si teď dvě stovky, ale myslím že můžu max 180-190, přesně to nevím tak platím dvě stovky. Víc nemohu. Oni stanovili hranici, k mému platu je tahle hranice a hotovo. Dříve jsem si platila více, teď to nejde. Jsem za to naštvaná, protože jako osvc platím třeba jen nájem svých prostor 8600, k tomu inkaso, a další věci. Tak jsem chtěla platit nemocenské tak, abych pro případ dlouhodobé nemoci byla nějak zajištěna, abych věděla že na ten nájem budu mít. Jenže tenhle stát to prostě neumožňuje. Takže jako osvc kdybych musela na neschopenku, tak mohu zavřít krám a přijít o vše, co jsem roky budovala.
@lenicka07 ale to by mi asi nevadilo, že je to solidarita s těmi nejchudšími, kteří se dostanou do špatné situace ne vlastní vinou, jsem solidární s lidmi, kteří jsou na trhu práce znevýhodnění, třeba věkově, nebo jiným handicapem. Nikdy nevím, kdy se dostanu do situace, kdy pomoc státu budu také potřebovat. Proto odvádím a je to tak v pořádku, když je to pro tyto lidi. Ale nejsem a nemohu byt solidární s lidmi kteří tento systém zneužívají. V tomto případě se mi to nelíbí a cítím vztek, když vidím v praxi, koho svými odvody podporují. Ruku na srdce, tobě by to opravdu ani trošku nevadilo?
@78marcela Samozřejmě že mi to vadí a už jsem to tu víckrát psala. Jen mi vadí že někdo si pro ten názor vybere zrovna rodinu s paterčaty. Dost věcí u nich není o.k. ale zastávám názor, že by s penězi nevyšli ani kdyby se na uši stavěli. Já jsem na MD, manžel vydělává slušně, snažím se šetřit, ale šest dětí bychom neuživili ani kdybysme se zbláznili. Takže já jsem pro, aby jim stát zajistil alespoň SPRAVEDLIVÝ rodičovský příspěvek.
@lenicka07 Bohužel, OSVČ mají strop od letošního ledna, dřív mohli odvádět víc, teď to nejde. Sama jsem OSVČ jako vedlejší činnost, takže jsem si neplatila nic, protože na rozdíl od @78marcela nepotřebuji ke svému podnikání provozovnu, čili nemusím řešit nájem a spol. Ale pokud bych musela, tak by to byl celkem průšvih, protože to, co bych dostala zpět, by mi standardní náklady vůbec nepokrylo. Takže PPM jsem dostala v rámci odvodů ze zaměstnání (a jsou to palby, to je pravda), což je na druhou stranu výhoda, protože jsem nemusela přerušovat podnikání během MD.
Systém dávek je u nás obecně špatně nastaven, to je pravda. Taky nechápu, proč maminky s vícerčaty nedostanou víc, než 1 rodičák, a dle posledních informací se už chystají nějaké novely, takže minimálně v tomto směru je dobré, že se o paterčatech mluví.
@lenicka07 já ji ještě neměla. To jsem si zjišťovala informace o výši mateřské od osvc kamarádky a když jsem se dozvěděla kolik ona bere tak jsem se šla zeptat na správu a tam mi to řekli. Tak jsem byla naštvaná. Ale nenadělám nic. Strašne chci miminko, už dvakrát jsem potratila, když otěhotnim potřetí, obavam se, že opravdu na tu neschopenku budu muset. Ale teď jsem už i zaměstnanec, tak už by to šlo. Ale předtím jsem se snažila chodit do práce protože jsem věděla, že bych o vše přišla kdybych šla na neschopenku, přestože platím dobrovolně nemocenské už roky,
@lenicka07 s tím naprosto souhlasím. Já nekritizovala čistě je, spíše to etnikum celkově. Konkrétně u nich mi vadila ta bába nejvíc. To že bába práci nevezme, to mi bylo jasné už od minule. Oni prostě pracovat nebudou a to mě strašne vadí.
U Sasi mi vadí to jak kritizuje všechny ostatní, pečovatelky, a lidi co se jim snažili pomoct. To co vše jim lidi dali, že to prostě není nic. Tím mě zase včera vytočila. Jinak rozhodně by měl byt pro vícercata vyšší rodičak, to je bez debat.
@lenicka07 díky, jsi hodná. Já už začínám pochybovat že se dočkám. Před námi šestý transfer v rámci IVF. Tak uvidíme.
@somalicats bylo by fajn kdyby novely prošly. S tím podnikáním je to docela masakr. Já se taky bojím toho co by pak přišlo, kdybych musela podnikání přerušit během MD. Mám zaměstnance na dohodu, ale z čeho je pak budu vyplácet když nebudu moct fakturovat půl roku. To mi taky není jasné. No to budu zjišťovat až to případně bude aktuální. Nakonec kvůli tomu budu muset přerušit mateřskou, čemuž bych se ani nedivila, že by to náš stát udělal tak, abychom my osvc opravdu neměly nárok na nic.
@78marcela Musí to být ale na druhou stranu dost blbá situace, být závislá na tom, jestli se někdo slituje a něco ti dá. V jejich kůži bych fakt nechtěla být. Měl by to být primárně stát, aby jim zajistil nějaké minimum. Takhle mají do budoucna vyhlídky dost hrozné. Jinak mám pocit že ona kritizovala hlavně stát, a tam si myslím že kritika je na místě. Jinak jsou jací jsou 🙂 to je pravda, ale mám pocit, že na ně je přísnější metr. Kdyby paterčata porodila bílá matka asi by to bylo trošku jinak. Ale je to jen můj pocit..
@78marcela No, pokud jsi zároveň i zaměstnanec, pak by pro Tebe bylo asi nejlepší pobírat PPM jen ze zaměstnání a podnikání si nechat. Je teda fakt, že já už začínám uvažovat o tom, že to svoje OSVČ časem zruším - loni jsme s partnerem zakládali s.r.o. a to, co děláme společně, děláme v rámci firmy. Teď se mi rýsuje poměrně slušný jednorázový výdělek začátkem příštího roku, a ten už taky udělám pod hlavičkou s.r.o. - jako OSVČ bych kvůli tomuto příjmu pravděpodobně spadla do záloh, i když mám tuto činnost jako vedlejší, a jednak nevím, z čeho bych ty zálohy platila během celého roku, když mám v rámci podnikání příjmy nárazové, jednak nehodlám podporovat stát víc, než je nezbytně nutné.
Všimly jste si té tématické dělohovité vánoční výzdoby na skříni ?:D
@lenicka07 Tohle je druhá věc, která mi dost vadí - na jedné straně stát rozdává peníze pomalu plnými hrstmi, na druhé straně se pak dělají sbírky mezi lidmi na ty potřebné. Rodina s paterčaty by si bez pomoci ani neškrtla (a nehodlám tu rozebírat, jestli jsou nebo nejsou dostatečně "pokorní" za tu pomoc, to je věc jiná), a souhlasím s tím, že primárně má v takových případech pomoci stát. To jsou právě ty případy těch, kteří tu pomoc skutečně potřebují. A bude hůř, všechny víme moc dobře, že mimina na rozdíl od školkových a pak školních dětí nejsou tak náročná na finance.
@lenicka07 v případě kritiky státu je to určitě na místě. Jen nevím jestli se jednalo jen o stát. Ještě teď to slyším jak říkala že jim lidi závidí kolik toho dostali a přitom že jim nikdo nic nedal. To je blbý. Tohle mě přijde jako výsměch těm co jim těch 170tisíc na ten účet naposílali. Ale stát si kritiku rozhodně zaslouží, to ano.
@somalicats pokud to půjde si to nechat, tak si to určitě nechám. Budu to zjišťovat jak to bude aktuální. Snad brzy.
Taky jsem zvažovala s.r.o. Ale pak jsem od toho odstoupila.
A děkuji 🙂
@78marcela Držím palce, ať se brzo zadaří.

@78marcela pokud to bereš na procenta k celé bílé populaci v ČR, tak určitě je to procento nižší než procento cikánů nemakačenků, pokud to ale budeš brát na počet lidí, tak to vychází přibližně nastejno ... jen ti bílí se tak nějak ztratí a nikdo je moc neřeší ... vím že i v našem městě je několik bytových domů, kde žíjí bílé sociálně slabé rodiny a žijí si velmi slušně ... něco jako cikánská gheta, jen v bílém provedení 😝