icon

Sledujete dokument Paterčata?

rajecka
27. zář 2014

Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.

tadeas311
23. říj 2014

@kaijko Tvému příspěvku palec nahoru. Děkuji, zasmála jsem se a určitě jsi to trefila:D

peicul
23. říj 2014

@morgan Saša říká jen co se jí hodí - má stopro příspěvek na bydlení a další dávky v kterých se já (jako další běžně pracující lidi) úplně nevyznám, ale jedno vím jistě. Měla jsem v nájmu rodinu s 5 dětmi, kde taky nikdo nepracoval a platit pro ně nájem nebyl problém, protože jen dávka na bydlení byla stejná jako ten nájem (doložili, kolik platí a oni jim to měsíčně posílali). No a z čeho dál žijou jsem se dozvěděla záhy (zpočátku jsem věděla, že otec dělá v Německu načerno), když jsem za nimi stála ve frontě na poště a paní vybírala složenku s dávkami s částkou 25000!!! Takže iluze o ,,chudobě" této zpropagované rodiny si nedělám a je mi naprosto jasné, proč babka nechce makat. Páč se systémem našich dávek si žije minimálně průměrně, jako lidi, kde oba v rodině pracují. Ona si totiž představovala, že jí zůstanou dávky a ještě dostane peníze za to, že se stará o vnoučata. Mě dostává ta drzost!

hojda
23. říj 2014

@llluckaaa mě přijde zase vtipné, že vedou úřadu, který ty dávky má poskytovat o něm neví, jak bylo psáno v té diskuzi, pak je to, tak že jde člověk něco vyřizovat na úřad a každý mu řekne něco jiného.....

morgan
23. říj 2014

@peicul přesně tak, říká co se jí hodí a nějak nedomýšlí, že ač se v tom tak dobře neorientujeme,tak úplně blbý taky nejsme... 😝, nechci se tu opakovat,ale to jak vyplázla těch 6000 za nový oblečeni mluví za všechno, kdyby fakt nic jinýho neměla,tak by to dát prostě nemohla, takže lže. Mě to totálně dostalo jak řikala,že to musí mít nový a všichni krásně oblečení. A je úplně jedno,že je to jednou za život. Vy kdo dáváte křít děti, opravdu je to pro vás tak důležité mít draze oblečený díte na křest? Není ten akt o něčem jiném? Neumí vůbec hospodařit s penězi,to je malér a od státu očekává, že ji to bude dotovat...
A pro rejpaly - nezávidím jí to.

llluckaaa
23. říj 2014

@hojda Tak to je bohužel v této zemi normální, že úředníci neumí poradit a nebo radí blbosti 😅

luciana82
23. říj 2014

@anetka1701 Na Slovensku zredukovali přídavky pouze na 3 děti pro každého(ne podle příjmu jako tady)pokud má víc dětí-smůla.Dostávají peníze na kartu ne hotovostně a snad i s nějakým denním limitem.také po zavedení systému začalo rabování menšiny v obchodech.druhý den je rozehnali zakuklený policajti a bylo po rabování.Proto komu se tam nelíbí se přestěhovali za příbuznými do ČR.

nov777
23. říj 2014

@llluckaaa Na tohle mi poradil jeden klient říct paní úřednici, že to chci na papír s datem a jejím podpisem, protože se podle té informace hodlám zařídit a v případě nějakých problémů, chci mít doklad. Je to sice naivní, ale dneska už bych to udělala. Takto mi paní sdělila info, já se podle toho zařídila a za půl roku mi přišlo, že dlužím na sociálním osm tisíc i s penále 🙂 Jiná paní u přepážky mi tvrdila, že takovou blbost mi nikdo určitě neříkal 🙂

texetka
23. říj 2014

@dokument cituji : Takze omezit nebo zrusit davky tem, kteri je zneuzivaji, by znamenalo, ze se to dotkne i tech, kteri s davkami pocitaji take, nejsou na tom tak spatne, rekneme, ze jsou stredni socialni vrstva (myslim v ČR) a omezeni davek by velmi ovlivnilo jejich rodinny rozpocet

Nevím zda dobře chápu, ale myslíš, že střední třída dostává nějaké dávky ? Moje sestra je nižší střední třída ( učitelka na ZŠ, muž na rodičáku neb nesehnal práci, jedno 2 leté dítě ) . Platí si hypotéku a nedostali ani tuk. Nemají nárok. Takže by mne zajímalo co je pro tebe střední třída, že dosáhne na dávky od státu ?

anty
23. říj 2014

tak prvně jsem měla babičkou za hodnou a slušnou paní po posledním odvysílaném dílu měním své stanovisko: Babička je tak vyčůraná, že to až pěkné není. Bohužel se potvrzuje pravidlo, že rómové ve velkém zneužívají sociálních dávek. Být tou paní, co jí to všechno zařizovala, tak se na ní podruhé už vykašlu. Je to ostuda pro náš národ, bohužel tato rodina s tím ještě veřejně jde před kamery.

samcuska
23. říj 2014

@karlajasmine : a proc bvy nemohla zalozit diskuzi,kdyz se ji to nelibi?jako me se to taky nelibi,kdyz romove nejdříve tvrdi,ze deti nikomu neukážou ,aby jim někdo něco neudelal a ted uz je to nekolikaty dil nataceni a berou za to nataceni silene prachy?Porad si jen na něco stezuji,ze nemaji na jidlo,ze nemaji na pleny,ze nemaji na to nebo ono,ale co takova normalni rodina?Kdo da něco nam?Kdo nam něco sponzoruje?Porad se ohrazuji,jaci jsou chudaci,vsechyn jen kritizuji,ze to nebo ono spatne delaji,jako nejdříve se zauvazuj...Ja zcela souhlasim s maminkou co tuto diskuzi založila...:-/// nelibi se mi to a libit nebude.

petrakol
23. říj 2014

@texetka Tak jasně, že se to nedotkne jen těch, kvůli kterým se tato opatření dělají, ale třeba i rozvedených maminek, které nemohou vzít jakoukoliv práci a jsou rády, že jim v tom nelehkém období takto stát pomůže. Tohle jsou situace, kvůli kterým snad dávky soc. pomoci existují.
Jako vdaná, bez zaměstnání, manželův plat lehce přes 20 tis., hypotéka, jsme taky na žádné dávky nedosáhli, nepobírali jsme ani přídavek na dítě. Ale to je úplně zlatá situace třeba oproti těm rozvedeným.

dokument
23. říj 2014

@texetka muz dostava rodicak? to je socialni davka. ja taky beru socialni davku, rodicovsky prispevek. myslim tim treba lidi (priklad rodiny viz dale), co je jeden z rodicu na "materske" tedy presneji rodicovske dovolene, maji hypoteku na dum nebo byt, jeden prumerny plat. Nemaji asi na rozhazovani, kdyby nemeli prijem ze socialni davky uz to muze ovlivnit splatky hypoteky a muzou mit treba problemy zajistit bezny provoz domacnosti. Do uplne socialne slabych bych je nezaradila, ale taky to nejsou zadni bohaci, kteri kdyby ten rodicak nezadali a nedostavali, vubec by to nepocitili. A takovych rodin je hrozne moc.

a jeste teda k tomu rodicaku jako davce. Ja jsem nemusela nikde prokazovat jaky mame prijem, takze odhaduju, ze o takovou davku zadaji i lidi, kteri jsou na tom financne velmi dobre. Ale tem by to neublizilo, kdyby o nej prisli, otazka je, kolik takovych rodin je. Myslim si, ze kdyz maji socialni strany tradicne tolik priznivcu, kdyz se zameruji na kampan pro rodiny a tak kampan je uspesna (protoze silne rocniky ze 70. let maji prave male deti), tak asi jich moc nebude (tech co by se dobrovolne vzdali treba rodicovskeho prispevku).
no a jeste trosku feministicke hledisko...ja treba doma nemusim prispivat na nic, manzel to - dobrovolne, nic po me nechce a dokonce moje nabidky na prispivani odmita - tahne ze sveho. Ale kdyz se pohadame, kolikrat si rikam, jak je nesikovne, ze je zena na te materske vlastne zavisla jen na tech davkach a na muzi.... Ono se hezky rekne, vsak muzes pracovat i pri detech. Mozna az jsou vetsi tak ano, ale kdyz je to male miminko, tezko bude clovek delat neco navic, nez se starat o ne a domacnost. Takze dikybohu za rodicak...

kvakuska
23. říj 2014

@big_el no ono to není o tom, jestli je přítel skokan ... když žena nevyplodí víc jak jedno vajíčko, tak přítel může skákat jak chce a víc než jednovaječná dvojčata z toho nebudou 😀

texetka
23. říj 2014

@dokument Na rodičák má nárok každý . To neberu jako dávku , která by se měla rušit

texetka
23. říj 2014

@petrakol Ale já nejsem proti. Pouze mne zajímalo kdo ze střední třídy dosáhne na sociální dávky jako je porodné, přídavky na děti, na bydlení ...
Porodné a pod. bych třeba vázala na příjem - dala ho všem kdo porodí dítě, ale jen do 3. dětí ( vyjma vícerčata ) a pouze té rodině, kde alepson jeden pracuje . A podobně.
Střední třídu si představuji totiž jako někoho s příjmem OKOLO průměrné mzdy a tam nárok není na nic nikdy.

texetka
23. říj 2014

@dokument musela jsme odklepnout brzo 🙂
My jsme třeba střední třída a když vypadne můj příjem a nahradí ho mateřská, tak klesneme o nějakých 14 tisíc , takže byt nejsme na tom nyní fin. zle, tak rodičák pobírat chceme a budeme. Už tak to bude propad jako blázen . Pobírá ho každý rodič, který je doma s dítětem. To je spravedlivé.
😉

dokument
23. říj 2014

@texetka a proc to neberes jako socialni davku, kdyz to socialni davka je? 😅 to urcuje stat, co je a neni socialni davka prece. Ma na to narok kazdy, protoze to tak je ustanoveno, ale klidne se to muze zrusit. Jenze, jak uz jsem psala, ted maji mlade rodiny s malymi detmi prave silne rocniky ze 70. let. Takze by nikdo ty socialni strany nebo strany se socialnim programem v urcitych bodech, nevolil. To by si proste nikdo netroufl zrusit rodicak nebo materskou. Vyhrali by pak komunisti, kteri to maji v programu tak nejak ze sve podstaty...

ale to je presne jak jsem psala dnes rano. Spousta maminek povazuje to, ze dostavaji rodicovsky prispevek, za samozrejmost.

dokument
23. říj 2014

@texetka to mas pravdu, je to propad jak pro tu rodinu, tak i pro tu zenu. Najednou uplne vypadne z pracovniho procesu a ve vetsine pripadu nema moznost pracovat hned po porodu. Tak alespon dostane ten rodicak (materskou ted neuvadim, protoze na tu kazdy narok nema). Ja to vidim jako velkou vyhodu, ze od statu ty penize dostanu. Taky bychom neumreli hladem - teda pokud se nerozvedu a nebude me mit kdo zivit 😀 (ale to uz bych konkretne ja sla pracovat, pac dite uz bude mit rok, to uz by se zvladnout dalo).

texetka
23. říj 2014

@dokument Rodičák neurčuje plat. Rodičák je nárokový - máš dítě, máš nárok na rodičák. Proto to asi beru jako že to není dávka.
Za dávky beru to, co dostávají jen někteří - porodné, příspěvky na dítě, bydlení... já neznám nikoho ze střední třídy kdo by na tyhle dávky dosáhl. jsou nastaveny právě pro nízkopříjmové skupiny , což zneužívají právě některé skupiny obyvatel.
Proto mne zarazila tvoje vědta, že dávky dostávají i střední třída

dokument
23. říj 2014

@texetka souhlasim, rodicak neurcuje plat, psala jsem neco takoveho? 🙂
ja to jako davku beru, protoze kdyz jsem to zjistovala, tak to meli uvedeny v ramci socialnich davek. Zadala jsem to na UP, nepracuju ted, nejsou to moje nasporene penize, jsem rada, ze je dostavam. Tolik asi k rodicaku 🙂

kolca
23. říj 2014

chjo, děs ta babička včera .Jsem si hodila do kalkulačky kolik je z 10 hrubýho čistýho a vychází to 8900 - zaplatí jen soc. a zdav. z toho a daň je 0. Tak to není tak málo si myslím.

luji
23. říj 2014

@anetka1701 Anet, mam spoluzaka, ktery je rom...ma rodinu, vlastni byt v ov, pracuje a je to slusny chlap...jeho bracha je klasicka vyzirka....rodice vzdycky pracovali a oba je vedli stejne....Moje teta je bila ale jak si vyridit kdejake soc.davky vi moc dobre.nikdy nedelala, ale zije si kralovsky....takze asi tak -nesoudim lidi podle barvy pleti, ale podle toho, jak se chovaji a co v zivote predvadi 😉 Maminka Sasi se moc netvarila, ale trochu ji chapu...rekla, ze si chce precist smlouvu a propocitat si to - uprimne receno se ji nedivim...taky bych si to spocitala 😉

anetka1701
23. říj 2014

@luji mně šlo o ten výraz - Klára podle mně čekala, že jí matka skočí kolem krku a ona se začla vztekat na téma "ale já nevěděla, že by jste mi to fakt zařídili"... Jako jestli má na pracáku jako dlouhodobě nezaměstnaná přídavky víc jak 8900 tak potěš koště :(

callwen
23. říj 2014

Díl od dílu jsem čím dá víc vytočená, neskutečné! Nemělo se to jmenovat "Paterčata", ale "Každý má svého cigána, na kterého maká". Vím, že se tento koment nejspíše smaže pro "nevhodný rasistický podtext" ale je mi to fuk!!! Howgh!!!

78marcela
23. říj 2014

@luji jistě že existují výjimky mezi Romy. Mám kamarádku, která celý život pracuje, ma dokonce dvě práce, platí řádně nájem. Tady na vesnici ji mají rádi, je milá, poctivá a tak jak dře ona, to teda málokdo. Je mi ji líto, protože těchto výjimek je méně než procento tohoto etnika. A ti to mají sakra těžké. Jenže na druhou stranu moje jiné zkušenosti s nimi jsou ukradený mobil (klasicky jsem nalitla, prý si nutně potřebuje zavolat, a protože jsem li trochu znala, půjčila jsem ji mobil a byla jsem bez něho), dvakrát v Brně poškozené auto, jednou vykradene, jednou povrchove poničené, a přítel minulý týden zašel na tři minuty do obchodu pro vajíčka, kolo řetězem přivázal a za rohem stal už jeden rom se stipackama a jsme bez kola. Podle svědků to prostě byli oni. Od té doby jim nemuzu přijít na jméno a odsuzuji je šmahem, kromě té jedné kamarádky. A že ta baba pracovat nebude, to ji kouká z oči. Žádné počítání a přečtení smlouvy, jasně to tam odmítla hned. Pokud to vezme tak ji rodina zpracuje a bude to jen po dobu natáčení. Klidně bych se vsadila že si pak zase hned poběží pro dávky. Ona jen nadávala jak chce pracovat a skutek utek.

78marcela
23. říj 2014

A včera v televizi ve vtipu za stovku- dva romové na úřadu práce na pohovoru, úřednice se ptá - A co vy vlastně děláte? On - já teď odpocívám. Úřednice na druhého - A vy ? On - Já mu pomáhám.. 😉

A když to bylo v televizi, co by to jako vtip nemohlo byt na fóru.

kvakuska
23. říj 2014

@callwen nesouhlasím s tebou, ono to není jen o cikánech ... řekla bych, že každý má i svého bezdomovce nebo bílého vyžírku, na kterého maká ... znám několik necikánů, kteří sotva vyšli základku, ale přesto jsou velmi zdatní v tom, jak vyžít z dávek bez práce ... jen je na ně trochu míň vidět, jsou totiž bílí 😖

78marcela
23. říj 2014

@kvakuska nevím jestli zrovna bezdomovci, ti asi sotva budou dostávat různé dávky jako jsou třeba příspěvky na bydlení apod. Ti dostanou max pár kč socialku a nazdar. Jinak souhlas, jsou i někteří bílí. Ale procentuálně je to číslo úplně o něčem jiným.

78marcela
23. říj 2014

@kvakuska nevím jestli zrovna bezdomovci, ti asi sotva budou dostávat různé dávky jako jsou třeba příspěvky na bydlení apod. Ti dostanou max pár kč socialku a nazdar. Jinak souhlas, jsou i někteří bílí. Ale procentuálně je to číslo úplně o něčem jiným.

lenicka07
23. říj 2014

@texetka rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory. Dávky mohou být plošné, tj. že je vlastně dostane každý.

Strana