Snadná registrace jména Honza do rodného listu
Dobrý den, tuto diskuzi berte prosím jako informativní.
S partnerkou jsme vybrali našemu synovi jméno „Honza“ tak, jak je psáno. Jméno se nám velice líbí a oba jsme se shodli, že cca 150 let od národního obrození bychom měli mít možnost využívat českých podob jmen a nejen jejich např. hebrejských a německých variant.
Nutno podotknout, že cesta k zápisu tohoto českého jména do rodného listu byla velmi trnitá a náročná a vyžadovala využití i právních služeb, a proto jsme se rozhodli se o ni částečně podělit zde a případným dalším zájemcům předat veškeré další informace a zejména znalecký posudek s kulatým razítkem od jazykovědců s kladným stanoviskem - samozřejmě bezplatně.
K postupu matrik bych rád uvedl zejména to, že v rozporu se zákonem 301/2000 Sb. se matriky ohání knihou paní Knappové, která ale nemá žádnou legislativní oporu. Pokud jméno v knize nenajdete, tak po vás budou chtít znalecký posudek od Ústavu pro jazyk český, který ovšem nepatří do seznamu ústavů oprávněných ministerstvem spravedlnosti tyto posudky vydávat, viz http://datalot.justice.cz/justice/znust.nsf/$$S.... Podíváte-li se do seznamu znalců v oblasti jazykovědy, zjistíte, že ani v něm nefiguruje žádný zaměstnanec ÚJČ, viz http://datalot.justice.cz/justice/repznatl.nsf/... (veškeré údaje jsou platné k datu psaní tohoto příspěvku). Po tomto zjištění a nabídce matriky a ÚJČ, že kdybychom si vybrali Johannese, Johana, Hannese či Hanse, tak by problém nebyl, jsme se rozhodli tento boj dobojovat stůj co stůj.
Výsledek jsem předeslal už v úvodu a velmi nerad bych, aby kdokoliv další toto martyrium musel podstupovat taky, proto nabízíme vše, co máme. Nenechte se prosím zmást tím, že v roce 2018 v ČR existovalo 7 Honzů, neboť většina se s velkou pravděpodobností nenarodila v ČR (v zahraničí je toto jméno totiž naprosto legální a existuje v minimálně 30ti zemích světa, což pro nás byl další šok a motor toto jméno v ČR „zlegalizovat“).
Na závěr věřím a chápu, že ne všichni se s tímto jménem ztotožní, ale pokud pro matriky a potažmo i ÚJČ jsou jména jako Análie, Rameses, Rocky, Ber, Keithi či spoustu domáckých jmen jako Bára, Hanka, Janek v pořádku, nedovedu si ospravedlnit, proč zrovna Honza by si své místo na světě nezasloužil.
Jsem překvapená, že je možné, že s Honzou byly takové problémy. Přitom každá druhá Elena nebo Ela nebo Ema jsou s dvěma "L" nebo dvěma "M". A ještě kolikrát rodičové dávají jména dvě, např. Melanie Ellen ... ová / Mathias Damian ... Tak to mě překvapilo.
Jako malé mi vždy přišlo divné, že někomu se říká Honzo, ale oficiálně se jmenuje Jan, teď už chápu, kde se to vzalo 🙂
Honza je pěkné jméno, určitě si zaslouží být i oficiálním jménem.
Já nechápu, že nestačí jmena v nasem kalendáři a stovky, možná tisíce dalších cizich, dávno schválených...a někdo si pořád musí vymyslet nějaké hovadiny🙄 V případě Honzy, dobře no, sice bude muset kluk každou chvíli vysvětlovat, že je vážně Honza a ne Jan, ale budiž. Je dobre, že nějaké výmysly musí někdo kontrolovat a schválit. Je dost pomatených rodičů, co by klidně dávali Křemílka a Vochomůrku...
@carrie_b i na smutečním věnci byla na stuze dcera napsaná jako Sylvie!!! Opravdu nechápu... Všichni jí říkají Sylvo, my doma jedině Silvie nebo Silví...
Tohle nechapu?
@sinicka Mohu říct, že upřímně závidím. Matriky, kde jsou Honzové nahlášení jsme také kontaktovali a bylo nám řečeno, že se s největší pravděpodobností jedná o děti nenarozené v ČR, byť výjimky také připouštěli. Poslední slovo o zápisu jména má vždy paní matrikářka a je to jen a pouze její zodpovědnost, což také osobně nepovažuji za správné a takovéto přenášení zodpovědnosti z úřadu na úředníky matrikářkám rozhodně nezávidím. Naší nabídkou jsme pouze chtěli dát možnost i ostatním využít toto jméno tak, aby nemuseli znovu vyšlapávat již několikrát vyšlapanou cestu. Hezký den všem.
Zajímavé, že kvůli Honzovi tolik starostí, když se dnes používají všelijaká jména. Jinak mě jméno Honza připadá takové vesnické, hned mi naskočí hloupý Honza z pohadky. Varianta Jan mi připadá lepší,ale každý má jiný vkus.
@zelenaesmolda V květinářství nám to takhle napsali na stuhu, ačkoliv jsem jim do sešitu s objednávkou jasně napsala Silvie… bohužel jsme si toho všimli až cestou na pohřeb
@carrie_b
takze vam ta Silvinka zemrela?Promin jestli se ptam jako Tatar ale me tam zmatlo to,ze ji doma rikate Silvi...
@zelenaesmolda Ale to né! Na věnec pro zemřelého pradědečka 🙈
@carrie_b no uff, já jsem se až bála zeptat, ale napadlo mě to stejné 🙏
@carrie_b
takze to Silvie bylo jako podpis na tom venci? :D
@vladenkamaminka
taky jsem vahala jestli se zeptat nebo ne
Myslím si, že např. člověk se jménem Ferrari Doubek, je větší chudák, než nějakej Honza. Už další děti v plánu nemám, ale rozhodně ti za tenhle postup děkuju, za všechny maminky, které nechtějí dát dětem jen „povolená“ jména. 👍🏻
@zelenaesmolda ale jsem ráda, že odvahu našla...docela jsem na to myslela a teď jsem si oddychla aspoň. ☺️
@hejnas Dobrý den chtěl jsem se přejmenovat na Honza ale paní na matrice mi to nechce dovolit mohl by jste mi prosím Vás poslat ten posudek neví nějaký papír že je to legální na prowatt@post.cz hodně by mi to pomohlo v životě.Dekuji.

@hejnas Zrovna jako @rebe jsem překvapená! Myslela jsem, ze domácké varianty jmen jsou přípustné! Navic zrovna u jmena Jan… Neznam moc lidi (jak se píše vyse), kteří by Jana oslovovali jinak než Honzo. 🙄Nicmene mafie pani Knappové je mocná… Ačkoli na druhou stranu, lidé jsou schopni vymyslet hrozne hovadiny a nazývat je “jménem” … 😉 Informace zajímavá. Díky!