Vzpomínka na nenarozené miminko - lze ho napsat na hrob?

renatajsemja
10. zář 2018

Myslíte že je možné nechat na hrob napsat jméno a datum úmrtí miminka,které se nikdy nenarodilo?

priefi
10. zář 2018

@renatajsemja ve kterem tt jsi o mimi prisla?

renatajsemja
autor
10. zář 2018

@priefi není to jedno?

krachken
10. zář 2018

Na hrob si můžete nechat napsat co chcete. Já bych tohle sice nedělala, ale je to vaše věc. Kameníkovi je jedno co tam tesá a nemyslím, že by to někdo řešil třeba ze správy hřbitova. Každopádně budete moudřejší, kdyz si tam zavoláte.

michaela_2
10. zář 2018

@renatajsemja myslím, že možné to je - tohle asi nikdo ověřovat nebude. Vždyť i v případech kdy u obětí neštěstí není tělo nalezeno, je možné uspořádat ,,fiktivní" pohřeb a pohřbít prázdnou rakev, jako vzpomínku.

vendelinka08
10. zář 2018

Nevim..ale prijde mi to zvlastni..asi bych to neudelala. Do 12tt je vzdy riziko..ze o miminko muzeme prijit. Sama jsem o mimco v 9tt prisla..ale tohle by me nenapadlo. Je to vsak kazdeho vec..asi bych si spise udelala koutek doma.

vendelinka08
10. zář 2018

Vlastne to riziko je tady az do porodu...

ruzicka06
10. zář 2018

@renatajsemja Osobně jsem se s ničím takovým nikdy nesetkala...ale jak se už píše výše, v kamenictví je jim to asi jedno, tam se řídí tím: ,,náš zákazník, náš pán". Je to čistě jen tvé rozhodnutí, ale řekla bych, že by to asi mělo jít.

renatajsemja
autor
10. zář 2018

Vždyť někteří lidé si nechají vytesat na hrob své jméno za života, a jen tam pak po smrti doplní datum smrti. Já to probírala s manželem a mamkou, která je vlastníkem rodinného hrobu, a souhlasí, tak zítra pojedem do kamenictví se pozeptat a sjednat objednávku. Chápu že pro někoho se to může zdát divné, ale to miminko bylo živé, dokud jsem nepodstoupila operaci, a prostě byl to pro nás člen rodiny. Takže ho tam chci mít.

rituska88
10. zář 2018

@renatajsemja Samozřejmě, že to jde. Kameník Ti tam napíše, co budeš chtít. My třeba nemáme miminko na hrobě napsané, ale máme tam keramického anděla, který je památkou na jńěj...brzy tam přibude druhý. A já mám v plánu nechat si udělat tetování jako památku. Mně osobně to přijde jako hezký nápad a v době, kdy jsou zvířecí krematoria, dělají se pohřby s obřadem zvířatům a i třeba morče může mít náhrobek jako člověk nevidím nic špatného na tom, nechat vytesat na hrob vzpomínku na děťátko...a je úplně jedno, že tu bylo třeba jen chviličku pod Tvým srdcem 😉

andelka
10. zář 2018

@renatajsemja já mám doma urnu. Kam ji dáme ještě nevíme. Tesat nebudeme nic, nevíme jistě pohlaví,takže ani jméno. Pokud bychom urnicku uložili k některým prarodičům,dala bych tam též třeba andilka,nebo zvlášť kytičku..

priefi
10. zář 2018

@renatajsemja bohuzel neni, od urciteho tydne se jedna o porod ditete, ktere musi mit i dle legislativy jmeno a to uz muzes mit hrobecek a na nahrobni desku muzes nechat napsat i jmeno. Drive se nejedna dle legislativy o dite a tedy nelze nic z toho, co jsem psala vys

hannasweet
10. zář 2018

Jestli bych tam něco nutně chtěla dát, tak třeba něco, co pro mě bylo specifické. Třeba motiv do kterého mělo mít udělaný pokojíček či tak něco. Ale určitě ne žádné jméno, děťátko se přece ani nenarodilo a tím pádem žádné jméno nemělo. Toť můj osobní názor

vendelinka08
10. zář 2018

Pokud jsi v 7tt a nevíš pohlaví, jaké jméno napíšeš? Nevím, ale jak říkám, je to každého věc, každý ať dělá, jak mu to pomůže. Přijde mi logické dát tam nějaký symbol, třeba andílka.... ale jméno embrya? ještě se ani nejedná o plod... nechci být hnusná, nebo tak něco... jen to prostě jaksi nechápu.... nic víc.... ale je to na každém...

andelka
10. zář 2018

@vendelinka08 já teda nevím ve kterém tt zakladatelka potratila,ale ono nemusí jít jen o potraty,zt v prvních týdnech. Potraci se i plody starší 12 tt ale mladší 24 tt ( což je myslím pomyslná hranice mezi potratem a porodem). Konkrétně já byla 18 týdnů spokojeně těhotná,než se přišlo na to že miminko nežije,a embryo to fakt nebylo. Už jsem cítila jak kope.

beruskaveruska
10. zář 2018

@renatajsemja já mám Jindříška v urně a je uložen v pomníčku s mými prarodiči - narodil se mi mrtvý ve 38tt...…...měl pohřeb bez rozlučky jen zpopelnění

vendelinka08
10. zář 2018

@andelka nedavno tady psala v diskuzi..slo o mimodelozni tehu stari 6tt

vendelinka08
10. zář 2018

@andelka ano..chapu te..vim ze u tebe slo o mimco kolem 20tt..chapu to..chapu i po 12tt..prece jen uz je to neco jineho...ale 6tt nechapu. Take mimcu prestalo byt srdicko...vyrovnala jsem se s tim po svem...ale ze bych mela potrebu psat na hrob..tak to ne. Ale jak rikam..kazdeho vec...je to jen muj pohled na vec.

sluckynek
10. zář 2018

@vendelinka08 já přišla o holčičku 21+2 dneska přesně dva měsíce

andelka
10. zář 2018

@vendelinka08 aha,tak to bych neřešila,v 6 tt jsem ještě nikdy ani neměla srdíčko,a když je to i mimo dělohu tak je to spíš omyl. V takovém tt ani není co pohřbívat nebo tak. Nechala bych si nějakou památku ( v té době jsem ani neměla slušnou fotku), občas třeba zapálila svíčku..vždycky to bolí když těhotenství nevyjde.

vendelinka08
10. zář 2018

To je jasne..nikdo to nechceme zazivat...ja to ani nekritizuji..to bych si nedovolila..jen kdyz ctu kolik holek prijde o miminko do 12tt..nejvice opravdu kolem 6tt..tak to by bylo silene...kdyz je to pozdeji o to vic mi to prijde bolestivejsi..a kdyz uz jsou pohyby a musi se rodit aniz by si clovek mimco pochoval..tak to je k zblazneni...to pak i chapu..ze kdyz se mimco narodi..tak uz tady je...a tam potom pohreb a rozlouceni atd je pochopitelny...

vendelinka08
10. zář 2018

@sluckynek to me mrzi...musi to byt tezke...ale ve 21tt uz je to miminko se vsim vsudy...

sluckynek
10. zář 2018

Měla vlásky byla velká jako miska v které mají lékaři injekční stříkačky :( strašně si přeji aby nám Victorianka poslala miminko dolů :(

loylii
10. zář 2018

@sluckynek na každého to štěstí čeká...💖

sestrickadve
11. zář 2018

@renatajsemja mám kamarádku.Tri tydny před plan9vanym porodem se chlapeček narodil mrtvý.Narodil se a nedychal.Je pochován na hřbitově a má vytesano datum ten den kdy ho mrtvého porodila.Je to tři roky a chodíme za ním...

sluckynek
11. zář 2018

@loylii doufám :(

priefi
11. zář 2018

@renatajsemja chapu, ze Te to trapi, ze jsi mela zt, ale v 6tt se nejedna jeste o mimi jakotakove. Ani nevis pohlavi. Je tady spousta zen, co sp nebo zt do 12tt prozila i nekolikrat po sobe. I ja jsem mela v 7tt sp. Ted cekam krasneho zdraveho chlapecka a koncim 23tt. Vim, ze to boli, ale zivot jde dal. Brzy se podari mimi, ktere u Vas zustane, pro jistotu zobej kyselinu listovou. Drzim pesti.

merope
11. zář 2018

Spousta holek do 7tt nepřijde ani na to, že je těhotná - potrat se projeví jenom jako opožděná sinější menstruace. A pak je velmi časté, že se objeví srdíčko, ale plod se pak už dále nevyvíjí - to má příroda dobře zařízené, že pokud je někde chyba, už v prvních týdnech se vše zastaví, ač mne samotnou udivuje, jak moc toho již má společného se skutečným človíčkem. Po ukončení 9tt se uvádí pravděpodobnost potratu už "jen" 1,5%, nejkritičtější období je za námi.

Mimochodem - při IVF člověk vidí všechny ty embrya, která se vkládají, i která nepřežila - potom se nějaká vloží a čeká se, zda se udrží, po ukončení 4tt se jde na těhotenský test - ale všechna vložená embrya byla jenom o pár týdnů "mladší" než to 6tt, nebyla srdeční akce, v děloze jen dutinka.

Chápu, že tě Renato trápí, že jsi musela jít na potrat, mimoděložní těhotenství je vždycky ošklivá záležitost, hrozí tam riziko úmrtí pro matku, dříve na to ženy umíraly, buďme rády, že máme vědu, která nás je schopná v podobné situaci zachránit. Mám kamarádku, co zažila mimoděložní hned 2x.

renatajsemja
autor
11. zář 2018

@priefi Pro mě to mimčo bylo. Mělo hlavičku,obrysy tváře,náznaky ručiček a hlavně - srdíčko krásně bouchalo :,-(

renatajsemja
autor
11. zář 2018

@merope Kdyby to dítě bylo aspoň mrtvý,ale ono rostlo tak jak mělo,bouchalo srdíčko...sám doktor nechápal že je tak životaschopný. Nikdo můj stav nechápal. Kdybych normálně potratila,nebolelo by mě to jako takhle,když jsem ho tou operací jednoduše zabila 😢 a ještě když to bylo vymodlený dítě. Po 6 letech se nám to povedlo,a teď tohle.

andelka
11. zář 2018

@renatajsemja byla to blbá náhoda. Usadilo se tam,kde by stejně nemohlo přežít a ještě by ohrozilo tebe na životě.
Bohužel nejvíc je fakt zt a spontánních potratu do toho 9 tt, a je jedno ze srdíčko předtím bilo jako zvon.