Střídavá nebo společná péče. Jak vám to funguje?
Ahoj holky, vy co máte střídavou péči, jak vám to funguje? Já jsem od února odstehovana od manžela a o dceru se střídáme po dvou dnech, přišla jsem na to, že to pro ni není dobré a chci ji do výhradní péče, ale manžel dělá problémy, návrh jsem zatim nepodala pořád jsem čekala že se domluvíme, teď jsem pochopila že chtěl tím získat jen čas a bude tím argumentovat že si na to dcera zvykla,( dcera 5,5let) strašně se bojím, po týdnu to střídání nechci je ještě malinká, v poradně i na ospod jsem už byla ale všude mi říkají že vzhledem k tomu jaký manžel je, tak skončíme u střídavé péče. Jsem zoufalá, nechci mu ve styku s dcerou bránit je to její táta, ale jde mu jen o penize aby nemusel nic platit
@zmrzlinkaa po dvou dnech se to mě osobně zdá jako docela masakr... Pokud je to funkční a fajn táta a pokud jste schopni dohodnout se tak střídavá nemusí být špatná. U nasich dohoda možná nebyla a byl to horor. A v pěti letech už to není tak malé dítě a je fajn mít oba rodiče... Spíš se zamysli proč tobě to jde tak proti srsti a co říkáte před malou (ono i na tom záleží jak to bude dítě vnímat) 😉
Proč se ti 5,5 leté dítě zdá na střídavou péči po týdnu malé? Znám takto staré děti, co to tak měly, rodiče byli rozumní aspoň v tom, že si ten druhý našel bydliště v rozumné vzdálosti od školky a pak školy, aby dítě mohlo docházet tam, kam bylo zvyklé a mohlo si hlavně ze začátku kdykoliv zaskočit i za tím druhým rodičem. Po 2 dnech, to ani není žádný režim, mě to tedy přijde horší jak po tom týdnu, ideálem by bylo, kdyby fakt mohlo dítě kdykoliv za tím druhým rodičem. A peníze? No nevím, při střídavce se nic neplatí, naopak, výdaje jsou často trochu větší, protože základ má dítě u obou rodičů (spousta drobností se prostě nestěhuje). Jinak pro každé dítě jsou první roky masakr, vidíme všude v okolí, já bych to teda zažít taky nechtěla...
Neteř je ve střídavce po týdnu od čtyř a je to spokojené dítě, které nepřišlo ani o jednoho z rodičů. Střídání po dvou dnech je neustálé cestování. Navíc v týdnu, kdy je mámy, jde většinou jedno odpoledne k tátovi a obráceně. I ve střídavce se platí alimenty, ale na druhou stranu, když začínal střidavku po rozvodu můj muž, tak jeho ex brala dvojnásobek než on a alimenty měli stejně identické.
Já teda nechápu, proč se furt reší rodiče, ale ne děti. Ať si řekne sama jak to chce, pokud budete rozumní a nebudete si vyloženě počítat minuty kdy je kde, to by mohlo jít. Má to tak kamarád. Má 2 dcery, oni řeknou třeba v pondělí že po škole (když byla samozřejmě) jdou k mámě, tam jsou treba týden ale ve středu jdou k němu na návštěvu atd, pak zas týden u kamaráda ale 2 dny odpo s mámou a tak. A když jsou u mámy 14 dní a u něj víkend plus odpoledne a naopak, nikdo to neřeší a holky jsou spokojené. Ale teda je pravda, že oni bydlí 3 minuty pěšky od sebe takže to je možné takto praktikovat. U x km by to bylo horší.
v 5,5 není malá.nebylo by lepší střídat po týdnu?
Proto jsem taky ráda že naši šli od sebe až když jsme se ségrou byly dospělé 🤔 fakt si tohke představit neumím. Ale zas dřív střídavky nebyly no.
@krtcice u nás to takto třeba nefungovalo, máti nás chtěla do výhradní péče přesto že jsme jasně řekli s kým chceme být, jediná varianta jak vídat tátu byla střídavá a chraň bůh že bychom nepřijeli v čas udála by ho za únos... Takže přesto že to stálo za nic, to bylo lepší než že bychom měli každý druhý víkend "kašel" a nemohli bychom k němu 🤪
Tyjooo ženský já vám tohle fakt nezávidím ☹️ když vezmu jaký má vztah můj manžel k našim dětem nevidět je dva dny by ho zničilo. Já osobně kdybych se rozváděle, bych se s manželem domluvila ať bydlíme co nejblíž k sobě, kvůli dětem.
@krtcice Tohle je trošku utopie. Každý dospělý má obvykle nějakou práci, ve které má povinnosti, nemluvě o sem tam nějaké aktivitě navíc, to vše je potřeba plánovat. Když se dopředu s děckama kamarád domluví, že ve středu odpoledne jdou k němu místo k mamince, tak jde z práce dřív a nejde cvičit např. Je potřeba trošku plánovat dopředu a ne úplně dle momentální nálady dětí. Ale jinak souhlasím, že na prvním místě by mělo být blaho dítěte, což bohužel často není☹
@zuzkasim tak samozřejmě že když má táta odpolední, tak k němu nejdou, to je jasné. Já to naosala co nejvíce ve zkratce. Jejich máma pracuje jen na ráno, takže tam problém není, táta směnuje takže podle toho se to odvíjí. Ale to už dítě pochopí že když je v práci, tak to nejde.
A taky máme dobu mobilů, to je to nejmenší zavolat s dotazem tati můžeme k tobě?
@zmrzlinkaa A tvůj manžel chce za každou cenu střídavku? Nepomohlo by se dohodnout, že by dcera byla v tvé péči, ale umožnila bys mu kdykoliv se s ní vidět?
@klokanka31 A proč by se tedy v tomhle případě neměli dohodnout na společné péči a budou se domlouvat operativně, kde dítě bude?
@klokanka31 a to jsem mu navrhovala úpravu péče, nebráním mu ve styku ale prosteje nasranej že já jsem odešla a mstí se mi, je to tezkejmanipulator
@zmrzlinkaa A nenapadlo tě, že on má nejspíš z tebe úplně stejnej pocit, že si nasraná a snažíš se mu mstít přes dítě, když pečujete oba přibližně stejně, ale přesto chceš dítě soudně do své péče?
@j.a.n.i to ano, jenže on se pět let vůbec nestaral finančně nepodporoval, boty ošacení jídlo pro dceru ani korunu mi nepřispěl nikdy, a teď když jsem odešla je z něj otec roku
@zmrzlinkaa hele děti mají 6 a 5 let, jsme od sebe přesně rok, začínali jsme střídání po 3 dnech a po 4 měsících přešli na týden.deti jsou s tím v pohodě...pokud vidí, že všichni jsou v pohodě, když si řeknou, jdou dřív, nebo zůstanou dýl, vědí, že jsou všude vítané a je jen na nich, kde budou...máme společnou, tj bez alimentů a funguje to...
@zmrzlinkaa A proč by se staral, když byl i tak s dítětem a nemusel pro to nic udělat? Teď už pro to něco dělat musí, tak to holt dělá... A že by finančně vůbec nepodporoval, tomu tak úplně nevěřím, i to, že někdo platí třeba bydlení je forma finanční podpory.
@properjoey já si myslím že čím rozumnější rodiče a okolí (hlavně prarodiče, tetičky a strýčkové) tím lépe to děti snáší. Potíž může nastat ve vyšším věku, kdy děti přejdou do módu "budu u matky, protože u táty musím více poslouchat" nebo "jdu k tátovi protože má lepší televizi" 🙈 Ale tam to zase záleží na tom jak se k tomu postaví rodiče, aby byla jasná pravidla že když u jednoho udělá průser, tak že mu to u druhého neprojde.
Jinak měla jsem kdysi kolegů (a díky němu jsem z módu střídačka je zlo, přešla do módu hele nemusí to tak být vždy) a ty když začínali, tak se střídali rodiče a děti byli stále v jednom domě, měli to tak asi rok, ale pak si našli partnery a začali se střídat děti, každopádně to u nich byl balzám sledovat, po tom co jsem s tím měla spojené já 🤩
@zmrzlinkaa počkej jako že ste vše platili napůl,bydlení ,jídlo a tak a dceři si vše kupovala sama ze svého rodičáku a potom výplaty?
My bydleli v domě kde se neplatil nájem, bydleli jsme jen za režie které jsme platili napůl, jídlo jsem většinou kupovala já on jen někdy a když tak jen menší nákup, jinak boty a ošacení pro dceru Vzdy já a on mi nepřispíval až poslední dobou od doby kdy spolu nejsme dceři sem tam něco někde v lidlu či kaufu koupil ale na školku mi taky nikdy nepřispěl
@zmrzlinkaa a proč si to tedy neřešila?proč sis tohle skoro šest let nechala?protože vyžít jenom s rodičáku ,promin ale to se mi nechce věřit nebo ste teda z dcerou musely živořit a to bych tedy já nedopustila
@zmrzlinkaa takže si ho vlastně i skoro živila?

Mám velmi podobný případ v blízkém okolí, střídání po dvou dnech, někdy i po jednom, od 4,5 let chlapečka. Chlapci to moc nevyhovovalo ale trvalo skoro do 6 let než prodloužili interval na týden. A je to mnohem lepší. Netvrdím, že to je zázračné řešení, ale pomohlo to, chlapeček zvládá mnohem lépe, uklidnil se, lépe se soustředí, nezlobí tolik. Zájem teda mají oba rodiče, není to o alimentech, přestože dohoda mezi rodiči není úplně snadná.
A k těm alimentum, stále záleží na vysi příjmu. Pokud otec vydělává více než vy, tak i ve střídačce může platit alimenty.