icon

Také vám chybí záchody na dětských hřištích a ve městě?

jennyska
Včera ve 12:16

Dnes jsem se nad tím, díky jednomu postu maminky na FB, zamyslela a teda, je to fakt problém....

Na úvod chci napsat, že je to o vyspělosti společnosti. V Číně nebo v Japonsku jsou veřejné toalety na každém rohu, speciálně tedy u dětských hřišť a ve městech, obcích.... u nás je to teda dost velká bída a čůráme kde se dá, co si budeme - vybavuji si zpětně všechny situace, které jsme takto s dětmi přeskákali (já nebo děti, je to úplně jedno, wc potřebujeme všichni) a musím říct, že s kulturou vykování potřeby to mělo málokdy něco společného :X

Jak jste to s dětmi řešily/řešíte vy, když přijde na tuto situaci? Taky Vám veřejná wecka ve městech, obcích a vesnicích chybí?

kakba
Včera ve 12:39

Jako takhle, kdyby byla zaručena čistota 24/7 tak bych byla ráda za veřejné WC. Ale žiju v realitě a na veřejné WC nepáchnu já ani moje děti. To raději zaplatím za použití WC v nějaké restauraci.

habiba_ketta
Včera ve 12:40

Presne tak, staci jednou videt, jak z toho zachodu vychazi drogove zavisly/…/…, a uz se vsem dalsim vyhybam.

zaneta_mak
Včera ve 12:44

U nás na hřišti je teda toi toi a jezdí to i pravidelně čistit, ale je tam vždy jen od jara do podzimu, třeba v zimě vůbec a to chodíme na hřiště taky...

andelka
Včera ve 12:49

Jo, chybí. Byla jsem ale v Římě, těhotná, a wc byl snad jen u Colosea a na Aventinu. Jinak nikde nic. To bylo peklo. Hlavně, že pítka byly na každém rohu. U hřišť míváme wc, pokud je větší, hlídané. V obci máme jedny wc, na kartu, stoji 1kc.

mackys
Včera ve 13:18

Tohle tema taky obcas s kamaradkou na hristi resime. Musim souhlasit, tohle je velky problem. Ale taky bohuzel i to, jak tu vetsina zminuje a to je cistota a lidi, kteri se tam zdrzuji. Ono by treba i mesto neco zridilo, ale neni nikdo, kdo by se o to pak staral a pak to tak vypada. U deti to ani tak moc neresim a muze si vlezt za ker nebo pod strom (do urciteho veku), ale dospeli taky maji sve potreby a to je podstatne horsi. Ono u nas ve meste jsou hriste treba i ve skole nebo skolce pristupne a tam zachody jsou, coz je fajn. Jenze pokud je hriste volne pristupne, neni v okoli nic, takze v pripade velke nouze taky hledam ker, kam by se popripade dalo 😀

zuzkasim
Včera ve 13:42

Jako jo, ale jít i v té cizině na veřejné WC je taky obvykle pěkná chuťovka. V létě dost cestujeme, řešíme tedy i tento aspekt a zatím jsme nikde v Evropě ve městech nenašli v tomto ohledu nic, co by nás uspokojilo. V Asii jsem nebyla, nemám osobní zkušenost.

drep
Včera ve 14:46
@zuzkasim

Jako jo, ale jít i v té cizině na veřejné WC je taky obvykle pěkná chuťovka. V létě dost cestujeme, řešíme tedy i tento aspekt a zatím jsme nikde v Evropě ve městech nenašli v tomto ohledu nic, co by nás uspokojilo. V Asii jsem nebyla, nemám osobní zkušenost.

@zuzkasim taky poměrně dost cestuju a veřejná wc mi připadají naprosto v pohodě, naposledy vloni v rumunsku a letos v německu. Ze země bych tam nejedla, ale abych se tam vyčůrala a vyměnila si tampón, na to mi bohatě stačí.
Ano, chybějící wc ve veřejném prostoru považuju za regulérní problém. I z toho důvodu běhám jen své dv oblíben trasy, kde jsou toitoiky, protože jako člověk se sedavým zaměstnáním ve chvíli, kdy se začnu hýbat, začnou se hýbat moje střeva a to fakt není něco, s čím doběhnu 5km domů.

barulina
Včera v 16:43
@andelka

Jo, chybí. Byla jsem ale v Římě, těhotná, a wc byl snad jen u Colosea a na Aventinu. Jinak nikde nic. To bylo peklo. Hlavně, že pítka byly na každém rohu. U hřišť míváme wc, pokud je větší, hlídané. V obci máme jedny wc, na kartu, stoji 1kc.

@andelka jenže, a je to teda mojd zkušenost, te v Itosce pustí ma wc v každé restauraci uplne v pohode.

barmil
Včera v 16:56

@jennyska jsem často v cizině a veřejně záchody nevídám ani nevyhledávám. Proste si dojdu do kavárny pro pití a využiju jejich wc. Na veřejné wc bych dítě ani nepustila. Raději si zaplatím a dojdu si někam na čisté wc.

barmil
Včera v 16:58
@zuzkasim

@zuzkasim mne stačila díra do země v Maroku v kavárně. v Číně jsem se naučila držet to až na pokoj v hotelu, kde zas ale neznali štětku na záchod. Kdyz jsme jako děti jezdily s našima do Chorvatska, děsily mě turecké záchody v Rakousku na odpočívadlech.

j.a.n.i
Včera v 18:46

Ja se priznam, ze mi nijak zvlášť nechybí, dokud byly deti fakt malé, tak se bycuraly za keř a zbytek si nechavaly na doma. A ja jinde moc casto nepotrebuju, takže to povetsinou vyslo na restauraci, kde jsme si neco davali.

sigyn
Včera v 19:17

U nás udělali veřejné záchody poblíž hřbitova. Nové, krásné, na klidném místě, ale samozřejmě tam lezli fetky, takže se pak museli záchody zamykat, pak hlídat a ted se uvažuje o kamerách, ale co si ta fetkách, kdo vezme, že?

lolap
Včera v 19:28

Na tohle jsou úžasné Helsinki, veřejné záchody byly všude, čisté a dokonce i s toaletním papírem. V Belgii vás zase pustí v jakékoliv restauraci na wc, je teda zvyk jim tam nějaký malý peníz nechat, ale ani s malými dětmi se tam nechodí "ke stromečku"...

lis6
Včera v 19:45

Proto radši chodim do lesa. Na toitoi mě nikdo nedostane. Ale nejhorší zážitek mám loni z veřejného WC v Německu u dálnice, něco tak nechutného jsem fakt neviděla.

andelka
Dnes ve 04:15
@barulina

@andelka jenže, a je to teda mojd zkušenost, te v Itosce pustí ma wc v každé restauraci uplne v pohode.

@barulina Tak to bude tím. Do restaurací a kaváren jsme tam nechodili a u stánku wc nemají.

kosi_cek
Dnes ve 04:18

Jdeme raději, kde se dá, u nás na větším
parku s hřišti město přistavilo ToiToi pro množící se požadavky občanů a dopadlo to tak, že by se ji normální člověk, obzvlášť s dítětem neodvážil použít, město ji pak raději zrušilo.

zuzkasim
Dnes v 05:37
@drep

@zuzkasim taky poměrně dost cestuju a veřejná wc mi připadají naprosto v pohodě, naposledy vloni v rumunsku a letos v německu. Ze země bych tam nejedla, ale abych se tam vyčůrala a vyměnila si tampón, na to mi bohatě stačí.
Ano, chybějící wc ve veřejném prostoru považuju za regulérní problém. I z toho důvodu běhám jen své dv oblíben trasy, kde jsou toitoiky, protože jako člověk se sedavým zaměstnáním ve chvíli, kdy se začnu hýbat, začnou se hýbat moje střeva a to fakt není něco, s čím doběhnu 5km domů.

@drep Asi je to o štěstí a my zrovna párkrát narazili... Zato jsme objevili kouzlo záchodů v kostelích, které jsme v zahraničí občas našli, nejsou všude, ale dost často se najít dají.

dashyyy
Dnes v 06:26
@lis6

Proto radši chodim do lesa. Na toitoi mě nikdo nedostane. Ale nejhorší zážitek mám loni z veřejného WC v Německu u dálnice, něco tak nechutného jsem fakt neviděla.

@lis6 v DE lepší na benzinku, tam bývávají záchody fakt krásné, ale odpočívadla jsou peklo.. loni jsem myslela, že to pustím do flašky než abych tam šla.. naštěstí mám hodné kolegy a popojeli jsme jinam

darris43
Dnes v 08:02

Taky by mě tam asi nikdo nedostal. A všichni dobře víme, jak by to tam vypadalo. 🙈

anezzka3
Dnes v 09:11

Za mě rozhodně ano, těch toalet je smutně málo, ale zase nevím, jestli by se daly využívat, když si představím, v jakém stavu by byly, kdyby byly veřejné.

jennyska
autor
Dnes v 09:52

Když je nějaká restaurace v okolí, tak je fajn tam skočit 🙂 Jen ne vždy to tak je a jsou fakt daleko... Navíc, ne všechny pouštějí lidi "z venku" a musíte tam být hostem. Ne všichni si nechají zaplatit za použití WC a prostě jsou jen pro hosty. A dáte si tam pití? - když zase budete chtít díky tomu pití za pár chvil na WC? :D anebo něco s sebou na jídlo, jen abyste se mohly vy nebo dítě vyčůrat (nebo si vyměnit vložku, tampon, kalíšek kulturně a ne někde v TOI TOI)?

S dětmi je to ještě jakš takš - ty se vyčůrají (v tom lepším případě, že se jim nechce kakat :X ) někde u stromu atd. - už i to je ale za mě dost nešťastné, že své potřeby dělají u stromu nebo do trávy atd.

Jak jsem psala výš, za mě je to o vyspělosti společnosti a kultuře. Toalety by měly být všude, dostupné, ideálně pravidelně uklízené - nedělám si iluze, že všichni mají dobré návyky z domu a už na obyč.benzinkách vidím, co jsou schopni někteří po sobě nechat (a to ani nemusí být nutně "fetky", ale na oko slušní lidé). A kdo by takové měl zabezpečit je město/obec/samospráva, z našich odváděných daní právě samosprávě. Raději si zaplatím pár kaček za veřejný záchod, kde sedí jeho obsluha a dohlíží na jejich čistotu, než občůrávat stromy domy jako pes anebo chodit s otázkou do restaurací...

minerva
Dnes v 10:45

Mě štvou i obchody bez záchodů. Kolikrát postaví nový supermarket nebo rekonstruují stávající a nepostaví tam záchody. To fakt nechápu.

ninive211
Dnes ve 12:03

Mě štvou obchodní centra, kde vybírají poplatek i třeba 20 Kč za použití WC. Myslím, že správa centra vybírá dost vysoké nájmy od provozovatelů obchodů na to, aby i ty záchody byly zdarma. zajímaví je, že jen někde a jinde to není problém vůbec a záchody zdarma jsou a čisté k tomu.
Obecně ve městech by těch veřejných záchodů mělo být více, klidně za malý poplatek, ale tak 10 Kč, větší částka mi prostě přijde šílená, ale tak když se nedá nic dělat...

barulina
Dnes ve 12:06
@andelka

@barulina Tak to bude tím. Do restaurací a kaváren jsme tam nechodili a u stánku wc nemají.

@andelka no my sice chodili, ale ikdyz jsme ro neměli v plánu a šli jsme jen na procházku, tak proste v každé restauraci, kde jsme poprosili neměli problém

ninive211
Dnes ve 12:09
@minerva

Mě štvou i obchody bez záchodů. Kolikrát postaví nový supermarket nebo rekonstruují stávající a nepostaví tam záchody. To fakt nechápu.

@minerva tak v SUPERMARKETECH záchody nebývají, s výjimkou Lidlu (za něj palec nahoru), pak bývají záchody v Kauflandu, ale to už není supermarket, ale velký hypermarket, často s přidruženými obchody kolem. Tam to má dost smysl. To už je takové menší obchodní centrum.
Jinak obecně za mě by v každé obci, i na malé vesnici, měl být alespoň 1x veřejný záchod - třeba u kostela, typicky. Pokud jde o turisticky atraktivní lokalitu, tak tím spíš. Když si vezmeme třeba dlouhou mši ve vymrzlém kostele a nemoct si pak po hodině, hodině a půl nikam odskočit...