icon

Vánoce a návštěva u rodičů. Jaký na to máte názor?

dura175
16. pro 2020

Chtěla bych znát názor zdejších uživatelek na následující situaci.
S podzimem jsme s manželem omezili kontakty kvůli koroně. V práci důsledně nosíme roušky a kancelář máme oba pro sebe. S manželovými rodiči jsme se od září viděli pouze venku, v rouškách. S mými rodiči jsem se od září viděla 3x na hodinu a opět v roušce. A teď zásadní dilema - Vánoce. Chtěla bych jet k rodičům na 2 dny a muž je proti. On chce zrušit i sváteční oběd u jeho rodičů a chce být celé svátky zavřený doma. A nevím, zda si tedy tu návštěvu u našich prosadit nebo ne. Kromě rodičů bychom se viděli i s mojí sestrou a její rodinou, což muž vnímá jako obrovské riziko (děcka chodí do školy, švagr jezdí po stavbách). Já si prostě nedokážu představit, že ani na Vánoce nebudu u rodičů, ale zase nechci vnášet zbytečný tlak mezi mě a manžela.

Strana
z4
veruuu_kubesovic
16. pro 2020

Podle mého názoru se mu nikam nechce a tak má letos důvod to svést = na Covid 😀
Můj manžel podstupuje co 14dní test na Covid kvůli práci, stejně tak švagr (pracují ve stejné firmě a jezdí na Slovensko) a úplně normálně se scházíme s celou rodinou, možná během jarní vlny jsme všichni vydrželi tak omezit kontakty na 2 týdny, vždyť to je jinak psycho...

veruuu_kubesovic
16. pro 2020

@dura175 jen tak mimochodem, můj muž má astma, dcera cukrovku víceméně oba spadají do rizikové skupiny, i přesto se Covidu nebojíme...

alcar
16. pro 2020

@veruuu_kubesovic tak ono hlavne, dnes se uz na ty rizikove skupiny moc nehraje. Roli v tom hraje zejmena imunita. Uz mnohokrat bylo vyvraceno, ze by na to, jestli se pouha bezpriznakova pozitivita zmeni ve vaznou formu covidu mely mit vliv nemoci typu astma nebo diabetes.

dk123
16. pro 2020

My jsme furt zalezlí, s nikým se nevídáme, pracujeme z domu. Dcerka po dlouhé době jela na víkend k babičce a dědovi, my jeli pro ni, strávili jsme tam hodinu a za pár dní korona.. A hádejte, od koho jsme ji chytili? Ano, od tchána. Takže nevídat se je nesmysl, protože to stejně můžete chytit úplně kdekoliv. Pokud máte v rodině ohroženou skupinu, tak ať jdou před vánocema všichni na testy čistě pro jistotu.. Ale prostě korona tu bude pořád a nemůžete být doma zalezlí jak krtci a nikoho nevidět..

sudylichozrout
16. pro 2020

@dura175 Tvuk manzel je magor. Stravila bych svatky radeji s rodici nez s nim.

me_druhe_ja
16. pro 2020

@te_reza Spíš se divím, že na ostatní nemoci se vakcíny vyvíjí roky a tady je fertig za 9m. Já jen, jestli ji už nevyvíjeli dávno.....Ale nerada bych se pouštěla do konspiračních teorii...Jen mě ta hysterie okolo Covidu smrdí od začátku.

Jinak bejt zakladatelkou, tak se na manžela vykašlu a pojedu na svátky k rodině. Hypochondr.

bbarshaa
16. pro 2020

Teda nezlobte se na mě, ale tohle není normální...
Jsem v prvním trimestru těhotenství, stýkame se normálně s celou rodinou, notabene máme samotného dědečka co potřebuje pomáhat. Já jsem učitelka v MŠ, každou chvíli ohrožení, že to někdo v práci má a bude pozitivní, zrovna teď čekáme na další testy a dost možná nás tedy strčí do karantény přes svátky ( snad ne) chtěli jsme těhotenství oznamovat rodině. Každopádně rozhodne nejsem hysterka a nehodlám se zavírat doma... Na chování vašeho manžela mám tedy svůj názor a je to opravdu na cvokare. Jsem rada, ze mám normálního partnera. Přeju hodně štěstí

te_reza
16. pro 2020

@me_druhe_ja no do mě to nikdo nepošle ani náhodou. tady roky vyvíjejí vakcíny a proti záhubě světa to maj raz dva? ani mě nehne 😀

hele ale kolem mě už začínají být taky lidi praštěný, s každým zakašláním jsou přesvědčený že to maj...

leilinka1234
16. pro 2020

@janedv 🙈 tím hůř. Hrozně ráda bych vám napsala, co si o tomto očkování myslí má příbuzná (a nejen ona teda), která pracuje na ARU v Británii... Ale nemůžu :( Sladce sněte o pozitivním přínosu téhle očkovací rychlokvašky. Já jsem zastánce očkování. Své děti mám naočkované řádně a sáhla jsem i po některých vakcínách nepovinných. Co je ale moc, to je moc.

veronikav31
16. pro 2020

@leilinka1234 proč to nemůžete napsat? taktéž jsem zastánce očkování,obě děti jsou řádně očkovaný,ale o tomhle očkování si myslím svoje a děti určitě nenechám očkovat,ani sebe.

michaela666
16. pro 2020

@leilinka1234 Vypadá to na stejné zákazy vrchnosti jako jsou v Číně ohledně současné situace s covidem...Všichni se musí na venek tvářit jak je všechno v pořádku a mají to pod kontrolou. Jinak dostanou přes prsty.

patypresdevaty
16. pro 2020

Každý to vidíme trochu jinak, někdo se izoluje a chrání víc, někdo min, někdo to má úplně na salámu...
My patříme mezi ty, kteří kontakty omezili hodně, ale tvůj manžel už je fakt extrém. A nejblbější mi na tom přijde, že jste se nepokusili najít nějakou variantu, která by byla přijatelná pro oba (nebo jo? nečetla jsem vše...)
U nás jsme víceméně na stejné vlně, i když manžel je přeci jen ještě opatrnější než já). Ale vždy se dokážeme nějak domluvit, co je pro nás jako rodinu ještě přiměřené riziko a co už ne. Nikdy jsme kvůli tomu neměli žádný zásadní konflikt, kdy by se jeden kousnul a nechtěl ustoupit a nějak se domluvit.
Za nás tedy Vánoce nejsou zatím úplně jasné, bude záležet mimo jiné i na vývoji situace. Pokud to bude jakž takž ok, plánujeme se vidět s obojema rodičema (ne najednou), i když s těma jednema jsme se viděli od září jen dvakrát, protože se chovají (dle nás) dost nezodpovědně. Během Vánoc primhourime oči, ať si uzijou vnoučata u stromku, společny oběd, rozbalování dárků atd.
No a ostatní příbuzní? To se uvidí... Pokud se to bude pořád zhoršovat a bude situace obdobná jako při listopadovém vrcholu, setkání s našimi sourozenci odlozime na později. Proste ty kontakty omezíme a uvidíme se později, ono nám to neuteče 🙂

martt
16. pro 2020

@dura175 Nečetla jsem všechny komentáře. Ale v tomhle případě bych si prosadila svoji. Samozřejmě opatrnost je na místě, ale budou Vánoce a rodina by měla být spolu. Pokud se bojí tak jed ke svým rodičům sama a on ať zůstane doma. Nebo ať má celou dobu na puse respirator. Tohle co popisuješ tak uz mi spíš přijde, jako případ pro psychologa. Rozhodně není ok aby ti zakazoval se stýkat s tvojí rodinou ať je jakákoli epidemie. Na víc i práci se může nakazit tak jako tak i když nosí roušky a desinfikuje si ruce.

levandule_k
16. pro 2020

@veruuu_kubesovic u té cukrovky jsem v nějakém článku na idnes.cz četla, že největší průser je, když tak cukrovka není léčena, tam je pak riziko komplikací a těžšího průběhu. Pokud je dobře kompenzována, tak je tam "běžné" riziko. Nicméně radši si to ověř, nechci to ventilovat jako zaručenou pravdu.

elencze
16. pro 2020

tak já to mám na salámu, nosím roušku jen uvnitř, pracuju z domu (ne kvůli covidu), MHD skoro nejezdím ani normálně (kam potřebuju, jdu pěšky, dál na velký nákup autem), ale jinak žiju. Když je to teď zase konečně chvíli otevřené, chodíme do herniček, na vánoční trhy na stromeček, do hospody na jedno, vídám se se sestrou a jejím přítelem. Vzhledem k mým životním zkušenostem s úmrtím tatínka ze dne na den na jeho 41. narozeniny nehodlám obětovat ten jediný jistý čas, který máme, a to je teď, pro nějakou možnou delší budoucnost (samozřejmě je to dáno i tím, že prarodiče už nemám a nestýkám se s nikým rizikovým). Myslím, že i manžel by si do konce života vyčítal, kdyby to pro někoho z rodiny byly poslední Vánoce a on o ně přišel.
A k očkování. Nejsem z toho nadšená, ale nechám se píchnout, co nejrychleji to půjde, abych mohla legálně zase normálně žít, protože za chvíli budeme občané horší a lepší kategorie. A u dětí se s očkováním naštěstí zatím nepočítá, takže v tomhle je předčasné plašit.

nita1984
17. pro 2020

Nečetla jsem odpovědi, ale od 22. do 26.12. strávíme čas s rodinou. Nikdy bych si ho nenechala sebrat přesto (nebo právě proto), že moje maminka i babička a děda jsou v rizikové skupině a upřímně, nikdy nevím, zda tu zítra budou i bez corony. Nedokážu si představit, že budou sedět na svátky sami. To by zemřeli již za živa. Ať si každý dělá dle svého uvážení, ale za mě lepší být s rodinou, i když je tam určité riziko, než sedět doma a čekat, co bude. V očkování obecně nevěřím, takže doufám, že povinné nebude, ať se každý rozhodne sám, jestli si nechá dat živou vakcínu nemoci, před kterou se chce chránit.

janedv
17. pro 2020

@leilinka1234 a vy a vam podobni se dal citte nadrazene, protoze ZNATE PRAVDU. Jeste to dotahnete do konce a oznacte vsechny, co nesdileji Vase konspiracni teorie, za zmanipulovane ovce bez vzdelani, mozku, podlehajici ruske, ted potazmo cinske propagande.

alcar
17. pro 2020

@levandule_k tak on sam o sobe neleceny a dekompenzovany diabetes je pruser. To je problem i u chripky a jinych beznych nemoci.

felixfelicis
17. pro 2020

@nita1984 To neni ziva vakcina.

nita1984
17. pro 2020

@felixfelicis určitě? Prosím o to, odkud je tohle info, díky. Já mám info, že se jedná o vakcínu na základě vakcíny na chřipku, která je živá. Plus není vhodná pro děti a osoby s autoimunitním problémem

martaskaaa
17. pro 2020

@te_reza tak já nevím, ten odkaz co posilala @simone5... První britka očkovaná proti koronaviru (článek z dubna 2020). To je divný ne? Vždyť teorve se ta korona od února začala v Evropě projevovat, tak kde vzali v dubnu vakcínu?

martaskaaa
17. pro 2020

Já se rozhodně očkovat nenechám a doufám, že ani moje rodina (rodiče mám v důchodu) nebudou očkování.
Do budoucna to nevylučuji, ale jedině, až budou znatelné nějaké výsledky.

Jinak my jezdíme na návštěvu za rodinou úplně normálně. Do obchodu jezdím převážně jen já a syna hlídá chlap. Na Vánoce budeme u tchýně, druhý den jedeme k mým rodičům, třetí den babička a spol. Přijedou i příbuzní z Německa.
Už takhle byl celý rok posraný, tak ho nechci mít posraný i na Vánoce.

patypresdevaty
17. pro 2020

@nita1984 mrkni se na profil sudylichoztout, tam se zrovna dnes těch odkazů sešlo víc

surikata131
17. pro 2020

@nita1984 vakcína na chřipku není živá. Na covid jsou vakcíny buď s mRNA, tam není obsažený virus, další typ jsou vakcíny s adenovirem, který způsobuje běžné nachlazení a navíc je oslabený, neobsahují virus sars-cov 2 (covid)

Tady je hezké shrnutí: https://www.facebook.com/1741407360/posts/10207...

surikata131
17. pro 2020

@martaskaaa zrovna pro ty starší lidi je covid větší riziko než vakcína, ještě pochopím mladé zdravé, co jim očkování přijde zbytečné, ale být senior tak neváhám

martaskaaa
17. pro 2020

@surikata131 No např. moje babička měla rakovinu plic, spící nádor. Nějak v listopadu ji povinně očkovali v duchodaku proti chřipce. Ten nádor se hned probudil, umřela 2.ledna. Věřím, že kdyby neočkovali, tak by tu nějaký čas ještě byla. Měla v důchodaku svůj pokoj, navštěvovali jsme ji jen my a obsluhovaly ji sestry, neměla velké riziko se kde chřipkou nakazit, když ani nevytáhla paty z pokoje..☹️

leilinka1234
17. pro 2020

@janedv útočíš úplně zbytečně. Za A) vůbec se necítím nadřazená a za B) netvrdím, že znám pravdu. Covid tu je a bude a mám pochopení pro očkování lidí staršího věku. Ale já nehodlám být pokusný králík. Kdo si nechá píchnout to svinstvo, prosím račte, v budoucnu za tyhle dobrovolníky budeme určitě rádi...

izz76
17. pro 2020

@dura175 Můj názor je ten, že vám hrabe, teda především manželovi, víc než nákazy koronaviru bych se bála o jeho duševní zdraví.. My se v rodine stykame porad, dokonce i s kamarádkama, v práci v kanceláři nenosíme roušku, dcera chodí do školky.. Žijeme v rámci možností normálně.

elu
17. pro 2020

Aby vás jednou nemrzelo, že zemřou na infarkt, a vy se s nima už neuvidíte nikdy...

dura175
autor
21. pro 2020

Situace se vyřešila sama. Sestra a její rodina covid pozitivní. Byli ve styku s rodiči, předpokládám, že jsou pozitivní též. Mají mírné projevy, na testy jdou až za týden.
Vánoce si holt uděláme až v lednu.

Strana
z4