icon

Vánoce a návštěva u rodičů. Jaký na to máte názor?

dura175
16. pro 2020

Chtěla bych znát názor zdejších uživatelek na následující situaci.
S podzimem jsme s manželem omezili kontakty kvůli koroně. V práci důsledně nosíme roušky a kancelář máme oba pro sebe. S manželovými rodiči jsme se od září viděli pouze venku, v rouškách. S mými rodiči jsem se od září viděla 3x na hodinu a opět v roušce. A teď zásadní dilema - Vánoce. Chtěla bych jet k rodičům na 2 dny a muž je proti. On chce zrušit i sváteční oběd u jeho rodičů a chce být celé svátky zavřený doma. A nevím, zda si tedy tu návštěvu u našich prosadit nebo ne. Kromě rodičů bychom se viděli i s mojí sestrou a její rodinou, což muž vnímá jako obrovské riziko (děcka chodí do školy, švagr jezdí po stavbách). Já si prostě nedokážu představit, že ani na Vánoce nebudu u rodičů, ale zase nechci vnášet zbytečný tlak mezi mě a manžela.

Strana
z4
vendelinka08
16. pro 2020

Manželovi bych nedovolila, nikdy, aby mi zakázal stýkat se s rodinou. Jo...a jinak jsme všichni zdraví...a když onemocníme, tak si i navzájem pomuzemez. Od toho jsme rodina. Bože, takových hyochondru více a už se vůbec nedivím, že se děje to, co se děje.

surikata131
16. pro 2020

@dura175 řekni manželovi, že vaše věková skupina se dostane k očkování nejdřív koncem léta a to kdoví jestli, takže do té doby se opravdu nechce vídat ani s rodiči? Pokud se nebojí rodiče jakožto rizikovější skupina, tak bych tam jela, možná maximálně se domluvit, ať se teda nepotkáte s rodinou sestry. My se s rodiči i tchány vídáme, já bych to nevydržela být jen doma, nevídat se s nikým asi by mi hráblo (jsem na rodičovské a nechodím ani do obchodu). Když se nebojí oni, tak je to ok. Malá roste před očima, vůbec by je neznala...

daasqua
16. pro 2020

Naše rodiny jsou také hodně opatrné a přitom se stále vídáme. Moje máma je u nás 2x týdně (chodíme tedy venku), k tchánovcům jedeme tak 1x za 3 týdny, s mým tátou podobné. Tchánovci jsou také v něčem hypochodři a megaopatrní, mají UV lampy na desinfekci, pořádné respirátory, nikam nechodí (home office většinou), sledují spiklenecké weby apod. Můj manžel je v něčem po nich, taky nikam teď moc nechodí (HO). Já chodím s mírným omezením, roušku jsem nosila i v létě, desinfikuji se apod, ale i když jsem v 34tt, neizoluji se doma. S dcerou chodím jen ven, nikam do uzavřených prostor, takže jsme od března vypustily herničky, cvičení, MHD.
Na Vánoce se všichni normálně uvidíme a to máme v rodině jednoho, který nyní chodí na chemoterapii, takže nakažení by byl průser. Holt budeme všichni/většina na ten jeden večer v rouškách a nebudeme nic jíst. I když jsme tedy všichni megaopatrní a máme z covidu respekt (hlavně kvůli dlouhodobých efektům na zdraví a nyní i chemo), tak stejně vánoce budeme slavit. Bůhví, jak budou vypadat vánoce za rok, to třeba už nebudeme všichni...

alcar
16. pro 2020

Normalne se sejdeme. Jako vzdycky, za celou dobu... Jo a v rouskach a 2m od sebe sedet fakt nebudem. 😃

alice180
16. pro 2020

@dura175 a není možnost kompromisu. Jet tam na návštěvu, ale v respiratorech, které nesundate. Takže bez jídla a pití? Nebo s výslužkou 🙂. Asi bych se snažila domluvit. Test by musel proběhnout těsně před návštěvou.

jjasmina
16. pro 2020

@dura175 My koronu až tak neřešili, moje máma přijede k nám a jdem i manželovým rodičům

eleanora84
16. pro 2020

Slavíme celá rodina, mamka už nepracuje, já i taťka máme kancelář pro sami sebe, dcera je v 1.tridě... Ptali jsme se babi a dědy, oba přes 80 a chtějí Vánoce mít jako vždy, vídáme se s nimi téměř denně, protože se o ně staráme, takže u nás se nic nemění..

cilkat
16. pro 2020

S rodiči se sejdeme, se sourozence též (separátně), bratrance a sestřenice pozveme na procházku. Co výrazně omezím budou setkání s kamarády.
Podle mě člověk nesmí přestat žít. Tím neříkám, že se nemá chovat odpovědně, ale být dva roky doma s dětmi bez kontaktu s dalšími lidmi prostě nechci. Zcvokli bychom se všichni.

dura175
autor
16. pro 2020

Děkuji všem za odpovědi, pokusím se to shrnout. Sama vnímám manželovo chování jako přehnané. Z korony mám respekt, sama jsem v rizikové skupině. Jen ta všechna opatření trvají moc dlouho a chci si aspoň Vánoce užít s rodinou. Sestru a její děti jsem neviděla půl roku... Pokud budeme všichni fit, nevidím důvod se nesejít.
Ta slova o omezování svobody jsou dost silná, jako já si to nakonec prosadím, pojedu třeba sama, ale neobejde se to bez komentářů z jeho strany. Což je vždycky nepříjemné a já nevím, jak v takové situaci argumentovat. Jeho hypochondrismus mi vadí, on to ví. Teď je to extrémní, protože korona, zkušebka v práci, koupě bytu.
P.S. Na očkování mám nárok v první vlně a využiju ho.

sylvusska
16. pro 2020

rodinu potkavame normalne, normalne se navstevujeme v tydnu treba 1-2x, s obema rodici. Jen mamka je od pulky rijna luzkove pro covid pacienty, ale uz covid prodelala, tatka to nechytil, takze od te doby se i s nima vidime a potkavame se. Jen mamka nechodi radsi k tatkovi mamce(babicce), ktere je 81 let. Ale jinak my vsichni sourozenci, i od manzela, mame skolkove deti vsechny a nikdo se nikoho nebojime, proste ani tam neni jistota, ze by to nekdo chytil/nechytil. Je to proste o imunite taky. A to ja i segra jsme tehotne.

aneta15
16. pro 2020

@dura175 já ti jen držím palce aby si se opravdu někde nenakazila a nemusí to ani souviset s návštěvou rodiny, protože to bys pak měla doma asi peklo.

pinkyy
16. pro 2020

Normalne se vsichni jako rodina schazime, nevidim duvod se nevidet 🤷‍♀️ Dokonce jsme se na rodinne oslave vsichni nakazili, par dni jsme si polezeli a jedeme dal. Tvuj manzel nikdy nebyl nemocny? Ze ted potrebuje byt izolovan. Rymicku atd muze chytit i doma a polezet si, neprijde mi to jako neco hroznyho

aneta15
16. pro 2020

@pinkyy tak já bych to zase úplně tak nezlehčovala. U nás v ulici zemřel pan 48 let na Covid. Ne s covidem. Ale na Covid. Měsíc byl na ARU a už to vypadalo dobře ale selhali mu plíce. Opatrnost je jistě na místě ale u zakladetelky to podle mě hraničí s hysterií

terezz29
16. pro 2020

@snahnah no nevim, nevidíš do toho, nesoudila bych

g_m
16. pro 2020

Ach jo, panika vládne... Stýkáme se se všema normálně, manžel jezdí taky na stavby, švagrová pracuje v optice, ségra chodí se studenty zdravky na praxi do špitálu a prostě se vídáme, bavíme, smějeme, oslavujeme (4 narozky během dvou měsíců) a hlavně ŽIJEME!
Běžte na testy a pak upalujete na návštěvu!

leilinka1234
16. pro 2020

A já si myslela, že o očkování nikdo nestojí... A hele... První dobrovolník 🙈😀 vyprdla bych se na něj 🙂 chápu obavy, ale tohle je trošku moc. Sbalila bych se a na svátky jela k rodičům. Ať si doma hnípe sám. Manželovo rodiče jsou 70+ a řekli nám, že radši chcípnou (ano takto přesně) s vnoučatama v náručí, než aby byli sami doma v izolaci. Takže tak....

gracinka7
16. pro 2020

Tak jed prostě sama a hypochondr ať sedí doma.

janedv
16. pro 2020

@leilinka1234 ja myslim, ze o ockovani stoji hodne lidi, neni potreba to zesmesnovat

alubif
16. pro 2020

Tak nejhorší smrt je z vyděšení. Smutné je, že se nebojí o rodiče, ale o sebe... My jsme teda taky z těch co se oproti jiným vice izolujeme, ne že by to po nás rodiče vyžadovali, sami se taky úplně nezavbednili v domě a ale děláme to aktivně sami, prostě je chci ochránit co to jde. Nakupy jednou týdně, jako jedny z mála se před vstupem do obchodu dezinfikuju, dceru už mám ze školky týden staženou, v pátek jedeme k rodičům, jsme na pátek objednání na antigenní testy. Takže víc už udelat nemůžeme, ale sami už chtějí kontakt s vnoučaty. Takže milého manžela bych s jeho hypochondrickym přístupem poslala mezi dvě půlky, objednala všechny na testy a oslavila Vánoce s rodinou .😉

keerka
16. pro 2020

@dura175
Jsme na tom úplně stejně. Včetně hypochondra. Já a muž na testy jdeme, kvůli tchánovcům (hypochondrii má po nich). U nich budeme nejdřív a pak nějak moje roztahaná rodina, která to rozhodně tak neprožívá. Do teď jsme se vídali venku nebo s respirátory, ale na Vánoce určitě povolí a my se buď budeme muset přizpůsobit nebo tam nejet. Je mi z toho ouvej. Taková situace mezi dvěma mlýnskými kameny.. Mám toho všeho plné zuby.

lv
16. pro 2020

My budeme mít tchyni u nas, tchán je v nemocnici a doma samotnou ji nenechame, to by mě hanba fackovala. Vidame se, samozřejmě méně, než když tu covid nebyl. Moje rodiče mame předběžně domluvené také, ale jsou rizikovy az běda a probrali jsme variantu, že to holt nepůjde.

2hanah
16. pro 2020

@dura175 Den před návštěvou bych zavolala sestře, to už budou nějakou dobu jen doma a nákaza by se nejspíš projevila, a pokud nikomu z nich vůbec nic nebude, navštívila bych se s nimi normálně, taky si neumím představit se s rodinou na Vánoce nevidět a hlavně nikdy nevíte, kolikrát se takhle všichni ještě můžete sejít...

astyna88
16. pro 2020

My budeme Vánoce slavit jako vždy 😜🤭

astyna88
16. pro 2020

Já se divím, že do toho očkování někdo jde i za cenu toho, jak to probíhá třeba u té 80lete (?) Britky. Leží na jipu,těžký průběh a vůbec se neví, zda to přežije. Dalsi dobrovolníci mají těžké bolesti hlavy, manžel to teď řešil v práci, měli se očkovat taky, protože s koronavirem přichází běžné do styku (zkoumají ho). No a sám sef jim řekl, že bez dlouhodobých klinických testu a studii do toho půjde jen blázen... A když to řeknou sami lidí, kteří to "mají pod lupou", tak to asi něco znamená...

Jinak syn měl covid + učitelku ve školce a jak to vyřešila školka? Rozháněla děti na odpoledne po ostatních třídách, takže jestli to má některé dítě, budou to mít ostatní deti brzo taky.

simone5
16. pro 2020

@dura175 Možná tvůj manžel trpí úzkostnou poruchou a říkat těmto lidem, že jsou "na hlavu" a "magoři" fakt není žádné řešení. Mám kamarádku, která touto nemocí taky trpí, a tak vím, že je to hodně náročné nejen pro toho člověka, ale i rodinu a okolí. Zkuste si o tom oba něco načíst a vyhledejte pro manžela odbornou pomoc, uleví se celé rodině.
Co se týče Vánoc, šla bych cestou těch testů a vysvětlování. Určitě bych mu nedělala nic na truc, akorát tím narušíte jeho důvěru a jeho stav se jen přihorší. Držte se!

michaela666
16. pro 2020

@astyna88 Oni na nás média ty následky očkování nebudou hrnout s takovou slávou jako když tu paní v Británii slavnostně očkovali coby první pacientku. Kdybys to teď nezmínila, tak ani nevím, že má takovou reakci. Na televizi nekoukám a internet filtruju... Já se očkovat určitě nenechám. Držím palce těm co ano, aby to zabralo jak má a bez velkých vedlejších účinků.

simone5
16. pro 2020

A ta zpráva o "paní", co měla komplikace po očkování, je to hoax... O hoaxu č. 1 zde (to je ta 90 letá paní) : https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-me..., hoax č. 2 (první Britka) zde: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavi....

astyna88
16. pro 2020

@michaela666

Samozřejmě, protože to není in říkat i takové věci. Lepší je to hodit pod hoax a dal být ve strachu, že jo... Zajímavé je, že v práci byla nedávno i Prima CNN i Nova a ani jedna neodvysílala rozhovor se šéfem, když se ho ptali na očkování a právě na ty testy. Radši tam odvysilali jeho konkurenta, který bude šířit paniku. Já už taky na zprávy nekoukám, radši si zapnu nějaký pěkný film... On už i Ježíš a Hus věděli, že, chces-li zaujmout, musíš šokovat.

My se doma očkuje mě jen povinnými vakcínami, teda jeste dva synove mají Synflorix.

alcar
16. pro 2020

@simone5 smarja, on tem zpravam o hoaxech jeste nekdo veri? To vis, ze ted jim nezbyva, nez to vyzehlit a uklidnit obyvatelstvo, ze ockovani je naprosto bezpecne, jinak by z toho mohl byt pekny pruser, ze jo... Jen vzpomenme Cernobyl... Pro zameteni pod koberec obetujem i zivoty lidi, hlavne at se lidi naockujou stuj co stuj. Media ti hodi do eteru na objednavku vlady cokoliv.

te_reza
16. pro 2020

@simone5 hoax nehoax. Vakcíny vyvíjejí roky a teď chtějí hromadně píchat něco, o čem se nic neví a na můj vkus to uvařili fakt rychle. Fandím těm, co to do sebe pošlou. Já pár let počkám 😀

Strana
z4