Vánoce jinak, bez tradic
Tuhle diskuzi zakládám s jediným cílem, zjistit, kolik lidí a jak se stejně jako já odklání od tradičních věcí v době vánoc. Jak jdou roky, tak si víc a víc uvědomuju, že spoustu věcí dělám a dělala jsem jen proto, že to dělají ostatní, a už mne to tak nebaví - takže to měním. Protože ale neznám v okolí nikoho podobného, tak doufám, že najdu trochu volněji smýšlející lidi tady. Tak za prvé, chci se mít na vánoce dobře a v klidu, aby bylo jasno. Chci potěšit děti, chci aby měly i tu vánoční atmosféru. Co nedělám je extra vánoční úklid, věnec na dveřích jsem v dětství nikdy neměla a i když ho teď dávám, je to opět proto, že to dělají ostatní. Nic mi to ovšem neudělá, tak ho dám. Co ale už dál neskousnu je vánoční tradiční večeře, to bych si totiž dobrovolně nikdy nedala. Co vaříte vy, které nemáte tu tradiční večeři? A pak to cukroví, opět "musela jsem", když jsem to bojkotovala, tak mi bylo nakoupeno dokonce těsto 🙂 ale jelikož sladké manžel nejí, tak to nakonec jedl opět pes. Raději bych měla všechen čas jen na válení se s dětma 🙂))
@g_m nejsem úplně v pořádku a z mastného je mi blbě. Kdysi jsem to normálně jedla, ale pak se to začlo zhoršovat, a nakonec už se nedovedu ani podívat na rybí polívku, ať ji děláme my nebo ji zkusíme jinde, je mi blbě. Kapra nemusím, protože se nerada piplám s kostma a smařím stejně jednou za sto let. Cukroví já můžu, ale chutná mi u cizích, jakmile něco dělám já, ztratí to ten šmrnc. Chlap sladké nemusí, ale on právě tu tradici z rodiny má takovou, že všechno musí být bez ohledu na to, že on to pak jako nejí, což je fakt blbost. Když jsem tedy přestala péct, koupil mi to těsto on, aby to prostě na těch mísách bylo, a smlsnul si pes. Z toho kupovanýho to fakt stálo za prd, že ani já to nechtěla. No a letos chci jen na zkoušku něco upéct, protože máme konečně diagnostikovanou alergii se kterou jsme si teda užili, tak chci něco pro našeho alergika. Jeden druh tedy asi bude, protože mne zajímá co z toho vznikne, nikdy jsem to nepekla. Výzdobu mám na prstech ruky by se spočetla. Letos navážno hodlám porušit tradiční večeři, protože vloni bylo už z mastnýho blbě mně i synovi, takže už je načase, aby ustoupil manžel, ten chce mít všechno tak jak to pamatuje, jenže tchýně ta všechno hrozně prožívá, všechno musí být ťip ťop a jinak to nechápe. A možná ji to i baví, nevím, není to moje věc, ale bohužel ten model tam je a dost nátlakovej 😀 😀
Ja se z Vanoc zasadne nestresuji.Predvanocni uklid nedelam,mam uklizeno tak jak normalne,ani me nehne abych sudlala okna nebo vymetala pavuciny za skrinema 😀 😀 Pecu dohromady s tchyni takze par nasich nej kousku mame napeceno za vikend a pak si to rozdelime mezi sebou.Darky nakupuji s predstihem uz v letnich vyprodejich.Misto stromecku mame vetvicky ktere ozdobim slamenkami.Stedrovecerni veceri si ale neodpustim,miluji chvile kdy se jako rodina sejdem,bramborovy salat miluji,misto kapra mam lososa,zbytek rodiny rizek.U nas jsou proste Vanoce v klidu a v pohode,no stress ;) Jaky si to kazdy udela,takovy to ma a je to jen na nem 🙂
Já jsem si z Vánoc taky vybrala jen to, co mě uspokojuje. Protože ještě nemáme prcky, dělám to vše vlastně jen pro nás dva. Byt vyzdobený vánočně nemáme vůbec - můj muž to nesnáší a mě to zase nebaví. Takže co dělám jako první je, že si napeču cukroví (ale jen ty druhy, které jíme, od každého max 1kg). Pečení (jakékoli) totiž miluju a když perníkové koření provoní byt, na navození té správné pohody mi to naprosto stačí. Dárky si nedáváme, stromeček ale zdobíme - ráno na Štědrý den, udělala jsem z perníkového těsta ozdoby, tak to náádherně voní a hezky vypadá. A večeře - udělám rybí polévku, po té se můžeme utlouct, pro muže udělám bramborový salát, protože jindy ho nejí, má ho zakotvený jako Štědrovečerní jídlo, kapra udělá na přírodno (kapra totiž milujem) a pak už si většinou sednem k telce a dáváme si buráky. Je pravda, že teď, co přišel o tatínka, máme na krku o Vánocích tchýni. Naštěstí do ničeho nemluví, protože ví, že tohle je naše domácnost, tak je to relativně v pohodě. Ale už jaksi odpadá ta povečeřová pohoda, protože se jí musíme věnovat. Ale zas na druhou stranu - já být takhle na starý kolena sama, taky budu vděčná, když si mě na svátky někdo vezme. A o tom to koneckonců je. Příští Vánoce už budeme slavit s prckem, bude mu cca rok, tak věřím, že už si to řádně užije. :D Pro děti dárky kupovat budem, ale razíme názor, že o dárcích Vánoce přece vůbec nejsou... Navíc, radost si děláme navzájem průběžně po celý rok. 🙂 Tak krásně prožité svátky, a ať jsou podle vašich představ!
@llluckaaa at si udělá sám, až bude chtít. přijdu ráda. ale do té doby fakt ne🙂
Já letos cukroví koupila na trzích a tak to bude ještě několik let, než dítě vyroste a budeme péct spolu. Kvůli dítěti budeme mít stromek, dárky, adventni věnec pokud mi ho ze stolu nebude shazovat a kupované cukroví. To myslím stačí a nevnímám to jako nějak moc namáhavé. Co nevedu tak vanoční úklid, pečení X druhů cukrovi a haldy jídla. Rada bych se vyhla návštěvám, ale kdy jindy než na vánoce..
@diamanta na mě se podepsala zkušenost z rodiny, kdy Vánoce byly jen a jen o stresu, naši se vždycky tak strašně pohádali, jako vážně, kvůli nějaké blbosti, pak na sebe vrčeli, pak zase dělali cukrbliky, ale jen naoko a mysleli si, že to nevnímám. divadlo kam se podíváš.
pak jsem ještě ke všemu přesně na Vánoce (22.12. sbalila dovuletého syna aodešl aod manžela, resp nesnesitelné tchýně. takže také vánoční dárek.
a pak mi poslední dobou vadí ten konzum. obaly, mašle, plasty blistry, nataháme to domů, pak vyhazujeme tuny odpadu kvůli jednomu večeru. někdy je to demagogie, auta naváží do supermarketů zásoby, my tam vlítnem, vynosíme to ven - domů, pak to vyházíme všechno zase ven a jiná auta proto dojedou a odvezou to na skládku nebo do spalovny.
no nic. pro děti všechno,ale nemusí to být taková taškařice. špatně nesu fotky desítek darů a pyramidy balíků...musím ale uznat, že to nikomu neberu. 😉 😉 😉. v rodině i u známých to probíhá přesně tak.
stačilo se jendou odhodlat a říct si a dost. od té doby je klid a nikdo po mě nic nechce.
Jo a taky si myslím, že dávání si dárků mezi dospělými je o ničem, hlavně to vymenovani obalek😀. Jak to máte vy? Ja bych tak idealne dala víc dárků dítěti, manželovi jeden, mým rodicum jeden společný, drobnost bratrovi a babičce. A manzel by vybral dárky pro svoji rodinu. Rodinu máme 300 km daleko, takže táhnout osobní věci, psa, dítě, dárky není žádná sranda.
@lamarika tak to já jsem naopak za peníze ráda. Všechno koupíme na netu, vyberem co chceme my. Babičky jsou spokojeny a my také. Sice balení je náročnější, ale nejde to jinak, babičky jsou moc daleko. Dárky odvezem, oni je dají pod stromek. Lepší než kdyby utratily peníze jenom proto aby něco koupily.
@pamal Jo, to, co píšeš dává smysl. Lepší, když to nechají na nás, než kupovat blbosti. Ale u nás to funguje tak, že o tom třeba tchýně celej listopad mele a ptá se. Tak něco vymyslím. Ona pak další dva až tři týdny ticho. A pak nám volá na poslední chvíli, že to máme koupit my. Jediný u koho to beru, je babička, které je 83 a má problémy chodit. U tchýně a ostatních, kteří vymetaj celej tejden obchody ,mě to pěkně štve.
@diamanta Myslím si, že máš právo si to udělat podle sebe, je to Tvoje rodina, a záleží jen na vás, jak se dohodnete a pojmete to. Já třeba taky vánoční úklid bojkotuju 🙂 Jednoduše mi to nedává smysl se takhle nervovat. Večeři máme tradiční, protože nám kapr chutná, pokud bychom ho nejedli, tak bych prostě udělala něco jiného. Dětem ho nedáváme kvůli kostem, takže mají kuře nebo lososa. Nechápu, kdo Ti kupuje těsto, maminka, tchýně? To je docela síla. Já cukroví objednávám u sousedky, protože pečení mi nejde, a nebaví mě to (a prostě to tak dobré neudělám). Možná časem mě to chytne, až děti vyrostou 🙂 A vůbec to teda neřeším. Udělej si to hlavně tak aby Vám s manželem to vyhovovalo!
@diamanta a to já mám věnec na vratech celej rok - jarní, letní, podzimní a vánoční, truhlík s ozdobama (na jaře s cibulovinama, v létě s letničkama, na podzim s vřesem), po bytě svíčky...Cukroví mám letos jen asi 5 druhů a mám ho hodně málo a to ho ještě chodím užírat. Uklízím tak nějak normálně, i když je fakt, že třeba záclonu v kuchyni peru jen před Vánoci, vlastně jsem to dodělala před chvílí...A dárky vyrábím vlastnoruční, většinou jedlý.
Mě ten "shon" (v kladným slova smyslu ale) baví, baví mě plánovat, baví mě dokonce i uklízet, i péct i zdobit perníčky...Měla jsem vždycky v dětstvé krásné Vánoce a chci, aby je měli krásné i moje děti a manžel, který Vánoce nikdy neměl rád, neměl moc pohodovou rodinu v dětství. Kdybych z toho stresu kolem ale neměla v noci spát, tak se na to určitě vykašlu!
Takže ty si to zařiď jak to vyhovuje Tobě, kašli na ostatní 😉
u nas su tiez vianoce-nevianoce. nerobim ziadne velke upratovanie, len tak ako bezne, nevypekam x druhov kolacov, ked to aj tak nejeme. ako mala som december neznasala, lebo mama stale stresovala, ze treba robit velke upratovanie, okna umyvat, stale nieco vypekat. to iste aj na stedry den - stale stresovala, na kazdeho bola podrazdena.
stacilo - netreba to prehanat, a na stedry den uz iba pozerame rozpravky, alebo sa ideme prejst.
Diskuzi jsem nečetla,ale za mě - "jaký si to uděláš, takový to máš". Nenech se vystresovat tím, že něco musíš, protože to dělají ostatní. Nic není dogma. Já miluju kapří polívku, ale ne každý rok to vyjde, letos jsem to (po zralé úvaze) prostě oželela vzhledem k náročným okolnostem (zdravotním, bytovým, časovým, organizačním, finančním atd.). Tak jsme prostě měli bramborovou kaši a pstruha, bez polívky, zato s báječným dezertem. Věnec se v naší rodině nedělal, tak jsem na to zvyklá nebyla. Když mám chuť a čas tvořit, tak tvořím, když ne, tak netvořím a nikdo si nestěžuje. Co se týče cukroví, vypadalo to, že letos nebude, nakonec jsem něco málo udělala a něco málo dostala od mamky a babičky. Já to moc nemusím, manžel si dal. Ale že by na tom stála rodinná pohoda o vánocích, to fakt ne.

@diamanta vánoční úklid nedělám, nemám adventní věnec na dveřích, ani čtyři svíčky na stole, nejím rybí polévku ani kapra, nepeču cukroví a přesto máme s dětmi krásné vánoce. stromeček i dárky máme, chodíme krmit zvířátka, krájíme jablíčka, pouštíme lodičky...prostě jsme si z těch tradic vybrali to pohodovější, příjemnější, to u čeho jsme jako rodina spolu a užíváme si to a ne tu část, kdy jde jen o úklid a nervy, co vše se stihne a jestli to bude dokonalé 🙂