Vánoční přespávačka bez rodičů. Dovolili byste to svým dětem?
Ahojte, vím, že řeším trošku brzy, ale chtěla bych udělat vánoční přespávačku na chatě, kterou vlastní moje rodina, ale že bychom tam byli bez rodičů. Chci pozvat 3 spolužáčky, ale nevím, jestli to dovolí ostatním, nevím jestli se to mám vůbec ptát, vy byste dovolili? Jen tak mě zajímá, neboť pokud mi řeknete všichni že ne, ani to nebudu navrhovat bez rodičů
Ps: opravdu tam nebude žádný alkohol ani kluci, co ale nemám jak dokázat. Fakt si chceme jen užít vánoční atmosféru a péct spolu.
Koukám, že budu asi jediná, ale šestnáctiletou bych na přespávačku nepustila, domluvila bych se s ní, že ji třeba v půlnoci vyzvednu, ale na přespávání ne.
Není plnoletá, mám za ní zodpovědnost, takže žádné přespávání.
@me_druhe_ja Já také jako neplnoletá nikde nepřespávala a život uspořádaný mám.
To nebude přespávání a nepřespávání.
@me_druhe_ja Tohle je nesmysl. Je to spíš o osobnosti než o tom, zda tě rodiče "drželi zkrátka". Že se někdo vyblbne v 16 neznamená, že ve 30 má spořádaný život x kdo v těch 16 neblbnul, protože na to nebyl, si to najednou vynahrazuje ve 30. Jsou holky-"Party Girls" a pak třeba hodný holky-šprtky, co je představa nejrůznějších party naopak spíš děsí. A samozřejmě x druhů lidí "něco mezi".
@ninive211 samozřejmě, že každej na to není. Já mluvila o těch typech, kteří na to jsou, ale rodiče je drželi zkrátka. Jakože chtěli, ale nemohli. Mám v okolí několik takových případů. Pak kolem 30 to vypadalo už vyloženě trapně, když blbly jako náctileté. A teda výhradně ženský. 😀
Samozřejmě pokud na to někdo není povahově, tak to je jiná.
V 16 letech jsem byla sama s chlapcem na pět dnů v Chorvatsku.
Sama bych u svých dětí problém neměla, kdyby mi to nekřížilo vánoční plány a kdybych věděla, že mám dítě, které respektuje domluvu. Možná bych upozornila na možnost, že se stavím ochutnat, jak to pečení jde - zvlášť, kdyby mě o to požádal někdo z rodičů dalších dětí.
Taky otázka, kde ta chata je, jestli někde na samotě, moc klidná bych nebyla. V tomto věku jsem už přespávala u kamarádky na Silvestra, což by mi jako matce taky jednou nevadilo. Když se nezkusíš neptat, nezjistíš, zda to půjde a dovolí. 😉
@azanka ja taky, sice jen v Cechach, ale jeste za krale Klacka v dobe bez mobilu...a pak tady nekdo napise, ze by sestnactiletou nenechal jet samotnou za bileho dne autobusem.
@exbordelar 2x za večer hlášení že žijí a chata stojí? To si jako mají večer užít, když budou muset dávat hlášení? Toto osobně fakt nepochopím. Bud důvěřuji a nechám si je to užít a nebo ne a zakážu to.
@me_druhe_ja A pak jsou lidi, co blbli v patnácti a blbnou i ve čtyřiceti. Dle mého je to povahou a ne o tom, jakou volnost měli náctiletí.
@blondynka400 ano. Kdyz maji spat poprve v 16 samy na chate, tak si potrebuji overit, ze ziji a chata stoji. Nemusi to byt pulhodinovy rozhovor - staci Cau, zijem, vse je ok.
Tento krok bych urcite nepreskocila. Az tam budou spat podruhe, tak pak by mi treba stacilo zavolat, ze v poradku holky dojely.
A to neni o nake premrstene kontrole. To je normalni rodicovsky instinkt - kdyz poustis sve dite poprve na chatu 🤷♀️
Já si také myslím, že tomu tak fakt funguje. Ti, které v mládí rodiče drželi nakrátko, si to nějakým způsobem snaží vykompenzovat v dospělosti. A mám přesně i takovou kamarádku, teď totiž neví, co s sebou.
V 16 jsem prespavala z 50% za ucelem odchodu na diskoteky a z 50% abychom fakt mely s kamoskama srandu ...
Navrhni, kazdy rodic zas trochu vi jake dite ma doma ...a jako v 16 uz jsem mela za sebou vsechny experimenty... a nevyrostla ze me ani drogove zaviska, ani alkoholicka a ani prostitutka 😆
@me_druhe_ja mam to stejně🙂
Nechala bych. Dcera slavila 15.narozeniny u prarodičů nad vinným sklepem se třemi spolužačkami, v jiné obci než bydlí, a v pohodě. Ale byly tam bez alkoholu, bez kouření, tohle složení party má mou důvěru, všechny ty holky dobře znám.
Pokud bych měla důvěru své dceři, tak určitě. Štědrý den ne, ale mezi svátky, proč ne. Já měla rodiče hrozně přísne, ty by mě nepustili ani v 19. Moje švagrová pustila takhle i svou 13 letou dceru, jen tam byli i rodiče jedné z holek, ale v úplně jiném patře a části baráku. Od 15 pouští i na akce, kde jsou jen holky, s tím, že se jí občas ohlásí.
V 16 bych svoji dceru pustila úplně normálně, bez dohledu. Mně taky stačilo zavolat ( v té době začínal skype) když jsem spala u kámošky, mamka jednoduše zavolala, či jsme ok 🙂.
Samozřejmě taky záleží na tom, jaky mas vztah s rodiči.
Ale v 16 vážně "krena" na hlídání nepotřebujete..
Kdyz by byli deti po me pustila bych je (a byla rada, ze konecne vylezli ze sve ulity), kdyby byly po manzelovi tak rozhodne ne, ale to uz by se me neptali jen mi to oznamili (pokud vubec)…hodne zalezi na konkretnich detech a jejich rodicich
Ahoj, mám 17ti letou dceru a nemám problém, jí kamkoliv pustit. Chatu máme taky a klidně ať si jede. Mladá je jen jednou 😀
@felis ještě bych k tomu dodala, že my máme s dcerou nadstandardní vztah založený na důvěře a podpoře (vzájemné). Můžu se na ní spolehnout a zároveň nežiju v iluzi, že neochutnávají alkohol nebo cokoliv dalšího (a taky mi to říká).... Jen jsem jí upozornila, že do 18ti za ní mám zodpovědnost a kdyby se něco stalo, tak mám problém já a ať na to myslí... taky vím, že ne všichni rodiče to mají jako já. V jejím okolí jsem spíš výjimka. Přistupuju k tomu tak, že bude za chvíli plnoletá, tak ať se učí mít za sebe zodpovědnost. Na druhou stranu taky vím, že když měla v minulosti nějaký problém, trable, tak jsem stála za ní a mohla se na mě spolehnout. Podle mě je to o tom, jaký vztah mají Tvoje kámošky s rodiči a Ty s těmi Tvými. Zároveň když nějaký průser uděláte, tak je třeba myslet na to, že než se obnoví důvěra, tak to trvá fakt dlouho. A to v jakémkoliv vztahu kdykoliv pak v životě.

@gruyerre Já byla hrozná. Alkohol od 16, punk koncerty, kluci.... Všechno jsem přežila. 😀 ano blbla jsem, zkusila různý věci (drogy kromě trávy ne, toho jsem se odjakživa bála jak čert kříže) a jsem ráda, že mi v tom nebylo bráněno rodiči. Takhle jsem se za mlada dostatečně vyblaznila a jako dospělá žiju odpovědný život. Ve všech oblastech. Naopak vidím, že kolikrát lidí, které rodiče drželi zkrátka do 20 let, mají v dospělosti problémy uspořádat vlastní život.