Velcí psi na volno
zdravím a prosím o radu co ne/mám dělat. mám malého divokého psa(7kg) a miminko. když jdu s nima na procházku kolem baráku, tak mám psa na vodítku a vezu zároven kočár. tady má spousta lidí psy, hlavně velké(královský pudl, rhodesky ridgeback..) zásadně na volno a ještě běhají daleko od páníčků. když se potkáme, ti psi jdou/ běží k nám, já beru psa do náručí(protože můj pes není uplně klidný. velkých psů se bojí-jako štěně ho ridgeback napadl- a brání se BOHUŽEL útokem. ) a volám na majitele at si ho přivolá nebo chytne. VŽDY majitel dělá že neslyší, je naprosto v klidu, pomaličku k nám dojde a řekne, že "nic nám neudělá". ted já musím vysvětlovat, že ale ten můj se bude rvát( samozřejmě by vzhledem ke svému vzrůstu prohrál). prosím vás je tak těžké pochopit, že se někdo velkých psů prostě bojí? at už malí psi nebo já? většinou když toho svýho psa držím ,tak ten sebou mrská, že jsem celá chlupatá a poškrábaná a cizí pes kolem mě skáče. super pocit. já už nevím co mám v těchto situacích dělat, říkat. už se bojím jí t se svým psem ven, protože toto se děje furt! a od té doby co mám kočár se bojím ještě víc. zrovna dnes kolem nás začali skákat dva králováci a malej vořech, pes vyděšenej, já nasraná a miminko začalo brečet. když jsem paní řekla, že proč si je nepřivolala, když jsem volala, tak prý mě neslyšela(volala jsem dvakrát, byla ode mě asi 50m), a i když přišla, tak si ty čokly nepřivázala a zase kolem nás začali běhat! tak jsem jí zase řekla, at si je přiváže a ona: však už si ho chytám, nevidíte? tak jsem jí řekla, že no konečně, to to trvalo! a taky jsem jí řekla, jestli je schopná respektovat, že se někdo velkých psů bojí. to jako mám být se psem celý den doma nebo čekat jestli se náhodou ti dva neporvou? a co mám dělat když se rvát začnou? malej pes proti velkýmu??? s kočárem vedle nás.???????????už mě to štve, nejradši bych, aby chodil ráno se psem muž, ale ten vstává v 6 ráno a chtít po něm , aby vyvenčil se mi moc nechce. dělá 12h směny..pokud jsem se majitelů velkých psů na volno dotkla, ráda bych zdůraznila, že strach je nepříjemná věc. kor když víte, že by váš pes proti tomu vašemu neměl šanci.
Nahubek? Ten by meli mit spis lidi nez psi za chvilku budou muset mit obaleny nohy ze maj drapy.... Nahubek max do socky...a co pes co má v povaze nejdriv srazit a pak kouse myslim tim pro co byl prex 100let vycvicen mel by chodit v molitanu?
Myslím si, ze dokud člověk neni zároveň rodičem i pejskarem, spoustu věcí nepochopí. Ja sama jsem spoustu veci přehodnotila a od te doby, co se radim mezi pejskare, je proste vidím jinak. Čekám, ze az budu i rodičem, opět se mi některé názory upraví... Každopádně se snažím "druhou stranu" pochopit a tolerovat. Ale popravdě, nevychovani lidé jsou jak mezi pejskari, tak mezi rodiči...a je mi smutno, kdy vidím, jak jedni vědí uplne přesně, jak by se měli chovat ti druzí, přitom o tom kolikrát ví prd a neni to tak jednoduché, jak si mysli. A zajímavé je, ze nekde tohle soužití funguje a jinde ne... takze to asi bude především o lidech a o tom, jak dokáží vedle sebe žít ;)
@limlim když už nechcou dávat náhubek, tak ať si ho laskavě hlídají i na vodítku. Já opravdu nehodlám riskovat další podobnou či horší zkušenost.
A není to jen o rodičovství, psům na volno a bez náhubku jsem nevěřila už předtím, stačí jedna špatná zkušenost a nějak prostě už nejde věřit. Kdyby to aspoň bylo v lese, ale uprostřed sídliště plného lidí a dětí to prostě nepochopím. Náhubek, vodítko a pytlík mi přijdou prostě jako základ. A u našich na vesnici se po opadnutí sněhu na některých chodnících nedá ani chodit, kolik tam "toho" je. A to je vesnice půl metru od lesa. @dmiska
Kazdy by mel začít sám u sebe. Majitele malých psu by si je měli vychovat tak, aby nestekali a nevyjizdeli po všem, co se pohne, a majitele velkých psu by měli vzít v potaz velikost svých mazliku a to, ze se jich můžou lidi bát. A všichni by měli po svých psech sbírat (u nás nesbiraji zejm.majitele pidipsu s komentářem "on je maly, ma mala hovna". Za me - hovno jako hovno).
@dmiska Ano, je to tak, ale uvěřím tomu, až to tady bude takto fungovat.. A dost pochybuju o tom, že by se toho naše generace dožila.. Pokud psa nezvládám, nemám si ho pořizovat. Jenže to je dost o sebereflexi, kterou nezvedenci a darebáci tak jako tak nemají a mít nikdy nebudou. Pokud něčí psisko ohrožuje osobní svobodu a zdraví mě a mého dítěte, odmítám s ním naprosto o čemkoliv diskutovat a jsem jednoznačně pro, aby za to byl přísný postih.
@zmrz_lina
@janamal37 ano, problem je hlavne v tom, ze si dneska pořizuje psa kdekdo. A ta nevychovanost je castejsi u malých psu než u těch velkých - protože maleho psa si spousta lidi pořídí jako hračku a mysli si, ze nevychovat ho vůbec nevadí. Prave o tyhle malé psy se pak jejich majitelé boji, protože proste často ty větší provokují. Přitom chyba je v tomhle případě zejména na straně majitele toho malého psa, který jeho výchovu zanedbal.
Skákat psa na kočárek nebo na dítě by 🤐 samozřejmě neměl nechat nikdo, ani majitel hodneho psa..
Jsem rada, ze bydlím tam, kde bydlím - tady chodí s nahubkem jediný pes (majitel asi ví proč) a i tak tu vsichni v pohode vycházíme - za cele tři roky jsem byla svědkem jediného konfliktu mezi pejskarem a nepejskarem ;) s to je ti lidi i psu spousta. Jen na proste každy pro sebe vyhrazeny prostor, který (víceméně) vsichni respektují
Teď teda asi budu silně nepopulární, ale já moc nechápu, proč se rozčiluješ... Evidentně je to tvůj pes, který má problém, ne ti velcí, co běhají navolno... Taky to tak mám, máme malého psa, co je většinou v pohodě, ale občas mu něco přelítne přes nos a je schopnej vyjet na pitbula. Takže ho mám na vodítku, a když větřím problém, jdu na druhou stranu ulice, nebo psa zvedám do náruče. Ale nikdy by mě nenapadlo si myslet, že to je chyba těch druhých lidí. Proč by nenechali psy běhat volně, když jsou poslušní a nejsou agresivní?! Protože tvůj pes se rve? To je trochu postavený na hlavu, ne .-)
@roozenka ja na tom náhubku netrvám, když je pes na vodítku, ale v životě by mě nenapadlo, že i takový pes pro nás znamená nebezpečí. Jako nechcu vidět co by bylo, kdyby se nezakousl jen do rohlíku, ale i do ruky. Tady to evidentně byla chyba toho pána. Nebo když jsem v parku, dítě běhá po trávě a najednou k němu doběhne pes bez vodítka a náhubku, začne ho očichávat a páneček nikde - teda někde v parku asi, ale neobtěžoval se, musela jsem zakročit sama a stejně se ten pes za chvilku vrátil a opět očichával. Já jim prostě nevěřím, neznám přece toho psa. Na volný výběh je tu vyhrazen prostor. Dokud se všichni pejskaři nebudou chovat ohleduplně (další příklad - někteří berou psa i na dětské hřiště, kde je to zakázané a protože už slyším ten argument Vzdyť je malej, tak jdu rači pryč - chyba já vím, ale ona mi ta trpělivost jednou dojde...), tak ani moje averze nevymizí. Ale aby to nevypadalo, že psy nesnášíme, jeden soused má velkého psa, ale hlídá si ho a pod jeho dozorem si psa malej vždy hladí.
a co treba proste parkrat zavolat policajty,ze pes neni privazanej (nemá nahubek...) a ti stejni lidi si to priste rozmysli
@missveru: s tím nesouhlasím ! kdysi tady vylítl středně velký pes po holčičce která jela na koloběžce, vadil mu ten zvuk tak se za ní pustil a měla velké štěstí,že stihla dojet na hřiště a zabouchnout za sebou dveře...majitel psa se za chvíli přišoural zpoza rohu s mobilem na uchu..psa míval navolno protože byl přece hodnej a nikdy nikomu nic neudělal...a zrovna včera když jsme byli venku k nám taky jeden takový hodný navolno přiběhl, stál proti dětem a vrčel na ně, na zavolání teda nakonec poslechl, ale co kdyby po nich vyjel? proč mají takový psi lítat mezi děti? může být sebehodnější, ale pořád je to "jen" zvíře a tohle byly zrovna konkrétní případy kdy se i tomu hodnému psovi něco nelíbilo....
není to jen o velkých psech, každý pes má být na volno ... já osobně znám víc malejch psů, kteří kousnou ... já osobně mám 4 stehy na noze po hodným jezevčíkovi 😀 ... nemám ráda třídění na malé a velké psy ... prostě jsou daná pravidla o tom, že pes má být na vodítku a to platí pro všechy ... ať má pes 20 cm nebo 70 cm ...
@missveru já se jim snažím vyhýbat, taky přecházím na druhý chodník atp, ale právě, že se stává to, že už běží k nám a já volám na majitele ať si je chytne a oni to ignoruji. O to celé tady jde. Oni si myslí, že se bojím, že jejich pes napadne našeho, ale já těm... musím vždycky vysvětlovat, že startuje ten můj. To je nenapadne nikdy, že nechci, aby se k nám priblizovali, protože vim, že bude problem, vzdy to ignoruji, protože si myslí, že ví vo co go. Já se nezlobím na ty psy, ale na ty paničky, kterým je jedno, že se jejich psů někdo boji. Taky jsem tu uznala, že můj pes startuje( protože se bojí) a co mám tedy dělat? Dat ho do útulku? Je takovej od jakziva, je to jeho povaha. Na cvičák jsme s ním chodili, ale bylo to o ničem.
Nebo ještě jinak: mě nevadí, že psí běhají na volno, ale vadí mi, že je nepripoutaji nebo aspoň neprivolaji, když je o to požádám.
@missveru jak můžou být poslušní když nepřijdou na zavolání a obtěžují nás na blízkost pár centimetrů a na svého pána zvysoka .... ? což prostě nesnáším já ani náš pes. Natož až budu mít sotva chodící roční dítě. Takže fakt na hlavu, ne ? Je jedno jaký má kdo problém, cizí pes nemá u mě co dělat, sorry.
@evaamy Vůbec bych se tady neobhajovala, protožei já mám strach z volně pobíhajících psů, kteří k nám jdou na několik cm a na pána nereagují nebo pán nereaguje na ně, a pes taky, nesnáší když se k nám přiblíží větší pes, jednou na cvičáku po ní vystartoval větší starší pes a od té doby bere jen ty menší, s většíma se kamarádit nechce, jen s pár výjimečnejma, kteří jsou klidní, neobtěžují, tak ty bere, ale takový ty šmejdi co k nám letí jak blázni a ještě se začnou stavět do dominantnějšího postavení, tak to hned začne vrčet a chce se rvát. Ale k tomu by nikdy nedošlo, pokud by všichni psi byli tak jak mají pod vlivem svého pána, ať poslušností nebo vodítkem. Ale rozhodně jí to na cvičáku nepustilo, teď po tom co je dospělá se jí to i zhoršilo, protože nás víc brání a je to velikej hlídač. Nechápu proč já když nikoho neobtěžuji se mám nechat omezovat od cizích, to fakt ne. 😉
Taky mám velkého psa Německého ovčáka a vycvičeného a majitelé psů, kteří nechávají své psy volně pobíhat aniž by měli 100% jistotu, že poslechnou na přivolání považuji za ranaře. Za psa mají plnou odpovědnost - když se kvůli psovi někdo zraní nebo způsobí nějakou škodu - budou platit jako mourovatí. Pejsci se někde vyvenčit a proběhnout musí, nicméně v každém městě existuje vyhláška, kde prostě má být pes na vodítku a bez diskuse. Debaty o tom, zda má problém pes na vodítku nebo zda ten pohodář co běhá na volno a má majitele v paži nechápu. Já to řeším dnes a denně u nás na cyklostezce - psiska tam volně pobíhají bez ohledu na to, že vyhláška města to jasně zakazuje. Když jedu na bruslích s kočárem, abych měla věšteckou kouli jestli mi ten pes na poslední chvíli skočí pod kola nebo ne.
@evaamy Takový pánečci jsou rozumově hodně povadu :-/ Já mám 70 kg Německou dogu, 86cm a volám si ji k sobě i když někde pobíhá malé nebo střední plemeno. Proč zbytečně riskovat, že budu muset řešit třeba "jen" pokousanou packu, ta se může špatně hojit, infekce apod., navíc mám fenu hroznou dobračku a citlivku, která nechápe, proč by jí měl někdo ubližovat, po špatné zkušenosti by mi mohla sama starovat a proč bych si měla přidělávat problémy? ☹
skvělá diskuse ... vzpomněla jsem si, jak jsem jednou venčila roční dítě, bez kočáru, na nás se hnal velký pes a jeho majitelka volala "pozor, on na vás skočí". Ostatně takových situací se mi vybavuje víc .. dcera nedávno běžela ze školy k autu, její běh zaujal psa na volno a pěkně ji prohnal. Takoví majitelé psů by zasloužili po své nevymáchané hubě a psa jim zabavit. Vzpomínám si, jak jsme se zhádaly s jednou majitelkou pitbulla, který kolem mě běhal na chodníku, děti se mnou naštěstí nebyly.
Dceru jako roční kousnul jeden kapesní pes, co si samozřejmě "chtěl jen hrát, je hodnej a nic nedělá" do prstu. Jeho majitel si toho ani nevšimnul. Zkušeností s pejskaři máme mnoho, ale dobrých málo.
@missveru: je to úplně to samé, pes který neposlechne a doběhne až ke mě a mým dětem nemá co dělat venku bez vodítka ! a majitel mi může tvrdit co chce jak je pes hodný prostě u nich nemá co dělat, co si pak na majiteli vezmu kdyby jim něco udělal? je to úplně stejná situace jako když doběhne k psovi který se může na vodítku zbláznit protože se ho bojí...

@majkoz ano pes umi samozrejme ublizit i jinak ale kousnuti je na tom to nejhorsi a tomu nahubek zabrani spolehlive, pokud ma pes nahubek plastovy ci kozeny tak nebezpecny rozhodne neni, ublizit se da jen nahubkem kovovym.
Navic puvodni prispevek byl o tom, ze se pani boji o sveho pejska ktery dorazi na ostatni kdyz ho ohrozuji. Kdyby psi co se k nim priblizi meli nahubky, tak mu jednak nemuzou skoro nic udelat, takze si ho pani nemusi brat do naruce a navic sama muze psy odehnat treba nohou, nebo i tim sprejem coz se ji pochopitelne nechce kdyz psi nahubky treba nemaji. Kdyz mi psa nekolikrat jini psi napadli, tak kdyz nemaji nahubky tak chudaka musim nechat jeho osudu a maximalne rvat, zato kdyz nahubky maji daji se odstrcit od sebe, chytit za ocas nebo mezi ne strcit nohu. Navic poraneni od drapu se hoji stokrat lepe nez kousanec.
Koneckoncu ani ten rohlik by pes s nahubkem nemohl sezrat nebo oblizovat cizi lidi, a ja jsem stokrat klidnejsi kdyz se k nam riti pes s nahubkem nez bez nej.