icon

Velcí psi na volno

evaamy
12. čer 2015

zdravím a prosím o radu co ne/mám dělat. mám malého divokého psa(7kg) a miminko. když jdu s nima na procházku kolem baráku, tak mám psa na vodítku a vezu zároven kočár. tady má spousta lidí psy, hlavně velké(královský pudl, rhodesky ridgeback..) zásadně na volno a ještě běhají daleko od páníčků. když se potkáme, ti psi jdou/ běží k nám, já beru psa do náručí(protože můj pes není uplně klidný. velkých psů se bojí-jako štěně ho ridgeback napadl- a brání se BOHUŽEL útokem. ) a volám na majitele at si ho přivolá nebo chytne. VŽDY majitel dělá že neslyší, je naprosto v klidu, pomaličku k nám dojde a řekne, že "nic nám neudělá". ted já musím vysvětlovat, že ale ten můj se bude rvát( samozřejmě by vzhledem ke svému vzrůstu prohrál). prosím vás je tak těžké pochopit, že se někdo velkých psů prostě bojí? at už malí psi nebo já? většinou když toho svýho psa držím ,tak ten sebou mrská, že jsem celá chlupatá a poškrábaná a cizí pes kolem mě skáče. super pocit. já už nevím co mám v těchto situacích dělat, říkat. už se bojím jí t se svým psem ven, protože toto se děje furt! a od té doby co mám kočár se bojím ještě víc. zrovna dnes kolem nás začali skákat dva králováci a malej vořech, pes vyděšenej, já nasraná a miminko začalo brečet. když jsem paní řekla, že proč si je nepřivolala, když jsem volala, tak prý mě neslyšela(volala jsem dvakrát, byla ode mě asi 50m), a i když přišla, tak si ty čokly nepřivázala a zase kolem nás začali běhat! tak jsem jí zase řekla, at si je přiváže a ona: však už si ho chytám, nevidíte? tak jsem jí řekla, že no konečně, to to trvalo! a taky jsem jí řekla, jestli je schopná respektovat, že se někdo velkých psů bojí. to jako mám být se psem celý den doma nebo čekat jestli se náhodou ti dva neporvou? a co mám dělat když se rvát začnou? malej pes proti velkýmu??? s kočárem vedle nás.???????????už mě to štve, nejradši bych, aby chodil ráno se psem muž, ale ten vstává v 6 ráno a chtít po něm , aby vyvenčil se mi moc nechce. dělá 12h směny..pokud jsem se majitelů velkých psů na volno dotkla, ráda bych zdůraznila, že strach je nepříjemná věc. kor když víte, že by váš pes proti tomu vašemu neměl šanci.

simonceli
12. čer 2015

Mam doma dva psy a dve deti. Psiska hned utoci na ostatni ze strachu. Uz je proste ke kocaru neberu. Mam jenom jedny nervy. Na ranni venceni vstavam dřív nez muz odchazi do prace. V poledne je vencim na rychlo s chuvou, kdyz mal spi a odpoledne a vecer je vencim az se vrati chlap domu. A kdyz se potrebuji vylitat tak s nema jedu do lesa, kde nikoho nepotkame. Lidi jsou bezohledni a to se nikdy nezmeni. Uz jsem dospela do stadia, kdy jsou mi prednejsi deti a klid mych nervu a psum to vubec nevadi.

lady_giraffe
12. čer 2015

Ahoj,mám patnáctiletého krysaříka (3kg i s obojkem 😀 ) a musím říct, že za jeho mládí jsem tolik velkých psů bez vodítka nepotkávala. Taky se pokaždé děsím co se stane. On není rváč, ale některých psů se bojí a začne vrčet. Většinou to řeším tak, že ho vezmu, ale je pravda, že se mi taky už stalo, že velký pes po mě začal skákat a mile se u toho netvářil. Taky vždycky sprdnu páníčky, ale to nepomáhá 😒

Známá to řeší tak, že nosí slzák, nebo pepřák. Na cizího psa i páníčka houkne ať jde pryč a když to nepomůže a pes se přiblíží, tak ho použije, ale to je taky o hubu zas...

Na druhou stranu mě pobavilo, když jsem jednou dostala sprda od pána, že můj pes je na vodítku, ale nemá košík, že ho pokouše! 😀

eemilka
12. čer 2015

Mně taky vadí nekontrolovaní na volno běhající psi. A nejen ti velcí, ale i malí. Mám stárnoucí boxerku s operovanou nohou a rozjetou rakovinou. Potřebuje mít klid a nemůže proto běhat na volno (byť by jí to jistě bavilo). Nesnáší, když ji přiběhne očuchat nějaký volně běhající pes, a je jedno, jestli je to štěně, fena, pes či nějaký malý neškodný krysařík. Prostě to nesnáší a reaguje prudce. V mládí taková nebyla, ale teď je to starší dáma a já to respektuju. Nevím, proč bych měla tolerovat, že někdo svého psa nezvládá a nechá jej obtěžovat kolemjdoucí. Teď když chodím s kočárkem mi to vadí o to víc. Protože dva psi, kteří si vjedou "do vlasů" těsně vedle kočárku prostě není bezpečná situace, i když je jeden pes můj. Už se s lidma nehádám, vždycky mě to hrozně stresovalo a vysilovalo. Když zahlídnu volně pobíhajícího psa, demonstrativně se zastavím a koukám na majitele. Někdy jim to dojde. Když ne, a vypadá to, že pes přiběhne, s klidem varuju, že můj pes bude útočit a že toho druhého klidně může pokousat. Když se pes přiblíží, popustím vodítko a nechám, aby můj pes toho druhého trochu pomuchloval (jen jej zalehne, nekouše, zas takový ras nejsem 🙂). Příště si obvykle dávají "kynologové" větší pozor. Moje rada bohužel není moc aplikovatelná na situaci "malý pes na vodítku, velký na volno", chápu, že tam to nejde a naprosto chápu, že vám tato situace vadí a nevíte, jak ji řešit. Snad se naše společnost časem více vyvine a lidé k sobě budou mít více respektu.

jana0607
12. čer 2015

@eemilka Mám pocit, že se společnost vyvíjí přesně opačným směrem ☹ 😠

ladyhacek
12. čer 2015

komentáře jsem nečetla tak názory ostatních nevím. My máme velkého psa a chodíme s ním občas na procházku teď co máme miminko tak méně - mě samotné se nechce se psem a zároveň s kočárkem,ale pejska je mi líto ( leží na zahrádce - je už starý) potřebuje se občas proběhnout. Je vycvičený a poslouchá na slovo - na volno ho pouštíme jen když nikdo nejde - jinak ho přivoláme a když jde ještě někdo ze psem tak hned na vodítko. Bydlíme na vesnici kus od Prahy a jezdí sem pražáci na chaty - oni si pejsky na vodítko nedávají - ať většinou malý , ale jsou nevychovaní. Manžel i proto začal se psem chodit ven méně - kdyby se ten náš ohnal - bránil sám si psa nevšimne tak je po mini psu.
Když jsem byla těhotná chodila jsem sama na procházky - a nějaký pes na mě zezadu skočil - ještě že byl malý a nic mi neudělal kdyby byl velký tak bych ztropila scénu, že by viděli.

Lidé jsou občas vůči okolí bezohlední a je jedno jestli ze psem nebo bez.
Tady pomůže asi jen petice a nějaký zákon.

kristinasaxi
12. čer 2015

Tak já mám doma 2kg čivavu a NIKDY by mě nenapadlo jít ven bez vodítka a denně řeším úplně ten samej problém. Dítě v ruce nebo v kočárku a v druhé psa, který na ostatní psy reaguje podobně jako popisuje zakladatelka diskuze. Na lidi sem už pak hnusná a je mi to jedno, protože jim je úplně jedno, že nás jejich pes obtěžuje skáče po mě atd... Chovají se vždy stejně - laxním tempem k nám dojdou a ještě maj remci, že si dovolim něco říct! Řečičky typu "on nic nedělá" mě vytáčej do nepříčetna! Takový lidi by psy vůbec neměli mít doma, protože jak kruci můžou vědět, jak bude reagovat ten druhý pes?! Obrana pro nás není žádná, volat městskou je nesmysl a stěžovat si taky není kde. Tak to sem se zas naštvala 🙂

mysicka_lb
12. čer 2015

Já nemám žádného psa, který by se bál, bojím se jich sama. A bohužel nejen velkých, ale všech volně pobíhajících. Mám šílenou fobii, která je způsobena právě těmi "ohleduplnými" páníčky a jejich psími miláčky, kteří mě párkrát v dětství poštěkali a očuchali a jednou dokonce kousli. Pro dítě je velký pes něco jako pro nás tygr. A když k němu nějaký takový "tygr" běží a štěká, opravdu ho nenapadne, že si chce jen hrát, a netetelí se blahem..... stačí pár takových negativních zážitků z dětství, citlivá povaha a špatná konstelace hvězd a ve svých 32 letech se klepu hrůzou, i když proti mně vystartuje nějaký mikropes. Arogantní pejskaři, co si myslí, že jim a jejich psům patří celý svět, mě neskutečně vytáčejí. Možná zrovna jejich pejsánek nic nedělá, ale já se klepu hrůzou ještě půl hodiny po setkání už jen proto, že k nějakému střetu došlo. Když jsem byla těhotná, opravdu jsem se bála, abych třeba ze šoku předčasně neporodila. A teď, když držím v ruce syna a nechci, aby můj strach vycítil nebo mi nedej bože vypadl, bych za tohle fakt vraždila.

padura
12. čer 2015

Ahoj, prispeji svoji troskou do mlyna 🙂. Mame doma stredni plemwno border colie, jeste stene. Poslusne, krotke, milujici zvire, téměř vzdy beha na volno. Chodime spolu behat, cvicit, ....Ma moji duveru a od malinka ho učíme, ze nesmi k cizím lidem, psum, atp. Kdyz jsme tohle zacali ucit, mokry skocil na jednu slečnu, ktsra si s nim ale chtela mazlit, bylo mi nesmirne trapně a nabidla jsem ji, ze obleceni vezmu do čistírny. Odmitla. Netolerujeme jakoukoliv neposlušnost a obtěžování cizich lidi, nedejbože deti. Manzel psy cvici, tak s nimi umi docela pracovat. Obavy majitelů malych psiku naprosto chapu a věřím, ze je to desny. Proto jakmile vidim, ze se jim nas pes navolno nezdá, okamzite psa privolavam a pripinam. Samotne mi vadi, kdyz kolem maseho poslusneho psa beha nejaky neovladatelný pes, to štve i mě. Pokud pes neposlouchá a nedejbože utoci, musi byt na vodítku. co ale tak pozoruju, tak sme asi výjimka, ptz lide jspu casto bezohlední a delaji kakoby nic, kdyz jejich pes obtěžuje.

mmmk
12. čer 2015

@roozenka Pouzila jsem asi 5x, nestrikam ani na toho psa, ale proste toho zvuku se boji snad kazdy. Nevystartoval nikdy zadny, panicka jsem upozornila, ze priste peprak, od te doby pes vzdy uvazan, jsem-li v dohledu. Panicek se muze s prominutim posr*t, ale ja mam s sebou vetsinou obe deti a to se menim v agresivni fenu. Tak bych panicka byla schopna pokousat. Vem si to - proc by na me vyjizdel, kdyz muj pes je na voditku a deti cokla neprovokuji a on ma psa na volno, coz je proti predpisum 😉 Kdo je teda v pravu?
Ano, udelala jsem neco strasneho, ale ten pes (nemecky pinc) je recidivista. Utoci na vsecko ctyrnohy, co jde kolem. Bez varovani, bez provokace. Myslis, ze si ho ten jeho ... panicek da na voditko? Neee. Myslis, ze pes se da privolat a ty psy necha? Neee. Uz je na neho x trestnich oznameni. kdyz takhle napadl moji psici aspo potreti, obe decka hystericky rev, vzala jsem odrazeci kolo te mladsi a toho psa s nim dvakrat pretahla 😀 Proste jak jsem psala vys, jak mi nekdo sahne na deti, prip. i na psa, jsem agresivni 😀

orchidis
12. čer 2015

@padura Super, že pejsáčkovi věříš, mně to avšak, jako matku dětí, naprosto nezajímá. Cizí pes, neznám, nezajímá mne to. Promiň, ale řečmi o milujícím zvířátku a důvěře opravdu cizí lidi nedojmeš 🙂.
A i když mi někdo řekne, že za psa ručí (tudíž je to magor, který nechápe, že je to zvíře), klidně odpovím, že já za svoje děti ne - tj. zkrátka i pes, který doposavad nikdy nezaútočil, zaútočí ve chvíli, kdy mu třeba moje dcerka škrkne kolem ucha traktůrkem. Už se nám to jednou stalo.

eemilka
12. čer 2015

@orchidis
@padura Ale vždyť Padura psala, že jakmile vidí, že její pes někomu vadí, přivolá si jej a dá na vodítko. Zas jako nenávidět pejskaře, kteří občas nechají psa proběhnout, jen "z principu", mi přijde jako jiný extrém. Všechno je to o mezilidské komunikaci. Zbytečně na sebe neútočit a v klidu si vysvětlit, o co nám jde.

majkoz
12. čer 2015

@orchidis Jsem magor, ačkoli chápu, že pes je zvíře

Za naše dva starší opravdu ručím, psa děti ani ostatní psi nezajímají(max. v rychlosti čmuchne a běží něco vochcandit, vyloženě zaútočil na psa jen párkrát a jsem mu za to vděčná), čubu nezajímá žádnej pes, spíš se bojí a vyhýbá se, nikdy nešla do konfliktu, ikdyž po ní mnohokrát nějaká jiná čubina vystartovala, raději zdrhla, třetí, nejmladší je čubina, kterou mám na vodítku, pže u té nevím, ne že by byla konfliktní, ale chová se jak praštěný štěně, takže si chce se všemi hrát a jak vidí děcko, tak za ním běží- proto je na vodítku, protože chápu, že rodiče to může vystrašit .Máme velké psi. Ovšem nebydlíme ve městě, takže parky se nás netýkají...ale když jsme tam bydleli, tak psi chodili navolno i tak, u nohy, neposlušnost se nedovolovala, a když běhali navolno spolu s ostatními psi na místě k tomu určeném a napochodovala mezi ně hysterka s čivavou, nebo něčím jiným a jala se miláčka zdvihat do výšky, aby ho ti ostatní nerozsápali, tak se pak nebylo čemu divit, že ostatní psi na ní třeba i skočili, holt si chtěli čmuchnout. Když se takhle malí psi schovávají odmalička, není divu, že z nich "vyrostou" nerváci, kteří útočí na větší psi, páč nevědí co si počít.
Ovšem nejlepší jsou někteří majitelé pejsků na prodlužováku, dvakrát obmotat nohy, pak kočár, k tomu kolemjdoucího a je na srandu při rozmotávání zaděláno 😀

petrasipkova1
12. čer 2015

@majkoz Tak pokud ti tvoji psi nejdou k jiným lidem nebo psům tak v pořádku, to je volnost uplně ok. Tady se spíš řeší ti psi na volno, kteří si to k nám hned metou a já mám psa který hned cení zuby a chce útočit protože se bojí a co já mám dělat když půl metru od nás je cizí pes, kdy většina se samozřejmě nechá vyprovokovat a jeho paníčkovi je to u zadnice, pes na nějaké případné volání vůbec nereaguje. 😒

mmmk
12. čer 2015

@majkoz Tak ja jsem hysterka s westikem na flexce 😎 Muzu ti rict, ze jsem v zivote psindu na ruku nezvedla. Ona se proste boji od malicka, mam ji z nepeknych podminek, jeste asi horsi jak utulek. Takze ten start do zivota ruzovy nemela. Nez jsme meli deti, 4 roky jsem na ni pracovala a toho prvnotniho strachu se nezbavila. Pokud ji ten pes udelal neco jednou, boji se ho, i kdyz je na voditku. Co mame deti, zacala je branit, takze steka i na kolemjdouci psy. Ja si tu pejskare v okoli uz vycepovala, ze teda ty svy cokly muzou mit na volno, jak chteji, ale mijeji-li nas, i kdyby to melo byt na 2m, daji si je na voditko. Kupodivu nikdo neprijde ujmy. Ja se bojim kvuli detem, viz. muj predchozi prispevek 😉

eemilka
12. čer 2015

@majkoz Já se teda zas majitelům malých pejsků vůbec nevidím, že si je občas berou do náruče. Hypotézu o tom, že jsou pak díky tomu psi vztekli, znám. Ale taky už mi se slzami v očích jedna starší paní líčila, že přesně takto přišla o pudlíka. Nechala jej hrát si s větším psem a ten mu jednoduše svou váhou zlomil vaz. Psi obvykle nechtějí svého protivníka zabít, ale k nehodě způsobené velkým váhovým rozdílem prostě dojít může. Přesně proto také nechápu majitele menších psů, kteří nechají svého psa volně pobíhat až k mé na vodítku přivázané boxerce. Protože já vím, že ti malí psi nám reálně nemůžou nic udělat, ale já si nebudu škrtit svého psa jen proto, že kolem nás běhá nějaká neposlušná samovražedná "krysa". Teď když je náš pes vážně nemocný a jeho konec se blíží, to neřeším dvojnásob. Nebudu ji nechávat volně někoho obtěžovat (i když ona je většinou na volno taky zlatá), ale zas z ní nechci dělat blbku a trestat jí za to, že někdo nezvládá vlastního psa.

chroustinka
12. čer 2015

@jana0607 ja to myslela spis tak ze spis nez volat na dalku na nekoho chytte si toho psa je lepsi se s tim clovekem (coz byvaji fakt stale ti stejni jedinci, vetsinou znami na dane ulici ci ctvrti) vyrikat v klidu pokud mozno bez psa. ono tim hulakanim na sebe akorat ty psy upozornite. mi to muze byt jedno i kdyz mam taky ustekanou bojacnou fenu tak proste si ji hlidam musi jit u nohy kdyz mam sebou i decka tak je na voditku dokud jsme v mistech kde je hodne psu ....
projdeme tim nejrusnejsim a do peti minut jsme v lese a tam uz je to v pohode.

barunkasem
12. čer 2015

No tohle znam dost duverne a chapu te mila *evaamy . Mame francouzskeho buldocka a zasadne ho mam na voditku ikdyz bych take nemusela-posloucha me i manzela na slovo. Jenze vzhledem k ostatnim lidem mi to prijde nekolegialni a take mam strach, protoze ten nas maly blazen miluje deti a byl by schopny najit nejblizsi detske hriste a svym skakanim a chrochtanim tam deti do jednoho potesit.
Ale zasadni problem je ten, ze tu mame spousty ridgebacku, rotvajleru, retrivru a nezodpovednych majitelu, kteri psa absolutne nezvladaji a maji ho jak jinak nez na volno. Nejhorsi je , ze nas pes extremne chrochta a spousta psu se domniva ze vrci proto na nej vetsina utoci.... Nejhorsi je, ze kdyby na nej opravdu nekdo sel , ten nas hodny hnup by se od nej nechal klidne stahnout z kuze. Kdyz jsem nebyla tehotna a bezel k nam vetsi pes okamzite sem ho brala do naruce, ale ted v tehu si to nelajsknu (ma 12kg) a radeji utikam pryc. Opravdu me tento pristup toci a nesnasim ho. Nejlepsi je kdyz jdeme, sitoko daleko nikdo jen pes, ktery kadi snad 5ti kilovou hromadu a hned po potrebe bezi k nam. Samozrejme majitel hromadu nesebere a netusic si to ke me kraci se slovy nic neudela je hodny nebojte.....

pavlinka_zetko
12. čer 2015

@evaamy Tak to není jenom o velkýh psech, ale o všech psech. Já jsem si dovolila mít na volno dcerku. Bylo jí asi 20 měsíců, mohla být ode mne tak 50 metrů. Akorát jsem pomáhala staršímu, učil se na kole. A z ničeho nic k ní přišel vlčák a čuchnul jí k obličeji. Samozřejmě pes a dítě face to face. Ženská co s ním šla měla kočár s dvojčaty a ještě jedno dítě. Takže pes předpokládám je na děti zvyklý, ale co kdby malá zařvala nebo se po něm ohnala... Každopádně od té doby má ze psů prostě panický strach. Čoklů je plné sídliště, když vidím psa na vodítku, je to jak zázrak, většina běhá na volno. A jediné na co se majitelé zmůžou je tak akorát říct neboj, on nic nedělá... No ale až udělá??? Přece nemůže vědět, co ze strachu udělá to dítě a jak na to ten pes zareaguje.
Každopádně dokud máš dítě v hlubokém kočárku, je to nepříjemné, ale představ si, až ho budeš vozit na golfkách. To je opravdu většina i středních psů s dítětem face to face. Ale to asi prostě nikdo řešit nebude, dokud se něco nestane.

limlim
12. čer 2015

Ahoj bydlim na kraji mesta kde jeho lesni park a tam je to tak 50 na 50 nekdo s voditkem nekdo ne a mam pouze psa ne kocarek uplne chapu kdyz se nekdo boji psu ja zase hadu takze by
pes mel bejt na voditku pokud jsou blizko lidi. Mam 70kg dogu ktera se ode me nehne na 10 m je tak naucena jakmile vidim lidi hned privolam spise nechapu ty lidi co si mysli ze maji malyho psa a je na volno a myslej si ze kdyz mam obra na voditku ze se nic nestane malej ratlik k nam bezi a muj hafan na voditku ma reflex ze se nemuze tolik branit takze rachot a ja mam vytahany ruce... .
Obcas porusuju vyhlasku a mivam psa na volno tak si myslim ze vse je o vzajemnym respektu.
Bohuzel nezbejva nez jecet na panecky ze se vam to nelibi. Takze hlasivkam zdar
Jeste se vratim ke kocarku a psovi jednou jsem si pujcila kocarek a mela jsem svyho psa a musim rict ze fakt obdivuju to jak to nekdo umi skloubit drzet psa a kocarek pes porad nekde cucha... asi je to vse o zvyku ale me to jednou stacilo je asi rozdil kdyz clovek musi a nebo chce ja uz nechci 😉

mmmk
12. čer 2015

@limlim Tak mne kombinace kocarek + pes nikdy nepsaovala, takze jsem nosila v satku nebo manduce 🙂 I pri dalsim diteti. Stale dve volny ruce ;)

jasamin
12. čer 2015

@evaamy - ahojky. Nečetla jsem příspěvky viz. výše. Jen jsem chtěla říct, že já jakožto majitelka velké psa (BSP) i přesto, že je to fakt hodný pes, jsem ho nikdy neměla na takovýchto místech na volno. Zásadně jedině na vodítku, v dopravních prostředcích i s náhubkem. Jediné místo, kde ho nechám volně pobíhat jsou vycházky do přírody, kde potkáme někoho opravdu velice zřídka. Myslím, že z mnoha úhlu pohledů není vhodné psa nechat takto mezi lidma volně pobíhat. I když třeba pes neublíží, ale přece jen je to velké plemeno, které i jen máchnutím ocasu může shodit malé dítě (mám 3), takže naprosto chápu.

zuzuzuz
12. čer 2015

@evaamy mam velkeho psa a i na volno samozrejme, jak jinak by se probehl, ale chapu obavy vsech a proto nosi vzdy a vsude nahubek i kdyz je hodny. Z toho duvodu uz byl muj pes nekolikrat zranen cizimi psy kteri nahubek nemeli. Taky nechapu co je za problem aby nosili psi nahubky kdyz nemaji voditko, nemuzou tak nikomu ublizit a lide jako Vy se tak nemusi bat o deti ani o sve psy. Pred 2 tydny mi psa napadli dva pitbulove a jelikoz nastesti nahubky meli tak se nakonec vlatsne nic nestalo. Ja bych proto na ty majitele co vas jejich psi obtezuji vyrukovala hlavne s timto, jaktoze nemaji nahubky ze se jich bojite a co je vam potom ze jsou hodni, jak se to asi da poznam, ktery pes neublizi ani kdyz na nej bude vas pes utocit! ostatne je to povinne i kdyz policie na to kasle a zajima je jen zda ma pes znamku a tutiz plati poplatky
A dovolim si souhlasit s pani co rikala ze brat do naruce psa je blbost. Muj pes na male psy uplne kasle i kdyz na nej utoci, proste jin utece, vubec ho nezajimaji, dokud neni v naruci. Takovy pes co lita a jeste se vzteka je najednou velice zajimavy!!nechte si ho radeji na zemi na voditku a bude to asi bezpecnejsi rpo vas oba. S tim sprejem bych byla naopak opatrna, co kdyz se ten cizi pes lekne a ozene se po vas?

majkoz
12. čer 2015

@zuzuzuz Souhlas s těmi malými psi. Ovšem nesouhlas co se týče náhubků-pes, který je v konfrontaci s jiným psem a má náhubek, je dost nasra.., poněvadž je znevýhodněnej tím náhubkem...tím spíš bude nervozní a tím spíš se do někoho pustí- co dokážou udělat psí drápy? Velký pes s košíkem je kolikrát nebezpečnější než bez....

mispula19
12. čer 2015

Já v prvé řadě nemám ráda dělení psů podle velikosti. Mám německou dogu, 70kg fenu, váží o 10kg víc jak já a vodím ji i přes naší pidi vesničku o 20ti domech na vodítku, ale jen kvůli její bezpečnosti, aby mi ji na cestě nevzalo auto apod., a taky protože tam pobíhají sousedům psi. Vodítko používám minimálně, denně s ní vyrážíme na louky, mezi pole nebo lesy na čistě psí procházku, já sama chodím nerada s psíma kamarádama do parků plných lidí apod., pro mě jsou obtěžující lidé kolem a chápu, že pro ně může být obtěžující pes, ač 100% zvládnutý. Když už má vodítko, vedu ji na malíčku a jde mi u nohy. Bohužel je to ale vždy vše o lidech a já to vidím i v naší psí partě. Jdeme cestou lesem, blíží se kolo nebo se máme míjet s lidma, s rodinou s dětma... vím, že moje fena si půjde po svém a nikoho obtěžovat nebude, i přesto si ji ale volám k sobě a volno dávám až když jsme zase sami kvůli ohleduplnosti, jsem ale z party téměř jediná ☹ já na vesnici bohužel nerada, ale jinak už to nešlo prostě udávala sousedy, kterým psi neustále pobíhali starostovi obce a manžel na ně zavolal i policajty. Asi po půl roce co jsem bombardovala starostu a natočila i několik videí dostali sousedé pokuty a od té doby byl klid, ve městě to bude horší ☹ mě to zase štve ale z té druhé strany, když jdu s fenou po městě nebo rušném místě, mám ji na vodítku, jde mi u nohy, ničeho a nikoho si nevšímá, ale právě čím menší pes, tím víc je hysterický, jen nás z dálky zahlídne, mojí feně jdou po nohách a pánečci za jorkama vlajou, jakoby snad měli na druhém konci vodítka přinejmenším tunového býka. To, že berou hysteráky do rukou je taky vtipné, ti samozřejmě hysterčí ještě více a je to to nejhorší, co mohou dělat. Takže za mě, volně pobíhající RR a další velcí psi asi budí víc pozornosti, ale pro mě je obtěžující každý nesocializovaný a nevychovaný pes a z vlastní zkušenosti na výchovu "kadí" daleko častěji majitelé malých psů. Ano, i když k odehrání malého psa Vám postačí přinejhorším kopanec, na větší s sebou já sama jednu dobu nosila na procházky pepřák a dokonce jsem zvažovala jednu dobu i paralyzer (psi byli agresoři, moje fena je naučena čekat, až problém vyřeším já, vždy ji bráním, takže já bych skončila potrhaná a fena nejspíš pak taky, momentálně navíc těhotná a později s kočárkem)

janamal37
12. čer 2015

Jakýkoliv pes,pohybujíci se na veřejném prostranství by měl mít náhubek a být na vodítku.Jsem milovník zvířat,ale bezohlednost pejskařů nezná mezí a situace se čím dál víc zhoršuje.Byť mnozí z vás vašim psím miláčkům přisuzujete vlastnosti téměř lidské (stačí si vzpomenout na psa Gregora z "Jáchyme hoď ho do stroje"),jsou to pořád jen zvířata,která jednají instinktivně a zkratkovitě. Takže upozorňuju všechny nezodpovědné majitele psů,že pokud mi jejich pes skočí ještě jednou na dítě do kočáru,což se stává běžně, bude mi úplně jedno,jak moc je pes hodný a chce se kamarádit a garantuju mu,že z něj udělám Lajku (poletí přes půl parku).

thalia
13. čer 2015

@janamal37 souhlas, náhubek a vodítko musí být vždy, někdy si říkám, na co tu ti policajti furt pochodují, já užbych rozdala takových pokut.... Když pominu volně pobíhající velké psy bez náhubku, co jsou schopní oblíznout obličej i mně, tak vrcholem mých zažitků se psy je pes na vodítku!!!, který mému synovi sežral rohlík z ruky! Ten chudák jen stál a čekal co bude (hlavně mi nepište, že jsem neměla být těch 10 metrů od něj a krom toho kdo by to čekal když byl sakra na vodítku). Fakt skvělý a páníček udiveně koukal, když jsem ho seřvala, jestli je vůbec normální! Nechci házet všechny do jednoho pytle, ale od té doby chodíme i kolem psů na vodítku zdaleka. A o neuklízení výkalů raději ani nemluvím, tuhle si malý (sotva roztál sníh) donesl zpod stromu "klacek", jsem myslela, že mě klepne...Jojo je sníh, tak nač bychom to uklízeli, když to není vidět...

orchidis
13. čer 2015

@eemilka Jj, to jsem možná přehlédla, to je dobře! Nicméně to NIC nemění na faktu, že pesan zkrátka běhá "na volno" a že to nebezpečí, že malé dítě, které se ho lekne, udělá prudký pohyb a škrne mu kolem hlavy autíčkem, prostě skončí velmi špatně. Osobní zkušenost.
Holky, mějte rozum s těma pesanama...

dmiska
13. čer 2015

Ono záleží hodne na tom,jak ke psům přistupují jednotlivá města a na co jsou zvykli lidé tam žijící. Se psy je to kupodivu mnohem lepší v Praze (konkrétně ve Vrsovicich), kde je vymezen dostatek míst, kde smí psi probíhat na volno a naopak jsou místa, kde je volné pobíhání zakázáno (a dokonce se to hlídá). Samozřejmě ne všichni to dodržují, ale tohle je problem ve všech oblastech života, nejen u pejskaru... Jelikož mají lidi možnost chodit na místa, kde mohou psi volně probíhat, dost se tam koncentrují, takže psi jsou odmala zvykli na ostatní psy a opravdu výjimečně tu potkáme psa, který je vůči jiným psům nepřátelsky. Je to super, jak pro pejskaru, tak pro ostatní, kterým stačí vyhnout se místům s volným pobihanim, pokud chtějí možnost setkání se psem na volno minimalizovat. Výsledek: super venčení, psi se proběhnou a vyhrajou si spolu, páníčkové si popovídají a ostatní se toho nemusi účastnit, kdyz nechtějí 🙂
MAm srovnání s menším městem, kam jezdíme na víkendy:tady je jedine místo, kde smějí psi legálně běhat na volno zároveň místem, kde je bruslařska a cyklostezka a v létě je tam hodne lidi, včetně kočárku a děti (kdo tohle vymyslel?) Takže soudný člověk tam se psem na volno nemůže jit, protože to je o život (jak bruslaru, kterým se muže zamotat pod nohy, tak samotného psa). Takže tady lidé se psy nikam pohromadě nechodí, kdyz potká pes jiného psa, tak je to svátek a jeste se všichni snaží svého psa odtahnout od mého psa, aby se náhodou nepotkali (podotýkám ze mam malou roztomilou fenku JRT). Vysledek: venčení naprd, psi nasrani a páníčkové věcně nervózní :/
Takže myslím, ze to je hodne o přístupu a o tom, jak jsou kde lidi ochotni se tolerovat. Na příkladu Vrsovic je vidět, ze múzou všichni mít své a byt spokojeni ;)

evaamy
autor
13. čer 2015

Napadlo mě, že bych vytiskla nějaký vzkaz, který by stručně popsal situaci a ze bych ho nalepila na každé vchodové dveře.

simdan
13. čer 2015

Nečetla jsem celou diskuzi,jen část a udivuje mě,že někdo pouští psa z vodítka 😒 tohle udělat u nás ve městě a jít policajti,tak okamžitě vyfasuju pokutu! u nás ve městě musí být každý pes přihlášený,čipovaný a na vodítku!samozřejmě pokud jdeme někde k vodě nebo dál od lidí psa pouštíme na volno,ale nesmí být nikdo v dohlednu,navíc máme staforda,kterého se bojí 99% lidí 😀 😀 😀 😀

Strana