Velcí psi na volno
zdravím a prosím o radu co ne/mám dělat. mám malého divokého psa(7kg) a miminko. když jdu s nima na procházku kolem baráku, tak mám psa na vodítku a vezu zároven kočár. tady má spousta lidí psy, hlavně velké(královský pudl, rhodesky ridgeback..) zásadně na volno a ještě běhají daleko od páníčků. když se potkáme, ti psi jdou/ běží k nám, já beru psa do náručí(protože můj pes není uplně klidný. velkých psů se bojí-jako štěně ho ridgeback napadl- a brání se BOHUŽEL útokem. ) a volám na majitele at si ho přivolá nebo chytne. VŽDY majitel dělá že neslyší, je naprosto v klidu, pomaličku k nám dojde a řekne, že "nic nám neudělá". ted já musím vysvětlovat, že ale ten můj se bude rvát( samozřejmě by vzhledem ke svému vzrůstu prohrál). prosím vás je tak těžké pochopit, že se někdo velkých psů prostě bojí? at už malí psi nebo já? většinou když toho svýho psa držím ,tak ten sebou mrská, že jsem celá chlupatá a poškrábaná a cizí pes kolem mě skáče. super pocit. já už nevím co mám v těchto situacích dělat, říkat. už se bojím jí t se svým psem ven, protože toto se děje furt! a od té doby co mám kočár se bojím ještě víc. zrovna dnes kolem nás začali skákat dva králováci a malej vořech, pes vyděšenej, já nasraná a miminko začalo brečet. když jsem paní řekla, že proč si je nepřivolala, když jsem volala, tak prý mě neslyšela(volala jsem dvakrát, byla ode mě asi 50m), a i když přišla, tak si ty čokly nepřivázala a zase kolem nás začali běhat! tak jsem jí zase řekla, at si je přiváže a ona: však už si ho chytám, nevidíte? tak jsem jí řekla, že no konečně, to to trvalo! a taky jsem jí řekla, jestli je schopná respektovat, že se někdo velkých psů bojí. to jako mám být se psem celý den doma nebo čekat jestli se náhodou ti dva neporvou? a co mám dělat když se rvát začnou? malej pes proti velkýmu??? s kočárem vedle nás.???????????už mě to štve, nejradši bych, aby chodil ráno se psem muž, ale ten vstává v 6 ráno a chtít po něm , aby vyvenčil se mi moc nechce. dělá 12h směny..pokud jsem se majitelů velkých psů na volno dotkla, ráda bych zdůraznila, že strach je nepříjemná věc. kor když víte, že by váš pes proti tomu vašemu neměl šanci.
@mammoth007 ty jo to je síla ☹ já od malička vyrostla mezi vlcaky, protože táta dělal psovoda a tou dobou si psy vozival domů. Byli ostří, ale já byla jejich, tak jsem si mohla strčit hlavu k nim do pusy a nikdy by mi neublížili. Ale k cizím psům jsem byla vychovana, že musím s respektem a rozhodně není samozřejmost, že na ně budu sahat. Tvého malého je mi líto, mě se 2 roky po sobě zakousl do ruky (pokaždé do jiné, tak mám na obou predloktich památku) sousedů pes. Byl to už starší briard a jednou jsme se stejně starým sousedem seděli, drbali ho za ušima a hladili a z ničeho nic najednou byl zakousnuty v mojí ruce. Rok na to jsme dostali od tety, sousedky, svacinu, když jsme si hráli, a já dávala rohlík do pusy a jak jsem zvedla ruku, tak jsem ho měla zakousnuteho znovu. Chvíli na to zemřel stářím. Chvíli jsem se větších psů také bála, ale pak jsem se začala věnovat výcviku a strach byl pryč. Nic mě neodradilo, prostě i po tom mám psy ráda. Ale třeba manžel se psů bojí. Nikdy nebyl veden k tomu mít je rád, Ektorek je jeho první pejsek a je vidět, že ani když spolu žijí, tak nemají tak silné pouto. Ale lepší se to. Když jsme vybírali plemeno, já chtěla československého vlčáka, ale to by manžel měl hrůzu i ze štěněte. Ale jsem ráda, že jsme nakonec vybrali hovawarta, který je naším skvělým společníkem a členem domácnosti. Každopádně z manžela je ten strach dost cítit a proto si na něj i jiní psi víc dovolí. Když se k němu pririti cizí pes, tak stojí jak prikovany a nehne ani brvou, dokud si pro něj někdo nepřijde. A není to příjemné, to věřím. Na košíku netrvam, ale vodítko tak, aby si každý majitel svého psa na něm uměl ovládnout a nebylo náhubku ani třeba.
@buldrik
@dmiska tak to je super, to u nás ani není, jak jsme malé město. Ale určitě dobrý nápad, který musí mít využití. A lidi co neumí číst by se měli zamyslet a neprudit, mají milion jiných míst, kam mohou jit.
A určitě by se měli zamyslet rodiče třeba takových (když to řeknu tvrdě) spratku, kteří nemají sebemenší respekt. Šla jsem takhle před týdnem centrem města od kamarádky, Ektorka, to naše skoro 40ti kg hovadko úplně na krátko, nepustila jsem ho ani 10 cm od nohy, pritazeneho jak jen to šlo, aby k nikomu nemohl, a najednou proti mě jde taková cca 12-13ti leta tlustá holka a tak 5 cm před psem ji vystrelila ruka a přejela mu od hlavy přes hřbet. Kdyby se lekl, protože to bylo bez jakéhokoliv předchozího náznaku pohybu, tak ho mohla mít zakousnuteho do ruky, že by ani uhnout nestačila. A ačkoliv by to byla jen její chyba, protože co má co hrabat na cizího psa, navíc dělat na něj tak prudké výpady, tak bych já musela řešit problém. Jsem měla sto chutí se zastavit a holku na místě na 3 doby servat, co si to dovolila!
A ještě jsou skvělí ti panicci, co sice mají vodítka, ale 50 kg i s posteli, 40ti kg hovadko na vodítku a naprosto neposlušný, takže místo venceni psa jen vlaji na vodítku a když se nevychovany pejsek rozhodne, že poběží někam, tak oni jen vzduchem letí za ním. To pak trochu i to vodítko postrádá smysl.
@teenyel No, u nás na malém městě, ze kterého oba s manželem pocházíme, udělali místo plochy pro volné pobíhání psů plochu "Bez povinnosti úklidu pcích exkrementů" - pracovně tomu říkáme "s*ací louka" :D Takže tam co? Nechodíme.... Páč nechceme mít našlápnuto.
Proto jsme rádi, že teď bydlíme v Praze a máme tu úplně normální plochy pro volný pohyb psů 🙂
tak i ja pridam kometar 🙂 mam doma civavu a pitbulla a jelikoz jsem na ne sama..pritel stale v práci chodím s nimi a s miminkem na prochazku ja a musim rict ze take nemam rada volne pobihajici pejsky a uz ne vubec malicke.V tomhle se zastanu i tech vetsich.Nase pitbullka je mensi hajzlik nez ta civava..Civava uz pokousala par mych pratel a pitbullka malem ulízala k smrti.Kdyz jdeme na prochazku..nemam je na voditku ale mam voditko stal u sebe..a jakmile vidim nekoho at uz s malym nebo velkym psem volam ji k noze spolecne s civavou.Máme vychované psi takže to není zadny problem at uz je ode me 50m nebo 5 km... cizich pejsku si nevsima.Jsem zastance toho ..pokud je vas pes at uz malej nebo velkej nejak konfliktni ma mit kdyz uz ne voditko tak nahubek.Nase pitbullka si radeji lehne i pred malým psem jen aby dala na jevo ze neni konfliktni a malej pes bez voditka zacne vyjizdet a jelikoz nema kosik..protoze prece maly pes moc neublizi kousne nasi a ta treba a to bude na voditku vyjede a je po malým psovi... co pak delate?samozrejme za to bude moct nas pes protoze je vetsi a sylnejsi?!! tohle slysim pokazdy kdyz se resi velci a malí psi.Nemam rada nazory typu..velkej pes je hajzl!! Malej pes dokaze byt taky.Merte je stejnou měrou a ke kazdemu psovi se chovejte jak si zaslouzi.Pokud víte ze je vas pes na jiny pejsky zlej a utoci at uz ze strachu nebo ze je rapl..kupte mu kosik i kdyz je na voditku.Kolikrat se mi stalo ze jsem nahodou mela psa s kosikem a voditkem a vyjizdel malej čokl taky na voditku ale tom prodluzovacim..samozrejme nas pes ma maly pejsky na haku tak ji to moc nebralo..ale muzete koukat i na tohle.Malej pes sice moc nepokouse ale dokaze taky ublizit.Neni mi taky trikrat prijemny jit s pejsky obe na voditku s kosikem, miminkem a kolem me beha spoustu malych a vyskakuji a paničci to maji na haku protoze nasi psi maji nahubek.Az se jednou nas pes nasere a jednou pujdeme bez nahubu..myslim ze si to bude pamatovat a nikdy nemuzu vedet zda je za to nebude chtit pokousat...pejsci maji rozum.Pokud mate doma konfliktniho psa..dejte mu voditko a nahubek.My s nekonfliktnimi pejsky (bavím se i o malých a velkých) nebudeme terorizovani jen proto ze ten vas je rapl.Nase pottbulka chodi u nohy bez voditka a malej pejsek jde na volno ale stejne vyjizdi..Proc by za to mela dostavat nase kdyz nic nemela v planu?proc by mela byt vecne na voditku a s nahubkem kdyz je v pohode a posloucha?jen proto ze je vetsi a vy se bojite?Ok .. pokud jde nekdo se psem velkym jako krava bez voditka a pribehne k vam aniz by vam chtel ublizit jak jste psala..nemyslim ze je to duvod aby jste byla zla..kdyz se bojite toho ze vas malej pes kouse,mohl by kousat velkyho a ten by treba utocil..chce to nahubek 🙂 a urcite ten clovek co si jeho pes beha jak chce a kam chce by ho mel bud vychovat a nebo voditko..to je hrozne moc rozporu kvuli tomuhle..Ti co maji maly pejsky se budou zastavat..ja to vidim z obou smeru ma malyho i velkyho..malou mam na volno a je rapl..po pejscich vyjizdi,ale vubec me netrapi kdyz k ni pribehne velkej a chce ji cuchat..pejsci maji rozum a vyrikaji si to..a myslim nebo spise doufam..ze majitele velkych psu s tim pocitaji a veri svemu psovi natolik..kdyz ho maji na volno..ze za zadnych okolnosti nezautoci.
Nesleduju ten štrůdl nad ani pode mnou, jen chci říct, že dnes mi dítě opět šláplo na trávníku před domem do psího tentononc.. No v tu chvíli mít poblíž toho ohleduplného pejskaře (jak se všichni prezentujete) s milým a vychovaným psíčkem, který "nebojte, ten nic neudělá..".. tak letí oba deset metrů. Nic neudělá.. jenom minimálně velké ho*no, které NEvychovaný páníček "vychovaného" psíka neumí ani zvednout a odklidit. Asi začnu házet výměšky svého dítěte taky pejskařům pod nohy ať ví, zač je toho bobek. Kdo neumí psa v jakémkoliv směru zvládat, neměl by ho mít. Kdyby byly na pořízení psů povinné PSYCHOTESTY, jsem přesvědčená, že by trávníky, cesty a dětská hřiště rázem přestaly být jedním velkým psím záchodem!!! Nehledě na to pobíhání psů na volno viz můj komentář výše.
@janamal37 mám pocit, že se parky a hřiště budují hlavně pro pejsky a ne pro lidi. Jakby taky ne, když pejskaři přisuzují svým miláčkům lidské vlastnosti, mluví na ně jako na lidi, no někdy vážně pochybuji o mentálním zdraví těchto jedinců. Fascinuje mě též, když si lidé pořizují velká plemena do sídlištních bytů. Něco se s naší společností děje, když staví zvířata na úroveň lidí ☹
@misulka84 Ano, vystihlas to naprosto přesně.. Už jsem uváděla příklad psa Gregora z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje..🙂 ☹. A to je jenom slabý odvar.. Když si někdo do 1+0 pořídí psa velikosti krávy, asi to není moc v pořádku ☹. Pokud pominu, že je to chudák pes.. když se o něj majitel správně stará, ať si ho má (ikdyž se o něj tedy asi správně nestará, když nacpe takové zvíře do bytu -místo skříně?).
@misulka84 naprostá pravda...je za trest, když někdo polidstuje zvíře a jeho povahu. "On je přece inteligentní" ano, to vskutku je. Ale nepremysli jako my lidé, ale jako pes s instinkty psa a proto je třeba na tuhle skutečnost myslet, než je psík někam vypuštěn se slovy, že on je přece hodný a nic nedela. Kdykoliv se může stát, že nějakou situaci vyhodnotí jinak než my a je z toho při nejmenším nepříjemnost. A přiznám se, jsem často doma sama, tak na našeho také někdy mluvím jako na člověka. Je mi ale jasné, že nemá vůbec tušení, co mu říkám, jen kroutí hlavou podle tónu hlasu, jestli se mu ten tón zrovna zda nebo ne 😀 a za neuklizeni vykalu bych sazela pokuty jak hrom, aby se to lidé naučili! A malí drzí skakavy psici...To je kapitola sama o sobě. Proč by můj pes, který je na vodítku, měl mít náhubek, aby takového malého psa nesežral, až se na mě rozběhne se štěkáním a skakanim? Já jsem pro svého psa alfa a on cítí potřebu, povinnost mne a smecku ochránit. Je to dost obtěžující.
@janamal37 Jsou psi, i když velcí, kteří jsou v bytě spokojeni. Pak jsou psi, jako třeba Jack-russel, nebo jak se to píše, ti jsou sice malí, ale do bytu zcela nevhodní..a přesto znám jenom městské majitele těchto "baterek"....a další "lejtkaři"-miláčci, co ňafou a ňafou...a vyjížděj po větších, protože je majitel nesocializoval...
Mému kamarádovi se stala např. ta věc, že takový lejtkař-jorkšíráčeček se mu pustil do velkého psa na vodítku, pes se bránil, jednou hodil hlavou a malej milej pejsek zůstal bez nohy-kdo cáloval? No samozřejmě můj kamarád!Operace a další péče stála 25 tisíc(díkybohu měl psa pojištěnýho)-a samozřejmě někdo může namítnout, že měl mít pes košík-proč?Aby se nechal okusovat od zamindrákovaných hajzlíků...
@janamal37 "jak se všichni prezentujete"-oslovuješ ironicky koho? Páč Ti mrňous šlápl do en-óna, jsou všichni stejní, hmmm...
Nesbíraní exkrementů je problém..ve městech, o tom žádná-postih pro toho, kdo to nedělá...A proto zcela vážně vyzývám maminy ratolestí, které nám hážou přes plot na zahradu plechovky a krabičky od cigaret, aby po svých dětech přišly uklidit, nebo si aspoň v parku daly brigádu: Sběr vajglů, krabic od vína, případně buchen, děkuji.
@majkoz přesně o tom jsem psala výše,že mám staforda,kterého mám na vodítku a paní co chodí s čuvačem(má ho na volno)pořád provokuje mého psa,už jsem jí několikrát řekla,ať si svého psa hlídá,můj pes jesice kamarádský k jiným psům,ale rozhodně se nenechá kousat,jelikož její pes si hraje stylem,že se zahryzne mému psovi do krku,minule už Riky docela vrčel a jak chytne nervy,tak tomu jejímu psovi může škaredě ublížit a to mě právě nejvíc štve,protože pak budu úraz platit já a to opravdu ne!!!naštstí tady na sídlišti máme kamery,takže bych měla důkaz toho,že já svého psa vodím na vodítku a ona má toho svého na volno,a strašně se tomu směje,nevím jestli je tak jednoduchá nebo se chce zbavit psa,už ji fakt pošlu někam!!!
@misulka84
@janamal37
My máme labradorku a toto plemeno se už bere jako velké, ale na zahradu do boudy bych ji nedala ani omylem! Je to bytový pes a basta. Ostatně ani nevím, jak bych ji do boudy narvala postel, gauč, asi 100 hraček, které vlastní, a další propriety, které má ráda 🙂 To, co má ale nejraději jsme my - já, manžel a teď už i prcek. Pokud byste si o psech něco zjistily, pak víte, že pes je velice sociální zvíře, potřebuje kontakt, dosahuje inteligence 2,5 letého dítěte, je schopen rozeznat vaši náladu, dokáže pochopit přes 2000 výrazů, rozumí i větám a dokonce je schopen reagovat i na pouhou mimiku vašeho obličeje. A já nevidím důvod, proč by takto inteligentní a sociální tvor měl být sám na řetězu i boudy (nebo v kotci, to je fuk). I velký pes se cítí dobře, když má poblíž ty, které miluje.
@uglyduckling milá paní, taky máme psa (německý ovčák), jenom jsme soudní a běhá normálně venku na dvorku u domu a na zahradě, a taky žije (též chodí na dlouhou vycházku jednou za den na vodítku). Myslím, že sociálním odloučením netrpí a netrpí ani nedostatkem volného pohybu 🙂 Na dvorku nemá boudu a řetěz, tak asi tak nějak 🙂 Tady celkově převládá postoj - chci psa za každou cenu a je mi fuk, jestli bude zvíře v bytě nebo nebude. Prostě ho chci a basta. Chápu, že každý nemá dům se zahradou, ale vlastnit psa (velké plemeno, jak je teď moderní) za každou cenu, sobecké tak trochu je. A myslíte, že je pro ostatní nájemníky příjemné poslouchat v panelovém bytě kňučení psa, o chlupech a jiných věcech se ani nezmiňuji.
taky mam tu zkusenost, ze mala plemena jsou zakernejsi... Asi nejakej komplex 😂😂
Mam Bernskyho salasnickyho a kdyz mu visela na ocase civava, tak sam nevedel co ma delat.
Patnact let jsem mela Shih-Tzu, v posteli... Bernak je venku na zahrade, toho si teda do postele nevezmu nikdy... Ikdyz nas veterinar pry zna lidi, kteri maji dva a jsou v posteli... Ufff
Máme barák se zahradou a to naše tele je stejně spokojenější uvnitř se mnou. Na zahradu jde jen když jdu já taky, protože má rád společnost. V baráku může všude a chlupy neresime díky robotickemu vysavači, což je za mě super věc. A když nějaký ulitne, nejsme na to uplne hákliví, jelikož mít psa prostě znamená sem tam najít chlup. Na gauč nesmí, od mala cepovany, do postele na zavolání, sám od sebe si nedovolí.
Ufff, už je mi z téhle diskuze špatně. Ne že by tu všechny příspěvky byly špatné, ale některé teda stojí za to... Ať už ze strany pejskařů nebo nepejskařů. Z téhle diskuze jako celku se mi vždycky zvedne tep, když čtu více nových příspěvků v řadě.
Nejhorší jsou příspěvky těch, které samy psa nemají a jsou nejchytřejší na světě. A pak taky ty, které házejí všechny do jednoho pytle. A snad úplně nejvíce my vadí ty příspěvky, které samy druhou stranu odsuzují a přitom z nich jde na první pohled vidět, že by si nejdříve měly zamést před vlastním prahem.
Vypínám upozornění na tuhle diskuzi a jdu radši se psem ven ;) (na vodítku, samozřejmě :P)
@misulka84 Nevím, co myslíte těmi chlupy a proč by měly obtěžovat ostatní obyvatele baráku 😀 ale když už ta naše pelichá (což je 2x ročně a trvá to cca 14 dní), tak ji 2x denně venku pořádně vyčešu a doma denně vysaju. Dá se to zvládnout když se chce. Moje fenečka má už 8 let a nepořídila bych si ji neuváženě jen proto, že chci mít psa. První 2 roky se mnou chodila denně do práce (pracuju v domě se zahradou a mohla si běhat ven i dovnitř jak chtěla), pak jsem ji nechávala doma, aby na mě nebyla přehnaně závislá. Moje práce je asi 5 minut od jeho bydliště a mám hodinu pauzu na oběd. Můžete hádat, jak ten čas využívám. Takže venčím minimálně půl hoďky ráno, za 4 hodiny jsem doma a jsme na procházce cca 45 minut a odpoledne, hned jak přijdu z práce další procházka. V tomto směru rozhodně nestrádá.
Jinak jsem z baráku se zahradou, taky jsme vždy měli psa venku a tak můžu z vlastní zkušenosti říct, že nikdy nebudete mít stejný vztah se zvířetem které máte venku a tím, kterému máte doma.
Naše Fanny je součástí naší rodiny, jezdí s námi na výlety, dovolené, chodí na akce atd. Věnujete tolik pozornosti vy tomu všemu?
Baví mě to vaše paušalizování a házení všech do jednoho pytle! Možná by se to chtělo nejprve zamyslet než začnete vynášet soudy!!!
@misulka84 Jo s můj pes doma nekňučí. Pouze štěká, když se někdo baví nahlas na chodbě za dveřmi a to je v pořádku, prostě hlídá. Ten váš za plotem neštěká???
@uglyduckling To, že mám vlastní názor, neznamená že házím všechny do jednoho pytle. Jen popisuji stav věcí kolem sebe. Nemusíte mi tady vysvětlovat co a jak úžasně děláte se svým psem. Díky.
@majkoz V obytné oblasti by měl mít každý pes košík a být na vodítku. Pokud se nemýlím, je to tak i ve většině vyhlášek měst a obcí. Čili i vaše velké plemeno i dotyčný kousavý jorkšír. Pak se mohlo předejít situaci, že jeden pes napadl druhého a ten zůstal bez nohy, jak píšete. Ale tak proč by majitelé psů dbali nějakých vyhlášek, které jejich psí miláčky tak strááášně diskriminují a omezují.. si představte, že bez té nohy mohl zůstat kojenec nebo batole!!! S tím by se vám (vlastně tedy vašemu kamarádovi) asi žilo lépe. Je to o lidech. Psi jsou jenom psi.. nebo zvířata tedy, která mají své nevypočitatelné instinkty a je mi srdečně jedno, jak moc jsou podle vás "vychovaní", je to stále JEN zvíře.
Všichni pejskaři se prezentují tak, že mají "nejinteligentnější a nejvychovanější psí miláčky", to není ironie, si přečtěte zdejší příspěvky.. ještě jsem v této diskuzi nečetla zmínku "můj pes je nevychované tele, co na všechny skáče".
Já vám plechovky ani vajgly na zahradu nehážu a ani moje dítě ne.. a ani nikomu jinému.. o čem to je? Opět o lidech a jejich soudnosti.
A není to o tom, že mi dítě na trávníku vedle domu stouplo do exkrementu (což už je asi tak poslední kapka), ale že mi na něj při procházce parkem SKOČÍ DENNĚ DO KOČÁRU ASI 10 PSŮ BEZ NÁHUBKUa jejich inteligencí méně obdaření páníčkové se jen chichotají, jak je jejich čokl "vychovaný a nic neudělá"-toť největší problém. Psala jsem výše.
@uglyduckling Zvíře co má 100 hraček..týjo, to nemá ani můj synek 😀! Tu inteligenci jen tak odhaduješ nebo mu ji někdo měřil 🙂? Já chápu, že je to váš mazlík, ale toto zosobňování je přinejmenším liché 🙂. A někdo tady psal, jak mu jde pes na zavolání do postele.. no, to už asi ani nekomentuju 🙂.
P.S. Asi si pořídím TYGRA, budu ho nechávat volně pobíhat po sídlišti, náhubek mu NEdám ani náhodou.. protože to bude můj miláček, co se mnou spí v posteli, bude mít tisíc hraček a bude inteligentní jako 5leté dítě.. Ten vám v parku všechny psy-jorkšíry i ty velké roztrhá na kusy.. ale za jeho svobodu pohybu, volnost a to, aby "netrpěl" ve výběhu v kotci se budu rvát jako LEV.. 🙂 🙂. Přirovnání ne nepodobné tomu vašemu.
@janamal37 To že má pes spousty hraček mi přijde normální 🙂 a pokud si myslíte, že si vymýšlím, tak klidně pošlu foto. Pravda, teď jsme o pár hraček přišli, jelikož je stěně známých "zabilo", ale pořád jich je plný pradelní koš a další se válejí po bytě. A co, že jich má kolik?!? Dostává hračky na vánoce, na narozeniny nebo jen tak, protože ji prostě milujeme.
A to vaše " porovnání" je zcela zcestné neboť moje fena neublížila nikdy a nikomu!!! Např. minulý týden byla napadena dvěma kočkami, které jí mimo jiné prosekly ucho, a které jsme my s manželem museli zahnat, protože ona se po nich ani neohnala, ani nezavrčela, ani nevycenila zuby, jen se přikrčila k zemi a čekala. Je prostě vycvičená tak, že nesmí zaútočit a ublížit. Takže až budete schopna takto vycvičit tygra, velblouda nebo třeba hrocha, budete schopna dostatečně zajistit jejich potřeby, budete na ně mít dostatek času a financí a budete se jim 100% věnovat, tak si je klidně pořiďte!!!!
@janamal37 ano, to jsem psala já. A ano, proč by nemohl? Sám to nedělá, na povel "ke mě" reaguje. Což si myslím, že je v pořádku. Vy mi prádlo neperete, tak je komentář opravdu zbytečný 😉 souhlasím, že pes je pes, pes není člověk, neuvažuje tak. A netvrdím, že naše štěně je nejvychovanejsim psem světa. Není. Ani v nejmenším. Osobně mám se psy zkušenosti dlouhodobe, je třeba se psem psacovat a mít zvládnutou dominanci a o to jde. A můj pes se nikdy mezi lidmi neobjeví bez vodítka, ať bude vychovaný sebelépe. Přesně kvůli rozdílnosti myšlení člověk X zvíře. Ale některé vaše názory jsou už přehnané 😉 stejně tak jako těch, kteří staví své psy na úroveň lidí, nebo si myslí, že zrovna jejich mazlik je ten nejvychovanejsi 😉
*rozesmala
@misulka84 Vy tady útočíte na lidi, kteří mají velká plemena v paneláku, tak Vás pouze chci informovat, že přesto, že paneláku bydlím a mám psa většího vzrůstu, tak ten opravdu nijak nestrádá a naopak se má pravděpodobně lépe než ten váš, co je na zahradě.
@uglyduckling
@teenyel Určitě se o své psy staráte vzorně a ten váš by mi tedy na dítě v kočárku nezaútočil.. jako těch XY ostatních, se kterými se denně setkávám..ale bohužel, všichni nejsou tak uvědomělí, jako vy.. Je mi fakt jedno, kolik má pes hraček nebo jestli s vámi třeba jí nedělní oběd u stolu.. pokud je to pes neohrožující své okolí, tak je to vážně jen a jen vaše věc. Ale pořád je to zvíře, které může být třeba z pocitu ohrožení zahnáno do pomyslného kouta a jednat zkratkovitě.. a v té chvíli se třeba obrátit i proti vám-instinkty zvířete nikdy nepřevychováte. Proto si stojím za tím, že psi, kteří se pohybují po veřejných prostranstvích, parcích, hřištích atd. mají mít VŽDY náhubek a být na vodítku. Odklizení exkrementů majitelem-samozřejmost. Běhat na volno si je nechte někde na palouku za městem nebo tam, kde nikoho neohrozí.

@mantaray Tak tak, absolutně nesnáším, když někde jdeme, já Eby na vodítku a k nám si to mašíruje jork, čivava, či něco podobného, vodítko to snad ani nevidělo, poslušnost tomu nic neříká a na mě paní křičí, ať si psa držím dál. A jak asi, když to její telátko neposlušný to bere přímo k nám? Proti malým psům nic nemám, k bulteriérce máme ještě jorkšírku. ale někteří majitelé mě opravdu fascinují a zároveň lezou krkem, když si na takhle malýho psa pořídí kočárek nebo tašku a automaticky berou to, že s tím psem smí všude. Nepochopila jsem, proč bych si měla v obchodě dávat potraviny do košíku, do kterýho si nějaká slepice odloží tašku se psem.