icon

Velcí psi na volno

evaamy
12. čer 2015

zdravím a prosím o radu co ne/mám dělat. mám malého divokého psa(7kg) a miminko. když jdu s nima na procházku kolem baráku, tak mám psa na vodítku a vezu zároven kočár. tady má spousta lidí psy, hlavně velké(královský pudl, rhodesky ridgeback..) zásadně na volno a ještě běhají daleko od páníčků. když se potkáme, ti psi jdou/ běží k nám, já beru psa do náručí(protože můj pes není uplně klidný. velkých psů se bojí-jako štěně ho ridgeback napadl- a brání se BOHUŽEL útokem. ) a volám na majitele at si ho přivolá nebo chytne. VŽDY majitel dělá že neslyší, je naprosto v klidu, pomaličku k nám dojde a řekne, že "nic nám neudělá". ted já musím vysvětlovat, že ale ten můj se bude rvát( samozřejmě by vzhledem ke svému vzrůstu prohrál). prosím vás je tak těžké pochopit, že se někdo velkých psů prostě bojí? at už malí psi nebo já? většinou když toho svýho psa držím ,tak ten sebou mrská, že jsem celá chlupatá a poškrábaná a cizí pes kolem mě skáče. super pocit. já už nevím co mám v těchto situacích dělat, říkat. už se bojím jí t se svým psem ven, protože toto se děje furt! a od té doby co mám kočár se bojím ještě víc. zrovna dnes kolem nás začali skákat dva králováci a malej vořech, pes vyděšenej, já nasraná a miminko začalo brečet. když jsem paní řekla, že proč si je nepřivolala, když jsem volala, tak prý mě neslyšela(volala jsem dvakrát, byla ode mě asi 50m), a i když přišla, tak si ty čokly nepřivázala a zase kolem nás začali běhat! tak jsem jí zase řekla, at si je přiváže a ona: však už si ho chytám, nevidíte? tak jsem jí řekla, že no konečně, to to trvalo! a taky jsem jí řekla, jestli je schopná respektovat, že se někdo velkých psů bojí. to jako mám být se psem celý den doma nebo čekat jestli se náhodou ti dva neporvou? a co mám dělat když se rvát začnou? malej pes proti velkýmu??? s kočárem vedle nás.???????????už mě to štve, nejradši bych, aby chodil ráno se psem muž, ale ten vstává v 6 ráno a chtít po něm , aby vyvenčil se mi moc nechce. dělá 12h směny..pokud jsem se majitelů velkých psů na volno dotkla, ráda bych zdůraznila, že strach je nepříjemná věc. kor když víte, že by váš pes proti tomu vašemu neměl šanci.

sabuse1
26. čer 2015

@misulka84: ono je úplně jedno jestli je velký pes v bytě nebo na zahradě, každý pes má rád společnost proto je šťastný hlavně tam kde je jeho pán, pokud má někdo doma velkého psa, dopřeje mu denně dlouhé procházky, dostatek pohybu atd...tak je ten pes šťastnější než sám na zahradě. Ale osobně bych velkého psa do bytu nechtěla, přijde mi to nepraktické🙂

janamal37
26. čer 2015

@uglyduckling Hezký pes.. kolik váží 😀? Moje dítě má něco přes 10 kg 😀!

apacheee
AMBASADORKA
26. čer 2015

Nepročítala jsem celou diskusi - ale máme velkého psa, fenu ridgebacka. Je to opravdu poslušný pes, který vodítko absolutně nepotřebuje, přesto, když někde jdeme a máme ji na volno - voláme ji k noze, a pokud vdiíme, že se kolemjdoucí třeba bojí nebo mají malé děti, dáváme ji na vodítko. Je mi jasné, že se spousta lidí psů bojí, natož velkých.
My zase míváme opačný problém, že neustále na ni sahají třeba cizí lidé, mnohdy malé děti. A vůbec nejlepší zážitek máme z jedné venkovní zahrádky restaurace, kdy naše fenka ležela u nás a nikoho si nevšímala. Přišly 2 nevychované holky a před našima očima jí začaly ubližovat, tak jsme je poslaly pryč a za chvilku na nás naběhla celá rodinka, jak si to jako představujeme, takhle ohrožovat své okolí. někdy člověk opravdu nemá slov. A tady přidávám ještě obrázek toho našeho trhače, co nesnese malé děti🙂

uglyduckling
26. čer 2015

@janamal37 To, že po svém psovi uklízíme je pro nás samozřejmostí. Vodítko nosíme vždy s sebou a to i přesto, že většinou chodí na volno, resp. u nohy. Když vidíme dalšího psa, cyklistu nebo chodce, tak ji mám u nohy v povelu "k noze", " sedni" a "zůstaň" a ještě ji pro jistotu držím za obojek, aby nikdo nemohl nic namítnout. Pořád ji mít ale uvázanou prostě nebudu.
Loni jsme byli v na dovče v Itálii a chodili jsme na psí pláž, kde byla různá plemena (malá, střední i velká), skoro všichni měli pejsky na volno a nebyl tam jediný konflikt. Zajímavé......

janamal37
26. čer 2015

@apacheee Hezký trhač 😀! Možná bych z něj neměla obavy, kdyby byl můj. Ale potkat ho takhle někdy samotného večer venku.. asi bych potřebovala plínu 😀! Rozhodující je chování majitelů.. pokud ho drží u sebe nebo ho mají na vodítku, nemám s tím žádný problém. Ale zdaleka ne všichni jsou ohleduplní (ale stejně tak i druhá strana, jak píšeš).

uglyduckling
26. čer 2015

@janamal37 Je to 8mi letá, 30 kilo vážící fena labradorského retrívra.

apacheee
AMBASADORKA
26. čer 2015

@janamal37 jasně, já tomu rozumím. Moje mamka má taky z velkých psů , hlavně teda cizích a na volno, obavy. Ale je fakt pravda, že mezi pejskaři je spousta debil, kteří si velkým psem honí ego, nemají ho vycvičeného a nechají je dělat všechno. A od takových rychle pryč🙂

janamal37
26. čer 2015

@uglyduckling Tak u "psí pláže" předpokládám, že JE určená pro psy..😀, tudíž tam asi nepůjdu s batoletem, na které by mi 50 kilový pes skočil a ubezdušil ho. Škoda, že u nás nejsou označené takové psí výběhy.. Asi by to bylo pro všechny zúčastněné přijatelnější.

janamal37
26. čer 2015

@uglyduckling Tak tu by synek nepřepral..🙂. Ale je to hezký pes. A labradoři mají prý dobrou povahu..

kessa
26. čer 2015

@evaamy Jak já vám rozumím.. Nečetla jsem příspěvky v diskuzi, jen Váš úvodní text. Já mám sice relativně velkého psa (28kg), je dominantní a velice si nás- především mě- hlídá. Nicméně téměř denně bojuji s neposlušnými psy a bezohlednými pejskaři stejně jako vy. Vzhledem k jeho dominanci a hlídání si nás, kdy prostě nesnese, když se k nám přiřítí jiný pes (samec, fenu a štěně vezme v pohodě), chodí na vycházky v blízkosti paneláků a v nepřehledných místech, kde je velký pohyb psů na vodítku. Dlouho jsem se snažila s lidma nějak domluvit, ale nešlo to a tak jsem zaujala jinou strategii. Když se nedomluvím s lidmi, domluvím se s jejich psy a tato domluva se většinou nelíbí jejich pánečkům, takže už si na nás pak z dálky dávají pozor. Ano, jsem tu za tu za tu zlou. V rámci zachování zdraví všech zúčastněných v případě nouze 1. Zabrzdím kočárek, 2. jdu od něj co nejdál (co stihnu), 3. Dám svého psa za sebe (pokud to jde) 4. Zařvu na blížícího se psa (něco jako hajzle táhni! apod.) 5. pokud nezabere krok 4, což většinou u těch méně průbojných zabere, chystám svoji nohu a psa normálně nakopnu- s razancí dle jeho velikosti, samozřejmě jorkšíra nohou spíš odstrčím (v rámci zachování jeho zdraví), u psů +25kg si moc servítky neberu. Zatím zabralo na každého psa a především na každého pánečka, protože "Ta kráva si dovolila kopnout do našeho Bobíčka..."

uglyduckling
26. čer 2015

@janamal37 Psí pláž je určena pro lidi se psy, takže tam byly celé rodiny (samozřejmě i s dětmi), které s sebou vzaly na dovolenou pejska. Děti si na pláži stavěly bábovky, mezi nima běhali psi a nikdo neměl žádný problém 😎 😎 😎

uglyduckling
26. čer 2015

@janamal37 Ale přepral. Ona se totiž nechá. A na děti je extrémně opatrná. Dokonce kolem nich chodí pomalu a opatrně, aby je nevybulila. To jsme ji ale neučili. To asi nějak instinktivně pochopila sama 🙂
Ale pozor, ne všichni labradoři jsou "ti hodní". Ano, mají k tomu dispozice, ale bez výcviku nejde nic samo.

teenyel
26. čer 2015

@janamal37 ano, přesně tak. S tím souhlasím. S tím vyjetim po majiteli....pokud je pan doma alfou a pes má zazitou a zvládnutou hierarchii, nemělo by k tomu dojít. Ale není to nemožné, v zápalu boje nebo třeba pes u harajici feny....To jsou situace, které člověk nemůže odhadnout nikdy. Jak říkám, pes je pes, je to zvíře jednající jako zvire.
@janamal37 byla jsem 2x jako dítě pokousana briardem. Jednou se lekl když spal a já si zvedla k puse prudce ruku s rohlíkem, jednou z ničeho nic, když jsme ho hladili. Ale byl už dost starý a nemocný, podle mne v obou případech šlo o to, že se lekl a já nebyla člen jeho "smečky". A evidentně jsem se kinologii věnovala i nadále, ani taková zkušenost mne nijak nepoznamenala (a to mám jizvy na obou predloktich dodnes) 😉

uglyduckling
26. čer 2015

Toto je moje malá sestřenice jak drezůruje Fanny.....

idiska
26. čer 2015

diskuzi jsem nečetla (pro ty, co mi napíšou, ať si to nejdřív přečtu), jen odpovídám na příspěvek...nezávidím vám, takhle byla dokousaná ségra, když šla s naší jezevčíkem od vlčáka...vzala si ji do náručí a vlčák prostě šel sice po naší jezevčici, ale zakousl se sestře do paže a strhl ji k zemi, kde s ní cloumal po zemi...majitelka to viděla, neodvolávala, jen v klidu došla a pak jen sdělila: jé, já si myslela, že trhá toho jezevčíka 😕 ...jako i kdyby, fakt sranda...takže sestra měla potrhanou celou paži (fakt hnusně, prakticky odtržený sval)...policii pak majitelka tvrdila, že on ji vždycky poslechne, ale prostě jak vidí psa, tak si chce hrát (hmm, hrát, jasně)...ale i kdyby se jednalo o menšího psa...jednou jsem byla zase svědkem toho, jak šel pán s nějakým větším plemenem, měl ho řádně na vodítku s náhubkem, pes mu šel u nohy, klidný...a v tom šly dvě starší dámy s malými psíky (no malými, menšími)...a ti byli na volno, bez náhubku a začali na pána se psem dorážet...ten na ně volal, ať si je připnou...dámy se mu vysmály, že jdou venčit a pes se potřebuje proběhnout...tož pán volal policii, ti přijeli za pár minut (asi byli poblíž)...v tom dámy začaly psy volat a připínat na vodítko a divily se, co že to po nich policie chce 😎 ...kolik, nevím, ale dostaly obě pokutu a důrazně jim bylo vysvětleno, že proběhnout se může pes po zahradě, ne po parku, kde si hrají i děti...hlavně bylo vidět, že je oba psi měli celkem na párku 😖 ...a ještě jeden ze včera: my máme rodinný dům, ale ještě nedodělaný plot...včera jsme přijeli z nákupu, tak ho vykládáme z auta a najednou štěkot...tož asi jde někdo na procházku a prakticky každý tu má psa, tak jestli jde někdo se psem, tak na něj štěkají (za plotem, že)...najednou na mě vyběhne nějaký kříženec vlčáka, štěká jak blázen, ani nevím, jak rychle jsem naskočila do auta...naskočil na auto, ještě se vyštěkal a pak vidím lážo plážo jdou majitelé, jen se na něj podívali a zavolali si ho...celé to viděl manžel od dveří a jelikož jsem před porodem, tak začal řvát jak na lesy...kdyby se aspoň omluvili, ale ne...prý ježíš, však se nic nestalo...co kdybych nestačila do toho auta naskočit??...ano, možná by se nic nestalo, ale to nevím...pes byl rozjetý...já připos*aná strachy se opírala o auto, držela si břicho a vydýchávala...když pak manžel řekl, že okamžitě volá měštáky, tak si ho hned připínali, s blbýma poznámka...pes je na vodítku viditelně tahal, tak si myslím, že ho zase někde pustili...měšťáky jsem nevolali, ale možná jsme měli...a to by byla i rada pro tazatelku, volejte policii...pár pokut a jim to dojde, na co je vodítko

teenyel
26. čer 2015

@uglyduckling mohu se zeptat to bylo někde u moře? (Možná jsem přehlédla). Případně kde a jak hafan reagoval na slanou vodu? 🙂 dekuji

uglyduckling
26. čer 2015

@teenyel Byli jsme v severní Itálii ve městě Lignano Sabbiadoro. Měli jsme pronajatý apartmán s klimatizací, aby fence nebylo horko a k moři jsme to měli kousek. V Lignanu jsou dvě psí pláže - jedna placená a jedna je volná pláž (není přímo psí, ale může tam kdokoli (tamní pláž, dlouhá cca 5km, je totiž skoro celá obsypaná lehátky tamních hotelů, takže když máte apartmán a né hotel, tak lehnout si na pláž "jen tak" může být problém). Když poprvé ochutnala slanou vodu, tak se moc netvářila, ale během minuty si zvyklá a bylo to ok. Důležité je, aby měl pes pořád k dispozici čistou vodu na pití, vyplachovat tlamu čistou vodou a sprchovat (vymýt sůl z kožichu). Musím říct, že domů se vrátila s tak heboučkou srstí jakou snad ještě nikdy neměla 🙂

teenyel
26. čer 2015

@uglyduckling tak super, moc děkuji za tip 🙂 a jak často jste sprchovali? Aby ho sůl nestipala?

uglyduckling
26. čer 2015

@teenyel Měli jsme u apartmánu venku hadici ze které tekla čistá voda. Tam jsme ji sprchovali vždy, když jsme přišli od moře - takže dopoledne i odpoledne. Přes poledne jsme u moře nebyli, to jsme byli v chládku v apatmánu 🙂
Jinak fakt doporučuji 🙂 Cestuje se přes noc a není to zas taková dálka. My jsme byli nadšení a příští rok chceme jet znovu 🙂

teenyel
26. čer 2015

@uglyduckling to zní moc dobře 🙂 máte prosím odkaz i na apartman? Prosím jestli Jo, poslala by jste do SZ, ať tu nespamujeme? 🙂 příští rok nebo ten další bychom rádi vyrazili jako celá rodina, tak by se nám něco takového siklo 🙂 moc děkuji.

majkoz
26. čer 2015

@janamal37 Koukám, že jsi taky pěkně štěkavá 😒 Docela bych chtěla vidět, kde žiješ teda, to asi bude místečko-10psů denně v kočáře 😉 Ad můj kamarád-to si taky neumím představit, jak se batole zahryzává znova a znova do jeho psa, to je jak z ňákýho animáku 🙂 ( A ještě: třeba zrovna já jsem tu hned nějako zkraje psala, že naše čubina je tele, proto jí nepouštím..). No a Tvoje PS.. zkrátka to dotvořilo ten komický obrázek, který tu vykresluješ... Zdravím do Skákalpsova

janamal37
26. čer 2015

@majkoz 😀 😀 😀 😀 😀

roozenka
26. čer 2015

@kessa Asi tak, jsem pejskar a kdyz to nejde po dobrym, proste se to musi po zlym. Ale nezavidim tvou situaci a ty dementni pejskare (se mi zda, ze vetsinou jde o starouse)

janamal37
26. čer 2015

@idiska Přesně o takových situacích mluvím.. jenže některým lidem to prostě nevysvětlíte ☹. Svoboda každého člověka končí tam, kde začíná svoboda druhého. Lidská blbost však nezná hranic. Kdyby vám vlčák o kterém píšete něco udělal, co si na něm nebo jeho majitelích vymůžete.. Řeknou ještě, že jste ho vyprovokovala. Často mám pocit, že majitelé těchto psů mají ještě menší mozek než jejich svěřenci.. a u některých je i evidentní, kdo komu velí.. Neházím všechny do jednoho pytle samozřejmě, ale moje zkušenost je zatím v drtivé většině případů špatná.
Věřím, že @uglyduckling a @teenyel , se kterými jsem polemizovala jsou zodpovědné majitelky, podle jejich popisu.. ale člověk prostě nikdy neví a opatrnost je na místě vždy. Holky, docela ráda bych věděla, jestli trošku nepozměníte názor, až bude vašim dětem cca rok.. Je tady hodně příspěvků na téma venčení psa s kočárkem.. Když vás napadnou kolemjdoucí psi na volno a vy nebudete vědět dřív, jestli bránit dítě nebo držet psa.. Všichni jsou samozřejmě vždy hodní a tolerantní..u jakéhokoliv tématu na internetu🙂. Otevřete dveře ven a skutečnost je jiná. Jak je to možné..🙂??

idiska
26. čer 2015

@janamal37 já se obávám, že kdyby mi něco udělal, tak už by to měl asi "za sebou", jako manžel byl v šoku...jelikož sám psy cvičil, tak ví co a jak, on byl evidentně rozdováděný, jak běhal kolem plotů sousedů, kde byli jejich psi, tak si asi myslel, že na našem dvorku (byla jsem totiž na svém dvorku, cca 10m od cesty) bude taky nějaký...ale v tu chvíli si ho měl majitel už připnout na vodítko...tady chodí plno psů a většinou si těch za plotem ani nevšimnou...jako ten pes za to nemůže, ale jeho pán by měl mít rozum, jenže pak vznikají takové zbytečné spory

mannadela
26. čer 2015

@evaamy No, podle mého názoru s tím Ty moc nenaděláš ☹. Pokud jsou majitelé psů (nejen těch velkých - protože k vzteku může být i takový prcek jako yorkshire) nevšímaví a zabednění, tak nepomůže ani, když jim vymluvíš díru do hlavy... bohužel. My máme psa velikosti labradora a chodí "na volno". Ale pokaždé, když vidím člověka, ať už se psem nebo bez, volám ho k noze (když jde někdo se psem, beru ho i na vodítko, protože bývá na jiné velké psy agresivní - jako malý byl pokousaný). Máme kliku, že v okolí jsou rozumní lidé a psy si většinou stahují k sobě. Ale taky tu máme paní se třemi ohaři. Tu jen vidím a chytá mě vztek. Zásadně si psy na vodítko nedává, jsou rozjívení a neposlušní. Potkala jsem ji v lese, když jsem byla zhruba v sedmém měsíci, staršímu synovi byly necelé dva roky. Náš pes byl poslušně u nohy, její psi se na nás řítili rychlostí blesku. Ona je sice volala, ale absolutně na ni dlabali. Takže já honem syna do náruče, psovi povely, aby zůstal, a volnou rukou jsem odháněla ta tři telata. Jeden mi skočil na břicho, že jsem měla červené drápy od pupíku až dolů. No, vztek jsem měla děsnej. A ženská, že by popoběhla nebo se omluvila? Ani jedno ani druhý. Bez pozdravu čapla psy a odkráčela.

glimmer
26. čer 2015

podle mě má být každý pes na vodítku, popř. s košíkem ... nedělit je na malé a velké ... já mám na noze 4 stehy od jezevčíka a to opravdu není obr pes ... jednou je to pes a hotovo ... máme doma 3 psy, a nikdy bych je nenechala s dětmi bez dozoru ...

idiska
26. čer 2015

@mannadela já bych asi ve vaší situaci šla k lékaři a oznámila, že mě napadli psi na volno...ona by si to pak podruhé rozmyslela...ale k lékaři bych šla, hlavně vás to muselo bolet, to břicho je fakt už dost citlivé ☹

janamal37
26. čer 2015

@idiska Ano, je to jen a jen o lidech, zvíře občanku nemá. Znovu opakuji, že pokud člověk není schopen ve všech směrech psa zvládnout, aby nebyl jakkoliv nebezpečný pro své okolí, neměl by mít možnost si ho opatřit. Z toho popisu situace je mi úplně špatně☹. Co by se dělo, kdyby bylo v zahradě malé dítě, to si ani nechci domýšlet. Ale jsou i takové mezi námi, které se vám vysmějí.. viz výše.. k tomu není co dodat.

janamal37
26. čer 2015

@glimmer Konečně rozumný pohled na věc, díky..

Strana