icon

Velcí psi na volno

evaamy
12. čer 2015

zdravím a prosím o radu co ne/mám dělat. mám malého divokého psa(7kg) a miminko. když jdu s nima na procházku kolem baráku, tak mám psa na vodítku a vezu zároven kočár. tady má spousta lidí psy, hlavně velké(královský pudl, rhodesky ridgeback..) zásadně na volno a ještě běhají daleko od páníčků. když se potkáme, ti psi jdou/ běží k nám, já beru psa do náručí(protože můj pes není uplně klidný. velkých psů se bojí-jako štěně ho ridgeback napadl- a brání se BOHUŽEL útokem. ) a volám na majitele at si ho přivolá nebo chytne. VŽDY majitel dělá že neslyší, je naprosto v klidu, pomaličku k nám dojde a řekne, že "nic nám neudělá". ted já musím vysvětlovat, že ale ten můj se bude rvát( samozřejmě by vzhledem ke svému vzrůstu prohrál). prosím vás je tak těžké pochopit, že se někdo velkých psů prostě bojí? at už malí psi nebo já? většinou když toho svýho psa držím ,tak ten sebou mrská, že jsem celá chlupatá a poškrábaná a cizí pes kolem mě skáče. super pocit. já už nevím co mám v těchto situacích dělat, říkat. už se bojím jí t se svým psem ven, protože toto se děje furt! a od té doby co mám kočár se bojím ještě víc. zrovna dnes kolem nás začali skákat dva králováci a malej vořech, pes vyděšenej, já nasraná a miminko začalo brečet. když jsem paní řekla, že proč si je nepřivolala, když jsem volala, tak prý mě neslyšela(volala jsem dvakrát, byla ode mě asi 50m), a i když přišla, tak si ty čokly nepřivázala a zase kolem nás začali běhat! tak jsem jí zase řekla, at si je přiváže a ona: však už si ho chytám, nevidíte? tak jsem jí řekla, že no konečně, to to trvalo! a taky jsem jí řekla, jestli je schopná respektovat, že se někdo velkých psů bojí. to jako mám být se psem celý den doma nebo čekat jestli se náhodou ti dva neporvou? a co mám dělat když se rvát začnou? malej pes proti velkýmu??? s kočárem vedle nás.???????????už mě to štve, nejradši bych, aby chodil ráno se psem muž, ale ten vstává v 6 ráno a chtít po něm , aby vyvenčil se mi moc nechce. dělá 12h směny..pokud jsem se majitelů velkých psů na volno dotkla, ráda bych zdůraznila, že strach je nepříjemná věc. kor když víte, že by váš pes proti tomu vašemu neměl šanci.

janamal37
26. čer 2015

@mannadela Strašná zkušenost..☹ ☹. Dál se majitelka chová stejně? Jak to řešíte?

mannadela
26. čer 2015

@idiska Řeknu Vám, já byla tak v šoku (z té situace, z jejího chování), že jsem jí ani nedokázala vynadat ☹. A když jsem se vzpamatovala, ona už byla pryč.

idiska
26. čer 2015

@janamal37 no právě, někteří lidi jsou jak bez rozumu...ale myslím si, že většinou se jedná o lidi, co k tomu zvířeti vlastně nemají ani nějaký vztah, já si tím totiž chráním i svého psa...jsou mezi námi i takoví, co by vám řekli, že máte mít plot 😒 ...tak co dodat, že

idiska
26. čer 2015

@mannadela to si po včerejšku umím živě představit ☹ ...mi se klepaly kolena jak aspik...člověk má strach o dítě nebo i o svého psa ve vašem případě

evaamy
autor
26. čer 2015

Ahoj holky, tak jsem tu situaci vyřešila tak, ze chodím trasy, kde žádní psi většinou nejsou. Jsou sice oproti tomu klasickému " vencicimu " okruhu o něco menší, ale aspon mám klid. Nevýhoda, že je to furt stejná trasa dokolecka.

mannadela
26. čer 2015

@janamal37 No, já mám pocit, že si mě nepamatuje... nebo alespoň se tak chová. Ona není přímo od nás, jen sem jezdí venčit psy, takže tak často ji nepotkávám, naštěstí. Je to už skoro dva roky stará záležitost. Já to nijak neřešila, přiznám se - břicho mě nebolelo (jen jsem tam měla ty drápy). Byla to nemilá zkušenost a aspoň už vím, že si na ní musím dát pozor... a jsem na ni připravená.

mannadela
26. čer 2015

@evaamy To je dobrá rada 🙂. Taky se snažím vyhýbat se "profláklým" trasám na venčení. A jednou se mi to teda dokonale vymstilo 😀. Bylo to v zimě, v lese neupravené cesty, tak tam nikdo nechodil. Já natěšená, že tam nikdo nebude. Šla jsem jen se psem, to jsme ještě děti neměli, byla jsem asi v 6.tt. ... A pes mi vyčuchal mrtvého bezdomovce 😀

teenyel
26. čer 2015

@janamal37 my budeme chodit pes a kočár až bude pes větší a lépe vycvičený. Zatím mi občas zatahne a nerada bych, aby se to stalo s kocarem. Ale pokud by došlo na situaci, kdy by došlo ke konfliktu s cizím pustenym psem, který by nás napadl, tak bych psa pustila. 1.kvůli jeho znevýhodnění na vodítku, 2.abych mohla dát kočár dal, 3.udělá se tím prostor pro zakroceni. Ale vážně doufám, že nebudu muset u nás na vesnici takový problém řešit, protože bych nerada měla další jizvu, ať už v zápalu boje od svého psa, nebo od cizího. A u většího dítěte mu ještě dělat trauma, že to musí videt. Ale to je celkově o postoji ke zvířeti a o tom, na co se člověk cítí. Já v 18ti zasahovala vůči cizímu boxerovi na autobusové zastávce, kde zaútočil na 10-11ti letou holcinu, majitel daleko a ostatní jen koukali. Ale teda je to nepříjemné a rozhodně by si měli majitelé svoje mazliky hlídat a být zodpovědní vůči okolí.
@glimmer přesně tak, souhlas!

glimmer
26. čer 2015

@teenyel mě se stalo tak před půl rokem tohle - jdu do školky, Anička vedle mě, Vítek v kočárku a tři psy s košíkem na vodítku v ruce. Přiběhl k nám cizí pes a začal na ty mé útočit ( a to byl ten pes poloviční než ty moji psi) ... první co mě napadlo, tak jsem ho odehnala (ohnal se po mě a vrčel), tak jsem psy pustila, aby nebyly na vodítku a mohli se bránit. Nikdo mi nepomohl, potkala jsem dobře 10 lidí, které od vidění znám. Moji psi byli na volno, ale stále měli košík ... než jsem došla do školky a zpátky k baráku, tak pes šel stále s námi a pořád útočil na toho nejstaršího (12 let) ... ten byl celej dorychtovanej, Vítek v kočárku brečel a já na nervy. Večer jsem musela se psam na veterinu, nechala jsem tam skoro 700kč ... a nejvíc mě dostalo to, že zhruba za měsíc mi přišlo z městského úřadu předvolání, že jsem porušila zákon o volném pobíhání psů ... ve finále jsem dostala pokutu 1500 protože se nepodařilo dohledat svědky (záhada, sama jsem uvedla 3) ani majitele psa. 😠

teenyel
26. čer 2015

@glimmer ty jo tak to bych byla fakt vytocena! A majitele bych si podle psa dohledala (u nás by to nebylo tak těžké, nebydlí tu tolik lidí) a pak by něco zažil! Vůbec se nedivím, že jsi byla na nervy, ten majitel by zasloužil!

padura
26. čer 2015

@orchidis ctu az teď, byli jsme se psem behat - na volno v lese 🙂. Přečtěte si znovu muj komentář a pak utocte. Ps: určitě Vas to dojme 🙂.

glimmer
26. čer 2015

@teenyel taky jsem si myslela, že majitele dohledam, bydlime na vesnici ... ale bohuzel ne, bud je ze sousedni protoze ho tu vidam obcas pobihat, ale nevypada vylozene na tulaka ...

teenyel
26. čer 2015

@glimmer tak třeba se časem ukáže...někteří lidé by si neměli psa vůbec pořizovat, když si ho nejsou schopni zabezpečit.

orchidis
27. čer 2015

@padura Jednoznačně nedojme. A jestli necháváte psa běhat navolno v lese, jste velmi bezohledný člověk a dopouštíte se trestného činu. Až vám myslivec hafíka zastřelí, protože je to v jeho moci a kompetenci, nedojme mne to stejně tak 🙂.

nita1984
27. čer 2015

@orchidis Jste trochu mimo... myslivec nemůže psa zastřelit psa jen proto, že je v lese na volno.. ..

Vysvětleme si podrobněji kritéria oprávnění střílení toulavých psů v honitbě. Psi, kteří jsou mimo vliv svého vedoucího znamená, že nejsou evidentně schopni uposlechnout povely svého pána (voláte: „Fido, ke mně!“ Zatímco Fido se nadále pohybuje od svého pána). Neznamená to nutně, že pes musí být na vodítku, pokud pes dobře reaguje na povely pána a drží se v jeho blízkosti, není stanovena žádná zákonná povinnost mít psa na vodítku, pokud se nejedná o lokality, ve kterých je přímo vyhlášen zákaz pohybovat se se psem bez vodítka (Národní parky, CHKO a další.) Ale ani v těchto případech není oprávnění psa zastřelit, pokud je pod vlivem svého vedoucího. Přesto se však veřejnost často setkává s výhružkami od řadových myslivců, že vám psa zastřelí, pokud si jej na vodítko nepřipnete. Ano, to riziko opravdu hrozí, nicméně řadový myslivec by něco takového neměl vůbec vyslovit, pokud je čestným myslivcem, znalý právních předpisů.

Další podmínkou je, že pes mimo vliv svého vedoucího pronásleduje zvěř. Pozor! Chápejme to v kontextu. Pokud tedy vyšlete psa na hlasitý povel, aby štval nebo ulovil nějakou zvěř a plní tak váš povel, není to pes, který je mimo vliv svého vedoucího! Myslivecká stráž tudíž opět není oprávněna psa zastřelit. Ano, můžete být pokutováni za porušení zákonů chránící zvěř, resp. i zvířata, v horším případě i za pytláctví, ale takového psa, který vykonává váš povel, vám není oprávněn nikdo zastřelit, jelikož je pod vaším vlivem! Pokud pes zvěř pronásleduje a vy na něj opakovaně voláte: „Fido ke mně!!!“ ale Fido běží dál, je v tuto chvíli mimo váš vliv a může být zastřelen mysliveckou stráží nebo hospodářem, ale to však za další podmínky, kterou je, že Fido není příslušníkem ovčáckého či loveckého plemena, nebo se nejedná ani o psa zdravotnického, psa záchranáře, slepeckého psa, či jiného služebního psa, který je takto označen!!! Např. obojkem či vestou. Záchranářští a slepečtí psi jsou často viditelně označeni. Služební pes by pak měl být označen např. obojkem „policejní pes“, „armádní pes“ či „služební pes“. Lepší je však i pro případný právní spor, aby byl pes označen spíše dobře viditelnou vestou. Obojek nemusí být na dálku tak dobře vidět.

Ovčácká plemena jsou chráněna, jelikož slouží hospodářům k ochraně hospodářských zvířat např. ovcí a jejich úkolem může být nejen ochrana, ale i dohledání zatoulaného hospodářského zvířete a plní tak své povinnosti. Lovecké plemena psů jsou chráněna z důvodu, aby si jednoduše myslivci při honu nepostříleli vlastní psy, kteří provádějí dohledávku nebo nahání zvěř. To, že řada myslivců nerozezná lovecká plemena, není omluvou. Jezevčík, který byl nedávno postřelen údajně mysliveckým hospodářem, je však ukázkovým příkladem toho, jaká neznalost může mezi myslivci panovat. Proč jsou zvláště chránění také psi služební, záchranářští či slepečtí je snad jasné. Je to nejen z důvodu jejich náročného a nákladného výcviku, ale také zvláště proto, že plní specifické úkoly obecně prospěšné potřebám člověka a ani se nepředpokládá, že budou bez povelu pána v lese pronásledovat zvěř. Řada služebních i slepeckých či záchranářských psů spadá rovněž do kategorie ovčáckých či loveckých plemen (např. zlatý, labradorský retrívr, německý, belgický ovčák, border kolie a řada dalších).

Poslední podmínkou je, že se pes navíc musí pohybovat nejméně 200 metrů od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení.

Myslivecká stráž a hospodář však nemají pouze oprávnění zastřelit toulavého psa či kočku za výše zmíněných podmínek, ale mají také určité povinnosti, když tohoto svého oprávnění využijí a je dobré o těchto povinnostech vědět. Myslivecká stráž, která usmrtila psa nebo kočku, je povinna o tom neprodleně informovat jeho vlastníka, pokud je známý, a sdělit mu místo usmrcení zvířete a popřípadě jej na toto místo doprovodit. Myslivecká stráž je při své činnosti povinna prokázat se průkazem myslivecké stráže a nosit služební odznak. Myslivecký hospodář je pak povinen na vaši žádost prokázat se průkazem mysliveckého hospodáře.

nita1984
27. čer 2015

@evaamy jsem majitelkou malého psa (7kg) i dvou větších psů (skoro 20kg) a myslím si, že problém je i u majitelů malýc psů i u majitelů velkých psů.... tady to člověk nevyřeší... když nechci aby k nám někdo chodil volám, ne zavolejte si ho, ale moji psi mají blechy nebo moji psi jsou nemocní 😀 To funguje na 99% :-P

zuza2008
27. čer 2015

holky je to fakt těžké. nikdy nepoznáte, koho má konkrétní psík za páníka a proto je prostě základ nenechat svého psa (malého, velkého) běžet za jakýmkoli cizím psem či člověkem. Mám výmarskou ohařku a ikdyž vím, že je to dobračisko, nenechám ji běhat za psy, dokud nevidím, že pán má stejný úmysl. No a zvedání malých psíků je fakt trošku nešťastné. Riskujete tím, že na jiný pes bezohledného páníka skočí na vás, když si bude chtít očuchat vašeho psa. Stejně tak bych asi na druhého pána hned důrazně nekřičela, začala bych určitě se slušností.

padura
27. čer 2015

@orchidis Nezlobte se na me, ale na Vase nazory nema cenu reagovat. Preji pekny a klidny vikend, P. 🙂

evaamy
autor
27. čer 2015

@nita1984 taky dobry 😀. To zkusím!

misulka84
27. čer 2015

@glimmer konečně rozumný názor tady, už jsem se bála, že se neobjeví, díky 🙂 Tady je to jen přesvědčování o opaku, sláva selskému rozumu 🙂

janie1988
27. čer 2015

Máme maďarského ohaře. Pokud jdu do města, pes je na vodítku, pokud jsme někde, kde nejezdí auta a není tam moc lidí, pouštím ho. Pes poslechne na zavolání, jde u nohy bez vodítka. Několikrát se mi ovšem stalo, že jsme potkali důchodce, kteří mají svého "raťafáka" sice na vodítku, ale na tom navinovacím. Pes se rozběhne k nám a než stačí babi nebo děda zareagovat, čokl mi vzbudí dítě a útočí na mého psa. Potom tedy dám povel "volno" a ratlík se klidí, nemá šanci...:D Vše je o výchově a o inteligenci majitelů.

a_lexa
27. čer 2015

@glimmer dost dobře nechápu, když se nepodařilo dohledat svědky, jak je možné že napařili pokutu, když vlastně nikdo nic neviděl! 😲 A druhá věc - zpráva z veteriny, že pes byl napaden nic neznamená? Někteří úředníci fak nemají co na práci!!

majkoz
27. čer 2015

@a_lexa Já bych tipovala, že právě některý ten dobrák svědek mohl být zároveň práskač. To je fakt otřesná věc, co se stala glimmer 😠

glimmer
27. čer 2015

@a_lexa někdo si dal tu práci s tím, že nahlásil na úřad, že jsem měla psy na volno, dostala jsem pokutu za volné pobíhání psů, ale nikoho na úřadě nezajímalo, že to bylo vlastně v rámci obrany mě, mých dětí a psů.

a_lexa
27. čer 2015

@glimmer to je hrozný - myslím to, že se nezajímají o důvod, ale trestají důsledek. Pokud by se to příště opakovalo, tvrdila bych, že jsem psy měla na vodítku - slovo proti slovu. Je to smutné, když mamina která brání sebe, své děti (i psy) je za to popotahovaná a pokutovaná. 😝

ilonaat
26. črc 2015

Mame doma pitbula. Dvakrat behem tri mesicu ho pokoisal jeden a ten samy italsky ohar. Jednou mu roztrhal oblicej, minuly mesic cela zada a oddelil kuzi od tela. Zijeme v Rakousku, tudiz pes musi byt ze zakona pojisteny, zousobi li skodu na majetku druhe strany. V ani jednom pripade jim pojistovna skodu neuznala a pan nam vse musel zaplatit sam. Ani jednou to nebyla moje vina, protoze ac byl pes navolno, pohyboval se u me a ja ho vzdy okamzite chytla za obojek. Panicek ohare byl vzdy desitky metru daleko. Ac je muj pes pit, na velkeho ohare, cviceneho na lov vysoke proste nemel. Nevzdal se ovsem, tudiz oba skoncili na veterine. Kdyby mel panicek vice rozumu, dvakrat!, tak se to nemuselo stat. 4x narkoza behem 3 mesicu je dost. O dalsim leceni ani nemluvim.
Tento incident se stal pokazde na poli.
Jakmile jdu se psem mezi lidi, mam ho vzdy na voditku.
Nesnasim volne pobihajici "stekaci granule", jak jim rikame. Pribehnou a obtezuji, okusuji a vystekavaji meho psa. Páníčkové vzdycky rvou jak pominuti, ze jejich pes nic nedela, pritom obtezuje. Ale me nezajima, ze jejich pes nic nedela. Muj ano. Nema rad zvirata, po techto incidentech a ostatne to ma i v genech. O to vic miluje deti, tak i proto, je vzdy na voditku, protoze by se hnal do kazdeho kocarku a chapu, ze tohle by mohlo matce zpusobit infarkt. Ani me by to nebylo prijemne. Nejsem pro to, rvat psovi kosik, kdyz je na voditku. A kdyz maji lidi kecy, tak vetsinou jen podotknu, ze kosik by si meli nasadit sami, aby nemohli mit takovy kecy, jen pro to, aby si rypli. Můj pes jde na voditku, nikoho si nevsima, tak nechapu, na co kos.
A ano, muj pes ma taky desitky hracek. Jakmile nema pes hracky, ma potom ligicky tendenci hrat si po svem a s necim jinym.
A ano, take za nama chodi do postele, jakmile ku to dovolim. Ovsem ma sve misto a noc travi samozrejme tam, ale nevidim na tom noc, ze se rano prijde pomazlit. A komu se to nelibi, tak ten je mi uplne jedno. Jak zde bylo psano, pradlo mi nikdo z nich nepere. Ja taky neodsuzuju matky, co si do postele vezmou dite a vetsinou tak chlapa odsoudi ke stagnovani na gauci 😉
A uz vubec se neztotoznuju s tim, ze pes patri na zahradu. V zime by tam umrzl a jestli neumrzl, tak umrel steskem. Je to clen rodiny, ktery je s nami vsude a neprijde mi umeni si poridit psa, dat ho na zahradu a jednou za den za nim prijit a hodit po nem kost nebo vyměnit vodu a nasypat granule.
Takže tot muj nazor. Je jiste, ze se s nim nekteri lidi neztotozni, ale to ani ja s nekterymi 😉, ovsem nazor ostatnich respektuji. Ilona

ilonaat
26. črc 2015

Aa ted jsme se vratili z prochazky z naseho bojoveho pole a opet. Jiny pes, boxer, bezi k nam, ja chytam sveho za obojek. Boxer zacne agresivne rvat a vrcet, nasledne kousat meho psa do pacek. Beru sveho 25ti kiloveho psa do naruce aby se uz tak nasrany do te stekaci granule jednou a pro boxera naposledy nezakousl, nacez boxer začne skakat po me, drapy zarejvat do lytek a stehen. Snazim se ho odsunout nohou, no neplati nic. A panicka? S klidem prichazi, koukne a rika...udrzite si toho svyho bojovyho psa, aby mi jozifka nesezral? No to je mi pani Jozifek. Mela jsem sto chutí pustit tu moji bojovou bestii na tu blbou kravku. Jenze on by ji maximalne olizl. A Joziifek je agresivní bojova stekaci granule. Amen

evaamy
autor
26. črc 2015

No to bych asi volala policii

ilonaat
26. črc 2015

@evaamy ono je to tu trosku slozitejsi. Ja jsem zde pouze cizinka s bojovym psem, jak oni radi rikaji a snazi se všemožně tohle plemeno zakazat a ona je mlada rakouska holka s malym boxerkem.
Neresili by nic a naopak by si nas vsimali daleko vic, nez doposud.

cattus
26. črc 2015

To co pisete znam velmi dobre. Mam fenku krizence z utulku. I kdyz ji mam dlouho je absolutne asocialni a neposlusna. Takze ven jedine na voditku. Se psy co se potkame se letmo ocucha a jde si dal svou cestou. Pokud druhy pes ma potrevu ocuchavat se vic je schopna na nej "vyjet". Pred 14 dny se harala. Jdems si v klidu svou cestou a z dalky vidim pana s dogou. Zavolala jsem jestli by si mohl pejska privolat, ze ze mi cuba hara a odpoved byla, ze je to jeste stene a ze ji nic neudela. A na to jsem odpovedela ze to je sice hezky ale ta moje by z nej mohla udelat 4 maly do skolky. Pan se zasmal. V tu chvili jsme od sebe byli asi 20m a jeho pes zacal kolem nas krouzit a ocuchavat. Cuchnul jednou a cuba zareagovala tichym zavrcenim. Znovu jsem pana pozadala at si psa odvola, ze bych nerada.. a uz jsem nedomluvila. Pes si na ni "sahnul" tlapou a cuba po nem vyjela a nejspis ho i kousla protoze vyjekl. Pan hned pribehl a zacal mlit neco o tom ze si mam psa hlidat. Rekla jsem mu jen ze sveho psa mam na rozdil od nej na voditku a dvakrat jsem ho varovala ze ta moje bude zla. Od te doby kdykoliv ho potkam psa si odvola a pripne na voditko.

Strana