icon

Vícegenerační dům vs. panelový byt: Kde je lepší bydlet?

marky006
30. říj 2023

Dobrý den,

mám trochu dilema, a tak jsem si chtěla vyslechnout co nejvíce názorů a zkušeností. Máme možnost bydlet s tchánovci a švagrovou a její rodinou ve vícegeneračním domě. Každá domácnost by měla v domě svou bytovou jednotku, ale chodba, půda a zahrada by byly společné. Zároveň se zde naskytla i možnost zakoupení pěkného, vlastního bytu v panelovém domě v jiném městě téměř za hotové (máme nějaké peníze z dědictví a od mých rodičů).
Tchyně se nad panelákem věčně ofrňuje a říká, že bychom byli blázni, kdybychom nevyužili možnosti bydlet s nimi, a tak ušetřit a zároveň mít možnost hlídání a celkově občasné výpomoci, navíc dům a zahradu. Já se ale trochu obávám toho, že se nám nepodaří dostatečně nastavit hranice a tchánovci se nám budou do všeho cpát a lézt nám do toho našeho bytu. Osobně už pak nevidím moc velký mezi bytem v paneláku a bytem v rodinném domě, respektive mám pocit, že ve finále má člověk více soukromí v tom paneláku…Navíc je dům starý a interiér je v dost špatném stavu, takže bychom museli nemalé peníze vrazit i do rekonstrukce.
My do budoucna zvažujeme také vlastní dům, ale uvidíme, jak na tom budeme finančně…Soužití s rodinou ve vícegeneračním domě mě osobně vždy spíš děsilo, ale třeba jsem jen předpojatá…
Co byste na našem místě dělali vy? Děkuji za případné odpovědi.

Strana
z4
sonaxoxo
30. říj 2023

Raději do bytu než s nima.tečka😁

tereza0111
30. říj 2023

Asi takhle, baram mam vlastni, veliky, vice pater. Minuly rok jsme ho dostaveli, v prizemi nam vysel volny byt, ktery byl planovany, ze treba pronajmeme jednomu studentovi, max. paru (je malicky a nechceme tu cizi lidi :D ) a bude se hodit, az se deti budou chtit osamostatnovat. Ma uplne samostany vstup uz z chodniku, zadne casti domu nejsou spolecne, leda ta strop a vyhled, takze by jeden rekl zadny problem. A protoze svagrova zrovna shanela bydleni, tak jsme ji to nabidli. Je to par mesicu a uz to skripe.... A to je skvela holka, ale proste bydlet s nekym - NIKDY, NIKDY, NIKDY

marky006
autor
30. říj 2023

@dyechampion máme ty peníze z dědictví a od mých rodičů, je to dost peněz, ale stačí to tak na ten rekonstruovaný panelový byt v daném městě. Na vesnici nechceme, nebo alespoň zatím ne a dům v tomto městě (jedná se o Plzeň) by byl asi hodně drahý. Vlastně ani nevíme, jestli jsme typy na dům, partner není žádný domácí kutil, bývá od rána do 19 hodin v práci, chodí takřka denně do fitka... Do větší hypo teď nechceme, protože jsou momentálně hodně vysoké ty úrokové sazby, já jsem na RD a partner má sice VŠ v technickém oboru, ale začal pracovat až před rokem a půl (dělal ještě doktorát), takže nemá špatný plat, ale je ve firemní hierarchii na spodních příčkách.
A myslíte, že je bydlení v paneláku opravdu tak špatné? Já nevím, mám zkušenost jen z toho cihlového domu. A měla jsem za to, že s časem vzrůstá cena všech bytů, kor v metropolích, ale asi se mýlím.

kristyn86
30. říj 2023

@tereza0111 Ja bych si treba v zivote nepronajmula byt s domacim nad sebou. Zase by mi vadil pocit nesoukromi a hlidani me. Samozrejme zalezi na pronajimateli,ale muj bratr takto bydlel a vydrzel to par mesicu. Furt byl jakoby pod kontrolou,koho si tam vodi,kdy jede pryc. Navic co tam bylo blbe,on nemel pristup ke kotli,takze byl zavisly na tom,jak si topi oni. Nemohl si pritopit,mel tam zimu. A deti,kdyz se osamostatnuji,tak taky nevim,jestli je good bydlet pod rodici 😂 Ale zase nekdy je lepsi cizi clovek nez pribuzenstvo....

kristyn86
30. říj 2023

@marky006 Myslim,ze bydleni v panelaku neni vubec spatny. Ja tedy ziji cely zivot v panelaku. Muzu jedine doporucit treba mensi panelak. Ja jsem vyrostla v panelaku s 12 byty,ted jsme v panelaku a mame tu 8 bytu. Je to takovy utulnejsi,zname se se sousedy. Narozdil od panelaku,co maji 10 pater,v kazdem xy bytu a sousedi se vubec neznaji. Pri beznem domacim provozu vubec sousedy neslysim. Jakoze povidani apod. Obcas slysim,kdyz jsem treba sama doma vysavani nebo vodu. Ale malokdy,jsem mozna i imuni. Babicky bydlely obe v cihle a ten hluk od sousedu ci z chodby byl totozny. Navic v panelaku je pohodicka ohledne vody,tepla atd. Zadna karma na plyn,topeni na elektrinu,vysoke stropy. Takze bych se toho vubec nebala.

veru181
30. říj 2023

Přidám jiný úhel pohledu, teda možná jiný 😀. Vyrostla jsem jako dítě v dvougeneračním domě a nikdy jsem neviděla velké problémy. Mamka, která se do domu přivdala, ale teď říká, že podruhé by do toho nešla a že za minimum problémů může její nekonfliktní povaha (ale že nějaké problémy byly). Takže je to určitě o povahách všech zúčastněných. Já bych teda za sebe nešla do tří domácností, to už mi přijde hodně. Pokud spolu "dokonale" nevycházíte, tak bych do toho nešla. Trochu mě zaráží ty poznámky tchyně už teď. Co se týče srovnání dům vs. byt, jsem určitě pro dům - ale to zase proto, že jsme na to oba s manželem zvyklí a u bytu nám zahrada chybí, rádi se o ni staráme apod. I to bych zvážila, jestli je pro vás vůbec důležité mít domek, ne každý na to je.

martinka_33
30. říj 2023

Jednoznačne a v kazdem pripade bych volila panelák. Jedine ze bych koupila panelák, pronajala a platila najem tchánum v dome, pokud by to nefungovalo, najemnikum lze smlouvu vypoveset, kdyz chces byt užívat 😉

aneta15
30. říj 2023

@marky006 utíkala bych, co by mi nohy stačily do paneláku 😁😁😁

kamino
30. říj 2023

@marky006 Bydlení v paneláku je svoboda. Já jsem z baráku, máme barák a nejsem tu ráda. Bydlela jsem několik let v paneláku a byla jsem tam spokojená. Tady pořád řešíš nějaké opravy ( i když máme dům po rekonstrukci, ale kolem baráku je pořád něco ) Pořád nějaké náklady, pak stejně musíš šetřit, protože nikdy nevíš, co se ti pokaká... svatý panelák 🙂 Tam na víkendy vypadneš a nemáš výčitky že je třeba udělat to a ono, zvlášť když máš zahradu, to je teprve peklo...

martulka88
30. říj 2023

@marky006 Odpověděla sis sama. Já bych nebydlela s tchánovci a ani s mými rodiči. Tchýně by nám lezla do bytu, to by bylo jasný - když chodila na návštěvu, lezla nám do ložnice, kde spal malý a ani se nezeptala. A to mi strašně vadilo. Moji rodiče jsou v tomto jiní, ale taky bychom nemohli společně bydlet - s mamkou jsme podobné vůdčí povahy 🤣. Plus moje mamka vždy říkala, že mladí a staří nemají bydlet společně. A má pravdu - a to jsem s nimi bydlela do mých skoro 32, oplakala, když jsem šla pryč. Jsou šťastní, když tam dojedem na víkend, ale pak mají svůj klid. Výhoda bytu je, že jdou platby z fondu. Na baráčku musíš neustále šetřit na opravy a mít větší rezervu. A pokud se rozhodnete bydlet s tchánovci, tak pokud budete investovat do rekonstrukce, mějte to papírově ošéfované.

marky006
autor
30. říj 2023

@veru181 No, nejste jediná, taky mě to zaráží. Často ale na svou adresu slýchám, že jsem vztahovačná, tak jsem nevěděla, jestli to zase zbytečně nehrotím. Ona dokonce vylezla před bytový dům (cihlový), v němž jsem žila s rodiči od narození a kde dodnes otec žije a začala říkat, že "tohle je ale lepší než panelák"! Při seznamovací návštěvě...Je to nedávno a už jsme v té době měli ten "náš" panelový byt vyhlédlý, tak nevím, zda to nedělá schválně, aby nás ovlivnila...Sama žila doposud s tchyní, ta ale nedávno zemřela, a tak se uvolnila ta její bytová jednotka.

zekrt
30. říj 2023

@marky006 Bydlela jsem v cihláči a byl tam větší hluk od sousedů než v paneláku. Osobně nechápu, co mají obecně lidi proti panelákům, je to pohodlné bydlení a blbé sousedy můžeš chytit i v baráku.

hanahana
30. říj 2023

@marky006 a majetkově by to bylo jak? Komu dům patří nebo patřit bude? Na třetiny?

daisymaminka
30. říj 2023

Bydlíme s mamkou a donedávna dokonce i s naší babičkou. Ale naše vztahy jsou nadstandardní. 🤗

Nicméně, kdyby tu měl žít ještě brácha s ženou a dětma, to už by mi přišlo asi moc. A to se máme hodně rádi (jo, ty nadstandardní vztahy 🥰🤣).

Ve vašem případě bych brala byt. A měla klid. Ke tchánovcům na zahradu byste mohli kdykoliv. Obzvlášť když plánujete vlastní dům.

renatka16
30. říj 2023

Bydleli jsme s rodiči dva roky než jsme si postavili vlastní dům a nikdy víc, za mě zbytecne pošramocene vztahy …:-/

eviicka
30. říj 2023

Znám ve velmi blízkém okolí rodinu, kde společné bydlení fungovalo nadstandardně se vsemi benefity, ale tam to bylo hodně o povahách všech zúčastněných... A šlo jen o dvě rodiny.

Já bydlela ve třech různých panelákách 36 let a neměla jsem nikdy problém. Klidně bych tam žila dál (teď jsem v RD, takže srovnání mám).

marketa1218
30. říj 2023

Nečetla jsem komentáře, ale jestli mám napsat svůj názor na věc, nedělej to. Máme v baráku tchana pouze se společnou zahradou a úplně to stačí...kolikrát si říkám, bydlet úplně někde jinde a mít soukromí a to žádné špatné vztahy nemáme, taková klasika, ale i tak.

rozitta
30. říj 2023

Ne ne ne, rozhodně ne!! Bydlet s rodinou je cesta do pekla! Vždycky, opravdu vždycky se najde něco, co spustí lavinu nedorozumění. I když teď jste zadobře a máte se rádi, tak se tomu NEDÁ vyhnout. Stačí špatný tón hlasu, špatně zvolené slovo, špatně si vyložené slovo, neúmyslně něco udělat a už se to "kolo" pomalinku roztáčí... Budete nešťastní a možná to váš vztah ani neustojí. Bydlete sami!!!🙏🙏

bereni
30. říj 2023

@marky006 no hele…uz ted vam tchyne vnucuje nejaky svuj nazor pomerne dost manipulativne = od takove co nejdal!!!

kubesovaadelka
30. říj 2023

@marky006 všechno má své pro a proti. Žila jsem v bytě a už nikdy více. Pro mě je to kralicarna, kde jde slyšet opravdu každý prd. Když jsme spali a nehrála ani tv, slyšela jsem blbou mikrovlnku od souseda. Bydlíme ve vícegeneračním domě, pro výhoda, že bydlíme u mé rodiny. Každý máme svůj byt, zahrada, půda, chodba, sklep dohromady a je to asi o nastavení hranic. My se prostě domluvili, pokud chceme k někomu na návštěvu tak se klepe a vyčká se na výzvu že dotyčný může dál. Chodbu máme rozdělenou službu, já spodní část, ségra schody. Zahradu popelnice vyváží chlapi a tak dál a tak dál. Jo každý víme o každé hádce té další rodiny(to je u nás asi to největší proti), ale zase třeba mě to vyhovuje, že když si uvědomím v půlce vaření že mi došlo to a to, jdu vedle nebo o patro níž a mám to hned sehnané, takhle bych musela do obchodu, obléknout sebe, malou, nechat vaření a jet. Dále já a ségra máme stejně staré děti, takže se učí navzájem nový věci a taky máme dohodnuté, nebo spíš to tak samo vyplynulo, že se navstevujeme dopoledne ať se děcka vyblbnou a když jsou naši tatínci doma, tak jsme každý ve svém se svoji rodinou. Hlídání jsem nikdy nějak nezneužila, vlastně ani tak není potřeba, možná za celou dobu tak 3x. Ohledně třeba vyučování inkasa, doplatků apod, tak to táta rozpocitava na osoby ať je to spravedlivé a nájem platíme plus mínus stejně, jelikož další pravidlo jé, že můj táta chodí naším dětem každý večer dát pusu na dobrou noc, tak si všímá, že my šetříme energie oproti ségry víc, takže platíme o tisícovku míň. Jak říkám, je to všechno pro a proti a každého věc, záleží na vztazích, určení pravidel. Popravdě obdivuji svého chlapa, protože já bych k jeho rodině bydlet nešla 😁

brunetka11
30. říj 2023

@marky006 Zeptej se sama sebe, jaká pozitiva by vám soužití s dalšími 2 domácnostmi a navíc ne s tvou původní rodinou přinesla.
U jeho rodičů to je jasné:
- obsadí si volnou bytovou jednotku ověřenými podnájemníky, u kterých má jistotu, že uhradí dohodnuté náklady
- dvoje ruce na údržbu domu jako bonus se hodí velmi
- stávající stav vám nevyhovuje - budete si to chtít zvelebit, zvýšíte cenu jejich nemovitosti
- jejich syn bude snadněji ovlivnitelný, může ho časem zpracovat, že co byste se stěhovali a ať raději tvé peníze použijete na jejich nemovitost.

Ok, co to přinese v dobrém vám?

ai30
30. říj 2023

@brunetka11
- bydleni za levno a moznost setrit na vlastni nemovitost
- hlidani deti po ruce
- zahrada (!!!)
- overene sousedy, spolecne zazemi
- podil vlastnictvi na nemovitosti, ktera bude v budoucnu velmi financne zajimava (pronajem 3 bytovych jednotek)

Osobne bych koupila ten panelak (asi, dost bych si to proverila), pronajala ho a sla bydlet do baraku se zahradou. Odstehovat se clovek muze vzdycky.

veronicka89
30. říj 2023

Panelak je pro me nocni mura a nikdy pokud bych nebyla donucena bych do nej nesla...

To same plati o bydleni s rodinou...

Radsi trosku mensi byt a mit par kramu ( zimni veci, spirtovni veci...u rodicu partnera...nez bydlet v 1. Z vyse popsanych variant

veronicka89
30. říj 2023

@kubesovaadelka cely zivot krom asi 2 let bydlim v kvalitnich zdenych bytech kde nejde slyset nic.
V 1 jsem dokonce ani neslysela kdyz chlap v noci ve vedlejsim pokoji pustil vysavac,nebo kdyz rvalo dite ( byla to novostavba ...

To same i ted . Neslysime od sousedu vubec nic ani v kuchyni ani na wc nikde...

Takze neni jen hnusny byt vs baracek

Jsou i velmi kvalitni byty ;)

kubesovaadelka
31. říj 2023

@veronicka89 to samozřejmě máte pravdu.😊 U nás jsou však takové byty nedostupné, takže posuzuji jen panelák vs barák ♥️

jasminek2012
31. říj 2023

Je panelák a panelák. Já mám krásný byt v paneláku ve skvele vybavené městské části. Děcka tu mají fakt všechno. S mamkou mám nadstandardní vztahy, ale stačilo mi s ní bydlet týden, když jsme rekonstrouvali podlahy v bytě. Byly jsme obě nervózní, už jsem se těšila až zase půjdeme do svého a budu si to řídit podle sebe.

barumrallyebum
31. říj 2023

My bydlime v bytovem dome, spolecny dvur a zahrada, v baraku rodina, ale ne tchyne. S tou bych fakt nebydlela, je to bordelarka. Je to super, ale jen proto, ze nikdo z nas tu neni zadny kreten a nejak nevznikaji treci plochy. Staci ale, aby tu jeden clovek delal peklo a cele by to bylo v haji. Je to krehky organismus ten vicegeneracni barak 🙂

marky006
autor
31. říj 2023

@veronicka89 ten náš vyhlídnutý byt ale není hnusný 🙂 zrekonstruovat si přece můžete i byt v paneláku...

marky006
autor
31. říj 2023

@kubesovaadelka U nás taky, ten náš vyhlédnutý byt stojí cca 5 milionů, nedaleké novostavby, které mají někdy ošklivější interiér, než ten panelový byt, stojí tak 8,5....Je k nim tedy ještě parkovací stání, ale stejně mi to přijde dost drahé, ač uznávám, že je to z vnějšku více reprezentativní, moderní a ty chodby vypadají lépe...

veronicka89
31. říj 2023

@marky006 ja nikde nepisu o skaredem byte....

Ja bych nesla do panelaku ptz mi vadi slyset sousedy bydlet s xy lidma v 1 vchode...

Pravdepodobne bydlet na sidlisti...

Pravdepodobne videt z okna panelaky nebo sidliste....

Proste panelak jen v nouzi...

Strana
z4