icon

Vícegenerační dům vs. panelový byt: Kde je lepší bydlet?

marky006
30. říj 2023

Dobrý den,

mám trochu dilema, a tak jsem si chtěla vyslechnout co nejvíce názorů a zkušeností. Máme možnost bydlet s tchánovci a švagrovou a její rodinou ve vícegeneračním domě. Každá domácnost by měla v domě svou bytovou jednotku, ale chodba, půda a zahrada by byly společné. Zároveň se zde naskytla i možnost zakoupení pěkného, vlastního bytu v panelovém domě v jiném městě téměř za hotové (máme nějaké peníze z dědictví a od mých rodičů).
Tchyně se nad panelákem věčně ofrňuje a říká, že bychom byli blázni, kdybychom nevyužili možnosti bydlet s nimi, a tak ušetřit a zároveň mít možnost hlídání a celkově občasné výpomoci, navíc dům a zahradu. Já se ale trochu obávám toho, že se nám nepodaří dostatečně nastavit hranice a tchánovci se nám budou do všeho cpát a lézt nám do toho našeho bytu. Osobně už pak nevidím moc velký mezi bytem v paneláku a bytem v rodinném domě, respektive mám pocit, že ve finále má člověk více soukromí v tom paneláku…Navíc je dům starý a interiér je v dost špatném stavu, takže bychom museli nemalé peníze vrazit i do rekonstrukce.
My do budoucna zvažujeme také vlastní dům, ale uvidíme, jak na tom budeme finančně…Soužití s rodinou ve vícegeneračním domě mě osobně vždy spíš děsilo, ale třeba jsem jen předpojatá…
Co byste na našem místě dělali vy? Děkuji za případné odpovědi.

Strana
z4
marky006
autor
31. říj 2023

@veronicka89 Tak to je věc názoru a také je to rozhodně o zvyku, já jsem vyrůstala na sídlišti a mám na to krásné vzpomínky 🙂...Tenhle byt je navíc na okraji sídliště a je tu dost zeleně.

dashyyy
31. říj 2023

@marky006 já jsem žila dvacet let v bytovce, pak s bývalým a jeho prarodičema v domečku, s manželem máme svůj domeček a nedala bych na barák dopustit, takové ty řeči, že je člověk otrokem jsou zcestné, jaké si to uděláš, takové to máš, ale kdybych se měla rozhodovat jestli to domečku ke tchýni (a to máme fakt nádherný, nadstandartní vztah) nebo do bytu, šla bych raději do bytu a zvlášť, když máte vidinu vlastního domečku 😉

veru181
31. říj 2023

@marky006 Tak když už teď takhle vyvádí, tak bych do toho asi nešla.

cilkat
31. říj 2023

Mě trochu děsí to "budete mít nás a hlídání po ruce "... jako na jednu stranu je to praktické, na druhou, pokud vám začnou kecat do života, tak se z toho hrozně blbě dostává.
I v paneláku můžete chytit sousedy, kterým bude vadit, že děti běhají a křičí (a vlastněexistují)... ale i ty paneláky jsou často stavěné tak, že u těch velkých bytů máte sousedy přes chodbu, takže uvnitř bytu se prakticky nerusíte.
(Jsme v cinzaku... když jsme řešili, jestli byt, nebo stavět vicegeneracni, zvolili jsme vlastní byt. Nelituju. )

veronicka89
31. říj 2023

@marky006 myslim si ze zivot na sidlistich kdysi a ted je velky rozdil...

Co se tyce bezpecnosti, cistoty, ohleduplnosti , atd atd ...

dyechampion
31. říj 2023

@marky006 mam zkusenost z paneloveho i cihloveho, a cihlovy ma vzdy prednost. Neni tam k dispozici cihlovy byt? Co vim, tak neznam nikoho, kdo by vylozene hledal panelovy byt, nebo alespon lidi z meho okoli...panel ma i omezenou vydrz..nekde sem cetla ze vydrzi tak 50-60 let..tak aby to nebylo kontraproduktivni. No a co se tyce toho bydleni s tchanovci..rikam ti to z pozice pracujici matky, kdy to hlidani opravdu ocenim, kdyz dite se nedostalo do statni skolky a musi na par dni do soukrome. A taky z pozice rodiny, kde manzel ted byl vyhozen z firmy, kde byl dlouho a bylo to opravdu necekane. A bohuzel, ted se hlavne i ti co zacinaji vyhazuji :( je blba doba, proto rikam, ze emoce musi stranou. Jestli mas s nima dobry vztah, tak na ten rok, dva bych to asi dala 🙂

ai30
31. říj 2023

@marky006 Vzpominky ditete a realita rodicu jsou taky dve ruzne veci. Je panelak a panelak, ja bych ale 5 milionu do bytu na plzenskem sidlisti asi nevrazila. Chytnes blbe sousedy a snizi ti to investici o tretinu.
Ve vasi situaci bych sla opravdu k tchanum jako docasne reseni, s tim, ze to i komunikuji tak, ze byste sli radi do vlastniho a cekate v podstate jen na vyhodnejsi urokove sazby. S tim bych pristupovala i k opravam na dome, delala jen to nejnutnejsi/kosmeticke. 5 milionu uz bych si schovala na investici do vlastniho bydleni.
(Ano, rikam to teoreticky, je tam hodne faktoru, jako mozna cena pronajmu bytu a dalsi.) Ale taky je z tvych komentaru jasne, ze ty jsi rozhodnuta pro panelak, takze ta diskuse je dost hypoteticka.

drep
31. říj 2023

Bydlím v paneláku a asi skoro nevidím nevýhody. Nejsem ani bydlenka, ani kutil, ani zahrádkářka. Máme mrňavý nízkonákladový a bezůdržbový byt a velmi dobré příjmy, zbývá nám dost peněz na všechno, co nás těší, dost času na to, co nás těší, o víkendech doma skoro nejsme, buď někam vyjíždíme nebo aspoň obcházíme nejbližší kopce. Vlastní rodiče máma ráda, ale už mám problém s nimi zvládnout víkend na chatě (kde teda máme sice ložnici, ale kuchyně a obývak jsou společné), to už bych snad spíš zvládla bydlet s manželovými rodiči.

kaml24
31. říj 2023

Já, ačkoliv preferují dům a zahradu, bych mazala do bytu. Soukromí je pro mě přednější, tchánovci mohou být sebemilejší, ale při společném bydlení tam můžou být třecí plochy. Pár vztahů z mého okolí to neustalo.. ať už se rozvedli nebo v lepším případě se po nějaké době stěhovali pryč.

barumrallyebum
1. lis 2023

@drep presne, upozornila jsi na jednu dost dulezitou vec, penize! Spousta lidi bydli v domech, ale maji nizsi prijmy a z baraku je bud casem ruina nebo jim nezbyva na nic jineho.

kamino
1. lis 2023

@barumrallyebum presne to jsem psala, nikdy nevis co se podela, kotel, nova strecha je od pul mega vys...porad neco.

brunetka11
1. lis 2023

@kamino A to je to, na co jsem narážela ve svém příspěvku: “Když tu bydlíte, zaplaťte…”. A pokud doteď nechali dům chátrat, tak to bude chtít velké investice.
A sen o vlastním bydlení se rozplyne….

hanahana
1. lis 2023

Ještě nevíme, jak je to majetkově….

marky006
autor
1. lis 2023

@hanahana Přepsali by to na nás. Bavila jsem se ale se švagrovou a do budoucna je v plánu byt po tchánovcích přenechat také nám, ale zároveň švagrová mají v plánu byt nad nimi (je to fakt velké) přenechat jednomu ze svých dětí, takže pokud my bychom byt po tchánovcích (nebo ten potenciální náš) nechali do budoucna našemu dítěti a jeho rodině, byly by tam rodiny dokonce 4...To už je asi opravdu trochu moc....

marky006
autor
1. lis 2023

@brunetka11 Jo, jsou to velcí šetřílci, ač na tom podle mě nejsou finančně špatně. Kdoví, jestli by se nám i nepletli do rekonstrukce toho našeho bytu a nebránili nám to, tchynina oblíbená věta je "tomu nic neni" a stále to slouží...

marky006
autor
1. lis 2023

@veronicka89 To asi ano, ale můj táta tam bydlí dodnes a není problém. Je tam velmi bezpečno (ale to obecně v celém mém rodném městě), tak je vrchol kriminality, že se někdo ožere a poničí dopravní značku, a i to se stane jednou do roka. Čisto tam je také, veškeré domy opravené a děti sedí podle mě zavřené ve většinu případů doma u pc, protože je tam až nudný klid, to za mého dětství (před těmi 22 lety cca) nebylo...Ale je to maličké městečko, kde chcípl pes, takže to určitě hraje nemalou roli, ve větších městech může být situace samozřejmě naprosto rozdílná, v tom s vámi souhlasím.

marky006
autor
1. lis 2023

@levandule_k Ne. Ono to ve finále ani o moc větší nebude...

klaruskaholubinka
1. lis 2023

Já bych do společného bydlení nešla. Ale říkám si pokud máte na byt, proč se nepodivat po nějakém domečku, třeba vedle ve vesnici a doplatit hypotékou. Než koupit byt. A jestli ste zvyklý v dome, tak v bytě vas to bude štvát . Máme naše i tchanovce skoro 300km a vůbec mi to nevadí, naopak jsem ráda, že jsme se tak rozhodli.

barumrallyebum
1. lis 2023

Podle me jsou tady ty obrovske vesnicke baraky past. Vemte si, kolik penez stoji jen to vytopit, rekonstrukce velke plochy= hodne penez. Nikdo to nebude chtit platit, kdyz do ted tam neudelali nic. Co kdyz se nekdo z rodiny dostane do dluhu? Prijde vam tam exekuce? Stary barak= obri vydaje na rekonstrukce. Pokud nechcete zit v rujne. Nereknu dve rodiny, ale tri, casem ctyri, se nedomluvite na nicem.

ele_nka
1. lis 2023

@marky006 já ve vicegeračním domě žiju a naměnila bych, ale je tam jedno velké ALE. Máme opravdu skvělý vztah a do ničeho si vzájemně nekecáme. Pokud bych měla jen sebemenší pochyby (což ty evidentně máš) raději bych volila jistotu v paneláku. Byt v paneláku můžete vždycky zase prodat, ale byt ve společném prostoru ne.

fatal_error
2. lis 2023

Strasne zalezi, o jaky panelak jde. Kde a jake je okoli, jaka je v okoli infrastruktura, jaci jsou tam lide. Muze se to velmi lisit.
Treba kdyz vezmu v Praze sidliste Jizni mesto, tak tam bych v zivote bydlet nechtela, to je peklo, to proste ne, nikdy. Ale my treba bydlime v okrajove casti Prahy, je to proste vesnice, tady u nas konkretne je par panelaku mezi rodinejma domkama a v dochazkove vzdalenosti 2 prirodni rezervace, navic dobra komunita. Sousedy neslysime vubec, to je imho predsudek, ze je v panelaku vsechno slyset, my neslysime nic. Strasne jsem pohrdala tim bydlet v panelaku, ale ted jsem spokojena, ma to pro nas hodne vyhod.

Ale zaroven jestli chcete stavet dum nejak brzy, tak muzete DOCASNE bydlet u tchanovcu, nez dostavite a chvili to vydrzet. Byt jako investice se ted moc nevyplati, ceny budou stagnovat, mozna jeste i klesat, to vysvetlovali v nejakem nedavnem dile podcastu Ve vate, ze se to vlastne ani nevyplati. Takze nez dostavite, tak urcite bude radi i za to hlidani a kdyby to bylo treba na rok, tak by se to dalo vydrzet. 🙂

lcn162
2. lis 2023

Manžel pochází z vícegeneračního RD. Dole bydleli prarodiče, nahoře jejich rodinka. Na problémy si nestěžoval. Ale ve 25 se pohádal s mamkou tak, že s ní 10 let nemluvil a nikdy by do bydlení s mamkou nešel. Podle mě to má své výhody (hlídání, vyzvedávání dětí navzájem i se švagrovou + výhody RD jako zahrada a žádní neznámí sousedé přímo za zdí), ale i své nevýhody (soukromí, dodržování hranic, představa, že babi bude hlídat kdykoliv mladí "písknou").

Na druhou stranu, manžel se v bytě strašně "dusil". On prostě potřebuje bydlet na baráku, skončit v práci a jít dělat něco kolem domu, když chce na kolo, tak jen otevřít dveře garáže. Když teď bydlíme v domě, je jiný. A musím přiznat, že možnost vypustit děti jen tak na zahradu je pro mě k nezaplacení. Jsou venku mnohonásobně déle než by byly, kdybychom bydleli v paneláku.

Já bych do vícegeneračního bydlení nešla, protože u tchýně mám jistotu, že by každý den do dětí cpala sladké a to je něco, přes co se nepřenesu a u můj otec je uklízecí maniak, na společné dovolené vznikaly situace tipu, že mému manželovi uklidil peněženku, pak uklidil kočárek a já šílela, že ho někdo ukradl atd. Ale pokud by tchýně dostala rozum, klidně bych s ní bydlela.

jitkaabs
2. lis 2023

@marky006 Vyrůstala jsem ve vícegeneračním RD, kde byly dvě bytové jednotky. Přišlo mi to naprosto normální, tak jako u spousty rodin na vesnici. Pro mě jako dítě bylo skvělé potkávat se s prarodiči. Nyní žiji s manželem a tchýní v jednom domě, sdílíme společnou kuchyň. Člověk musí být tolerantní, ale má to i spoustu výhod. Vaříme společná jídla. Když má manžel odpolední, nemusím mu vyvářet a vím, že bude mít teplý oběd. V případě nemoci to samé. Když jsem nemocná, tchýně navaří a naopak. Navzájem si pomáháme, i když teď už to bude spíše naše pomoc vůči ní, je jí 77 let, ale stále zvládá v domácnosti vše. Je to opravdu o tolerancí, ale to v každém vztahu. Já bych neměnila.

jolana24
2. lis 2023

9 měsíců jsme bydleli s mámou a babičkou v jednom domě. Dopadlo to tak, že jsme se stěhovali tím způsobem, že jsme týden přebývali u švagrový ve 2kk, protože s mojí mámou se prostě žít nedalo. Já s tím měla problém a manžel to prostě nedal vůbec. 3 měsíce bydlíme zase v bytě a je to skvělý. Nikdo ti neřiká, jak máš co dělat, nikdo ti nekecá do výchovy. Do společnýho bydlení bych už nikdy nešla. Pokud to nejsou nějaký extra super vztahy, tak si vždycky někdo musí nechat s*át na hlavu, aby vůbec přežil.

zizala7
2. lis 2023

Nejdůležitější je vymezit hranice hned dopředu, jasně, jednoznačně. Někdo považuje za normální to,že přijde k mladým kdykoliv - i 3x denně, někdo se dopředu ohlásí. Kdo by byl majitelem? Tchánovci? Ve svém panelákovém bytě byste byli sami.

marky006
autor
2. lis 2023

@fatal_error My teď bydlíme v nájmu v panelovém domě na Zahradním Městě a nemůžu si stěžovat, mám to tu ráda. My vlastně ani nevíme, já jsem původně z bytu a nikdy mi to nevadilo, partner z bytové jednotky z RD a říká, že by do budoucna asi raději dům, ale je hodně pracovně vytížený, domů chodí až tak okolo 19.hodiny a nezřídka pracuje i třeba o víkendu...Zároveň není žádný domácí kutil, je obecně spíše intelektuálního ražení...Mně by se právě do budoucna líbilo koupit si dům a ten splácet částečně prostřednictvím nájmu tohoto bytu, který bych v budoucnu ráda přenechala synovi...

marky006
autor
2. lis 2023

@zizala7 Do budoucna my, ale oni by měli na dům věcné břemeno...Jasně, v bytě bychom byli sami. Ani mi při prohlídce nepřišlo, že by byl v bytě nějaký hluk, ale byli jsme tam asi jen hodinu....

kristynkal
2. lis 2023

My presne takto bydlime. A.... ne. Byt tady mame krasny, ale me to fakt nevyhovuje, i kdyz spolu vychazime a vesmes se na vsem dohodnem, ale proste... neni to ono. Samozrejme hlidani je vyhra, ale ja bych radeji mela vice soukromi.... mame se tu dobře, najem minimalni, ale i presto chceme do sveho.

fatal_error
2. lis 2023

@marky006 pises, ze muz neni zadny domaci kutil, tak to znamena, ze si na veskere i drobne opravy budete muset nekoho zvat?

kazdopadne kupovat ted byt, to bych zvazila, jak to v te dane lokalite bude s cenou nemovitosti, i kdyz je to trochu vesteni z kristalove koule, protoze prave panelaky ted spis neporostou a mozna budou jeste i o par procent klesat. nevim jak Plzen (dle tveho profilu), ale v Praze prej jo.

michalusenka
2. lis 2023

Bydlíme s našima a mou babi,každý máme své patro,společnou zahradu a sklepy. Za mě super skrz hlídání, ale s tchyni bych nebydlela ani boha, natož ještě se svagrovyma. To bych nedala prostě. Ono na bytě je nevýhoda že nemas tu zahradu. Raději bych šla do bytu a dům až na něj budete mít a něco se naskytne

Strana
z4