icon

Vnímáte Slováky v Česku jako cizince?

matus89slovak
14. lis 2023

Ahojte, co si myslite o Slovakoch v Cesku? Vnimate ich ako cudzincov? A vnimate Slovensko ako zahranicie? Dakujem vopred za uprimne odpovede.

Strana
z4
blondynka400
14. lis 2023

@matus89slovak ano, jsou to cizinci. Vnímám je stejně jako třeba Poláky. A ano, SK je zahraničí, i když tedy ne moc zajímavé.

blondynka400
14. lis 2023

@matus89slovak v ČR jsme byli v tomto směru vždy mimo. Kdysi dávno za dob VS si pamatuji, jak mohli SK lidé v ČR studovat zadarmo, zkoušky dělali ve slovenštině, měli nejlepší koleje pro zahraniční studenty. "Na oplátku " mohl Čech studovat i na SK, ale zkoušky ve slovenštině, kolej žádná... A výsledek? Na českých školách spoustu Slováků, a na SK nešel studovat nikdo. No kdo by to taky dobrovolně dělal 😀😀

gingermom
14. lis 2023

Ano, vnímám Slováky jako cizince, bez jakékoli špetky zášti, mám Slovensko ráda, ale už jsou holt jiný stát.
@kamino naopak, řekla bych, že Pražáci mají přízvuk 😀

teate
14. lis 2023

@matus89slovak Rozhodně jo. Slováky u nás beru jako cizince. A i když tam jedeme my lyžovat, beru to, že jedeme do ciziny. 🙂 Je to pro mě jedno, jestli jedem do Rakouska nebo na Slovensko. 🙂 Jen tam je to lepší kvůli jazyku a cenám. 😅

exbordelar
14. lis 2023

Mozna to vnimani je take dano tim, zda se “respondenti” narodili jeste v Ceskoslovensku nebo davno po rozdeleni.

miri05
14. lis 2023

Ano vnímám Slováky jako cizince. Jak tu zaznělo bylo by určitě fajn, pokud by Slováci, kteri ziji v Česku se snažili mluvit také česky.

drzticka81
14. lis 2023

Vubec, stale mi chybi druha cast hymny Nad Tatrou 🙂)) Slovenstina se mi moc libi, rozumim ji, bratranec ma za manzelku Slovenku, mluvi slovensky a mam ji moc rada. Na Slovesnko zatim nejezdime, my mame spis za humny Polsko, tem taky rozumim. Vyrostla jsem na TV stanici Polsat 🙂)) Proste Slovaci za me cizinci nejsou.

drzticka81
14. lis 2023

Jo a vadi mi Slovaci, kteri mluvi cesky se slovenskym prizvukem, slovenstina je moc krasna sama o sobe, neni ji treba prznit.

editah222
14. lis 2023

Ne, nevnimam je jako cizince. Slovensky rozumím bez problému a naopak mi přijde zvláštní když se snaží mluvit česky. A ani Slovensko nevnímám jako zahraničí, jenže já tak neberu žádný stát kde se dorozumím relativně bez problému. A když někde řeknou, že jsem z Československa tak jen vysvětlím, ze jsme rozdělení, ale nevadi mi to.

zekrt
14. lis 2023

Slovenština mi nevadí, jen u dětských lékařů, když mi třeba vezli dítě na operaci, byla u toho Slovenka a Ukrajinka a dítě léky omráčené, tam se hodí mluvit na něj česky.

pavca1982
14. lis 2023

Ne nevnímám. Přijdou mi jako naši.

mourovatakocka
14. lis 2023

@matus89slovak Slováky vnímám jako cizince a Slovensko je zahraničí. Možná bližší než třeba rakusaci, přece jen jsme byli tolik let jeden stát. Mam ale trochu rozporuplné pocity ohledně Slováků u nás. Že je třeba tady na mk někdo Slovenka se leckdy nepozná, protože mají krásnou psanou češtinu, což teda dost obdivuju. V práci jsem měla jednoho vedoucího Slováka a že je Slovák jsem poznala až když mluvil se skladnikem, Slovákem, slovensky 😜 Jedna brigadnička byla Slovenka, moc oblíbená nebyla, neustále měla potřebu se do všeho montovat a zařazovala věci do abecedy podle slovenštiny, což bylo dost na pytel. A ještě byla uražená, když jsme ji to řekly 🙈 Jiná šéfová taky Slovenka, taky neochotná alespoň se snažit mluvit česky, já se pak po pár měsících zeptala kolegyně, cože po nás furt chce upratať. No děsná legrace, strašně jsme se tomu pak smály
No a protože já mám občas s některými slovy dost problém, psaná slovenština je pro mě velmi obtížná. Bohužel se často setkávám s hrozně arogantním přístupem ze strany některých Slováků, jakože co by se namahali mi to přeložit, to je přece můj problém a jim všichni rozumí. Obecně mi třeba slovenština přijde někdy roztomilá, ale když nerozumím a ještě ze mě udělají idiota, když se slušně zeptám, což se mi stalo i tady na mk, tak mi to trochu znechutí 🙈🤷 A přitom jakkoliv se jedná o podobné jazyky, tak snad jen ještě ve Francii se mi stalo, že prostě nebyla ochota si porozumět.

Jo a abych to měla ještě delší 🙈, v posledních několika letech jsem strašně ráda, že jsme rozdělení, bo co se tam děje na politické scéně, to je taková tragikomedie...

nazka
14. lis 2023

@matus89slovak ne a ne 🙂 pracuju v Česko-slovenské firmě, takze rozdíly opravdu nevnímám. Líbí se mi jejich řeč ☺️

petronelka20
14. lis 2023

Slovaky jako cizince neberu a ani Slovensko jako zahranici extra nevidim. To, ze slovaci u nas mluvi cesky mi nevadi, vzdyt je to skoro stejny jazyk (az na par slov). Kdyz si vezmu, tak i moje deti jim normalne rozumi, nevadi jim slovenska pohadka, serial a na Slovensku o prazdninach vsem rozumnely, stejne jako slovaci rozumneli nam.

marketa1218
14. lis 2023

Ani snad ne a to nejsem zase tak za zenitem, troufám si říci 😀

tereza0111
14. lis 2023

Ne a ne, vnimam je stejne jako cechy.
Priznavam ale, trpim silnym "pragocentrismem". Pro me je "muj" vic slovak, co zije 10 let v Praze (ac mluvi slovensky) nez cech z opacneho koutu republiky, jehoz zivot i nazory budou na hony vzdalene od mych. Nerikam, ze je nekdo lepsi, jen ze blizsi je mi ten, co zije opravdu blizko nez nekdo, ze sice stejne zeme, ale uplne jineho prostredi.
Takhle se mi uz nejednou stalo, ze jsem treba u slovenskych kolegu byla prekvapena, ze jsou vlastne slovaci, kdyz jeli volit. A to i prestoze mluvi slovensky :D

andelka
14. lis 2023

Ani ne. Čtvrtinu života jsem prožila v Československu. Slovensky rozumím bez problémů, číst příspěvky ve slovenštině mi přijde stejné jako v češtině. Zahraničí to už holt je,ale velmi blízké, za humny.

marulu
14. lis 2023

Ono je to vnímání možná ovlivněno i tím, kde člověk žije. Já mám Slovensko přes celou republiku, je to pro mě daleko, podívám se tam tak 1x za 5 let, zatímco Německo máme necelou hodinu autem , jsme tam každou chvíli, ať už na nákupech nebo na výletě, na víkend. K tomu nám začínají Sudety skoro za barákem a máme je tady u nás docela dost prochozene a projezdene a člověk vidí, jak máme spolecnou historii a kulturu s Němci, takže není divu, že mi Nemecko (Bavorsko) prijde skoro míň zahraničí nez Slovensko.

veronicka89
14. lis 2023

@teate no kvuöi cenam ani moc ne ...tzn ceny = co za to dostane clovek

eviicka
14. lis 2023

Vnímám je jako blízké sousedy. A ty, které znám, tak hodně česky mluví, nebo se postupně počešťují. Jinak sama jsem Slovák z 1/4.

apacheee
AMBASADORKA
14. lis 2023

Ano a ano

teate
14. lis 2023

@veronicka89 No, určo lepší hory než tady u nás za ty ceny. 🙂 A ceny proti Alpám … Prostě Tatry jsou skvělý kompromis 🙂

hojda
14. lis 2023

Nevnímám je jako cizince, taky si ještě pamatuju slovenské pořady v tv, slovenštině rozumím bez problémů, ale delší texty se mi číst moc nechce.

alubif
15. lis 2023

Jako cizince je beru jak v cem, nějak jsme se Slováky spojení, člověk se tam domluví, aniž by se učil jinou řeč. Jediné, co mi vadí, že si zde studuji zadarmo, protože jsou to zahraniční studenti pak odchází na Slovensko ( zvlášť teď bude velký odliv lékařů, kdy mají vyšší platy na Slovensku než u nás).
@kamino slovenští a jakýkoli jiní zahraniční lékari musí psát nálezy a zprávy v češtině a mluvit česky taky. U Slováků se teda toleruje mluvená slovenština, ale

jerrabina
15. lis 2023

Jsou to cizinci a cizina, moje děti jim nerozumí. 😁 (tedy to malé možná ještě jo, to ještě rozumí adekvátně svému věku asi i anglicky, německy, francouzsky... Pocity jsou všude stejné 😄) Na druhou stranu já celkem rozumím a kamarádce jsem překládala asi tak první hodinu, než to chytla do ucha taky. Ale rozumím celkem i v Polsku. A ukrajincum ze Zakarpaty rozumím taky (ale i to bylo Československo 🙂 ). Ale bydlela jsem se 2 slovenkama a bylo to peklo. Fajn holky, ale mluvily hodně a slovensky a já když jsem se snažila učit něco složitého v češtině, třeštila mě hlava a nenaučila jsem se nic, musela jsem se chodit učit do čajovny. Podprahová čeština mi nevadí. Takže to jiný jazyk je, ne že ne 😁
A kamarád Slovák mi říkal, když jsem se snažila mluvit slovensky, že už přesně chápe proč když on se snažil mluvit česky, umlčovali ho 😄 (a to má tady babičku). Ale pro mě třeba je jedno, jestli je to lamana čeština, nebo slovenština 🙂
A když odhlednu od jazykových aspektů, tak je to jiná mentalita. A Morava je přestupní stanice někde mezi 😁 Ale ono i v různých městech v ČR je to maličko jiná mentalita, i když jen nepatrně a pro mnohé ani nerozeznatelně. Ale je. Tak je to těžké, kde už nakreslit hranici "cizinec" a "vlastní". Proto respektuji hranice geografické a státní 🙂 Takže jo.
Ale o to víc je cool, když jedu do té ciziny do Tater a tam těm lidem běžně rozumím 😁 (ale zas když jsem jela za bývalého babičkou na Slovensko, cizina to nebyla 😂 ale ona mluví česky, na Slovensko se přestěhovala kvůli dědovi, takže to asi bylo i tím. Ale asi i to pribuzenstvi a podobně tam hrálo roli. Svým způsobem když jsme jeli ke známým do Anglie a spali jsme tam u nich, tak to byla míň cizina, než když jsem tam pak jela na poznávací zájezd 😄)
Takže ano, je to cizina, ale tak trochu (asi na 80% je to cizina). A když je to cizina, tak jsou to cizinci (i když tak nějak napůl, snad ještě min než je to cizina).
Díky za zajímavé téma k zamyšlení 😊

ninive211
15. lis 2023

Ano a ano,je to jiná národnost,byť mám nejblíž. Slovensky rozumím vcelku slušně. Přes půl roku jsem měla v kanclu kolegyni Slovenku, která ale od VŠ žije tu a mluví perfektně česky, až na drobný přízvuk- ten mi zní spíš jak kdyby že severní Moravy 😀

zekrt
15. lis 2023

@alubif Zadarmo tu studují v českých programech i cizinci z jiných zemí, pokud umí česky natolik, aby zvládli.

kamino
15. lis 2023

@alubif Pred asi 8 lety to bylo stejne? Ja moc casto k lekarum nechodim, ale kdyz jsem mela vyron v kotlíku, tak tam byl taky clnok, ci jak.. ale třeba to byla vyjimka..

alubif
15. lis 2023

@zekrt tak teď je řeč o Slovácich 😉, ale platí to pro všechny cizince. Ale Slováků jak víme je většina.

brunetka11
15. lis 2023

Jsem Slovenka, komunikuji česky, na Slovensku mám půl rodiny. Vlastně nevnímám, kdo mluví česky a kdo slovensky.
Jen mi neskutečně trhá uši, když se Slovák pokouší mluvit česky. To je snad ještě horší, než když se o to pokouší Polák.

Ale upřímně - ano, Slovensko se mi v poslední dekádě prakticky odcizilo.
Když jsme tam byli před cca 5 lety, vylezli jsme v Trenčíně s malými dětmi (všichni jsme se chovali slušně), naprosto cizí žena ve středním věku na nás začala křičet, ať táhneme zpět do Čech. Ve slovenštině jsem ji upozornila, že se chová nevhodně a odtáhla.
Děsily mne zprávy na SK televizních programech. Neskutečná pogrom masírka v návaznosti na politiku a migranty. A po jisté amorální akci ze strany naší rodiny (kterou jsem si nikdy ani neuměla představit, že by se tak mohla blízká rodina zachovat a hlavně po aktuálních volbách na SK se mi Slovensko odcizilo úplně.
Jsem velmi vděčná za přátele a některé kolegy/ně ze Slovenska.
Ale tato země jinak dlouhodobě ztrácí na morálním kreditu, je mi to líto.

Strana
z4