Vši. Jak se jich zbavit?

marti89
12. srp 2020

Ahoj maminky,

neteř nám opakovaně při návštěvě přitáhla vši, podchytila jsem to na malým vždy téměř hned, vše vyprala včetně plyšáků, postele a koberce vzala vysavačem s UV lampou, prostě fakt grunt.

Jenže moje sestra tak pečlivá evidentně není, tak zvažuju nákup elektrického odvšivovacího hřebenu, že bych jí holt tu hlavu s tím vždy projela, když přijde. Máte s tím někdo zkušenost a nebo tip, jak se jich snadno zbavit?

terla
12. srp 2020

No to je mi tě líto, protože ten úklid kolem je šílený. Zkušenost s hřebenem nemám, ale do školky jsem holce mázla za ucho kapku teatree oleje a zatím dlouho nic nepřitahla. Ale to je spíš pro vás, než pro holčičku od sestry. No jinak nám pomohli ob den olejové zábaly se slivovicí a to tak deset dnů, ale to musí fakt být sestra důsledná. Nám třeba odvšivovací hřebínky nepomohli.

marti89
autor
12. srp 2020

Já na malýho používám právě šampon s tee trea olejíčkem, takže naštěstí se to na něm nestíhá množit, našla jsem to hned, zrovna včera jsem ho omrkla před koupačkou - nic, dneska návštěva a 2 v hlavě.. 🙈 Říkala jsem si, že by ten elektrický hřebínek to mohl zabíjet jako ty venkovní zabíječky na hmyz..

zuzangel
12. srp 2020

To je nemile, já bych poradila asi omezit styk, dokud se sestra nebude sama dostatečně snažit odvsivit a předcházet tomu. Jako jednou se stane, že to dečka dotáhnou l, ale.takto, to je hrůza.
Sestra je na tom nějak špatně?

tervi
12. srp 2020

@marti89 Nejdou na barvené vlasy, co ať sestra zkusí dceři udělat 2-3 pramínky meliru...

blondynka400
12. srp 2020

@tervi tohle je bohužel teorie.... Bohužel klidně jsou i v barvených vlasech....

marti89
autor
12. srp 2020

@zuzangel Špatně ne, spíš není ten důsledný a uklízecí typ, bohužel..

blondynka400
12. srp 2020

@marti89 vši přeci nejsou o uklízecím typu....

marti89
autor
12. srp 2020

@blondynka400 Vzhledem k tomu, že se musí vše vyprat (včetně hraček), vysát, vybrat z hlavy a vyndat hnidky,.. a kontrolovat to co 2-3 dny, tak to bohužel o úklidu a důslednosti je..

blondynka400
12. srp 2020

@marti89 bohužel holky už vši přinesly, nikdy jsem nějaký extra úklid nedělala, plyšáky jsem neprala (hodila jsem je pouze na 3 týdny do pytle) a stejně jsme se toho zbavili hodně rychle a nic se nevrátilo. Takže mezi toto bych rovnítko fakt nedávala...

marti89
autor
12. srp 2020

@blondynka400 A jak jste se toho z bavili z hlav? Já si ráda nechám poradit, aby to sem už netahala..

zuzangel
13. srp 2020

My jsme naštěstí neměli, ale mamka dělala ve školce, a tam to bylo časté, především od dětí ze sociálně slabších rodin. Takže ve školce taky všechny postýlky, a kostýmy co tam děvčata tahají a kontrola dennodenní všech hlav. A ti co to uz měli, prostě nesměli.

odula
13. srp 2020

@blondynka400 na 3 týdny je moc dlouho, vsi bez hostitele chcipou do 24 hodin.
@marti89 hele já si nemyslím že je nutný dělat takovej drsnej úklid. Vsi opravdu mimo vlasy nevydrží dýl než ten den. Nám na vsi pomohl jakejsi olejovej zábal, vyčesávání a za týden znova. Udusit a mechanicky odstranit. Jako prevenci Tea tree olej s Eucalyptem pár kapek do vody do rozprašovače a před odchodem do školy trochu nastříkat na krk. Od tý doby neměli nic. Tak syna vždycky cakni když přijde holka na návštěvu ;)

blondynka400
13. srp 2020

@odula je to možné.... Já chtěla mít jistotu a stejně plyšáky v posteli nemusím, tak jsem měla alespoň důvod jim je dát pryč 😀
@marti89 vždy (zatím 2x, rok po sobě) jsem použila takový olejový přípravek s lékárny. Je to od Dr. Max, stojí to asi 200 korun. Nechat déle působit než píšou, klidně půl hodiny a nešetřit a pak vyčesat. A to mají fakt dlouhé a husté vlasy.
A pak cca měsíc mýt preventivně šamponem proti vším. Odkaz můžu najít 🙂

odula
13. srp 2020

@blondynka400 jooo plyšáky v posteli 😬 to je zlo... Hlavně při převlíkání 🥴

denisahlavicova
13. srp 2020

S hřebenem nevím, ale z vlastní zkušenosti x let zpět mi nepomohlo nic jiného než obyčejný šampon pro psy, který měl hodně výraznou a intenzivní mentolovou vuni.

marti89
autor
13. srp 2020

No holka už přes 2 měsíce do školky nechodí, takže se jim to musí množit z domácího prostředí (naskákat na plyšáky nebo do postele a pak zpět do hlavy, jinak si to neumim vysvětlit 🧐 Nechodí do žádnýho kolektivu dětí a teď nejsou ani kroužky.. Já tedy raději udělam rázný drsný úklid, než aby to měl malej taky, ale to nejde do nekonečna takto..

odula
13. srp 2020

@marti89 no tak když se přijde na vsi tak je potřeba především udělat tu odvsivovaci kůru, do ty další kůry denně prát ložniny, pokrývky hlavy a takový ty věci co nejdou prát pořád dokola, tak zabalit aspoň na den do pytle. Z koberce na tebe veš těžko skočí, to už by musel být ten byt mega zavsiveny. Největší přenos je právě když si děti hrají, z vlasů na vlasy. Pokud holka furt vší má, pochybuju že vůbec udělali komplet poctivě obě ty kůry. A když ti to tam tahá pořád dokola, tak bych na tvrdou řekla že pokud neodvsivi, tak je mi líto, návštěva nebude. Btw - dětem to dlouhodobý zavsiveni nedělá taky vůbec dobře.

llluckaaa
13. srp 2020

Taky nejsem důsledný a uklízecí typ, ale vší se mi povedlo zbavit vždy rychle. Kluka ostříhat na úplně krátko, holkám a mně olejový zábal se slivovicí na 2 hodiny, pak umýt, vyčesávat a každý den to hlídat. Povlečení a oblečení střídat vždy po dni - ani to hned neperu, jen to strčím někam ven, a pak to měním. Zabírá to dobře. Hlavně to chce pořád hlídat hlavu, ať se to moc nenamnoží. Když se to stihne podchytit včas, tak to není tak hrozné.
Je tak mimochodem, vloni se mi stalo, že naše babička, vzor důslednosti a uklízecího typu ženské, synovi na poznámku, že ho svědí hlava, řekla, ať si ji umyje. Takže se mi všechny děti z pobytu od ní vrátily pěkně zavšivené 🤐

g_m
13. srp 2020

Vyžehlete vlasy žehličkou na vlasy, spálíte je 😉

evinahosta
13. srp 2020

Holky, ja kdysi v 15 letech odnekud dotahla vši, nic mi nezabiralo, az nakonec mi moje kozni doktorka napsala takovej zabal, dalo se to pres noc na vlasy, zabalilo do rucniku nebo do igelitu, a rano kdyz jsem vlasy umyvala, tak slo vsecko pryc, i ty hnidy snad odesly (coz nechapu, kdyz tak dobre drzi). Jenze si nemuzu vzpomenout na nazev, ale vim, ze to byl jeji experiment - byl to totiz pripravek na svrab 😀 smrdelo to strasne a ja uz se rano videla holohlava 😀 a ono dobry! No..jenze to uz je 15 let, takze na nazev si fakt nevzpomenu ☹ jen vim, ze to bylo na svrab

tervi
13. srp 2020

@blondynka400 Fakt jo? Moje kadeřnice to aplikovala na své děti a prý pohoda.

blondynka400
13. srp 2020

@tervi teď nevím co aplikovala 😅
@marti89 a není možné, že jí tam vždy nějaká hnida zůstane? A pak se to zase rozmnoží.... Jinak mi to přijde zvláštní.

jijulka
14. srp 2020

ja bych neter k sobe nepustila, dokud ji jeji matka neodvsivi

tervi
14. srp 2020

@blondynka400 Melír.

blondynka400
14. srp 2020

@tervi tak už jsem se našla. No já melír nemám, pouze barvu, ale i tak jsem to od dětí jednou chytla.... Takže za mne asi tak.... .-/