Život po čtyřicítce. Jak zvládat krizi doma i v práci?
Ahojte, bude mi 44, mám doma školáka a predskolaka, jsem 2 roky v práci po RD a poslední dobou mr nic nebaví, furt jen prace, deti, citim,ze asi na mě jde přechod pomalu,vše mě vyčerpava, unavuje, pribiram na váze. Máte to některá? Děti mi vadí, jak dojdu z prace, chtěla bych od všech mít svatý pokoj, ten nebudu mít ještě hodně dlouho. Prostě hodně velká krize.
No jo, jsou ještě malinký.. jde zaridit nejaky cas jen pro tebe, relax, cvičení, cokoliv? Spat, dobře jist, muzes zkusit magnezium a vit. B
@lv jo to určitě jde, manžel funguje, ale od toho co jsem zpátky v práci, tak mě nic nebaví. Říkám krize, přejde to, ale určitě hraje roli i ten věk.
Chápu. Já mám po 40 větší potřebu spánku. Jsem schopna spát i 10 h, když můžu ( chodíme spát brzy, prcek musí a manžel brzo vstává). Máme dva puberťáky a předškoláka. Po 40 mě začalo zlobit zdraví, musím brát pravidelně léky, beru i vitaminy, Q10, zinek, hořčík.. Ale psychicky na tom nejsem špatně, práce mě naplňuje, jsem v ní čtvrtý rok, kolektiv máme super, finančně to jde, s manželem se snažíme čas od času mít čas na sebe a něco zažít .. Spíš máme občas myšlenky, že za 10 let přechod, nejvyšší čas plnit si přání a zkoušet věci, užívat si, protože čas rychle letí a mládnout nebudeme.
Chápu. Já mám po 40 větší potřebu spánku. Jsem schopna spát i 10 h, když můžu ( chodíme spát brzy, prcek musí a manžel brzo vstává). Máme dva puberťáky a předškoláka. Po 40 mě začalo zlobit zdraví, musím brát pravidelně léky, beru i vitaminy, Q10, zinek, hořčík.. Ale psychicky na tom nejsem špatně, práce mě naplňuje, jsem v ní čtvrtý rok, kolektiv máme super, finančně to jde, s manželem se snažíme čas od času mít čas na sebe a něco zažít .. Spíš máme občas myšlenky, že za 10 let přechod, nejvyšší čas plnit si přání a zkoušet věci, užívat si, protože čas rychle letí a mládnout nebudeme.
@andelka ono jde asi i o to, že mě práce úplně nenaplnuje, kolektiv, mzda vše super, ALE...Říkám, snad to přejde a bude zase líp, ale fakt krize ☹ dřív jsem dělala věci s nadšením, ráda jela na výlet atd. Teď jen vidím aha výlet, zase vše nachystat, večer dojedu vyflusla akorát...vím stěžují si, lidi řeší velké problémy a já jsem jen umrcena ženská☹
@andelka ono jde asi i o to, že mě práce úplně nenaplnuje, kolektiv, mzda vše super, ALE...Říkám, snad to přejde a bude zase líp, ale fakt krize ☹ dřív jsem dělala věci s nadšením, ráda jela na výlet atd. Teď jen vidím aha výlet, zase vše nachystat, večer dojedu vyflusla akorát...vím stěžují si, lidi řeší velké problémy a já jsem jen umrcena ženská☹
@helcakab No jo, půlku života máme za sebou a ještě zbývá vystrkat děti z hnízda a dalších 20 let makat. Vyhlídky nic moc 😀 Možná je to jen období, krize středního věku, psychická únava materiálu..
Zkus ty pravidelný “čas jen pro sebe” at je to pohyb, nebo masaz, nebo sama do lesa. Jo, ten vek roli hraje, je mi o par vic, tak vim.
Podobně jsem se cítila v květnu. V červnu jsem se tomu odmítla poddávat, takže jsem spoustu věcí změnila a dnes jsem úplně někde jinde. Pro představu, co pomohlo mně:
- každé ráno si odchodím o samotě 10000 kroků v přírodě,
- soustředím se na složení stravy,
- více spím,
- zavedla jsem víkendovou návštěvu kavárny, kam jdu s dcerou, dáme si tam něco dobrého a buď si povídáme nebo čteme knihy (chlapy necháváme doma),
- některé víkendy vynechám rodinný výlet, pošlu jen manžela s dětmi a já si užívám prostoru jen pro sebe,
- přerozdělila jsem péči o domácnost, protože nejsem ničí služka; pracuji, tudíž nebudu doma dělat vše sama jen proto, že na rozdíl od manžela jsem na HO.
Mě hodně nakopla změna práce a dost mi vyhovuje, že před a po službě o víkendu mám jeden všední den volna. Takže počkám, až celý ansámbl vypadne do školy a do práce a kolikrát prostě nedělám nic. Ten čas vysloveně jenom pro sebe je fajn, i kdybych jen měla být zalezlá v posteli s knížkou a četla si.
Co mě nakopne úplně nejvíc, je třídění věcí a u toho se dá přemýšlet, co už tě třeba nebaví, ale naopak by jsi chtěla třeba zkusit něco nového. Ten úklid myslím radikálně a lá Kondo, dělala jsem ho kdysi po večerech půl roku s miminkem a batoletem.
Pořád jsi v půlce života teprve 🙂 A je na tobě, jak si ho zařídíš.
@helcakab nojono, to je tak, když si ženy dělají děti v pozdním věku. Už to lepší s energií nebude. Proto dřív se dělali děti již v 18, aby ta ženská měla energií.
Tam bude asi souhra více faktorů, co třeba nějaký koníček?
@helcakab nojono, to je tak, když si ženy dělají děti v pozdním věku. Už to lepší s energií nebude. Proto dřív se dělali děti již v 18, aby ta ženská měla energií.
@pampelina18 ano, určitě na tom něco bude, ale doba je taková. A i já je měla pozdě.
@pampelina18 Dřív, leda za komunistů. Ještě dřív to tak nebylo. Rodilo se průběžně cca od 19 do 40, nebo dokud byl muž či žena naživu. Jedna prababička měla první v 24 a poslední v 37 mého dědu. Druhá měla první v 31 a poslední v 37, babička první v 19 a poslední v 25, teta první v 20 poslední v 37, mamka první v 20, druhé ( mě) v 34. Jen obě moje tchyně začaly opravdu v 18, sotva vyučené před rokem 1980. Dneska tohle není na místě. Přišla bych si stará mít jen vyvdanou dceru, které je teď 20 a manžel ji měl ve 22. A sám to teda nepovažuje za rozumný a dobrý nápad, který by doporučil.
@pampelina18 Prababička měla moji babičku v 30 letech a o 9 let později ještě její mladší sestru. Moje druhá babička svoje nejmladší, v pořadí 4. dítě porodila v 38 letech. Tchyně měla manžela v necelých 29 (první a jediné dítě). z mojí strany rodiny nikdo dítě v 18 nebo nedej bože dříve neměl. Jen teda na straně tchánů, tak je to naopak tchynina švagrová musela být zplnoletňována, dítě porodila pár týdnů před 18 (to bylo právě v těch 70 letech., kdy se děti rodily docela brzy). Tchánova sestra taky rodila v 18. Za mě v 18 je to ještě "děcko", byť papírově dospělý, mentálně ještě rozbouřený a nevybouřený...jo, mezi šlechtou a v královských rodinách se ve středověku a novověku taky vdávaly holky v 15, někdy i dříve, jejich jediné poslání bylo rodit děti, následníky trůnu...pokud měly to štěstí nezemřely při porodu nebo na nemoci, rodily průběžně třeba do 40. V běžných rodinách to taky nebylo tak brzy, protože bylo nuné nejdříve pro budoucí nevěstu sehnat věno (a nedej bože, když se dívek do rodiny narodilo více, to bylo běžné, že dívky chodily do služby jako děvečky, služky, aby pomohly rodině a vydělaly si na věno), rozhodně nebylo až tak běžné, aby se chudé dívky vdávaly v 18.
Pravda, mít dítě třeba ve 44 nebo dokonce později už je fakt extrém.
@pampelina18 ano, určitě na tom něco bude, ale doba je taková. A i já je měla pozdě.
@helcakab Kdy jste měla poslední prevenci u vašeho praktického lékaře? Ptám se, zda jsou vaše hodnoty krve v pořádku. Štítná žláza je ok?
Já jsem maličko pod 40 let ještě, ale poslední 2 měsíce jsem se cítila dost podobně. Únava, podrážděnost. V práci je toho čím dál víc, navíc tlak na kvantitu, nikoliv kvalitu. Vstávání pondělí až pátek ve 4,30 tomu taky moc nepřidá. Dovolena naposledy o jarňákách, protože 90 % dovolené si šetřím na letní prázdniny. Šílený kolotoč - práce, škola, úkoly, kroužky, sem tam něco uvařit, občas uklidit, vyprat... volný čas dobrovolně téměř 0, protože jsem rak unavená, že se od 7 večer těším do postele a naprosto běžně v 8, o půl 9 už usínám...
Výsledky krve mám v pořádku, ale nasadila jsem si hořčík a doufám, že trochu pomůže.
@pampelina18 a kolik ze mas deti??? Protože co tvoje odpověď v diskuzi, to perla 🤔🫣🤔
A jinak vysmivat se ostatním, ze mela deti pozdeji?hold nikdo nežije její zivot, chtěla podpořit, ne kecy jak měla mít uz minimálně 22lete dite podle tebe...
@helcakab
Ano, mám a to mi teprve příští rok bude 40let...
Jinak mám 2 deti (10let a 7let), práce, škola, školka, no je to náročné 😏 ale snažím se myslet i na sebe🍀🍀🍀 takže ne na všechny výlety s dětmi jedu, potřebuji i čas pro sebe bez deti 😉 mám větší potřebu spánku, pribiram na váze (to teda oceňuji, protože jsem vzdycky bojovala o každé kg navic).
Před časem jsem řešila i u praktické doktorky, ze prostě jsem mnohem víc unavená, ze jestli za tím nemůže něco být? Ale veškeré výsledky jsem měla v pořádku, beru hořčík, je to trochu lepší, ale únava je prostě znát, nejspíš to teda věkem bude 🤔 ale nechci se tomu podávat, do důchodu daleko...
@pampelina18 Driv taky lidi umeli pouzivat shodu podmetu s prisudkem, ale tak clovek evidentne nemuze mit vsechno, zejo
@pampelina18 tohle je dost neslušný rýpanec.
Přitom zakladatelku vůbec neznáš, neznáš její příběh, nic..Třeba se jim dlouho nedařilo mít miminko, třeba se potkali až po třicítce atp.
Soudy se příště zamyslet, než něco napíšeš, soudit umí každý kdo má díru do 🍑. Zkus raději konstruktivně poradit. Otázkou je, jestli na něco takového máš kapacitu.
Jinak moje babička měla děti ve 32 a 38mi letech. A když koukám do rodokmenu, tak prabáby a praprabáby jely až do 42, 45ti
@helcakab Neboj, nejsi v tom sama. Taky pociťuju zvýšenou únavu, menší chuť něco dělat, takovou jakoby letargii občas. Dost často prokrastinuju, mám někdy problém se k něčemu dokopat. Děti jsou naštěstí větší a většinu času si vystačí samy, doteď děkuju bohu, že máme dvě a jsou to parťáci, že mi dcera nevisí na krku, abych ji zabavila, abych se jí permanentně věnovala. Občas na to fakt nemám kapacitu! Kolikrát přijdu z práce (a to nemám nějak pschicky náročnou práci) a chci si jen lehnu anebo sednout ke kafi a prostě odpočívat, a chvilku čumět "do blba". Nabrat energii, nasát klid. Navíc jako introvert potřebuju občas (dost často) chvilku jen sama pro sebe, bez toho, aby na mě furt někdo mluvil nebo něco chtěl (naštěstí se mi to daří si každý den kousek urvat, i když někdy mám až výčitky, že bych se jako měla věnovat víc, zajímat víc...). Ty chvíle jen pro sebe jsou důležité, ono totiž vyhořet jde nejenom práce. A v tomto středním věku po čtyřicítce, kdy s námi navíc opět začínají mlátit hormony, je to dost náročné.
@pampelina18 moje babička měla tátu v 41 letech a je roční 1948, takže děti kolem 20 byli jen za komunistů protože nebyla osvěta antikoncepce a tak se většinou brát museli bez toho, že by měli zajištěné bydlení, práci ta byla povinná takže ji měl každý a bydleli s rodičema v jednom a čekali až se dostaví nějaký sídliště. Takže bych to zase tak nepaušalizovala.
@pampelina18 moje babička měla tátu v 41 letech a je roční 1948, takže děti kolem 20 byli jen za komunistů protože nebyla osvěta antikoncepce a tak se většinou brát museli bez toho, že by měli zajištěné bydlení, práci ta byla povinná takže ji měl každý a bydleli s rodičema v jednom a čekali až se dostaví nějaký sídliště. Takže bych to zase tak nepaušalizovala.
@jolcap Haha, nejdřív jsem si počítala, kdy se proboha narodil tvůj táta, když babička ho měla ve 41 a byla ročník 1948..říkám, to by byl sakra mladší jak já 😀 No pak hned mi došlo, že ročník 1948 bude asi ten tatínek, nikoliv babička 😀
@jolcap Haha, nejdřív jsem si počítala, kdy se proboha narodil tvůj táta, když babička ho měla ve 41 a byla ročník 1948..říkám, to by byl sakra mladší jak já 😀 No pak hned mi došlo, že ročník 1948 bude asi ten tatínek, nikoliv babička 😀
@ninive211 jo jo přesně tak babička byla 1908 a nechtěla za války rodit
@helcakab Neboj, nejsi v tom sama. Taky pociťuju zvýšenou únavu, menší chuť něco dělat, takovou jakoby letargii občas. Dost často prokrastinuju, mám někdy problém se k něčemu dokopat. Děti jsou naštěstí větší a většinu času si vystačí samy, doteď děkuju bohu, že máme dvě a jsou to parťáci, že mi dcera nevisí na krku, abych ji zabavila, abych se jí permanentně věnovala. Občas na to fakt nemám kapacitu! Kolikrát přijdu z práce (a to nemám nějak pschicky náročnou práci) a chci si jen lehnu anebo sednout ke kafi a prostě odpočívat, a chvilku čumět "do blba". Nabrat energii, nasát klid. Navíc jako introvert potřebuju občas (dost často) chvilku jen sama pro sebe, bez toho, aby na mě furt někdo mluvil nebo něco chtěl (naštěstí se mi to daří si každý den kousek urvat, i když někdy mám až výčitky, že bych se jako měla věnovat víc, zajímat víc...). Ty chvíle jen pro sebe jsou důležité, ono totiž vyhořet jde nejenom práce. A v tomto středním věku po čtyřicítce, kdy s námi navíc opět začínají mlátit hormony, je to dost náročné.
@ninive211 přesně moje slova, cítím se tak nějak stejně. Díky za podporu!
@helcakab Kdy jste měla poslední prevenci u vašeho praktického lékaře? Ptám se, zda jsou vaše hodnoty krve v pořádku. Štítná žláza je ok?
Já jsem maličko pod 40 let ještě, ale poslední 2 měsíce jsem se cítila dost podobně. Únava, podrážděnost. V práci je toho čím dál víc, navíc tlak na kvantitu, nikoliv kvalitu. Vstávání pondělí až pátek ve 4,30 tomu taky moc nepřidá. Dovolena naposledy o jarňákách, protože 90 % dovolené si šetřím na letní prázdniny. Šílený kolotoč - práce, škola, úkoly, kroužky, sem tam něco uvařit, občas uklidit, vyprat... volný čas dobrovolně téměř 0, protože jsem rak unavená, že se od 7 večer těším do postele a naprosto běžně v 8, o půl 9 už usínám...
Výsledky krve mám v pořádku, ale nasadila jsem si hořčík a doufám, že trochu pomůže.
@daisymaminka se stitnou se léčim, prevence nedávno a prý výsledky vše v normě, jen trochu vyšší tlak, ale podruhé už byl ok.
@pampelina18 v něčem pravdu máš,být to jak dřív, mám už děti ve věku 20 let, ale je to tak, jak to je. Oboje má svoje plus a mínus, dřív holky otehotnely A brát se musely a kolikrát žily s debilem celý život. Já si vybrala až po 35, ale zato dobře, manžel funguje skvěle.

No jo, jsou ještě malinký.. jde zaridit nejaky cas jen pro tebe, relax, cvičení, cokoliv? Spat, dobře jist, muzes zkusit magnezium a vit. B