icon

Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.

elencze
27. únor 2022

Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.

flabelina
8. bře 2022

@pampeliska1313 právě jsem to dočetla...

psya
8. bře 2022
bigbig
8. bře 2022
psya
8. bře 2022

Holky, nebylo nekde vic k tomuto?

bigbig
8. bře 2022

@psya No to by mě taky zajímalo...
A tohle teda taky. Nechápu...

30bar
8. bře 2022

Vidite v tom nadeji?

matepeta
8. bře 2022

@30bar já jo. Myslím že jinak to ani skončit asi nemuze

30bar
8. bře 2022

A to je taky dobry clanek...
I kdyz novinky no
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek...

30bar
8. bře 2022

@matepeta uz aby to bylo

kotatko005
8. bře 2022

@30bar naděje na uklidnění to je, nicméně je to ústupek ze všeho co ukrajina chtěla a vlastně tak vpodstatě vítězství ruska a to moc dobré není 😔

kotatko005
8. bře 2022

nebo myslí si o tom někdo něco jiného? pro mě je to právě trochu rozporuplné

pampeliska1313
8. bře 2022

Já si tím nejsem jistá. Je to ústup a plně ho chápu a sama chci aby to už skončilo. Zároveň si říkám, že zase Putin “vyhraje” území, upevní si ve společnosti postavení a co pak? Bude řešit sankce? Postaví se proti západu? Pobaltí se už bojí, že jsou na řadě a jsou součástí NATO. To mě docela děsí, ale snad to jsou jen konspirace.

garfa4
8. bře 2022
antiquecz
8. bře 2022

@kotatko005 Dovolím si jen jeden nazorivy příspěvek, abych to tu nezaplevelila. Ustupek to určitě je. Je to také známka toho, že současné ukrajinské vedení je demokratické a uznává hodnoty, jako je život a bezpečí. Navíc by patrně bylo blahove si myslet, že by Putin oficiálně prohrál. Musí svůj debakl prodat jako to, o co mu šlo. Možná proto i přesně nedefinoval zkraje své cíle, ale uváděl pouze obecné "chimery". Pak může říct, že přesně toto chtěl. Ostatně už v Umění války se píše, že nepřítele je třeba dobře znát a respektovat, a když nad ním vítězíme, je chytré mu postavit zlatý most, po kterém bude moci ustoupit.
Jen mě bohužel v souvislosti s touto naději na řešení (a za mír a řešení bez hrůz se i jako ateista modlím) napadají dvě myšlenky. Snad jsou obě mimo realitu.
1. Je to opravdu s rusku armádou tak špatné? Nebo to byla taktika, nevyplytvat si to nejlepší na tomto konfliktu... a možná tak ukolebat ostatní, kteří rádi uvěří obrazu ruské armády, který se na Ukrajině vykreslil....neboli přání je otcem myšlenky...
2. Nedojde u Ukrajiny k určitému "vystřízlivění" ue snah se zapojit do západní části Evropy? Zklamání z nezapojeni NATO do konfliktu, určitý pocit "zrady" atd... k tomu možná časem rozšiřující se vliv Ruska na Ukrajině, o které už teď nemusíme pochybovat jako o velmi schopném bojovnikovi, který se nevzdává a s kterým by většina zemi do ozbrojeného konfliktu určitě nechtěla jít. ..
Inu, snad jen slyším trávu růst....

pampeliska1313
8. bře 2022

@antiquecz teď jsem zrovna četla, že Putinovi nejde tolik o Ukrajinu ve smyslu aby nesla do NATO, ale prave ze se vydala pomalu západní cestou a jemu by to zničilo režim, kdyby se zjistilo v Rusku, ze na “západní Ukrajině” je o dost lip. Ze má podporu starších, ale jinak mu vliv dost klesá. Což jsem četla několikrát, ze Putin jde do války vždycky, aby si upevnil pozici.
Plus ze měli Rusové víc techniky, ale prave vůbec nečekali, ze je nebudou vítat, nechtěli víc zničit okolí, k čemuž stejně došlo a mobilizovat nechce, protože by to byla další ztráta na životech ze strany Ruska. Ale kdo ví. Pokud se nějak “shodnou”, pokud lidi co budou chtít byt na západu budou mít možnost jít, pokud to tím skončí a dojde k tomu, ze bude pokoj a “máme tohle a tamto, nazdar” a půjde “jen” o území, dobře. Pokud ale budou lidi “uvezneny” na Ukrajině nedobrovolně a nebudou moci jít jinam, je to špatně.

tahejhula
8. bře 2022

Údajně jim tam zemřelo první dítě na dehydrataci. Samozřejmě propaganda jde i z ukrajinské strany, ale pokud ano, bude to trochu výstřel ze startovní pistole. Tři týdny k vyřešení konfliktu se možná zdají dobré nám, tady na internetu, ale těm lidem fakticky dochází čas.

pampeliska1313
8. bře 2022

@tahejhula proto se nedivim, ze je ua ochotna nějak vyjednávat… i hodina konfliktu nedělá škody a je to moc.

tahejhula
8. bře 2022

@pampeliska1313 je to trošku poměřování pindíků, tváří v tvář naprosto evidentním tragédiím.

pampeliska1313
8. bře 2022

@tahejhula yep.

carrien
8. bře 2022

@sudylichozrout taky jsem pročítala to fórum…narazila jsem na jedno téma, jak se mají..tam mluví o MDŽ, dárcích..ale někdo i napsal, že nevěří tomu co se děje, že doufá, že se probudí a už se nebude bojovat. Jedna tam píše, že je v panice, protože syn dostal předvolání. Další mají strach, ptž mají doma 17ti leté chlapce. Ovšem uklidňují je, že brance bojovat neposílají 🙈

psya
8. bře 2022
bigbig
8. bře 2022

@psya Takže ta Čína jim celkem vytrhne trn z paty koukám.

hojda
8. bře 2022

@sudylichozrout koukáš na mama.ru nebo u-mama.ru tam to žije víc https://www-u--mama-ru.translate.goog/forum/?_x...

hojda
8. bře 2022

Jinak ten překladač je úžasný, pročetla jsem u nákupů 3 stránky, kde všichni psali, že nakupují těsnění???? .a pak mi došlo, že jsou to vložky😂

psya
8. bře 2022

@bigbig usa je nezaboli..

@hojda 😁

elencze
autor
8. bře 2022

Holky jsem tu, od čtvrtka, bohužel, v našem MC máme bazárek, který mě v této situaci vůbec netěší, ale plánoval se dlouho před začátkem války (ano OSN, polib mi mé velké pozadí, je to válka) a budu se mu muset hodně věnovat, takže se mé přispívání ve skupině omezení asi na ranní a večerní přehled. Jdu teď na ten večerní přehled.

hojda
8. bře 2022

@elencze je dobré si chvilku odpočinout a změnit téma, já vypnula o víkendu

elencze
autor
8. bře 2022

Polsko uvedlo, že je připravené předat všechna svoje letadla MiG-21 vládě USA na americké základně Ramstein v Německu. Mohla by je dostat Ukrajina.

hojda
8. bře 2022

@psya Jsem si říkala, že je to třeba nějaké speciální těsnění proti radioaktivnímu záření🙂.

Strana