icon

Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.

elencze
27. únor 2022

Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.

sudylichozrout
22. bře 2022

Renault je kosoctverec.

amenophus
22. bře 2022

Pro odlehčení - můj oblíbený pivovar vydal speciální edici a 10% tržeb (všech, nejen téhle edice) do konce března věnuje na pomoc Ukrajině 🙂 https://shop.behemothbrewing.co.nz/products/ukr...

pampeliska1313
22. bře 2022

@sudylichozrout hlavně aby byly prachy.))) a dobře - pracovní místa..

mary.jane
22. bře 2022

@sudylichozrout nojo, proto maji francouzske tanky zpetna zrcatka, aby mohly couvat 😉. Frantici jsou srabici.

basina
22. bře 2022

@lazuli35 tady je přepis rozhovoru. Simultánní překlad jsem taky nemohla poslouchat.... https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3458128-ct-p...

pratensis
22. bře 2022

Právě začíná na ČRo2 pořad Blízká setkání. Hostem Terezy Kostkové je Lubomír Smatana, v posl. době zpravodaj na Ukrajině.

amenophus
22. bře 2022

@sudylichozrout teda ta reportáž z Mariupolu... uf.. ještě to rozdejchávám... z toho musí bý virál, to se musí nějak dostat do ruska...

pavelkamat
22. bře 2022
ilci
22. bře 2022
pratensis
22. bře 2022

@amenophus Můžeš prosím, nějak velmi stručně, shrnout tu reportáž z Mariupolu? Narazila jsem na ni už na Twitteru, ale taky tam upozorňovali, že to je drsné. A já jsem slaboch, nemám odvahu to otevírat, obzvlášť pokud tam jsou i fotky. Děkuji.

blue108
22. bře 2022
sebestka
22. bře 2022

@blue108 To moc nechápu?

amenophus
22. bře 2022

@pratensis huf... byl to postě takový deník. Jeli do mariupolu den pd začátkm války, věděli, že se něco semele (ale nečekali, že se semele něco až tak velkého). Ve městě zpočátku byla panika, později taková otupělost (lidi postě byli smíření s tím, že možná nepřežijou do zítra). Kvůli věčnýmu ostřelování pak už nešlo pohřbívat mrtvé, tak je třeba zahrabávali jen na zahrádkách. Na sídlištích kopaly masové hroby a tam je pohřbívali. Lidi se schovávali ve sklepích a vařili na ohni, topili dřevem ze stromů z parků. Docházelo jídlo a tak řešili, jak ulovit holuby. Takže reportéři napřed prostě tak nějak klasicky filmovali každej výbuch co kde viděli, jak je práce válených zpravodajů, ale během pár dní se situace začala zhoršovat, začalo se víc útočit na ty civilní objekty - oni každej večer sdíleli co ten den natočili, ale pak přestal fungovat internet a elektřina, tak si hledali místa kde je ještě nějakej signál (jednou seděl několik hodin v díře po granáu, uploadoval video a jen se modlil, aby ho nikdo neviděl), pak se přesunuli do tý nemocnice - rusové už po nich šli, protože viděli, že tam někdo šíří svědectví o tom co se tam děje, takže se v tý nemocnici ped nima schovávali a doktoři je kryli (jednou je zamaskovali jako pacienty když tam ruská jednotka přišla - a naštěstí zase odešla). Pak už měli signál jen v horních patrech nemocnice, takže museli stát u okna a uploadovat reportáže a měli pocit, že to nikoho netankuje a nikdo jim nepijde na pomoc.
Pak vybombardovali tu porodnici, oni to natočili a konečně dostali nějakou odezvu zvenku (jak to ruská média označili za fake news), takže šli do jiný nemocnice, kam byly ty ženský transportovány, aby je natočili tam a potvrdili tak jejich existenci.
Pak je našli ukrajinský vojáci a přiměli je se evakuovat, s nima jela ještě nějaká rodina. Na cestě z města projeli 15 ruskejch checkpointů a tak pochopili, proč jim za ty 3 týdny nikdo nepřišel na pomoct, to by museli dobýt fakt obrovský území.
No, byli poslední novináři na místě a jedni z mála, kteří měli jakýs takýs pístup k intenetu. S jejich odjezdem zmizela i poslední možnost komunikace z toho města. Jinak tam nezůstal kámen na kameni, celý obytný čtvrtí jsou úplně zničený.

- to bylo tak chaoticky stručně shrnutí tý reportáže.

blue108
22. bře 2022

@sebestka co? Proč to říkají?

blue108
22. bře 2022
blue108
22. bře 2022

K té poslední zprávě ještě dodatek

levandule_k
22. bře 2022

Lukáš Kovanda: Od invaze Česko Rusku za plyn a ropu poslalo 10krát více peněz, než kolik vybralo v historicky rekordní sbírce na Ukrajinu. Zdaleka nejúčinnější „sbírkou“ je odstřižení od ruských energií...
https://twitter.com/LukasKovanda/status/1506218...

simix22
22. bře 2022

@amenophus strašný, koukala jsem na ten odkaz od lichozrouta.. 😪😪😪
Ví někdo kolik se v tom městě nachází ještě civilistů ??? Mě je z té představy, že tam vlastně čekají na smrt úplně špatně 😭

martinau5
22. bře 2022

Tento komentář k článek jak anonymous hekli Vkontakte. Dle mě povedený komentář 🙂

pratensis
22. bře 2022

@amenophus Tyjo, mockrát děkuji za tvůj čas! Já měla na mysli tak čtyři věty, jen abych měla představu, o čem to bylo...
Včera jsem poslouchala rádio a zmiňoval tam Martin Dorazín taky jeden otřesný a silný příběh. Že se z Mariupolu podařilo uniknout jeho kamarádce se synem (včera), ale za tu cenu, že tam musela nechat nepohyblivé rodiče, bez jídla, bez pomoci. Úplně nechodící, někde, kde jsou schody. 😭 Jenže stejně není, proč někam chodit - nikde žádné jídlo, zásobování... Ti lidi tam už teď opravdu uvažují tak, že zůstat =100 % smrt, zatímco odjet = aspoň trochu naděje (on to tam přímo vyčíslil na nějakých 70% riziko smrti, jako že ta pravděpodobnost úniku není velká). Auto, které jelo za autem té kamarádky, prý najelo na minu a posádka už není... Úplně se mi udělalo mdlo, když jsem to poslouchala.

pavelkamat
22. bře 2022
pavelkamat
22. bře 2022
pavelkamat
22. bře 2022
sebestka
22. bře 2022

@blue108 jakože v Německu jsou ochromeni tím, že jsou na Rusko uvalené sankce?

sebestka
22. bře 2022

Tohle asi otevřené dlouho nevydrží
https://www-u--mama-ru.translate.goog/forum/gos...

blue108
22. bře 2022

@sebestka to je ruská propaganda. Tvrdí, že na Německo (Západ) byly uvaleny sankce...

sebestka
22. bře 2022

@blue108 Jo tak. Díky.

sebestka
22. bře 2022

Neviděl další smysl bojů, a tak se rozhodl vzdát. Ruský tankista Ukrajincům dokonce odevzdal i samotný tank. Výměnou dostane 10 tisíc dolarů (necelých 225 tisíc korun) a po konci války bude moci v Ukrajině požádat o občanství, uvedl na Facebooku poradce ukrajinského ministra vnitra Viktor Andrusiv.

pratensis
22. bře 2022

Řecký ministr zahraničí s setkal s řeckým konzulem v Mariupolu, který ho opustil předevčírem a vykládal o hrůzách, co viděl. Po schůzce se řecký ministr rozhodl, že do Mariupolu pojede humanitární pomoc, kterou bude on osobně doprovázet. Rusům nechal poslat nótu, aby příjezdu pomoci nebránili, a ukrajinské straně, aby cestu usnadnila. "Prvním krokem Řecka, po návratu k normálu, bude rekonstrukce porodnice. Řecko bude v regionu i nadále přítomno. V oblasti, kde byl řecký prvek po staletí."
https://mfa.gr/epikairotita/proto-thema/delose-...

Strana