Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.
Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.
@16032022nl 😭😭😭😭😭😭
@16032022nl nejhorsi smrt co muze byt,bezmoc zen i tech deti,bez jidla,vody,vzduchu byt zaziva pohrben....😢😢😢😢😢
@sudylichozrout jaký byl ten odkaz na posílání zpráv do Ruska? už jsem ho použila, ale nemůžu ho dohledat.
Jak to chodí v Rusku...NEXTA informovala, že poslanec státní dumy Žirinovskij zemřel, potvrdil to prý senátor Pronyushkin, nato to vyvrátil předseda dumy-je prý živý, ale ve vážném stavu..nato konto to ten první odvolal, ale ministr zdravotnictví se vyjádřil, že jeho stav je stabilní..ví to ten "chudák" sám? A "chudák" píši proto, protože tento pán je zapálený neofašista, xkrát vyhrožoval evropě atomem, vyzýval k válce a znásilňování a vyjádřil se i, že Stalin udělal chybu, že tady ve střední Evropě všem včas "nezavřel huby"..
Filip Horký na Tw.: 300 lidí zemřelo podle oficiálního telegramového kanálu radnice v Mariupolu po ruském ostřelování divadla. Jde o budovu, před kterou bylo velkým nápisem uvedeno „děti“.
@psya Mohla bych se prosím zeptat, odkud máš tu zprávu ohledně Karabachu a ázerbájdžánských ozbrojených sil? Zkoušela jsem neúspěšně hledat (zas ne úplně intenzivně).
Jediné, co jsem našla, tak tuhle zmínku na Twitteru Džamily Stehlíkové (vložím níže, neumím kopírovat přímo tweety). Což by ale vypadalo jako dezinformace, jestli to chápu správně... - ???
Ruská propaganda naznačuje, že Rusko je obležená pevnost a Šojgu pracuje. Podle TASS Šojgu telefonoval s ministrem obrany Arménie Papikyanem.
Prý ve čtvrtek vtrhly ázerbájdžánské jednotky do vesnice Parukh v Náhorním Karabachu.
Rusko je lež a konspirace
@sudylichozrout Neomluvitelné a strašné. Pro kontext, při jednom z nejšílenějších teroristických útoků v Madridu (vlaky) v 2004 zemřelo asi 200lidí.
USA pomůžou Evropě s nezávislostí na Rusku. Dodají zkapalněný plyn
Americký prezident Joe Biden v projevu řekl, že Spojené státy dodají do Evropy 15 miliard metrů krychlových zkapalněného zemního plynu. A další roky až 50 miliard kubíků ročně.
Ruský oligarcha si na zisky ze zakázek nesáhne, ujišťuje Česko stavební obr.
Nadnárodní společnost Strabag se snaží vytěsnit ze své struktury oligarchu Olega Děripasku. Podle ministra dopravy Martina Kupky by v takovém případě nemusel stavební obr přijít o zakázky v Česku.
Yale School of Management vytvořila 6 kategorií mezinárodních společností podle jejich aktuálního působení v Rusku. Můžete si počíst:
https://som.yale.edu/story/2022/over-400-compan...
Pro neangličtináře:
1)withdrawal: společnosti, které kompletně opustily ruský trh (ze známých např. Shell, Rollex, Netflix...)
2)suspension: společnosti, které pozastavily veškerou činnost s tím, že si nechaly "zadní vrátka" pro návrat. (Např. Coca-cola, Apple, Dell)
3) scaling back: společnosti, které pozastavily některé činnosti, zatímco jiné ponachaly (např. Oriflame cosmetics, Whirpool, Miele, Pepsi)
5)buying time: společnosti, které pozastavily pouze další investice, reklamu apod. (Např. Nestlé, Danone, Colgate-Palmolive, Siemens)
6)digging in: společnosti, které zůstaly beze změn (např. Astra Zeneca, Decathlon, Huawei)
Nějak se jim to bortí,pokud se to potvrdí - a pokud ne, tak zaseje semínko pochybnosti mezi vojáky a možná brzy pravda bude.
70 ruských vojáků začalo vzdorovat rozkazům velení v okupovaném Melitopolu, píšou ozbrojené síly Zaporožské oblasti.Nechtějí se dál účastnit bojů proti ukrajinské armádě.
Girkin, který se účastnil operace na okupaci Krymu a velel ruským jednotkám na Donbase, mluví o tom, že ruská armáda na Ukrajině selhala.
Polský prezident Duda odpověděl na ruské hrozby "V Polsku máme takové trochu vulgární rčení "nestraš, nestraš, nebo se sám poser.š. Ujišťuji vás, že Polsko je dost rozlehlé na to, aby bylo kde pohřbít útočníky"
https://t.co/mYly0PJpwM
Dne 28.3. přestane jezdit (z rozhodnutí finské strany) vlak Helsinky - Petrohrad. Tím skončí vlakové spojení mezi Ruskem a EU.
Fakulta žurnalistiky Moskevské státní univerzity zrušila specializaci Politická žurnalistika.
https://kommersant.ru/doc/5272210
@pratensis Četla jsem to na Twitteru a mám z toho smíšené pocity. Byla to teď už vlastně jediná cesta, kterou mohla ruská inteligence využívat k emigraci. Na druhou stranu je ale pravdou, že do Finska dorazily desetitisíce mladých Rusů, kteří prostě jen nechtějí přijít o luxus a politika je jim u zadku. No a spolu s nimi pak i hromada agentů. Takže se tomu zavření vlastně ani nedivím. Jen je mi líto těch, kteří nestihnou do 28. března zdrhnout a jsou fakt teď už disidenti.
@pratensis ))))) ze se tomu nedivim.
Tak i u nas se obcas objevi dost silny zpravy. Tady nejaky shrnuti kde a jak se co obleha a jsou tam dve videa svedectvi prezivsich z Mariupolu. https://i.stuff.co.nz/world/europe/300547557/uk...
Zabraly výhružky hackerů? Matka českého T-Mobilu odchází z Ruska
dneska jsem zjistila, ze tri velky seversky deniky, finskej, danskej, svedskej, rozjely stranky kde jsou vsechny zpravy tykajici se valky na Ukrajine prelozeny do Rustiny. Cool.
https://www.dn.se/om/news-in-russian/

Na břehu Dunaje v Budapešti je zvláštní pomník holocaustu.
Šedesát párů bot.
Maďarští fašisti stříleli svlečené Židy bez bot tak, aby padali přímo do řeky.
Včera poprosil prezident Zelenskyj Viktora Orbána,aby se na to nábřeží šel znovu podívat.
A vzpomněl si na Mariupol.