Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.
Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.
Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se 30. a 31. května sejdou na mimořádném summitu, čeká je debata o válce na Ukrajině a energetické situaci bloku. Oznámil to předseda Evropské rady Charles Michel.
Británie pošle další pomoc Ukrajině v hodnotě 130 milionů dolarů. Budou tam rakety Starstreak, 800 protitankových střel a další vybavení.
“Ruští vojáci se v čím dál větším měřítku odmítají účastnit bojů na Ukrajině, informoval v pátek odpoledne generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Podle prohlášení, ze kterého citovala agentura Interfax-Ukrajina, odmítá účast v dalších bojových akcích až 80 procent personálu některých ruských jednotek.“
Pak jsou ale další co do toho jdou s vervou.
Rakety zasahující vlakové nádraží Kramatorsk byly pravděpodobně vypuštěny z Ruskem okupovaného Donbasu. Podle CIT byla raketa odpálena balistickým raketovým systémem Točka-U údajně ze Šachtarsku, okupovaného Ruskem od roku 2014.
@odula
@amenophus Pardon za OT, ale kdyby vás to zajímalo, tohle je dobrý komentář k tomu, co je Hnutí pro život zač.
https://www.facebook.com/1134966589/posts/10225...
Kuleba komentoval zabíjení ruských zajatců. Neobhajoval to, samozřejmě. Ale říkal ze to nemůžou pochopit lidi, kteří nejsou svedky tech zverstev. A js si zas myslim, ze to pochopit dovedou. Já si totiž nejsem třeba úplně jistá , jestli bych na místě ukrajinských vojáků, kdybych viděla to co oni, dokázala projevit tolik sebekontroly....
Na ct24 od 20:15 jsou rozhovory s valecnymi zpravodaji. Hned ze zacatku je kratky dokument od Kubala z nataceni- doporucuji... i kdyz je to moc smutny
Doplnění k Dr.Oetker:
Poslední skaut™:.Dr. Oetker končí v Rusku úplně - a prodává svůj závod ruskému managementu.
@odula naseho casu je to 17:45 a mame o 10 hodin vic nez vy, myslim... (ja si nejsem jista jestli na to budu na cely, protoze to je pro nas takovej blbej cas kdy kojim mimco a starsi dcera s muzem veceri a potom koupeme a uspavam, takze pocitam s tim, ze uvidim jen tu cast pri kojeni a pak snad neco ke konci pokud holky usnou rychle). Ale snad to budou nahravat, tak kdybybbyla nahravka taknurcite dam echo (i kvuli tomu jsem se tam registrovala, abych ji pripadne mela i kdybych se tam nedostala).
Ruská armáda násilně deportovala 121 000 ukrajinských dětí do Ruska.
Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Ukrajinci připravují provokaci v „chemické továrně u Charkova“, kde měli zaminovat sklad se 120 tunami chlóru.
Jenže celá továrna je od roku 2012 uzavřená. A v roce 2013 byl celý areál zbourán...
Zase to na mě padá, pardon, nemám to komu jinému říct, tak vám...
Přišla k nám nová učitelka z Doněcka, domlouváme rozvrh, že má ráno nějaké onliny. Ale vlastně že neví, jak to bude, protože celou její oblast vyzvali k masové evakuaci, její žáci se nebudou moct připojovat. Hrozně se o ně bojí. Co se děje s jejím a jejich domovem. Slzy v očích se jí objevily, když nám říkala o Kramatorskem masakru, přes práci jsem to nečetla. Bože, co jí člověk k tomu může říct?!?
Paní na úklid - dům jejích rodičů v Borovjance u Cernihivu nestojí. Domy, byty jejích kamarádek, příbuzných nestojí. Je v ČR už dlouho, ale to, že se nebude mít kam vrátit... Když mi vyprávěla, jak utíkali známí, kterým pomáhala v Praze, rozplakala se. Máma, dvě děti 5 a 2r, "evakuují se" = ujíždí autem před střelbou a děti volají "Jeť autíčko, jeť, jeť rychleji, ať nás nepostřílí.."
Já vím, že nejste psychoterapeuticka skupina, ale i ty "české " střípky mi k tomu celkovému obrazu nějak patří.

Zaostřeno na Donbas. Jak bude vypadat další fáze války, kterou chce Putin vyhrát do 9. května
https://denikn.cz/854962/zaostreno-na-donbas-ja...