Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.
Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.
Už skoro 200 kněží Ukrajinské pravoslavné církve Moskevského patriarchátu podepsalo žalobu proti patriarchovi Kirillovi. Obrátili se na Shromáždění představených starověkých církví. M.j. píšou "Dnes, kdy moskevský patriarcha Kirill otevřeně podporuje ruskou agresi proti Ukrajině jsme se my, kněží UPC MP, rozhodli obrátit se na Shromáždění představitelů starověkých východních církví s žalobou na patriarchu Kirilla." Kam se to obrátili? "Mezinárodní církevní tribunál. Tak by naši současníci nazvali nejvyšší soud světového pravoslaví." Na celý text je odkaz v článku a je vůči Kirillovi i celému Moskevskému patriarchátu tvrdý. O ruské invazi ani nemluvím. A taky jdou tvrdě proti "Ruskému světu". Ještě jednou, to jsou kněží UPC Moskevského patriarchátu, ne Pravoslavná církev Ukrajiny, o to je to zajímavější.
https://t.co/mHTq88zUjF
"Finsko je připraveno se velmi rychle odpojit od ruského plynu. Nemluvíme tady o letech, ale spíše o týdnech, max měsících. I když je pravděpodobné, že v jiných zemích EU je situace složitější" finská premiérka.
https://t.co/QW803gsUsc
Zajimavej rozbor, ze okolí P vlastně válka vyhovuje a proto nepředpokládá, ze by ho svrhli, i když v to všichni doufají. I když se mi to nelíbí, vidím to podobně
Guvernér Haidai: Ukrajinské síly ničí ruský muniční sklad v Luhanské oblasti. Serhiy Haidai řekl, že sklad se nachází poblíž Rusy okupovaného města Novoaidar.
Ve vesnici Buzovaja u Kyjeva našli další hromadný hrob obětí ruských zvěrstev.
Generál ruské tajné služby FSB Sergej Beseda skončil ve vazební věznici za to, že ukradl peníze, které měly Kremlu zajistit snadné vítězství na Ukrajině. Měl k dispozici obrovské peníze, které dostal z Kremlu na vyvolání celonárodního povstání proti režimu v Kyjevě. Jen v posledních měsících měl k dispozici deset miliard rublů (asi 2,64 miliardy Kč) z tajné části státního rozpočtu.
FSB podle informací od Wind of Change tvrdí, že se nelze dopočítat osmi bilionů rublů (asi 2,1 bilionu Kč) vynaložených na obranu v posledních pěti letech. Uvedená suma odpovídá čtvrtině letošního státního rozpočtu. „Peníze se změnily v kryptoměny a generálské vily ve Francii, Bulharsku a Španělsku,“ odhaduje Vladimir Osečkin z Gulagu.net, kterému Wind of Changes předává informace.
Generálovi hrozí doživotí. Možná dokonce smrt. Dosud se uvádělo, že byl uvězněn kvůli podávání lživých informací Putinovi, což mělo vést k vyhlášení války.
@pampeliska1313 Co to v tom Německu?
V nizozemském Haagu započalo vyšetřování možných válečných zločinů. „K Mezinárodnímu soudnímu dvoru se přihlásilo již 42 zemí, začíná vyšetřování ruských válečných zločinů na mezinárodní úrovni,“ informoval ukrajinský ministr spravedlnosti Denys Maliuska.
Jedna z největších francouzských bank Société Générale ukončuje svou působnost v Rusku. Své podíly banky Rosbank a jejích dceřiných společností prodá ruskému oligarchovi Vladimiru Potaninovi.
@sebestka no už asi nebudu posílat na ua a musí si zajistit zásoby i pro sebe, protože šli na strop. Někdo v komentářích zmiňoval, ze v podstatě je Německa armáda hodně podfinancovana za ty roky a ze se není čemu divit, ze už nemají asi co poslat a vyčerpali sklady
@pampeliska1313 Já neumím anglicky a z tvého komentáře jsem nepoznala, co jim došlo. Moc děkuji za dovysvětlení. 🙂
@sebestka za nic, mne zase nedošlo, ze bych to taky mohla víc rozvést )
Jak by se v případě ru invaze bránilo Finsko? Jakoze když tam v článku bylo, ze se na tohle pripravujou skoro osmdesát let, v podstatě od druhy světový a mají prakticky skoro pro všechny občany kryty, budovy nad 1200m2 mají i povinnost mít kryt, mají povinny vojensky výcvik a téměř čtvrtina obyvatel jsou ještě zalozaci atd - hezky hezky 🙂 fandím jim aby se dostali do aliance.🙂
@pampeliska1313 Také jsem četla. Super. Hlavně, že my posíláme vše, co máme i nemáme. Ale obávám se,že bychom se neubránili ani týden 🤷
@ilonne myslím ze u nás je to abychom nebyli černí pasažéři. A taky protože máme svoji minulost s Ruskem. Když ukážeme ze můžeme něco dat, můžeme pak dostat pomoc zpátky, posilujeme partnerství - co jsem pochopila z toho co říkali ti nahoře.
Holky, chtěla jsem dát "výpis", ale to stojí za přečtení celý.
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek...
@sebestka 😂😂😂
@sebestka ty krááso. Jasný 1. místo 😲 😂
@sebestka Jinak co se tyce toho zatknuti generala FSB, to muze byt cele uplne vykonstruovane. A vlastne bych se tomu vubec nedivila, protoze i kdyz je v tom clanku asi problem s prevodem anglickeho bilion za ceskou miliardu, tak to jsou stale castky, u kterych by si drive nebo pozdeji nekdo vsiml, ze mizi neumerne i Ruske nature.
@lucie11111
@sebestka Já bych se asi ani nedivila, kdyby to rovnou vypili....
Bližší komentář ke schůzce rakouského kancléře s Putinem:
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek...
@pampeliska1313 no s Německem je hlavní problém v tom, že nestopnulo jen zbraně, které se darují, ale Olaf vetoval i nákupy, které si Ukrajina domluvila s německým zbrojaři. Normálně za peníze.
Tyjo, to jsem netušila, že děti uprchlíků mají kromě české prezenční i ukrajinskou distanční výuku:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot...

Ukrajinská armáda ve svém ranním hlášení oznámila, že za poslední den odrazila v Doněcké a Luhanské oblasti 4 pokusy okupantů o útok. Zničila při tom 5 tanků, 8 obrněných vozidel, 6 aut a 8 dělostřeleckých systémů.