Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.
Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.
@bigbig tohle byla otázka času. Naprimo a otevřeně to kvůli západu udělat nemůžou.
ČR nejspíše přijme vlastní sankční seznam ruských osob, kterým kvůli invazi na Ukrajinu zmrazí majetek. V rozhovoru pro Novinky mluvil o jeho tvorbě šéf bezpečnostního výboru Sněmovny Pavel Žáček (ODS). Současně vláda počítá se vznikem právní úpravy, která by řešila, jak s majetkem dále naložit. Podle Žáčka by mohlo dojít i k omezení vlastnického práva Ruska, získané finance by poté mohly směřovat na poválečnou obnovu Ukrajiny.
Začala schůzka Nehammera s Putinem. Rakouský kancléř chce podle agentury APA hovořit o válce na Ukrajině, mimo jiné o válečných zločinech.
Kanada dnes oznámila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu zavádí sankce proti společnostem spadajícím do ruského obranného průmyslu, a zkoumá možnosti dalších opatření. Informuje o tom agentura Reuters.
Nyní oznámené sankce podle prohlášení kanadské vlády postihují 33 subjektů v ruském obranném sektoru. „Tyto subjekty poskytly nepřímou nebo přímou podporu ruské armádě, a jsou tak spoluviníky bolesti a utrpení plynoucích z nesmyslné války Vladimira Putina na Ukrajině,“ uvádí se v prohlášení. „Kanada nadále monitoruje situaci, koordinuje kroky se svými mezinárodními partnery a zkoumá možnosti nových opatření,“ dodala vláda.
Zprávy z bojiště: invazní síly mají nově jediného velitele a jasné cíle
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-zpravy-...
Ruská státní železniční společnost Rossijskije železnyje dorogi (RŽD) se dostala do platební neschopnosti, protože neuhradila úroky z dluhopisů. Rozhodl o tom výbor Mezinárodního sdružení pro swapy a deriváty (ISDA). Jde o první takovéto rozhodnutí poté, co západní země na Rusko kvůli útoku na Ukrajinu uvalily rozsáhlé sankce, které zkomplikovaly provádění finančních transakcí, píše agentura Bloomberg.
Podle výboru držitelé dluhopisů neobdrželi úroky splatné 14. března, takže nastala "úvěrová událost", která umožňuje nárokovat proplacení pojistek dluhopisů proti platební neschopnosti. Mezi členy výboru patří přední světové banky, včetně společností Bank of America, Goldman Sachs a JPMorgan.
Ruský cenzurní úřad žádá Google, aby ze své platformy okamžitě odstranil údajné výhrůžky ruským uživatelům. Firemní překladač totiž některým uživatelům nabídl možnost převést frázi „milí Rusové“ na „mrtví Rusové“, informuje agentura Reuters.
Roskomnadzor upřesnil, že když se do překladače Google zadalo „milí Rusové“, objevila se v sekci “Měli jste na mysli“ také varianta „mrtví Rusové“. Úřad dodal, že překladač takové varianty pro frázi s jinými národnostmi nenabízí. Po firmě nyní žádá, aby podnikla preventivní opatření, která by takové situaci napříště zabránila, a aby ho informovala o důvodech, proč vznikla.
Do západoukrajinského Lvova dnes dorazil tým francouzských odborníků na identifikaci těl. Příslušníci četnictva budou pomáhat ukrajinským kolegům s „vyšetřováním válečných zločinů v okolí Kyjeva“, uvedl francouzský velvyslanec na Ukrajině Etienne de Poncins. Podle velvyslance je Francie první země, která poskytla tento druh pomoci.
Drtivé sankce vůči Rusku dopadly na jednoho z největších tamních dopravců. V pondělí zbankrotovala vlaková společnost Ruské železnice. Firma nedokázala splatit své závazky vůči věřitelům. Pro Rusko představuje krach společnosti velký problém, vlak je totiž často jediným dopravním prostředkem, který mají Rusové k dispozici.
@alamo teď jsem se podívala na to video Rusa Romana a je to skvělý. Škoda, že tyhle mladé Rusy není vidět a slyšet víc. I v komentářích tam někdo psal, že mu mluví z duše, že je přibližně stejně starý a vnímá to stejně.
😢
Obráncům Mariupolu dochází munice. Ukrajinci, vzpomínejte na nás v dobrém
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek...
Holky tohle sdilel Josef Slerka na fb, prosim o cem se tam pise? https://strategicpolicy.substack.com/p/what-if-...
Velká Británie uvalila sankce na bývalou prezidentku Cvijanović, a současného prezidenta Republiky srbské v Bosně Dodika. Zmrazení aktiv, zákaz vstupu do Británie "za destabilizaci situace v Bosně a Herzegovině."
Putinjugend
Pskovská oblast a akce na podporu války.
https://twitter.com/i/status/1513408805945712641
@barumrallyebum jde to prepnout na češtinu
Podle rakouského kancléře Nehammera jeho cesta do Ruska nebyla přátelskou návštěvou. Rozhovor s Putinem označil za velmi přímý, otevřený a tvrdý.
Já nevim. Nemyslím si, ze by si P nechal promlouvat do duše o tom, jak to vnímá západ atd. Nemám z toho úplně dobrej pocit.
@pampeliska1313 Přesně tak. Plus ten článek, který vkládala @barumrallyebum - mně přijde dost výstižný. Co když vše jde v podstatě dle Putinova plánu? Ono je klidně možné, že ztráty měřené naší "západní" optikou a hodnotami nejsou ztráty pro něj. Musím říct, že když jsem ten článek četla, běžel mi mráz po zádech. Ono na tom může být hodně pravdy.
@pampeliska1313 taktez. Nevim, jestli to byl nejlepsi clovek na vyjednavani, kdyz mu tam mluvil o bozich mlynech, na to P. urcite slysi 🙄 Prijde mi, ze prijel dost vypsychovanej, jako by nahledl do oci ciremu zm*dstvi.
@kackacka37 jak se to dela?
@alamo jo! Přesně jsem si říkala, ze z toho mám pocit ze ví něco, co nechce říct a ze má strach.
@barumrallyebum Pokud čteš článek z mobilu, tak v pravém horním rohu jsou 3 tečky - rozklikneš, zvolíš přeložit a nastavíš případně češtinu (pokud už není nastavená). V prohlížeči by mělo jít podobně - někde nahoře v liště se proklikat k volbě přeložit.
A díky za zajímavý článek. Je to úplně jiný pohled, než se všeobecně prezentuje. A nevyznívá tedy vůbec optimisticky. Ale má logiku a dost to do sebe všechno zapadá, bohužel. 😨
@pampeliska1313 tomu nerozumím, proč Surkov zadržen v Rusku? Co to znamená?
@zuzekk myslím ze šel na kobereček, když to byl jeden z hlavních ideologu stojící za tím, ze je nutný ua získat. Tak to chápu já, ze se musí na někom vylit hněv, ale třeba je to jinak.

Lavrov má nový cíl války na Ukrajině. Tentokrát je to ukončení dominance USA na světě.
Speciální vojenská operace, jak Rusko nazývá válku, kterou rozpoutalo na Ukrajině, má nyní nové poslání. Tím má být ukončení bezohledného kurzu naprosté americké dominance ve světě. V rozhovoru pro televizní kanál Rossija 24 to řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. O demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny, kterými Rusko invazi k západnímu sousedovi původně ospravedlňovalo, už se nezmínil.