Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.
Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.
@sakura21 Třeba rodiče topí na 20-21 stupňů a přes noc na 18, když jezdíme za nimi tak to třeba dají na 21-22. My doma máme tak 23. Asi máme rezervu to stáhnout...26 a víc je fakt zbytečně moc, ono to ani není zdravé topit tak moc
@levandule_k díky, tak já se s dovolením zeptám tady, přesunout se lze vždycky:
Máme byt, bydlí v něm podnájemnice, ohřev vody plyn, topení plyn (wawky). Manžel zvažuje výměnu alespoň karmy za elektrický bojler. Jednak kvůli tomu, aby na topení&spol. nájemnice měla, a jednak že tím (snížením odběru plynu) pomůže Ukrajině, ČR, EU, celému demokratickému světu. Potřebovala bych znát názor vás, rozumných žen, vašich (dozajista rozumných) mužů, jestli se do toho pouštět.
(Dost off topic otázka, což? Ale jistě chápete, že rada zrovna vaše je mi cenná..)
@zuzekk Já nejsem moc zastáncem wawek, to prostě v bytě smrdí a není to nijak zdravé. Obecně nemám problém s plynem z nějakých etických důvodů kvůli válce. Plyn se dá dovážet i odjinud. Stejně pokud přejdete na elektřinu, ta se musí z něčeho vyrábět, my máme tepelné elektrárny (většinou na uhlí, pokud se pletu, opravte mě), jaderky. Chápu, že asi hledáte poměr cena výkonu bytu na pronájem. Zvážila bych jestli neudělat nějakou pořádnou rekonstrukci, kde by nebyly wawky. Třeba do toho bytu jednou půjdou tvoje děti a tam bys určitě chtěla, aby měly jiný zdroj tepla než wawky.
The Kyiv Independent: Media: Germany delays defense weapon delivery to Ukraine.
German Welt, citing anonymous Ukrainian officials, reported that Ukraine's application for 11 IRIS-T air defense systems is being held up by Germany's Federal Security Council, headed by German Chancellor Olaf Scholz.
Média: Německo odkládá dodávku obranných zbraní na Ukrajinu.
Německý Welt s odvoláním na anonymní ukrajinské představitele uvedl, že žádost Ukrajiny o 11 systémů protivzdušné obrany IRIS-T zdržuje německá Spolková bezpečnostní rada, v jejímž čele stojí německý kancléř Olaf Scholz.
@levandule_k inu my ty wawky taky nemusíme, ale výměna celého topného systému by už byl finančně jiný šálek. Bytu by se rekonstrukce hodila, ale držíme se strategie ošklivější byt za dostupnější peníze, celkovka by byla dost velká akce. Tak mě zajímá především ten manželův "protiválečný" přístup, jestli to má nějaký smysl. Samozřejmě, jedna domácnost, jen voda, to je jak když plivne, my vysolíme 50t, elektrika taky není bůhvíjaký super zdroj a bude se platit, ale v bytě jiné řešení nevidíme. Muž říká, že kdyby takhle jednali všichni, nebo aspoň hodně lidí, vypadala by celá situace jinak.
Tak jsem za jeho vznešenou ideologii ráda, ale zároveň jsem dost praktik, jestli to není zbytečnost...
@zuzekk ja jsem pro vymenu za jiny zdroj. Fosilni paliva nemaji budoucnost a wawky uz vubec ne. Elektrina se da vyrabet ze spousty ruznych zdroju a to ze je dneska z uhli neznamena, ze bude i zitra. Muzes byt prezentovat jako exoticky "zijte jako na Novem Zelandu" a dejte tam elektricky primotop 🤣... ale to je mozna az moc cynicke.
@zuzekk my topime drevem v kotli. Loni v září manžela popadlo, že dá ještě přímotopy, které udrží teplotu, kdyz nebudeme doma. Naštěstí, protože v listopadu jsme vsichni chytili covid a nebyli jsme schopni 3 tydny zatopit... Jinak muj manzel by poradil zateplit byt,tedy výměna oken (pokud uz nejsou vyměněná), lze zateplit fasadu, popr udelat predsazene steny a dat tam vatu, zateplit stropy... Přímotopy jsou ted uz tal vymakane, ze je lze ovladat telefonem z práce...
@pampeliska1313 Izrael válí 👍
@sakura21 zateplení už myslím je (nebo nová fasáda, nevím co je pod ní), okna jsou. Byt není studený a jinak se už asi nic dělat nedá, ale nějak se topit musí. V baráku nám dal manžel TČ, soláry, kamna, už dávno - bál se Ruska, což se dnes jeví jako prozíravé, tak jestli mu nevěřit i tentokrát...
Ve me se vari krev, to je takovej slizoun, kolaborant a nacek! Madarsko bysme meli vykopnout z EU a poslat ho panackovat k jeho ruskymu panickovi tywoe... https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-o...
@zuzekk pokud jste udělali vše pro zatepleni a byt neni studeny, nebála bych se tech primotopu. My jsme je dali na loňskou zimu a v elektrice jsme protopili cca 12-14tisic max. Což je hodně srovnatelné, ne-li méně než.za dřevo na sezónu. Navíc je to regulovatelne... Kotlem tu mame hic, primotopy nam to vytopi na.max 21 a jsme vsichni spokojeni
@pampeliska1313 Trump je, s prominutím, vocas 🤦
@sakura21 s bidenem údajně roste nespokojenost. Trochu mě děsí jak dlouho bude trvat válka, aby tam nestihl Trump ještě přijít do čela státu a byl by mega pruser.
@78marcela Na stranu druhou je potřeba říct, že informace - citované "výroky Trumpa", jsou mnohdy evropskými médii vytrhávány z kontextu původního sdělení.
Je dobré si to ověřit přímo z amerických zdrojů - ověřeno už yxkrát.
Čímž se Trumpa nezastávám, jeho zastáncem opravdu nejsem, ale ty tendence místními médii překrucovat původní obsah jsou až zarážející.
Andrej Poleščuk: Chujlo (Putin) chtělo mít SSSR 2.0. Jenže dostalo Švédsko a Finsko v NATO. Zbrojení Kazachstánu. Přes držku na Ukrajině. A stovky Abramsu v Polsku.
Na Západě se k němu budou mít maximálně kolaboranti, kteří by chtěli mít stejný fašistický režim u sebe doma.
ČT24: Gazprom od 27. července dál sníží dodávky plynovodem Nord Stream 1 na 33 milionů metrů krychlových z nynějších 67 milionů metrů krychlových denně.
The Kyiv Independent:Minister: Slovakia may transfer MIG-29 fighter jets to Ukraine.
Slovak Defense Minister Jaroslav Nad said on July 25 that the country would consider transferring eleven MiG-29 fighter jets to Ukraine after the Slovak Air Force ceases to operate them in late August.
Ministr: Ministr: Slovensko může předat Ukrajině stíhačky MIG-29.
Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď 25. července uvedl, že země zváží převod jedenácti stíhacích letounů MiG-29 na Ukrajinu poté, co je slovenské letectvo přestane koncem srpna provozovat.
Poslední skaut:"Rusko vede na Ukrajině brutální útočnou válku a je naprosto absurdní, že Rusové mohou navštěvovat Západ, jako by se nic nedělo."
Čtyři z pěti největších finských politických stran chtějí zastavení vydávání turistických víz Rusům.
Petr Fiala Schváleno! Šance Ruska vydírat EU se významně zmenšily. Ministři energetiky právě v Bruselu schválili pravidla pro solidaritu v dodávkách plynu.
Gratuluji týmu
@jozefsikela
a
@czechiaineu
k úspěšnému vyjednávání.
ČT24:Úřady v Ruskem kontrolovaném ukrajinském městě Cherson uzavřely jediný a strategický most přes řeku Dněpr. Byl podle nich ostřelován systémy HIMARS.

@zuzekk Off topic je teďka celkem mrtvé, já jsem tam dala asi 2 zprávy, co mě zaujaly, ale netýkalo se tu Ukrajiny tak, aby to tady nezasíralo zeď https://www.modrykonik.cz/forum/volne-diskuze/proc-se-diskuze-casto-odklaneji-od-tematu/?page=19#post-81027718